Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Juhász Gyula: Most szépül meg...
  2016-09-06 17:16:58, kedd
 
 





Juhász Gyula
Most szépül meg...



Most szépül meg e szomorú élet,
Mikor a nyár elfárad ragyogni,
Engem várnak: őszi egek fénye
S őszi mezők későn virulói.

Hozzám akkor jön fájó vigasszal,
Ha már mindent elhagy a szerencse,
Ragyogjatok, őszi egek fénye,
Őszi öröm bánatos gerezdje!

Sátorom az átlátszó mennyország
Kéklő selyme csillagtakaróval,
Nászi fáklyám őszi egek fénye
S indulóm a mély erdei sóhaj.

Engem nem bánt a világi múlás,
Szép szerelmem a szelíd szeptember,
A bánatom őszi egek fénye,
Violán túl ragyogó színekkel!



 
 
0 komment , kategória:  Juhász Gyula  
Osho: a fájdalomról
  2016-09-06 16:14:57, kedd
 
 





"A fájdalom nem azért van, hogy szomorúvá tegyen, ne feledd. Ez az a pont, ahol az emberek mindig eltévednek... A fájdalom csak azért van, hogy éberebbé tegyen - mert az emberek csak akkor válnak éberré, amikor a nyílhegy mélyen a szívükbe hasít, és megsebzi őket. Egyébként nem ébrednek fel. Amikor az élet könnyű, kényelmes és zökkenőmentes, akkor kit érdekel? Akkor ki törődik az éberséggel? Amikor a barátod meghal, az egy lehetőség. Amikor a szerelmed elhagy... azok a sötét éjszakák, amikor olyan magányos vagy... annyira szeretted őt, mindenedet kockára tetted érte, és most hirtelen nincs többé veled. Magányosságod sírásában... ott a lehetőség; ha jól használod, tudatossá tesz. A nyíl hegye fájdalmasan éget - használd fel. A fájdalom nem azért van, hogy nyomorulttá tegyen, hanem azért, hogy tudatosabbá válj! És ha tudatossá váltál, minden szenvedés eltűnik."

Osho






 
 
0 komment , kategória:  Osho  
Nadányi Zoltán: Holdfény
  2016-09-06 13:55:07, kedd
 
 





Nadányi Zoltán: Holdfény



Holdsugárból ezüsthúrt sodortam,
napsugárból aranyhúrt sodortam,
megvártam az éjfelet is ébren
s liliomok, rózsák közt, az éjben,
Hold alatt, a tamariszk-bokorban
hárfámat a szívemre szorítva
énekeltem, énekeltem,
szállt az énekszó a kert felett,
holdfénnyel és bánattal borítva
énekeltem, énekeltem
és világra énekeltelek.

Holdfény-fátylad akadozva leng,
úgy jöttél, mint lármára a csend,
mint csendből a dal, remegve zengő,
mint az égő sebre a hűs kendő,
mint a fázó testre meleg kendő.
Úgy jöttél át csenden és homályon,
mint halk éji permeteg a csírás
rétekre, mint a mosoly, a sírás,
a lélekzet, az öröm, az álom.

Holdfény-fátylad csókolom az éjben
s te ujjadat vonogatod enyhén
kétfelől, bús arcom pergamenjén,
mintha halkan, jóillatot hajtva
két szellőcske találkozna rajta
és szívemben örvényt verne mélyen,
liliomok, rózsák közt, az éjben.











"Leszámolni
minden elcsukló sóhajjal,
minden érzelmes tekintettel,
minden hamis filozófiával,
és belehallgatni az esti csöndbe,
és fütyörészni a hajnali ködben,
és várni a kövek konokságával,
s bólintani a józanságnak
felszabadultan."

Szirmay Endre

 
 
0 komment , kategória:  Versek 2. rész  
A D-vitamin a testsúlyunkra is hatással van? Fontos!!!!!
  2016-09-06 12:56:56, kedd
 
  A D-vitamin a testsúlyunkra is hatással van?

Korunk egyik legnagyobb, mégis kevéssé ismert egészségi problémája a D-vitamin-hiány. A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulta: a SOTE kutatócsoportja szerint a lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos a tél végére.





Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász


,,A napfényszegény időszakban szervezetünk alig, vagy egyáltalán nem termel D-vitamint, ezért pótlása elengedhetetlen - figyelmeztet a szakorvos. - Azoknak, akik nyáron magas, 50-100 faktorszámú fényvédő szereket használnak, így akadályozzák a termelődését, nyáron is szükségük lehet pótlásra. A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium- és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása. Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik például a szervezet immunfolyamataiban is. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV-sugárzás) hatására képződik, és kisebb mértékben tartalmazza a halolaj, a halak (tőkehal, lazac, makréla), a tojássárgája, a D-vitaminnal dúsított tejtermékek, a máj. A D-vitamin szint nem elsősorban az étrendünktől függ: a magyar átlag étrenddel kb. 80 NE-t viszünk be naponta."

A D-vitamin-hiány megelőzésére ajánlott adagok

A nyári napozás hatására a fenti adagoknál sokkal többet termel a szervezetünk: fürdőruhában, enyhe bőrpír kialakulásához vezető egyszeri napozás hatására 10000-20000 NE D-vitamin termelődik, és túladagolástól sem kell tartanunk. Minél sötétebb a bőrszín, annál több napsugárzásra van szükség ugyanannyi D-vitamin termeléséhez. Rossz hír a szoláriumrajongóknak, hogy az UV-A sugarak hatására nem gyártunk D-vitamint.

Súlyfelesleg = kevesebb D-vitamin?

,,Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint 50%-a a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D- vitamin közötti kapcsolatra utal - mondja dr. Gajdács Ágnes. - Az utóbbi években derült ki az is, hogy D-vitamin-receptorok nemcsak a csontokban, belekben, vesékben találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is. Az agyban található D-vitamin-receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja."

Az obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint hasonlóan fontos a zsírszövetben található D-vitamin-receptorok megléte is: ,,A D-vitamin hiánya a leptinszintünkre is hatással van. A fehér zsírszövetünkben termelődő leptin hormon visszacsatoló feladatkört tölt be: a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszert. A leptinszint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. Ezenkívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D-vitamin-szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmusa normalizálódik."

Megfelelő D-vitamin-szinttel tovább is élhetünk!

Az elhízáshoz gyakran társulnak különféle szénhidrát-anyagcserezavarok (például a 2. típusú cukorbetegség, vagy az azt megelőző inzulinrezisztencia). A D-vitamin-hiány gátolja a hasnyálmirigyben az inzulintermelődést, tehát hozzájárul ezeknek a szénhidrát-anyagcsere zavaroknak a kialakulásához, vagyis a vitaminhiány rendezésével az inzulin termelődésére is kedvező hatást fejthetünk ki. "Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét csökkenti a normális a D-vitamin-szint, és más autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága is mérséklődik. Sőt, magyar adatok szerint az átlagélettartam akár 2-3 évvel nőne, ha a D-vitamin-hiányt megszüntetnénk, ellenállóvá válnánk különféle fertőzésekkel szemben, ami például influenzajárvány esetén jól jöhet. A megfelelő D-vitamin-szint többféle rosszindulatú daganatos betegség előfordulási gyakoriságát is visszaszoríthatná, és hormonális problémák, termékenységi zavarok esetén is kedvező lenne. A D-vitamin ellátottságunk mértékéről vérvizsgálattal, a D-vitamin koncentráció meghatározásával tájékozódhatunk, a hiány mértékének megfelelő pótlásról pedig az orvosi előírásnak megfelelően érdemes gondoskodni"- ajánlja a szakorvos.


A D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van?

Link




Szendi Gábor beszélgetése a D-vitamin adagolásáról

Link









 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Szép napot az eső ellenére is!!!!!
  2016-09-06 07:56:40, kedd
 
 




Egy kis hangulatcsináló induló a mai naphoz!!!!



Link



És egy nagy igazság!!!!!!!








 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 145 db bejegyzés
e év: 1697 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1290
  • e Hét: 6755
  • e Hónap: 14228
  • e Év: 131474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.