Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Moa Red: Ezen a napon
  2016-09-25 10:39:37, vasárnap
 
  Forrás: poet.hu

Ez a nap azoké, kik nincsenek,
Többé már vissza nem intenek,
Akikhez kötődtünk, akiket szerettünk,
Akik már mind ott vannak felettünk.

Velünk vannak, szívünkben laknak,
Ezen a napon, ha eső szakad,
Mintha mind-mind megkönnyeznék,
Hogy őket mennyien szerették.

Mécses fénylik kicsi lánggal,
Ha letekint valaki, látja
Mécsesfényben a tömeget,
S a némán gördülő könnyeket.

Sokasodik az emberek sora,
Egybefonódik itt mindenki sorsa,
Akarva akaratlan itt leled,
A környékbeli ezernyi embert.

A gyertya fénye bevilágítja a teret,
Az árnyak lassan egybeforrnak vele,
A láng pislákol, jaj, elaludt,
Nincs fény, de mi mind itt vagyunk.
/2012. október 23./
 
 
1 komment , kategória:  Halottak napjára  
Pallagi József: Miért szép az ősz
  2016-09-25 10:24:06, vasárnap
 
  Forrás: poet.hu

......


Károgó vén tollak
tudjátok-e mi lesz holnap,
míg körözve fejem fölött
örvényletek, foltjai a napnak?

Tudjátok-e mi lesz holnap,
hogy a levelek lehullnak,
zizzenve szálló nászútjuk
aranyló, lengő pillanat?

Tudjátok-e, hogy szép az ősz,
míg hadatok csomóz körre kört,
hogy nem lop meg egyszerre,
ne fájjon úgy a szürke föld?

...... .....Hisz szép az ősz!
Hullik szép hajuk a fáknak,
s dér marta vörös, barna, sárga,
lengő levelek sokasága
vet nekik meleg, puha ágyat.


Tudjátok-e, hogy miért van ősz,
miért fázik, miért reszket ő,
s ha néha-néha rákacsint a nap,
miért aranylik boldog-remegőn ?


Tudjátok-e ?!...
Tudom-e ?!...
Hogy itt az ősz,hogy gazdag ő,
hogy életért remegő dermedt ájultában,
csodává szépül ő !
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Ferenc pápa a betegápoló nővérekhez:
  2016-09-25 09:52:46, vasárnap
 
  Forrás: Magyar Kurír
Ha betegség ér, egymásra kell hagyatkoznunk
Ferenc pápa szeptember 24-én a Kelemen teremben találkozott a Betegápoló Irgalmas Nővérek Kongregációjának 130 fős csoportjával és elöljárójukkal, Paola Iacovone nővérrel.
...... ......


A Szentatya a találkozó elején köszöntötte a szintén jelenlevő Fisichella érseket és köszönetet mondott az kongregáció elöljárójának a hozzá intézett köszöntő beszédéért, hangsúlyozva, hogy a betegápoló nővérek konkrét jelei az Atya szeretete kifejeződésének.
- Alapítótok, Isten szolgálója Teresa Orsini Doria Pamphili Landi élete kiváló példája annak, hogy Isten Igéje mennyire megváltoztatja mindazok életét, akik az ő tanítványává lesznek. Ez a laikus nő, két pap támogatásával, engedte, hogy Jézus szavai vezessék: ,,Beteg voltam, és meglátogattatok." (Mt 25,36b) A beteg ember gyengeségét látva nem tehetünk különbséget társadalmi helyzet, faj, nyelv és kultúra alapján, mindnyájunkat érhet betegség, és akkor egymásra kell hagyatkoznunk" - hangsúlyozta a pápa.
- Az egyház feladatának és felelősségének érzi, hogy közel álljon azokhoz, akik szenvednek, hogy vigasztalja és megerősítse őket baráti közelségével. Ti annak szentelitek életeteket, hogy a kórházban ápolt testvéreink jelenlétetek és szakértelmetek révén betegségükben támaszra találjanak. És mindehhez nincs szükség hosszú beszédekre: egy simogatás, egy csók, egy mosoly, csendben mellettük lenni. Soha ne adjátok fel ezt a nagyon értékes szolgálatot, akármilyen nehézséggel is találkoztok. Napjainkban, a világias kultúra olykor megpróbálja a kórházakból is eltávolítani a vallásos elemeket, sokszor épp a szerzetesnővérek jelenlétét. Ezt nem ritkán az emberség fájdalmas hiánya kíséri, amely az emberi szenvedés helyén különösen visszatetsző. Ti azonban ne fáradjatok bele, hogy a betegek barátai, testvérei és anyái legyetek. Az imádság legyen mindig evangelizációs missziótok ihletadója!" - bátorította a betegápoló szerzetesnővéreket Ferenc pápa.
- Valahányszor egy beteghez közeledtek, legyen szívetekben béke és öröm, amelyek a Szentlélek gyümölcsei. A kórházi ágyon mindig Jézus fekszik, ő van jelen a szenvedő emberben és ő az, aki tőletek segítséget kér. Jézus az. Olykor azt gondolhatjátok, hogy egy-egy beteg bosszantó. De hát mi is bosszantjuk az Úristent és mégis elvisel minket és velünk járja életünk útját. A Jézushoz és a leggyengébbekhez való közelség legyen a ti erőtök!" - mondta a Szentatya, majd beszédét a betegápoló irgalmas nővérek negyedik fogadalmára, vagyis minden szükséget szenvedő befogadására utalva zárta: e fogadalom aktualitása nagyobb, mint valaha, hiszen napjainkban megsokszorozódott a család, lakás és haza nélkül maradtak száma, akiknek szükségük van a befogadásra.
Beszéde végén, ahogy azt a korábbiakban Iacovone nővér kérte, Ferenc pápa minden jelenlevő nővérrel együtt egy felajánló imát mondott, amellyel a Betegápoló Irgalmas Nővérek intézményét újra az Irgalmasság Szent Anyjának szentelték.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Emberi válaszra váró isteni üzenet
  2016-09-25 09:48:09, vasárnap
 
  Egy esztendővel ezelőtt a Szentírás vasárnapját megelőző szombaton avatták boldoggá Gabriele Allegra ferences szerzetest, aki először fordította le a teljes Bibliát kínai nyelvre. Gabriele atya Szicíliában született 1907-ben. Pappá szentelése után 1930-ban Kínába került, itt kezdte tanulni a kínai nyelvet, majd a világháborút követően Hongkongba költözött, ahol élete végéig dolgozott. Élete legnagyobb részét a fordításnak és a tudományos munkának szentelte, de mellett örömmel segítette a szegényeket, a betegeket, a hadirokkantakat. Egyházunk immár hivatalosan boldogként tiszteli őt, de boldognak nevezhetjük őt a szó egyszerű értelmében is. Mert aki Isten üzenetét nap mint nap figyelmes szívvel olvassa és ahhoz igazítja életét, megtalálja a boldogságot.
- Minden esztendőben szeptember utolsó vasárnapján a Szentírás kiváló ismerője és fordítója, Szent Jeromos ünnepéhez (szeptember 30.) kapcsolódóan tartjuk meg a Katolikus Egyházban a Szentírás vasárnapját. A Biblia 45 ószövetségi és 27 újszövetségi iratát jogosan tartjuk szentnek, hiszen hitelesen tesz tanúságot az isteni kinyilatkoztatásról. A hit évében talán arra érdemes odafigyelnünk ezen a mai ünnepen, hogy a Szentírás mennyiben lehet számunkra a hit forrása és közvetítője? A hit forrása és közvetítője az ember számára természetesen maga Jézus Krisztus, az Isten Igéje, aki jelen van a Szentírásban, mint Isten igéjében, szavában.
- A kérdés csak az, hogy milyen módon? Ezen a ponton kissé elválik egymástól a protestáns és a katolikus teológia. A mai protestáns felfogás szerint a Szentírás tekintélye abban gyökerezik, hogy benne Jézus Krisztussal találkozhatunk. A Szentírás olvasása alkalmat ad az embernek, hogy találkozzon Isten szavával és hittel elfogadja azt. A Szentírás azáltal válik Isten szavává, hogy az ember meghozza ezt a hitbeli döntést. A hitnek, a hitbeli elfogadásnak náluk tehát döntő jelentősége van. A katolikus felfogás másként közelít Isten igéjéhez. Nálunk is jelentősége van a hitnek, de a hitbeli elfogadás nem feltétel, attól függetlenül és azt megelőzően is jelen van hitünk szerint Isten szava a Szentírásban. Ha értő módon hallgatjuk és helyesen értelmezzük a Bibliát, akkor is lehetőségünk van az elutasításra. Azt is tegyük még ehhez hozzá, hogy a Szentírás helyes magyarázata és értelmezése feltételezi a hitet, mint az ember válaszát Isten üzenetére, mert e nélkül minden magyarázat legfeljebb vallással foglalkozó tudománynak nevezhető, de távol maradnánk a hitből fakadó keresztény élettől, amire a magyarázat ösztönöz bennünket.
- Ezen tudományosnak tűnő okfejtés után evezzünk könnyedebb vizekre a Szentírással kapcsolatban! Engem mindig megrettent, és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül, amikor valaki bálványozza a szavakat. Azt értem ezalatt, hogy a szavak fontosabbá válnak, mint az üzenet lelki tartalma. Nem elmélyedni akar az illető a tanítás igazságában, hanem a maga igazához, igaznak vélt gondolataihoz keresi a megalapozást, a bizonyítékot a Szentírásban. A Biblia így valóban holt betűvé válik. Márpedig a betű nem fog hitet ébreszteni senkiben. A betűk képtelenek arra, hogy megújítsák bárkinek is az életét. Jézus ezt mondja: ,,Hozzátok intézett szavaim lélek és élet" (Jn 6,63). Alázattal és türelemmel érdemes olvasnom a Szentírást, hogy felfedezhessem annak lelki gazdagságát, a benne rejlő lelki kincseket, magát Isten Lelkét, aki ,,elvezet a teljes igazságra" (Jn 16,13). Alázattal kell olvasnom a Szentírást, lelkem nyitottságával, hogy Isten igazsága tölthesse be lelkemet. Türelemmel kell olvasnom, várva, hogy a sötétségben megszólaljon a világosság és utat mutasson számomra. Azzal a szándékkal érdemes olvasnom a Szentírást, hogy életemet a benne felismert igazsághoz igazítom. Jézus Krisztus az igazság.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A Szentírás vasárnapja
  2016-09-25 09:44:37, vasárnap
 
  Abban az időben: Jézus a következő példabeszédet mondta:
,,Volt egy gazdag ember. Bíborba és patyolatba öltözködött, és mindennap dúsan lakmározott. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a kapuja előtt, tele fekéllyel. Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, ami a gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit.
Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették. A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt. Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban.
Fiam - felelte Ábrahám -, emlékezzél rá, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg mennyi jutott a rosszból. Most ő itt vigasztalódik, te pedig odaát gyötrődöl. Azonfelül köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy aki innét át akarna menni hozzátok, ne tudjon, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki.
Akkor arra kérlek, atyám - kiáltotta újra -, küldd el őt atyai házunkba, ahol még öt testvérem él. Tegyen bizonyságot előttük, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére.
Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. Ám az erősködött: Nem teszik, atyám, Ábrahám! De ha valaki a halottak közül elmenne hozzájuk, bűnbánatot tartanának.
Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, még ha a halottak közül támad is fel valaki, annak sem hisznek."
Lk 16,19-31

Imádság
Mindenható Istenünk! Azzal a szándékkal olvassuk a Szentírást, hogy rád, a te szavadra, üzenetedre figyeljünk és téged hallgassunk. Segíts, hogy észrevegyük azt is, hogy te meghallgatsz minket és éppen a Szentírás üzenete által válaszolsz emberi kérdéseinkre. Szomjazunk igazságodra, készséges szívvel hallgatunk téged, aki utat mutatsz számunkra. Tanulékony lélekkel figyelünk rád és kifejezzük készségünket, hogy tanításod szerint akarunk élni. Alakítsd át életünket a te éltető és üdvösségre vezető igazságoddal!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Hegyesné, Marika őszi képe
  2016-09-25 09:40:17, vasárnap
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 133 db bejegyzés
e év: 1908 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3100
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 47884
  • e Év: 281631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.