Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
A tőle megszokott szókimondással
  2016-09-05 20:09:18, hétfő
 
  A tőle megszokott szókimondással és építő kritikával indította a tanévet Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, a wmn.hu főszerkesztőjének, D. Tóth Krisztának adott interjújában. Ezt a beszélgetést eddig csaknem 130 ezren (!) olvastátok el, és a mai napig sokan megosztják, idézik a közösségi médiában. Nem csoda, az ismert pszichológus szakember nagyon sok fontos és megszívlelendő mondatot mondott ki - mindenféle finomkodás nélkül - a szorongó iskolásokról, a gyerekeket megbetegítő iskolarendszerről, a felesleges házi feladatról, a szülői szeretetről és cinkosságról. A beszélgetés inspirálta a wmn.hu oldalán rendszeresen publikáló Szalánczi Kriszta klinikai szakpszichológust is, aki kiválasztotta Vekerdy tanúr úr hét fontos üzenetét, és kiegészítette őket minden iskolás gyereket nevelő szülő okulására. Szalánczi Kriszta írása.

1. ,,...minden azon múlik, hogyan telt az első hat-hét év. A gyerek érzelmi biztonságban van-e? Vagyis marháskodtak-e vele, dögönyözték-e, csiklandozták-e, mondtak-e neki mondókákat, énekeltek-e neki, stb. Megtanult-e személyes érzelmeket kapni, elfogadni és viszonozni. Aki ezt tudja, az védve megy be az iskolába, aztán később a kamaszkorba." (Vekerdy Tamás)

Mi szülők is sokat tehetünk azért, hogy ,,strapabíró" iskolást neveljünk, ugyanis az élet első hat éve alatt kialakult érzelmi biztonság, bizalom, szoros kötődés meghatározza a gyerek külső ingerekkel, elvárásokkal, szorongató körülményekkel szembeni ellenálló képességét. Egyáltalán nem közömbös, hogy a kisiskolás milyen batyuval indul az első osztályba, netán már többször, akár óvodában, akár szüleitől hallotta a dorgáló megjegyzéseket: ,,Mi lesz veled az iskolában, ha nem vagy képes fél órát egy helyben ülni! Ott aztán nem lesz játék, idétlenkedés!" A gyereknek éreznie kell a biztonságot, ez a legfontosabb feladatunk szülőként.

2. ,,A gyereknek tudnia kell, hogy mi, a szülei, mindig megvédjük a külvilággal szemben, bármi történik - akkor is, ha nem értünk egyet, azt majd külön elintézzük vele -, tudnia kell, hogy ott állunk mellette és mögötte." (Vekerdy Tamás)

Legyen erős és megingathatatlan szövetséged a gyermekeddel! Mindig tartsd szem előtt a következőt: a gyereked fontosabb annál, mint amit aktuálisan tesz, és a kapcsolatotok is fontosabb annál, mint a gyereked eredménye vagy aktuális viselkedése. Ne csak a teljesítményén keresztül értékeld, lehet, hogy egy kiküzdött hármasért többet tett a gyerek, mint egy könnyen jött ötösért.

3. ,,...mondjuk neki: gyere ki a konyhába, igyál egy kis vizet, hámozok egy kis almát, mint régen (bár tudom, hogy a héjában van a vitamin), felszeletelem, kistányérra teszem, bemegyünk a szobába, a füzet mellé rakom és így szólok: figyelj, diktálok! ... Nincs értelmetlenebb dolog, mint a házi feladat." (Vekerdy Tamás)

Igen! Legyünk a cinkosai, persze az ésszerűség határain belül! Vegyük észre, mikor van a gyermekünk a teljesítőképessége határán, ne gyötörjük őt, sem magunkat, hagyjuk pihenni, belefeledkezni a játékba, mozgásba! Ne zsaroljuk őt érzelmileg a majdmeglátodmilesz, ha rossz jegyet, beírást hozol rendszeresen ismételt szülői monológokkal. Inkább arra sarkalljuk, hogy tegye meg a tőle telhető legtöbbet és mindig a képességeihez mérten értékeljük a teljesítményét.

4. ,,A régi magyar iskolában azt mondták a tanároknak: itt vannak a gyerekek, négy-hat év alatt tanítsd meg őket stabilan írni-olvasni! Közben menjetek le a patakpartra, mert ez volt a környezetismeret. Játsszatok, futkározzatok, énekeljetek..." (Vekerdy Tamás)

A mai iskolarendszer - helytelenül - egy teljesíthetetlen teljesítményt vár el a gyerekektől, tehát időre kell megtanulni írni, olvasni, számolni, figyelmen kívül hagyva az óriási egyéni különbségeket. Van, aki pillanatok alatt - már az iskolába kerülés előtt olvas, míg másoknak ez sokkal több időbe telik. Önmagában ez a tény semmi másról nem szól, mint arról mennyire különbözőek a gyermekeink és több időt kellene hagyni ezeknek a készségeknek a begyakorlására, megszilárdulására, tehát a siettetés értelmetlen.

5. ,,A szülők beveszik a süket dumát arról, hogy teljesítményelvű világban élünk, ha jót akarsz a gyerekednek, ,,topmenedzser képzést már az óvodában is!" Jönnek a béték, a káefték az oviba, kikapkodják a kicsiket a szabad játékból és elviszik ,,képezni"; lovagolni, úszni, angolórára... ami teljesen abnormális." (Vekerdy Tamás)

Az egészséges gyermeknek semmiféle plusz fejlesztésre nincs szüksége. A gyerekeinket - helytelenül - már szinte születésüktől fogva ,,versenyképessé" szeretnénk tenni. Miközben egy gyereket az tesz valójában versenyképessé, ha érzelmi biztonságban van, ha megfelelő mennyiségű szabad játékban, mozgásban, mesében van része. Tehát az iskolásoknak is kötelező játszani! Az iskolának inkább önállóságra, motiváltságra, önérvényesítésre, nyitottságra kellene nevelnie, nem a teljesítmény okozta szorongásra.

6. ,,Tévedni, hibázni jó! Abból tanulsz. Nem úgy van az, hogy tévedhetetlenül születek, jól bemagolok mindent és tökéletes vagyok. Ilyen nincs. Ha valamelyik gyerek hibázik, az jó. Ne csesszük le érte, hanem nyomozzuk ki együtt, hol tolta el! Ezekből lehet megszerezni az ismereteket." (Vekerdy Tamás)

Sajnos ma még mindig bűnnek számít a tökéletlenség. Pedig ezek mind a normális, hétköznapi viselkedésből adódó emberi dolgok. Egyszerűen nem tudjuk minden pillanatban a maximumot nyújtani. Próbáljunk felnőttként nagyvonalúbban közelíteni ezekhez a jelenségekhez. És mindig figyeljünk oda a szándékra is! Ne akarjunk egy elsősből hirtelen kötelességtudó, szorongó eminenst nevelni. A gyerek attól még nem rossz magaviseletű - hiába igazolja ezt a tanítónő beírása -, hogy szünetben futkározott a folyosón. Természetesen azért futott, mert alig bírt ki ülve 45 percet, és felszabadult a szünetben.

7.,,Az, hogy a tanító milyen, később egy asztmában, egy gyomorfekélyben is visszaköszönhet. A kutatók több mint 17,000 embert követtek végig gyerekkortól a felnőttkorig. És bebizonyosodott, hogy az, ami az iskolában, és azzal párhuzamosan a családban történik egy gyerekkel, az egész életpályára és a felnőttkori egészségre, testi állapotára kihat. Vagyis mi itthon a gyerekeink testével semmilyen értelemben nem törődünk, és ez nagyon szomorú." (Vekerdy Tamás)

Iskolaválasztáskor a tanár személye legyen az elsődleges, ne az iskola extra szolgáltatásai. Mind a saját szülői, mind a szakmai tapasztalataim azt bizonyítják, hogy szép számmal akadnak remek gyermekközpontú iskolák, nagyszerű tanító nénik. Sajnos a merev szabályrendszerrel működő, elsősorban büntetéssel nevelő, a gyerekeknek nagyon kevés mozgásteret adó intézmények bőségesen termelik a szorongó tanulókat. Az iskolai szorongás nem normális élettani jelenség! Ám ez erősen kötődik a teljesítmény-centrikus oktatáshoz. Amennyiben egy gyerek tartósan szorong, azzal dolga van a szülőnek, mert a szorongó gyerek sokszor képtelen segíteni saját magának. Nem törődhetünk bele abba, amikor azt halljuk: amióta iskolás, állandóan fáj a hasa, izzad a tenyere, felébred éjszaka, többször sír. Sajnos abszurd a helyzet, mert sokszor a szorongó gyerek viselkedése önkéntelenül kedvez a tanároknak, hiszen ezek a gyerekek csendben ülnek, meg akarnak felelni, nem ,,rosszalkodnak", tehát a viselkedésükkel - a tanárok szempontjából - nincs semmi gond. Nos, igen... csak a lelkükkel...

És egy ráadás idézet, Szent Benedek regulájából: ,,Legyen, ami után az erősek is vágyódhatnak, de a gyengék sem riadnak vissza." Jó lenne, ha a mai iskolarendszer elvárásaiban követőkre találna ez a mottó.

Szalánczi Kriszta
klinikai szakpszichológus
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Drágább lesz a tévézés
  2016-09-05 19:54:43, hétfő
 
  Drágább lesz a tévézés

A cikkek nyomtatása csak regisztrált felhasználóink számára lehetséges. Amennyiben Ön már regisztrált, lépjen be a szolgáltatás eléréséhez!
nyomtatáse-mail küldésAjánlom facebook-ontweet on twitterCikk betűméretének csökkentése

A két nagy kereskedelmi csatorna pénzt vár a kábelszolgáltatóktól, amelyek viszont nem nagyon szeretnének fizetni. A kötélhúzás vége valószínűleg áremelés lesz, hacsak nem jön valamiféle kormányzati beavatkozás.

Az már április végén biztosnak látszódott, hogy komoly alkudozás kezdődik majd a kábelszolgáltatók, illetve az RTL és a TV2 között. Ekkor jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben az a rendelet, mely alapján a két nagy kereskedelmi csatorna engedélyt kapott arra, hogy pénzt kérjenek a műsoraik sugárzásáért a kábelszolgáltatóktól.

A tévétársaságok, amelyeket a reklámadó is sújtott, nagyon vártak erre a jóváhagyásra, már csak azért is, mert eredetileg a földi sugárzás leállításától kaptak volna ilyen jogosultságot, vagyis másfél évvel ez előttre. A másik érintett oldal, a kábelszolgáltatók viszont igyekeztek minél lentebb szorítani az árakat, hiszen számukra két rossz megoldás adódik, vagy ki kellene gazdálkodniuk a díjat, vagy át kellene hárítaniuk az előfizetőkre. Borítékolhatóan az áremelés, illetve a díj benyelése is a nyereségük csökkenését eredményezné, így az utóbbi hónapokban patthelyzet alakult ki a felek között.

A helyzetet nehezítette, hogy július elején hatályba lépett az RTL Klub és a TV2 általános szerződési feltételeinek módosítása, amely alapján díjat kérnének műsoraik terjesztéséért a kábelszolgáltatóktól. Az RTL Klub és a TV2 terjesztési listaára nettó 584 forint, vagyis bruttó 741 forint. A két csatorna ugyan állítólag kínált kedvezményeket, ám azok a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) szerint kizárólag akkor elérhetőek, ha a terjesztők augusztus 31-ig szerződnek velük.

Szeptember 1-én aztán az MKSZ közleményben fejezte ki az aggodalmát az RTL Klub és a TV2 által érvényesíteni kívánt műsordíjjal, és főleg a szerződéskötési folyamattal kapcsolatban. Az MKSZ azt írta, hogy a szolgáltatóknak nincs elég idejük a megegyezésre a két csatornával, amelyek ráadásul szerződéskötési gyakorlatukkal nyomás alá helyezik a szolgáltatókat. Az MKSZ legnagyobb félelme az, hogy a terjesztők költségei jelentős mértékben megemelkednek, egy részük pedig kénytelen lesz a fizetendő díjakat továbbhárítani az előfizetőkre.
Bérkalkulátor 2017

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

A két országos tévécsatornát kötelező terjeszteni, ezért az MKSZ azt hangoztatta a közleményében, hogy az RTL és a TV2 visszaél a pozíciójával. Ez az előfizetőkre jelentős anyagi terhet okozó, a műsor terjesztési piacon eddig ismeretlen és ezért teljesen kidolgozatlan üzleti modellt akar egyoldalúan bevezetni - nagyon rövid határidővel. A közlemény szerint a szövetség szeretné, ha több ideje lenne az ÁSZF-ek elemzésére, annak az előfizetőkre, a terjesztőkre és a többi TV csatorna terjesztésére gyakorolt hatásának modellezésére és a TV-s előfizetői igények, vélemények felmérésére.

Van akivel már megegyeztek

A történetben persze külön csavart jelent, hogy a kábelszolgáltatók sem vállvetve küzdenek a tévécsatornákkal szemben, hiszen van olyan, aki már megegyezett velük. Az UPC például pénteken közölte, hogy az ügyfelek számára rendkívül kedvező megállapodások születtek, így a csatornák által eredetileg, az ÁFSZ-ükben meghirdetett díjak mindössze feléért érhetik el a két televízió műsorait. Ez persze a gyakorlatban inkább azt jelenti, hogy a tévétársaságok számára is fontos a megegyezés, és a legnagyobb ügyfélbázissal rendelkező vállalatok komoly kedvezményeket kaphattak az MKSZ által is jelzett augusztus végi időszakig.

Az UPC az előfizetőivel szemben olyan mint a mesebeli lány, aki hozott is ajándékot, meg nem is. A szolgáltató ugyanis nem szedi be az előfizetőktől visszamenőleg a megemelt díjat - bár kétséges, hogy erre joguk lenne-e -, ám szeptembert végétől az előfizetőknek 370 forinttal drágulhat a havidíjuk.
Szabadság kalkulátor!

Tudja, hogy Önnek hány nap szabadság jár egy évben? Nézze meg az mfor.hu kalkulátora segítségével!

Azokon a településeken, ahol egyszerű a szolgáltató váltás, benne van a pakliban, hogy lesz olyan vállalkozás, amely ügyfélszerzésre próbálja használni a mostani áremelkedést, és csak később érvényesíti a magasabb díjat. Ahhoz azonban nem kell nagy jóstehetség, hogy feltételezzük, általános lesz az áremelés, a szolgáltatók megpróbálják majd áttolni az ügyfelekre a díjat.

Beavatkozik-e a kormány?

Az újabb fordulatot az hozhatja, ha a kormány rezsicsökkentési stratégiájának újabb állomása esetleg a kábeltévés díjakat érintené. Tavasz során, amikor a kormányrendelet megjelent, a kormányszóvivő ugyanis utalt rá, hogy nem örülnének neki, ha az embereknek kellene megfizetni a magasabb díjat. Mivel a TV2 kormánybarát média, így annak is kicsi a valószínűsége, hogy a tévétársaságokat intenék ,,erős önmérsékletre", és korlátoznák a beszedhető díjak összegét.

Így ha esetleg a kormány beavatkozik, akkor sokkal valószínűbb, hogy a kábelszolgáltatók rovására fog ez megtörténni, így az MKSZ tagjai számára ez legalább akkora veszélyt jelent, mint az RTL és a TV2 díjemelése.

mfor.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Az érett lelkek
  2016-09-05 19:37:25, hétfő
 
 
A bölcsességnek egyetlen titka van az ÉRETT LÉLEK!
Vannak köztünk tapasztalatlan lelkek, éretlenek, érlelődő lelkek,- s vannak olyanok akik Megértek már, s mint az érett jóízű gyümölcsökben, minden bennük van már! - ami lényeges.
Az érett lelkek olyasmiket is tudnak amit a legnagyobb filozófusok sem, mert valaha -(Isten tudja, mikor mindent megtapasztaltak már.

Rosszat valamiről csak akkor szabad mondani, ha kijavítható, Ez az emberekre is vonatkozik. Mindig azt kell nézni bennük, ami jó. És csak utána a rosszat. Abból is főleg azt, ami javítható, ami javíthatatlan, ami valakiben "Gyártási hiba" arról hallgatni kell. Azt rá kell bízni Istenre.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ha érdemes, ha nem!
  2016-09-05 19:35:01, hétfő
 
 
Váci Mihály

Ha érdemes, ha nem!

Ma sem volt könnyű élni.
Nem lesz könnyű sosem.
De érdemes volt! - s mindig
Érdemes lesz, - hiszem.
Nehéz - s el kell fogadni
ki szemben áll velünk,
s azokat elviselni,
kikkel menetelünk.
Ütésük úgy eltűrni,
hogy meg se tántorodj;
- a túloldal ne lássa
mint hull szét táborod.
Emelni, vinni vállon,
ki gyenge s már kidől;
s mert rá is jut erődből,
lefödne - úgy gyűlöl.
Naponként mosolyogni
kínban azok között,
kik összefenik szemük
egy jó szavad mögött.
Menni velük - már régen
nem értük! - Csak azért,
mert e sereg iránya
valami célt ígért.
Velük és ellenükre
annyi közt egyedül,
- vívni mégis azért, mi
csak együtt sikerül.
Mindez ma sem volt könnyű
- s nem lesz könnyű sosem
- de törvény s vállalt sors ez,
ha érdemes, - ha nem!
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Tallóztam
  2016-09-05 19:32:39, hétfő
 
 
Fésűs Éva

A lényeg

A szépben az a legszebb,
ami leírhatatlan,
a vallomásban az,
ami kimondhatatlan,
csókban a búcsúzás,
vagy nyíló szerelem,
egyetlen csillagban a végtelen.
Levélhullásban erdők bánata,
bújócskás völgy ölében a haza,
vetésben remény, moccanás a magban,
kottasorokban rabul ejtett dallam,
két összekulcsolt kézben az ima,
remekművekben a harmónia,
részekben álma az egésznek,
és mindenben a lényeg,
a rejtőzködő, ami sosem látszik,
de a lélekhez szelídült anyagban
tündöklőn ott sugárzik.
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Péntek éjjel
  2016-09-05 19:27:54, hétfő
 
  Péntek éjjel a baleseti ambulancián...

Délután négykor váltom a kollégámat, tartoztam neki két órával... belépek a kórházba, fekete a folyosó.....Uram Isten mennyien vannak...köszönök, majd utat török a sérültek között, az öltöző felé igyekszem, hallok egy halk hangot, " ismerem a nővérkét , aranyos", mosolygok, jól kezdődik a műszak.
Gyorsan öltözöm, gondolataim már azon járnak, vajon miért a nagy tömeg?
Belépek a rendelőben, kollégám fáradtan rám mosolyog, gyorsan elmondja mi történt ma, aztán elköszön. Érkeznek a leletek , csukló törés, gipszelek, vállcsont törés, kötözök, kopognak, mentő érkezik, autóbaleset, véresek, össze varjuk, bekötözöm, könyöktörés gipszelek, biciklis sérült, össze varjuk, még egy mentő, idős bácsi, vérvétel, ekg, futok a laborba, visszafelé látom újabb mentő, már hét óra, futok a laborba, fáradok....a lépcsőházban gyorsan nyomok egy sms-t kedves ismerősömnek, hogy" ezt látná Viktor "...visszaérek, újabb két véres sérült hoppá, az egyik komoly....hosszan dolgozunk, műtétre készítem elő....orvosom aki reggel óta szolgál már nem tudja megfogalmazni amit mondani akar, nevetünk, én értem, tudom ....éjjel 11fáj a hátam, elszívnék egy cigit, de még 3an kint várnak...kettő ebből gipszet kap, úgy érzem nem bírom tovább, beengedem az anyukát a nagyfiúhoz amíg gipszelek, azt mondja..." nővérke maga itt a lélek"....erőt kapok, ellátom a másik kettőt, fél kettő...elszívnék egy cigit...kilépek, a kollégám a bellről viccesen kérdezi... Ildi elveszítettünk? (ez nálunk azt jelenti...végelgyengülés) Nem...tíz perc és összeszedem magam...csend van szívom a cigit, közben jár az agyam, káros az egészségemre, baj lehet, infarktus, tüdőrák...tudom, mélyen leszívom a füstöt....valami kell, tudom, hogy nem szabadna, kicsit szégyellem magam, magam előtt...valami kell...nem bírom tovább, 34 éve teszem a dolgom, ha még egyszer kezdeném ugyan ezt tenném, arra gondolok, meg sem kottyant ez húsz éve...most fáradt vagyok...még 6 év a nyugdíjig (ha így marad)....mi lesz pár év múlva? Nehéz felkelni a padról, de fut a rendelő, fertőtlenítek, szennyes ,szemét ki...három óra, rend és csend van, indulok, hogy a túloldalra, hogy köszönjek a kollégáknak, de jön a mentő, fejsebes bácsi...összevarrjuk, vizsgálatra küldjük, közben érkezik az újabb, beleesett az üvegbe, össze varjuk, fertőtlenítek rendet teszek....nem bírom tovább...de mindjárt itt a váltóm....megszámolom a műszereket, szellőztetek....leváltanak....a buszállomás felé sétálok, nehéz a léptem és a bevásárlószatyrom , buszra várni kell, álmos vagyok, arra gondolok, mindjárt jövök vissza, most három éjszakás műszakot viszek...a buszon nézek ki az ablakon, köd van, nézem a tájat amit nap mint nap, ..ismerem...megérkezek, lepakolom a szatyrot, fáradt vagyok, felteszem a kávét, megetetem a macskákat..leülök, szívom a cigarettát, tudom nem szabadna, de kell valami....elalszom...álmodok....belépek egy csodaszép kórházba, kollégák tucatja, akik már elköszöntek jönnek felém, sok-sok nővér és orvos sürgölődik a betegek körül....mosolyognak...kis nővérek állnak körülöttem hófehér vasalt ruhában...és én csak mesélek, mesélek..., hogy miről? Hát arról, hogy ez a legszebb hivatás, ezt kell csinálni..gyógyítani, ha úgy érzed nem bírod tovább? Álmodj! És talán egyszer valóra válik.....
Jó egészséget barátaim.....
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Tallóztam
  2016-09-05 17:38:06, hétfő
 
 
"Bármikor, ha nagyon fontos döntés előtt állunk, a legjobb a megérzéseinkre és az indulatainkra hallgatni, mert az észérvek általában megpróbálnak eltántorítani minket az álmainktól, mondván, hogy még nem jött el az idő. Az ésszerűség fél a vereségtől, az ösztönösség viszont élvezi az életet és a kihívásait."

(Paulo Coelho)


 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ismertem olyan embereket
  2016-09-05 17:34:57, hétfő
 
 
"Ismertem olyan embereket, akik megelégedtek azzal, hogy egész életükben keresők maradtak. Megvigasztalta őket az a tudat, hogy keresők. Nos, ez a vigasz olyan, mintha híg habarccsal vakolnál. Egy munkanélküli ember keresztül-kasul járja Londont, hogy valami munkát találjon. A családja szükséget lát, és neki találni kell valamilyen állást. Nagyon jól teszi, hogy keresgél, de nem elégszik meg a kereséssel, hanem találni is akar. Ha csak az utcákat rója, nem tud enni adni a gyermekeinek. Nem elégszik meg azzal, hogy sok üzletbe hívják, hanem fáradhatatlanul jár, míg rá nem talál arra, amit keres- és esztelen lenne, ha nem ezt tenné. Így van az is, aki Krisztust keresi: Ha fel-alá járkál az utcákon, még nem elégül meg éhes lelke; magát Krisztust kell megragadnia."

(Spurgeon: Engem keressetek c. prédikációjából)

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Pár nappal később
  2016-09-05 17:32:13, hétfő
 
 

Amikor az apa a lánya csukott hálószoba ajtaja elé ér, furcsa zümmögő hangot hall, majd kis habozás után benyit. És akkor meglátja...

Első nap az anya nyit be a lánya szobájába, és meglátja a kezében a vibrátort. Sokkolja a látvány, de azért megkérdezi:

- Mi a csudát művelsz?

- Anya, 28 éves vagyok, hajadon, és ezt a dolgot legalább olyan közel érzem magamhoz, mint majd ha valaha lesz férjem. Kérlek, menj ki, és hagyj békén!

Másnap a lány apja hallotta ugyanezt a zümmögést a zárt hálószoba ajtón kiszűrődni. Amikor benyit, leesik az álla, mert lánya épp a vibrátorát kapcsolgatja, hogy megnézze a különböző fokozatokat.

- Uramisten! - kiáltja az apa, mire a lánya:

- Apa, 28 éves vagyok, hajadon, és ezt a dolgot legalább olyan közel érzem magamhoz, mint majd ha valaha lesz férjem. Kérlek, menj ki, és hagyj békén!

Pár nappal később, amikor a lány hazaér a bevásárlásból, és kipakolja az élelmiszereket a konyhapultra, egyszer csak zümmögő zajt hall a nappaliból. Belép, meglátja az apját a kanapén ülve, kezében egy hideg sörrel, amint nézi a tévét. Mellette a vibrátor úgy mozog és zümmög, mint egy őrült.

- Hát te meg... csinálsz?! - kérdezi az apját:

- Focit nézek a vejemmel...
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Ilyen lesz a tél!
  2016-09-05 15:32:29, hétfő
 
  arisztotela
Ilyen lesz a tél! Nagyon nem fogsz örülni! Brutális!

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja drámai bejelentést tett. Tájékoztatásuk szerint az idei El...

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja drámai bejelentést tett. Tájékoztatásuk szerint az idei El Nino ugyanis ,,jelentős lesz és erősödni fog".

A jelenség nagyjából egy évszázada ismert. Összefügg a Csendes-óceán fölött fellépő légköri cirkulációval, tulajdonképpen a passzát szélrendszerben bekövetkező zavarról van szó. Változó, hogy milyen gyakran bukkan fel, de amikor mégis előfordul, az nagy változásokat okoz a cirkulációban és melegedésben. Bizonyos El Nino években a megfigyelések nagy áradásokról, egyidejűleg pedig máshol pusztító aszályokról számolnak be. Lényegében tehát jelentősen megváltoznak a bolygón a hőmérsékleti- és csapadékviszonyok.

Mit fogunk ebből érzékelni?

Az év mostani szakaszában minden idők második legerősebb jelenségének tűnik, ami vár ránk. Nem véletlenül kapta a Bruce Lee nevet. A szakemberek szerint 90 százaléknál is nagyobb az esély rá, hogy az előttünk álló télen áthatol az északi féltekére, és csaknem ekkora eséllyel eltart akár tavaszig.

"Európában ezek alapján heves hóviharokra, rengeteg csapadékra lehet számítani"

Extrém hidegek Magyarországon

A legtöbb extrém hideg nap hazánkban az északkeleti országrészben fordul elő. Extrém hideg alatt azt értik a meteorológusok, ha a minimum-hőmérséklet -10 Celsius-fok alá süllyed, illetve ha a napi középhőmérséklet nem haladja meg a -5 fokot. Rendkívül extrém hideg napok, -20 fok alatti hőmérséklettel, leginkább Somogy és Zala megye térségére jellemzőek, köszönhetően annak, hogy ,,szélvédett helynek" számítanak.

Északkelet a leghidegebb! A -10 Celsius-fok alatti napi középhőmérséklet viszont az északkeleti országrészre jellemző leginkább. A tartósan extrém hideg legalább öt napon keresztül tart, és leginkább a Tiszántúlt jellemzi.

"Tartósan rendkívül extrém hideg kizárólag a Nyírségben fordul elő. "

Hazai abszolút minimum-hőmérséklet:

Legalacsonyabb hőmérséklet: -35 °C Miskolc - Miskolctapolca, 1940. február 16.

Legalacsonyabb napi középhőmérséklet: -26,8 °C Baja, 1942. január 24.

Legalacsonyabb napi maximum-hőmérséklet: -23,0 °C Kecskemét 1942. január 24.

Az El Nino egyre erősödik

Az idei El Nino egyelőre az 1-es fokozatot kapta, de mivel folyamatosan erősödik, ezért esélyes, hogy elérje a 2-es szintet. Ha ez megtörténik, akkor az egyik legerősebb lesz, mióta elkezdték megfigyelni a jelenséget 1950-ben. Az 1997-98-as El Nino a becslések szerint 23 ezer ember halálát okozta, az Egyesült Államokban áradások pusztítottak a nyomában, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában pedig tűzvészeket okozott. Dél-Amerikában akár 9 hónapon át tartó erős esőzés, áradás várható a mostani jelenség során, Ausztráliában pedig újra hatalmas szárazság. A klímaszakértők pedig azt mondják, a globális felmelegedés csak még tovább erősíti ezt a pusztító természeti jelenséget

további hírek:ripost.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 253 db bejegyzés
e év: 2872 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 544
  • e Hét: 3089
  • e Hónap: 48087
  • e Év: 1509318
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.