Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Gyógyító álmokat!
  2016-09-07 23:58:04, szerda
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Csakrák – testünk erőközpontjai
  2016-09-07 23:54:13, szerda
 
  Csakrák - testünk erőközpontjai

A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt.A csakrákon múlik testi jólétünk, érzelmi egyensúlyunk és szellemi tisztánlátásunk.Közvetítő szerepet töltenek be, megszűrik és egyesítik az égi és földi energiákat.






A csakra ősi szanszkrit szó, jelentése: kerék, energiaörvény , azt az energiát jelöli amely valamennyi élőlény körül és benne magában kering.A hét csakra speciális hely testünkön , ahol energiát veszünk fel és adunk le.Különleges kommunikációs helyek ezek, ahol nagyon intenzív energiacsere zajlik.

Csakrák

Gyökércsakra






Elhelyezkedés: farkcsont és keresztcsont, tehát a gerincoszlop alsó vége
Eleme: Föld
Belső elválasztású mirigye: mellékvese
Testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok, vastagbél
Színe: Vörös
Kövei: minden vörös kő, pl: gránát, vörös jáspis, rubin, vérkő és a fekete kövek pl: fekete ónix, füstkvarc, fekete turmalin
Illóolajai: mandarin, szegfűszeg, rozmaring

Fő feladata a földelés a biztonság megteremtése. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit. Felelős fizikai erőnkért és a vitalitásunkért, ezen kívül a gyökércsakra vezérel minden tisztulási folyamatot. A legalacsonyabb rezgésszámú csakra. Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját áramlásban tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozognunk és rendszeresen meg kell tisztítanunk egész testünket (pl böjt, szauna)

Betegségei: aranyér, fogínygyulladás, hasmenés, gerincproblémák, hideg végtagok, influenza, izomgörcsök, székrekedés, vérnyomás problémák, vesekő, félelmek, depresszió, alvászavar

Szexcsakra






Elhelyezkedés: a nemi szerveknél
Eleme: Víz
Belső elválasztású mirigye: petefészek (nőknél), here (férfiaknál)
Testrészei: nyelv, nemi szervek, izmok
Színe: narancssárga
Kövei: karneol, holdkő, napkő
Illóolajai: szantálfa, ylang-ylang

E csakra fő témája a férfi-női polaritás, amely egy harmadik témán (például a kapcsolaton, a szerelem hatalmán) keresztül oldódik fel, összekapcsolva a két pólust. Nagymértékben a szexcsakra energiáitól függ, hogy valaki fél -e megnyílni a másik nemnek, vagy sem.
Ehhez a csakrához tartozik a kreativitás és az alkotókészség is.

Betegségei: felfúvódás, bélgörcsök, hajproblémák, gombás fertőzések, hólyaggyulladás, impotencia, petefészek és here problémák, menstruációs problémák, szexuális zavarok, párkapcsolati gondok, elhízás, étkezési zavarok, kreativitás hiánya

Köldök csakra (Solar Plexus)






Elhelyezkedés: a köldöknél
Eleme: Tűz
Belső elválasztású mirigye: hasnyálmirigy
Testrészei: szem, gyomor, máj, epehólyag
Színe: sárga
Kövei: tigrisszem, citrin, borostyán
Illóolajai: bergamott, levendula

E csakra fő témája az érzelmek, különösen az agresszió kezelése, feldolgozása.
Testi síkon az emésztés tartozik ide - a táplálékot úgy emésszük meg, mint ahogy az érzéseinket.
Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől, így elnyomott agressziója saját maga ellen irányul és hosszú távon fekélyeket okoz.

Betegségei: cukorbetegség, emésztési problémák, gyomorfekély, epepanaszok, májbetegségek, hízás a hasra, szemproblémák, dühkitörés, harag, hatalmi visszaélés, szadizmus, kisebbségi komplexus.

Szívcsakra






Elhelyezkedés: a mellkas közepén a szív magasságában
Eleme: Levegő
Belső elválasztású mirigye: csecsemőmirigy
Testrészei: bőr, kezek, szív, tüdő
Színe: zöld
Kövei: aventurin, rózsakvarc, smaragd, malachit, turmalin, rodokrozit
Illóolajai: bazsalikom, rózsa, kömény

E csakra fő témája a megbocsátás, a megnyílás, a feltétel nélküli szeretet és az együttérzés.
A hét csakra középső tagja, mely az anyagi és a szellemi világ közti híd.
A szívcsakrával való foglalkozás egyik célja, hogy az emberi kapcsolatokban kiegyenlítsük az adást és az elfogadást. E kettő harmóniája szükséges a szívcsakra megfelelő működéséhez.

Betegségei: allergia, autoimmun betegségek, immungyengeség, rák, szívbetegségek, megkeseredettség, egoizmus

Torokcsakra






Elhelyezkedése: a toroknál a gégefőnél helyezkedik el
Eleme: Éter
Belső elválasztású mirigye: pajzsmirigy
Testrészei: nyak, száj, gége, hangszálak
Színe: kék
Kövei: amazonit, türkiz, kalcedon, akvamarin
Illóolajai: eukaliptusz, fenyő, zsálya

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció.
Amikor valamilyen torokfájásra utaló jeleket, vagy akár beszédproblémát érzékelünk, akkor minden esetben valamilyen kommunikációs probléma áll a háttérben.
Amikor visszafojtott indulatok, gondolatok rekednek bennünk, nem tudjuk kikommunikálni a problémát, bármilyen külső tényező, korlátozó személy miatt, akkor súlyosabb esetekben a gége, száj, beszéd technika tartós károsodására lehet számítani.
A kommunikációs képességeink felélesztésével a probléma csökken, hiszen az önkifejezés alapvető életfeladatunk egyike.

Betegségei: asztma, bronchitis, fülproblémák, köhögés, megfázás, mandulagyulladás, pajzsmirigyproblémák, rekedtség, sklerosis multiplex, torokfájás, tüdőproblémák, fecsegés, dadogás, önkifejezési probléma

Homlokcsakra (harmadik szem)






Elhelyezkedés: a szemöldökök között
Eleme: nem tartozik hozzá elem, mivel az anyagi síkon túl van már
Belső elválasztású mirigye: agyalapi mirigy
Testrészei: agy, arc, orr
Színe: ibolya
Kövei: azurit, zafír, szodalit, sólyomszem
Illóolaja: jázmin, muskotályzsálya, pacsuli

A harmadik szem fő témája: Mi az életfeladatom?
A lélek székhelye, ez vezérli a koncentrációt, az intuíciót és a meditatív képességeinket.

Betegségei: fejfájás, rövidlátás, távollátás, migrén, nátha, tanulási nehézségek, rémálmok

Koronacsakra






Elhelyezkedés: a fejtetőn
Eleme: nincs, mivel nem az anyagi síkhoz tartozik
Belső elválasztású mirigye: tobozmirigy
Testrészei: agy, koponya, szem
Színe: a szivárvány színei, fehér fény
Kövei: ametiszt, hegyikristály, fluorit
Illóolajai: rózsa, lótusz, fenyő

E csakra fő témája a megbékélés, megnyugvás, magasabb energiák jelenléte és a szellemi növekedés. A legmagasabb rendű csakra. Fizikai síkon az intuícióért felelős.

A koronacsakra szintjén már nem félünk, felelősséget vállalunk saját életünkért és megbízunk belső hangunkban, intuíciónkban.

Betegségei: Parkinson-kór, Alzheimer-kór, dementia, skizofrénia, epilepszia, öngyilkossági kísérlet, depresszió

Forrás: http://spiritualis.tippek.net

Link
 
 
0 komment , kategória:  Reiki  
Reiki – a gyógyító energia
  2016-09-07 23:44:55, szerda
 
  Reiki - a gyógyító energia

A reiki, azaz az egyetemes energia mindenhol jelen van, bárki számára elérhető - vélik a hívei. Segítségével nemcsak a betegségek - amelyek a test energia-egyensúlyának felbomlására vezethetők vissza - gyógyíthatók, hanem az életünket is






A reiki története az 1800-as évek közepére nyúlik vissza. Japánban élt egy dr. Mikao Usui nevű keresztény egyetemi tanár, akitől (a legenda szerint) az egyik tanítványa megkérdezte, hogy érthette azt Krisztus, hogy az emberek akár az ő tetteinél nagyobb dolgok végrehajtására is képesek lesznek majd. Usui nem tudta megmondani, hogyan tett csodákat Jézus, és azt sem, hogy miért nem képes a mai ember megismételni Krisztus csodatételeit. Lemondott tanári posztjáról, és elkezdte keresni a választ. Több évig vándorolt, régi japán és tibeti kéziratokat tanulmányozott, bölcsekkel, szerzetesekkel beszélt. Végül huszonegy napos böjtöt tartva meditálni kezdett, és az utolsó napon látomása támadt, amelyet később beavatásaként emlegetett: egy fényes gömb repült felé, amely eltalálta a homlokát, a harmadik szem helyét, és hirtelen minden megvilágosodott előtte. Amikor visszatért a meditációból, képes volt gyógyítani, és tovább tudta adni a reikit, az energiát a tanítványainak is. A reiki átadásának tudománya mára az egész világon elterjedt.

A reiki mindenhol jelen van






A közvetítő ember valóban csak közvetíti az energiát, és közben maga is részesedik belőle - ő is egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz a “kezelés" után. Minden betegségnek az az oka, hogy a szervezetben nincs megfelelő mennyiségű energia ahhoz, hogy testünk meggyógyítsa önmagát. A reiki így mindenféle betegség esetén alkalmazható. A reiki követői azonban senkit sem buzdítanak arra, hogy orvosi kezelés vagy gyógyszerek helyett válassza a reikit, csak kiegészítő kezelésként javasolják.

A kezelés úgy történik, hogy a segítő, beavatott ember saját testét csatornaként használva energiát közvetít a beteg szervezetébe - azt az energiát, amelyet a beteg hív magához. A beavatott csupán annyit tesz, hogy tenyerét a beteg teste fölé helyezi: ekkor az energia az ő csakráin át a betegbe áramlik. Mindehhez persze az is szükséges, hogy a beteg igazán akarja a kezelést, higgyen a sikerében, ne legyen elutasító, ne zárkózzon be - ebben az esetben ugyanis a kezelés eredménytelen lesz. Az első kezelés megkezdése előtt a betegnek és az energia átadójának meg kell ismerniük egymást, hogy kialakuljon a sikerhez elengedhetetlen bizalom.

Az aura és a csakrák






A reikiben fontos szerephez jutnak az aura és a csakrák, amelyeket célszerű ismerni, de nem kötelező, hiszen az energia enélkül is ott hat, ahol szükséges. Az emberek testét, mint ahogy a többi élőlényét is, az aura, egy legtöbb ember számára láthatatlan energiaburok veszi körül (a reikivel kezelő beavatottak a kezükkel érzik). Feladata, hogy védje a testünket a külső negatív hatásoktól, ugyanakkor színváltozásaival jelzi, hogy hol van probléma, hol van igazán szükség a gyógyító energiára.

Az aura szerves részét képezik az úgynevezett csakrák, amelyeken keresztül testünk képes az energia felvételére. A hét legfontosabb csakra a gerincünk mentén található: mindegyikhez konkrét szín és funkció tartozik. A legalsó, a fizikai világhoz kapcsolódó gyökércsakra színe a vörös, közvetlenül a mellékvesére hat. A keresztcsonti csakra színe a narancssárga, a nemzőszervekkel van közvetlen kapcsolatban. Színének változása érzelmeink változásához kötődik. A harmadik, a napfoltcsakra színe a narancssárga, a gyomorkörnyéki szervekre van hatással. A negyedik, a szívcsakra egyfajta összekötő az alsó három és a felső három csakra között. Színe a zöld, és az itt beáramló energia a szív környéki szervekre hat. A következő, a torokcsakra színe kék, és a torok környéki szervek kötődnek hozzá. A homlok- vagy harmadikszem-csakra indigókék színű és az agyalapi mirigyhez kötődik. Meditáció közben jut jelentős szerephez. Az utolsó, a koronacsakra színe a fehér, és a tobozmirigyre van hatással. A főcsakrák mellett több mellékcsakra is létezik.

Bárki képes energiát adni egy másik embernek, de csak a beavatottak tudják igazán hatékonyan közvetíteni az energiát. A reiki követői úgy vélik, hogy az energia átadását nem lehet megtanulni, legalábbis a hagyományos értelemben nem. A jelölt néhány perces beavatáson vesz részt, amely után elvileg képessé válik az energia átadására, majd a tanfolyamok segítségével egyre magasabb szintekre juthat el.

A reiki egyfajta világnézet, életforma, amely sok mindenre megtanít önmagunkkal és a világgal kapcsolatban. Segítségével nemcsak saját életünket változtathatjuk meg, másoknak is segíthetünk.

Forrás: http://spiritualis.tippek.net

Link
 
 
0 komment , kategória:  Reiki  
8 ok, amiért érdemes több időt egyedül tölteni!
  2016-09-07 23:35:17, szerda
 
  8 ok, amiért érdemes több időt EGYEDÜL tölteni!

Társadalmunk “nem nézi jó szemmel", ha valaki azt érzi, hogy időnként szüksége van némi magányra, egyedüllétre, ugyanis ma minden a társas kapcsolatokról, a bulikról, az összejövetelekről szól, egyedül lenni nem menő.






Pedig lelkünknek nagy szüksége van arra, hogy naponta, ha csak 10 percet is, de egymagunkban legyünk. Most lássunk 8 okot, amiért jó egyedül lenni.

1. Megnyugszik az elménk

Naponta információk tömkelegét kell feldolgoznia agyunknak, amely a médiából, a családtagoktól, barátoktól érkezik. És észre sem vesszük, mennyire negatívan hat ez az életünkre. Pont ezért érdemes egy csendes zugba elvonulni, ahol a gondolataink is megnyugodhatnak.

2. Ellazulhatunk

Mikor egyedül vagyunk, és végre sikerül elérnünk azt az állapotot, mikor semmire sem gondolunk és nem kell elviselnünk senkinek az energiáját, végre ellazulhatunk, izmaink elernyedhetnek, légzésünk lelassul, és végre kicsit relaxálhatunk.

3. Nő az önbizalmunk

Ha kicsit egyedül tudunk lenni, utána jobban fogunk hinni önmagunkban, a megérzéseinkben. Ezért fontosabb döntések előtt érdemes egy kicsit elvonulni, és átgondolni a helyzetet, mert ezáltal sokkal nagyobb az esélye, hogy jó döntést fogunk hozni.

4. Függetlenebbek leszünk

Mikor egyedül vagyunk, többször jut időnk álmodozni, célokat kitűzni. Ez pedig energiával tölt fel, és így függetlenebbek is leszünk, mivel nem hatnak ránk a külső vélemények, negatív energiák.

5. Megszabadít a stressztől

Ha úgy érezzük, hogy az egyedüllét jót tesz, akkor vonuljunk el egy csendes helyre, és ürítsük ki fejünkből a negatív gondolatokat, szabaduljunk meg a gyötrő érzésektől, ezáltal csökkenteni tudjuk a stressz szintünket.

6. Könnyebben meghatározhatjuk a prioritásokat

Csak akkor tudunk életünk lényeges dolgaira összpontosítani, ha csendben, egyedül írunk egy listát azokról a teendőkről, amelyeket fontosnak tartunk elvégezni, megvalósítani.

7. Nő a produktivitás

Mikor egyedül vagyunk, jobban rá tudunk látni saját helyzetünkre, céljainkra, sikereinkre, esetleg kudarcainkra. Ha kielemeztük a helyzetünket, akkor cselekedhetünk, és bátrabbak, produktívabbak lehetünk az élet bármely területén.

8. Megtanulunk jobban szeretni

Nem kell mindig a szeretteink mellett lennünk, néha el kell tőlük szakadni, hogy rájöjjünk arra, hogy mennyire szerethető emberek.

Forrás: http://spiritualis.tippek.net

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ezoterikus  
Az érintésben hihetetlen erő lakozik – az érintés hatá
  2016-09-07 23:30:45, szerda
 
  Az érintésben hihetetlen erő lakozik - az érintés hatása az egészségre...

,,Egy gyengéd érintés lendületet, életörömöt ad, és öntudatra ébreszt."
(Yehudi Menuhin, amerikai hegedűművész és karmester)
Amikor megérintünk valakit, megváltozik a megérintett fizikai érzete - csökken a feszültséget okozó hormonok szintje, csökken az idegrendszer feszültsége, javul az immunrendszer állapota és ez kihatással van a viselkedésünkre, hangulatunkra.
Nagyon sok embernek, akinek az életéből hiányzik a szex, elsősorban a gyengédség iránti vágya nem teljesül. A szerelmesek azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. Kutatások igazolják, hogy az az ember, akit valaki gyakran a karjába zár, magához ölel, a szívéhez szorít, kevésbé frusztrált, kevésbé szorong, a félelemérzete csökken. Az ölelés oldja a stresszt. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék iránti szükségletnél.






A testi kontaktus szükséglete folyamatosan jelen van az életünkben, de a társadalmi szabályok a legtöbbször megakadályozzák az érintések vágyát. Pedig az érintésnek hihetetlen nagy, mondhatni csodát tevő energiája van. Az érintés,a simogatás felülírja a fájdalomérzést. Ugyanis a bőrünkben a simogatás érzékelésére külön idegrostok találhatók, ezek a CT-idegek, s minden egyes ilyen idegrost körülbelül 1 négyzetcentméternyi területről továbbítja a simogatás hatását.
Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, mi hány ölelést adunk és hány ölelést kapunk naponta? Az ölelés szempontjából éppen csak túléljük-e az életünket, vagy gyarapodunk-e általa? Családtagjainkat az anyagi javakon kívül ellátjuk-e elegendő testi érintéssel, hogy az egészségüket is megtámogassuk?

Az érintésben hihetetlen erő lakozik. Összeolvasztja az embereket, ledönti a közöttük lévő falakat, jobban mint bármi más, és mindannyian reagálunk rá. Az érintésben energia van. Az érintés a szeretet egyik legerősebb megnyilvánulása, amely legyőzi a gátlásokat és megerősíti a kapcsolatokat. A szeretet a legerősebb gyógyító erő. Az érintés, az ölelés és a kézzel való kontaktus - amikor szeretetet adunk vagy kapunk fizikai, szellemi és érzelmi változást idéz elő bennünk. Nagyon kevés az érintés és az ölelés. Hozzáérni valakihez és megölelni, nem is olyan egyszerű... Nem lehet tudni, hogy a másik ember hogyan reagál. Lehet, hogy ellök magától és ellenségesen viszonyul a közeledéshez. Ez eggyel több ok, hogy megpróbáljuk feloldani a gátlásait.

A szeretethez bátorság kell. Készen állni, megkockáztatni, hogy ellökjenek maguktól, hogy fájdalmat okozzanak, de leggyakrabban mégis győzni fogunk. Érdemes megpróbálni... Az emberek előbb-utóbb megnyílnak nekünk. Ha mindannyian arra várnánk, hogy a másik ember teszi meg az első lépést, akkor mi lenne velünk? Csak ölelésre kell tárni karjainkat,
és ezzel megnyitjuk a szívüket. Akkor majd megérzik a szeretet energiáját, melyet az érintés ereje lobbant lángra.

forrás: omniparity.eu és http://spiritualis.tippek.net

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ezoterikus  
Szilvafám
  2016-09-07 23:12:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Szilvalekvár házilag
  2016-09-07 20:12:27, szerda
 
  Szilvalekvár házilag

A különféle piros gyümölcsök és a barack után újabb télire való jelent meg a piacon: a szilva. A szilvát eltehetjük befőttként vagy savanyítva, leggyakrabban mégis lekvár lesz belőle. Méghozzá legendásan finom, és a főzése körül is vannak mendemondák.

A szilvalekvár készítésének többféle módja is van. Csinálhatjuk a többi lekvárhoz hasonlatos módon, azaz cukorral felfőzve, vagy kombinálhatjuk a sütést és a főzést, illetve visszatérhetünk a hagyományos és sokkal egészségesebb megoldáshoz is, azaz készíthetjük sütőben sütve.





Fűszeresen és natúran is finom, kenyérre, sütibe, de akár húsokhoz is

Főzött szilvalekvár cukorral

A főzős technikánál a kimagozott szilvával többféle módon is bánhatunk. A lekvárfőzésnél bevett módszer a magozott gyümölcsöt cukorral hintve néhány órát állni hagyni, majd utána elkészíteni, de ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a lekvárt, akkor a friss, magozott gyümölcsöt azonnal felforraljuk, majd cukorral, illetve befőzőcukorral meghintve újra forraljuk, és húsz perc főzést követően üvegekbe töltjük. A háztartásokban gyakorta fellelhető kenyérsütőgéppel is készíthető lekvár. Ha ilyennel próbálkozunk, egy dolgot tartsunk szem előtt: nagyon tiszta, morzsa- és lisztmentes géppel dolgozzunk vagy az egész munkánk kárba veszhet.





Lábasban főzve, cukorral készül itt a szilvalekvár

A friss lekvárt rejtő üvegeket celofánnal és fémtetővel fedjük, s vagy nagyanyáink módszereit követve száraz dunsztban tartjuk legalább 24 órán keresztül, vagy - engedve a modern kor időspóroló technikáinak - fejjel lefelé fordítjuk 5-6 percre, sőt amennyiben tisztességgel lezártuk az üvegeket, a lekvárokat hagyhatjuk ebben a pozícióban kihűlni.

Szilvalekvár a sütőből





A sűrű kocsikenőcs, amit hagyhatunk natúran, de mehet bele pici fahéj és szegfűszeg is

A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A leveses gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 fokon legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, ha szeretnénk, fűszerezzük, majd cukorral összefőzzük. Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney-k készíthetők. A sütésnek köszönhetően a gyümölcshús nem roncsolódik össze teljesen, és ha a fűszereket már a sütéskor a szilvához adjuk, az ízhatás is sokkal intenzívebb lesz.

A sütőben sült lekvárhoz a legtöbb esetben semmilyen adalék nem szükségeltetik, csak szilvára, tepsire, türelemre és a villany-, vagy gázszámla előzetes kalkulációjára van szükség. A csak sütéssel készített lekvár esetében a sütőt 160 fokra melegítjük fel, és vagy tepsiben, vagy jobb esetben egy igen mély lábasban sütjük a szilvát, ritkán átkeverve. A tepsivel szemben a lábas előnye a magas fal, ami megvédi a sütőteret a teljes elkoszolódástól.
A legendás szilvalekvár

Nagyanyáink hatalmas üstökben főzték a szilvalekvárt szabad tűzön, nem adtak hozzá cukrot, sőt semmi mást sem, csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül, mígnem sűrű, fekete ragaccsá, kocsikenőcsnek is nevezett masszává főtt össze a gyümölcs. Ez tartósítószer nélkül is eláll, ízében érezhető a szabad tűz füstje, egyszerűen mennyei, de ezért az ízért 6-8 órát a tűz mellett kell ám állni. Ha sok lelkes lekvárbolond összejön, érdemes kipróbálni, akár jó móka is lehet a szabad tüzű szilvalekvár főzése.





A fanyar, telt ízű szilvalekvár sok sütihez illik, de a flódniból kihagyhatatlan!

Szilvalekvár fűszeresen

A szilvalekvár legkedvesebb fűszere a fahéj. Ezenkívül jól illik hozzá a rum, a vanília és a kardamom is. Ha szeretjük az extrém kombinációkat, akkor kerülhet a lekvárba pirított mandula, dió vagy egy kis mák is. A fűszerezéssel, házasítással óvatosan bánjuk, mindig gondoljuk végig, hogy ezeknek a fűszeres lekvároknak meglesz-e a helyük a konyhai repertoárunkban, s ha igen, mekkora mennyiség fog belőlük elfogyni. Az ízek kikísérletezéséhez érdemes kisebb mennyiségű szilvával tesztfőzéseket csinálni. Egy lekvárból többféle ízt is kicsalhatunk, ha az alap lekvárunkat a főzés végével szétosztjuk, és külön-külön hangoljuk.





Darabos, friss, alig főzött szilvalekvár - kenyérre is tökéletes

A lekvárba kerülhet egy kevés citrom is, hiszen ízében ez is harmonizál a szilvával, de nem csak emiatt szokás lekvárokba tenni, hanem azért, mert a citromsavnak köszönhetően a lekvár megőrzi eredeti színét.

Szilvalekvár - mire használjuk?

A kész szilvalekvárral már nincs is már dolgunk, mint felhasználni. A szilvalekvár - állagától függően - felhasználása igen széleskörű. Ízesíthetünk vele különféle őszre hangolt gyümölcsleveseket, kínálhatjuk vadhúsok, marha- sertés- illetve szárnyashús mellé, ha jó kemény lekvárral van dolgunk, akkor felhasználhatjuk szilvás gombóc vagy bukta töltésére is. A sűrű szilvalekvár elengedhetetlen részét képezi a derelyének és a flódninak is.





A rácsos linzetrorta egyik klasszikus tölteléke a fűszeres szilvalekvár

A sűrűbb lekvárokat bármilyen kelt tésztába belecsomagolhatjuk, készíthetünk töltött kuglófot, vagy kipróbálhatjuk a tepertős pogácsa alapokon nyugvó szilvás papucsot is, de az omlós tésztákhoz, a linzerekhez, hókiflikhez is nélkülözhetetlen egy jóféle, tartalmas szilvalekvár.

A lágyabb lekvárok jól illenek a reggeli kenyérre, egy-egy piskótához, gyümölcsrizs, tejbedara ízesítéséhez, tejes pite vagy fánk megbolondításához, de nagyon jó töltelékei lehetnek bármilyen piskótából készített roládnak, tortának, illetve joghurtos, túrós tortákba is nyugodtan beletehetjük.

Amennyiben a cukor nélkül készített, összesütött lekvárt választjuk, szinte lelkiismeret-furdalás nélkül használhatjuk bármibe. Egyre azonban vigyázzunk: a szilva bizonyos élettani hatásokkal bír, így egy adott mennyiség egyszeri elfogyasztását nem célszerű túllépni.





Szilvalekvár, a kamra kincse

Szilvás női szeszély

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2 dkg sikér
7 tojás
10 dkg vaj
4 dkg porcukor
10 dkg porcukor
2 dl langyos tej
2 csipet só
1 kávéskanál fahéj
10 dkg mandulaforgács
35 dkg szilvalekvár

Elkészítés: A lisztet átszitálom, sikérrel gazdagítom, s csipetnyi sót és őrölt fahéjat adok hozzá. A 4 dkg porcukorral összemorzsolt élesztőt és a megolvasztott vajat a tejhez adom, végezetül hozzákeverem a tojások sárgáját is. A liszthez öntöm, majd a élesztős, tojásos, vajas tejet és a tésztát alaposan kidolgozom. A kész tésztát konyharuhával fedett tálban pihenni hagyom, majd tepsi méretűre nyújtom, és 180 fokra előmelegített sütőben kicsit elősütöm, amíg el nem kezd színesedni. Ekkor kiszedem, szilvalekvárral megkenem, és a 10 dkg porcukorral felvert habbal koronázom. A habot megszórom mandulaforgáccsal, és 200 fokon addig sütöm, amíg a mandulaforgácsok szépen megszínesednek, és a habnak is kellemesen karamellszíne nem lesz.

Szilvalekváros csiga

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
12 dkg töpörtyűkrém
2 tisztes csipet só
10-15 dkg szatmári szilvalekvár
1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet cukor

Elkészítés: A cukros tejben felfuttatott élesztőt a liszthez adom. Hozzákeverem még a tepertőkrémet is, majd az egészet alaposan kidolgozom. A kész tésztát letakarva pihentetem, majd mikor kész, átgyúrom, és viszonylag vékonyra kinyújtom. Jó alaposan megkenem lekvárral. A tésztát feltekerem, kétujjnyi karikákra vágom, és sütőpapíros tepsire fektetem. Legalább negyed órát hagyom kelni, majd a 185 fokra előmelegített sütőbe teszem, és zsemlebarnára sütöm.





A sűrű, krémes szilvalekvár bármilyen süteményhez jól illik

WESSELY MÁRTA - Praktikus

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag
  2016-09-07 20:00:07, szerda
 
  A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag

A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.

Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben készült a szilva, melyet folyamatosan kevertek, míg ki nem váltak a magok, melyeket aztán óriási szűrök segítségével távolítottak el, majd a szilvalekvárt az üstben besűrítették. Ez a lekvárfajta a 19. században igen fontos exportcikkünk volt.





A nyár végének íze üvegbe zárva

A szilvalekvár tárolására a szilkének nevezett agyagedényt használták hagyományosan - és használják sok helyen még ma is, de vicces, hogy a legsűrűbb fajtákat faládában is tárolták.

Hogyan válasszunk szilvát?

Ha nincs saját, jól bejáratott szilvafánk, szedd magad akció keretében vagy a piacokon is hozzájuthatunk lekvárfőzésre alkalmas szilvához, csak vigyázzunk, el ne kapkodják előlünk a legjobbakat az egyre nagyobb számú pálinkafőzők. Figyeljünk, hogy a szilva húsa legyen édes, de ne legyen túl kemény, a héja ne legyen túl vastag. A gyümölcs húsa lehet egészen sötét (ilyen például a besztercei), de lehet világosabb, például a legédesebb ,,ageni" (ejtsd azseni) fajtából is, melynek húsa inkább pirosas színű. A legfinomabb szatmári szilvalekvárt (és a pálinkát is) a panyolai szilvából készítik.





Szilvalekvár alapanyag

Hogy készül a szilvalekvár?

Ha már megvan az előkészített, megmosott szilvánk, nincs más dolgunk, mint felállítani az udvaron az üstöt, tüzet rakni alá, és keverni, keverni, keverni, ami a gyümölcs elveszti víztartalmának javát, és sötét, sűrű, illatos lekvárt kapunk... Persze ha a hagyományos szilvalekvárfőzést inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is a szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Igaz, ez egész éjszaka készül, de nem lesz vele sok gondunk.

Mit készítsünk majd a szilvalekvárból?





Vajas kenyéren is mennyei

A szilvalekvár nemcsak desszertek fontos alkotórésze! Készíthetünk vele mártásokat finom húsételekhez is. Ezt a szilvamártásos vaddisznókarajt disznókarajból is el lehet készíteni, de ez a chilis borjúmáj is megbolondult egy kis szilvalekvártól.A szilvásgombóc rajongói fokozhatják az élvezeteket szilvalekváros öntettel, de a gőzgombócba is jóféle szilvalekvár illik. A flódniba is kell belőle természetesen , de nem elvetendő reggelire egy szelet kenyéren vagy kalácson, palacsintába töltve - vagy csak úgy, a kamrában kóstolgatva, hogy nem romlott-e esetleg meg.





Húsfélékhez is felhasználható

Csőben sült balzsamos-szilvás pulykamell

Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
20 dkg füstölt sajt
4 dl főzőtejszín
6 evőkanál balzsamos szilvalekvár

bors
1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés: A pulykamellszeleteket kiklopfoljuk, forró serpenyőben elősütjük. A füstölt sajttal és a szilvalekvárral rétegezve hőálló tálba rakjuk, leöntjük a tejszínnel, és alufóliával letakarva, sütőben készre sütjük. Tálalhatunk hozzá rizst, hagymás krumplit.

Szilvalekvár, melyet tilos megkavarni

Hozzávalók:
4 kg érett besztercei szilva
40-80 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően)
fél dl 20 %-os ecet

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényege, hogy TILOS MEGKAVARNI! Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ra összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

SB - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Nyárvégi szilvázós
  2016-09-07 19:51:30, szerda
 
  Nyárvégi szilvázós

A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.

Kis szilvatörténelem

Őse egy savanyúbb és szárazabb gyümölcs, a mai szilvafajták a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítettek. Már az egyiptomi fáraók sírjaiban találtak aszalt szilva maradványokat, és Svájcban a bronzkorból származó szilvamagok is előkerültek. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált.





Több mint 2000 fajtája ismert az isteni szilvának!

Itthon a szilva szó egy 1231-es dokumentumban fordul elő először ,,silwafa" formában. A 16. században már az alábbi fajokat ismertük: kökény, sárga, besztercei, nemes magyar, duráncai, vörös, katalán, fekete lószemű, fehér lószemű szilva.

Szilvafajták

A keresztezések miatt a szilvafajták közötti átmeneteket elég nehéz értelmezni. Mintegy kétezer alfaj ismert, ezek eltérnek méretben, színben, formában, magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is.





A lédús, édes szilvából remek pite készíthető

Négy alaptípust különböztetünk meg, ezek:

Kerek vagy tojás szilva: Termésén egy varrat található, színe kék vagy lilás, de előfordul piros és sárga változatban is. Édes, nemes gyümölcs.

Kerti szilva: Eredetileg Ázsiából származik, hosszúkás formájú, sötétkék színű, a gyümölcshús sárga, éretten a hús elválik a magtól. Kb. 25 különböző fajtáját termesztik itthon például a Stanley, President Drouard szilva, Bühler korai szilva.

Ringló szilva: I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el. Az ő neve Reine Claude (ejtsd: renklód) volt, ennek hibás kiejtéséből lett a neve ringló. Zöldessárga héj és zöldes, fehéres, édes gyümölcshúsa van.

Mirabelle szilva: Kicsi, gömb alakú, sárga termés és édes gyümölcshús jellemzi.
Hogyan fogyasztjuk?

Vannak kimondottan nyersen fogyasztandó szilvák, fantasztikus magvaválók, melyeket csak meg kell mosni és már ehetjük is. A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható és aszalható gyümölcs.





Érdemes fahéjjal készíteni a szilvás süteményeket!

A friss szilvából készülhet leves, és jól harmonizál húsokkal is.

Semmiképp ne feledkezzünk meg a szilvabefőttről és szilvalekvárról! A szilvalekvárt Szatmárban sok helyen még most is kerti üstben főzik, maggal együtt, amit aztán rostán kipasszíroznak belőle. A szatmári szilvalekvár agyagedényekben (szilkékben) várja a telet és a derelyére éhes szájakat. A hagyományos szatmári szilvalekvár olyan sűrű, hogy régen faládában tartották.

A szilvás gombóchoz a kisebb, aromásabb szilvákat érdemes felhasználni.





A szilvás gombóc szezonban nem maradhat ki a menüből!

A szilvaléből készülhet szilvabor, de ez az alapja számos röviditalnak is. A jó magyar szilvórium, a szilvapálinka ma már hungarikum. Szilvából számos szomszédos országban készítenek röviditalokat: ez az alapja a Slivovitzának, a Rakiának és a Tuicanak.

Kevés olyan népszerű aszalvány van, mint az aszalt szilva. Húsok töltelékeként, édességekben, vendégváróként szalonnába tekerve és megsütve. Kínában csípősen és sósan is árusítják.





Az aszalt szilva baconbe tekerve és megsütve egyszerű, de különleges vendégváró

A szilva egészséges

85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó. Energiatartalma fajtától függően kb. 100 grammban 50 kcal/209 KJ. Vitamintartalma nem kimagasló, de A-, B- és C-vitamint is találunk benne. Rosttartalma igen magas. Az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne.

Antioxidáns tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító, vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Székrekedés ellen gyerekeknek is aszalt szilvát adnak.




Nem csak süteményekbe, de húsokhoz is jól illik a szilva

SB - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szilva - levestől desszertig
  2016-09-07 19:34:30, szerda
 
  Szilva - levestől desszertig

A szilva nagyon megbízható gyümölcse a napfényes, meleg ősznek. A szezon indul a ringlóval, folytatódik a vörös szilvával, majd jön a gombócba való besztercei.





Sütéshez, főzéshez magvaválót válasszunk!
A szilva egyébként érdekes rokonsággal bír, az őszibarack és a nektarin mellett a mandulával is közös családfán osztozik. A szilva antioxidánsokban gazdag, elősegíti a vas felszívódását, és nagyon jó A-, B1-, B2- és C-vitamin forrás. Gazdag rostokban, és tartalmaz kálciumot, káliumot és foszfort is. 10 dkg szilvában nagyjából 50 kalória található.

A Földön közel 2000 szilvafajtát tartanak nyilván. Méretre, alakra, színre és ízre különböző szilvák találhatóak a világon. Úgy sejtik, hogy az európai szilva több mint 2000 éve megtalálható Európába, és valahonnan a Kaszpi-tenger környékéről terjedt el. Az ókori Rómában már ismert gyümölcs volt. Amerikát a 17. században hódította meg.

A szilva vásárlásánál érdemes odafigyelni, hogy hibátlan szemeket vegyünk. Ne legyenek túlérettek, de a kőkemény, teljesen éretlen szemektől is óvakodjunk. A szilva hamar megérik az otthonunkban is, így csak akkor vegyünk, ha tudjuk: 1-2 napon belül felhasználjuk vagy megesszük. A szilvát egyébként érdemes érni hagyni, mert a legmagasabb antioxidáns-tartalommal érett állapotban rendelkezik. Hűtőben néhány napig eláll. A szilván lévő viaszréteg teljesen természetes, nem befolyásolja a minőségét.





Szilvalekvárt sokféle módon készíthetünk, akár cukor nélkül is, sütőben

Friss szilva híján érdemes aszalt szilvával dolgozni. Jót tesz az emésztésnek, jó alternatívája a mazsolának, sok süteményben és húsokhoz készített mártásban jó szolgálatot tesz. Létezik még sós, szárított szilva is, és savanyúságként is sok helyen fogyasztják ezt a gyümölcsöt, sőt pálinkát is készítenek belőle, többek között a híres slivovicz-ot.

Mit készítsünk szilvából?





A héjával lefelé tegyük a tésztára, hogy ne áztassa el!
A szilvát elsősorban édességekhez szoktuk felhasználni. Nagyon jól lehet vele piskótát gazdagítani (ekkor vigyázzunk, hogy a fél szilvákat héjukkal helyezzük a piskótába, nehogy eláztassák a tésztát), igazán jól muzsikál egy klasszikus pite töltetékeként, jó alany egy réteshez, a klasszikus gombócról nem is beszélve.

A szilvából érdemes lekvárt készíteni. Sok helyen sütőben, tepsiben sütik - a cukrot nem látott - gyümölcsöt. Az igazán finom, buktába való masszív lekvárok ezekből a tepsikből kerülnek ki.

Savanyíthatjuk, kompótnak tehetjük el, lehet belőle leves, mártás húsok mellé, a desszertek sora meg szinte végtelen.

Fűszerek közül a klasszikus nagy barátai a szilvának a fahéj, a szegfűszeg, de jó hozzá a szerecsendió, egy kicsit merész, de jó párosítás a rózsabors vagy a szegfűbors. Ha hús mellé kínáljuk, akkor zöldfűszerekkel is játszhatunk. Például egy egészen kevés kakukkfűvel meg lehet bolondítani egy kis szilvamártást.





Húsételekbe is illik a szilva, de az az aszalt szilva is

Fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:
1 kg szilva
3 evőkanál akácméz
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
csipet só
10 szem kardamom mag
6 szárított lime levél
1/4 rúd fahéj

Elkészítés: A szilvát megpucolom, majd annyi vízben, ami elfedi, felteszem főni. Fűszertojásban melléteszem a kiválasztott ízeket, és csipetnyi sóval megfőzöm a szilvát. A vége felé hozzáadom a mézet, a tejszínt és legvégén a tejet. Alaposan lehűtve kínálom.

Breton szilvatorta

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
25 dkg vaj
csipet só
A töltelékhez:
1 kg szilva
8 dkg darált mák
3 evőkanál cukor
1 evőkanál rum

Elkészítés: A vajat elmorzsolom a cukros, csipet sós liszttel. Mikor szép homogénné válik, akkor összedolgozom a tojások sárgájával. A kész tésztát egy órára a hűtőbe rejtem.
A szilvákat óvatosan kimagozom úgy, hogy egyben maradjanak. A mákot elkeverem a rummal és a cukorral.

A tésztát megfelezem, az egyik felét pitetálnyira nyújtom, és a tálba ügyeskedem. Fogom a szilváimat, és megtöltöm őket, majd szép sűrűn leteszem a tésztára. Amikor már az összes szilva ott pihen a tálban, akkor kinyújtom a tészta másik felét, és szépen betakarom vele a szilváimat. Elkevert tojással megkenem, villával megszurkálom, majd 190 fokos sütőbe dugom, úgy egy órára.

Pezsgős szilvamártás

Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva
1/2 üveg édes pezsgő

fahéj

Elkészítés: A cukrot megkaramellizálom, majd felöntöm pezsgővel, beleteszem a szilvát és egy darab fahéjat. Lassú tűzön főzöm, időnként pezsgővel pótlom.





Mennyi minden készülhet egy kosár szilvából...




A legegyszerűbb muffintésztába is tehetünk szilvadarabkákat 0

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 1812
  • e Hónap: 6850
  • e Év: 136557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.