Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Diktatúrák áldozatai 175.
  2016-01-31 10:44:02, vasárnap
 
  A dátum nem elírás!

Csömy Zsigmond molnár, született Aranyos [Komárom megye], 36 éves,

1849.01.28-án tartóztatták le.
1849,01.31-én folyt le az eljárás a budai József laktanyában.
Statáriális rendelkezések megszegése vádjával, golyó általi halálra ítélték.
15h30-kor végrehajtották.
[Vértanúk könyve alapján]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Temető : Congo, magyar település Ohio államban...
  2016-01-30 07:58:18, szombat
 
  "Sokszor és sokat hallunk az amerikai ember hazaszeretetéről. Temetőikben a katonaviselt személyek sírja mellett ott lobognak, és sosem fakulnak ki a sokcsillagos amerikai zászlók. És eme tisztelet mellé társul az a világ, a mi esetünkben az európai kontinens irányából érkező, a modern Amerikát megteremtő elődök emlékének tisztelete.
Az Amerikai Magyarok Baráti Társasága idei reménységtó melletti rendezvényének két megrendítő programpontja volt: mindkettő az amerikai magyar múlthoz kapcsolódott, tulajdonképpen históriai lenyomata az első magyar telepesek amerikai honfoglalásának.

Az egyhetes Lake Hope-i találkozó programjában kirándulás is szerepelt, a szervezők egy Congo nevű egykori magyar település temetőjének újbóli meglátogatását javasolták - a Baráti Kör rendezvényének résztvevői közül többen a múlt évben is ellátogattak a térképeken ilyen néven fel sem tüntetett Congoba -, a másik megrendítő eseményként Bika Juli A 109 éves Árpádhon múltja és jövője címen köszönt ránk a programfüzetben.

Bika Juli férjével, Gergácz István tiszteletbeli magyar konzulja New Orleansból érkezett, s a már említett Árpádhon is abban a térségben található. Természetesen nekünk augusztus 16-án az Apalache hegység észak-nyugati hegy- és dombvidékén lévő Reménység tavánál fogalmunk sem lehetett arról, hogy a Mexikói öbölnek a hosszas kánikulában a szokásosnál is jobban felmelegedett vize már készül pusztító útjára indítani a félelmetes Katrina hurrikánt. Fiammal még augusztus 24-én is Houston alatt a Mexikói öböl partján szemléltük a cápahalászok horgászmanővereit, nekem feltűnt ugyan a talpbőrt is felhólyagoztató aszfalt forrósága - akkor éppen 104 Fahrenheit fokos meleget mutatott a hőmérő - de ezt a számomra előre beharangozott Houston környéki szokásos, nagy páratartalmú kánikula beköszöntéseként könyveltem el.

Erről, egyelőre, ennyit.

Jómagam a Lake Hope tavánál a választható szervezett programok közül a kir&
aacute;ndulás mellett döntöttem a számomra értelmezhetetlen nevű Congoba. Mert mit is kereshet ez a név az Egyesült Államok északi fertályában? Ha New Orleans vagy a rabszolga kereskedésről hírhedt, s a múlt század elején ugyancsak egy vihardagály által elpusztított Salveston térségében találkozom a névvel, ezt könnyű szerrel elkönyvelem: Délen vagyunk, a mai afroamerikaiak ősei magukkal hozták a Congo nevet - bár tudom, illetve inkább gyanítom, hogy ez a név a mai jelentéstartalmával azokban az időkben még Afrikában sem létezett.

Szóval elindultunk a kiskocsi karavánnal, s a Congo nevű magyar település nyomait kerestük. Aztán a helyismeret és a helyzet ismerői már útközben elmagyarázták, hogy egy 19. századi magyar bányásztelepülésről van szó, s a Kongó név arra emlékeztet, hogy a bányajáratok miatt üreges föld a rajta járók lába alatt kongott. A névnek semmi köze tehát az afrikai Kongóhoz, annál több kötődése van a természetes magyar névadáshoz, a népnyelvi leleményhez, amely a fizikai jelenségek akusztikai jellemzőiből is szemléletes, hangutánzó szavakat alkot. A Kongó nevet a mifelénk ismert Sugás, Súgó, Szélkapu, Vonyító földrajzi nevek sorához illeszthetjük.

A kongói település temetőjét Ohio államban találtuk meg Corning falu erdővel borított határában. Egy helybéli lakos, Gladis Conway asszony szíves kalauzolása nélkül nehezen jutottunk volna el a mi erdélyi útjainkhoz hasonlatos zegzugos útvesztőkön a temetőhöz. A sírkert erdős lankán, nagy területen fekszik, gondosan kitakarított és ápolt, a síremlékek többsége jóféle gránitból szépen faragott kőtömbként őrzi a múltat. A faluban már nem élnek magyarok, a helybéliek két családról tudnak, akik máshová költöztek. De találtunk azért még olyan sírkőre - a Toth Irene és John sírhelyén - amelyre az elhalálozási évet még nem kellett felvésni. (Születési évük 1918, illetve 1922)

Megható volt, amint az első írásos sírkövet megtaláltuk, és rajta az amerikai magyar telepesek feljegyzését az 1812-es évszámmal.

Az 1800-as évekből tömegesen fordulnak elő a feliratos emlékjelek. A temető - mondják - a településeink múltbéli tükörképe, ami igaz is, a többségükben - csoportosan, családi kötelékekben - kitelepedett magyarok többsége a történelmi Magyarország Szabolcs-Szatmár megyei térségéből, Békésből meg Zemplénből, tehát az akkori ország legszegényebb térségeiből származott, a Viharsarokból kitántorogva keresett jobb megélhetést. Szívszorító érzés, amint az emlékjelekről leolvashatjuk azt az igyekezetet, amint a magyar helyesírás és nyelvhelyesség szabályaival küszködve, sok esetben a kanonizált írásmódot megváltoztatva róják vadidegenben a kőkemény magyar szavakat - az évszázadok távolságába is hírt vivő kőre.

Képzeljük el, hogy mi, mai magyarok kiváló utakon, annyi lóerővel száguldó masinákon alig-alig találjuk meg és azonosítjuk a kongói temetőt. Mit érezhettek ezek az emberek az óriási kiterjedésű kontinensen ezen az istenháta mögötti bányatelepen, ahová a hazai harangszó hangja csak álmaikban juthatott el?"

[Sylvester Lajos - gondola.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Bécsben sakkoz a török...
  2016-01-29 09:52:28, péntek
 
  "1767.01.16. A szultán felszámolja az Ohridi patriarkátust, az utolsó önálló (autokefal) ortodox egyházat az Oszmán Birodalomban. Ettől kezdve a montenegrói püspök-fejedelem (vladika) képviseli a de facto önálló pravoszláv egyházat.
1767.01.23. Mária Terézia rendelettel (Urbéri pátens ) országosan szabályozza a földesúri szolgáltatásokat.
1767.03. Lengyel protenstáns szövetség (konföderáció) alakul Thorn/Torunban, a "diszidensek" egyenjogúsítása érdekében. Ugyanebben az időben hasonló céllal pravoszláv konföderáció alakul Sluckban, a Radomban körvonalazódó generál-konföderáció pedig a Czartoryskiaik reformtörekvéseinek letörése mellett szintén a "disszidens"-kérdés pozitív megoldását szorgalmazza.
1767.05.04. A disszidensek Radomi Konföderáció néven formálódó, reformellenes főnemesi szövetségét támogató moszkvai orosz-porosz titkos szerződés megkötése.
1767.05.18. Mária Terézia elrendeli az államrendre veszélyes könyvek elégetését.
1767.06.23. Karol Radziwill herceg vezetésével formálisan megalakul a Radomi Konföderáció.
1768 - 1779 Az angol James Cook felfedezi Ausztráliát, Óceánia számos szigetét, Hawaiit, 1788-ban megindul Ausztrália benépesítése (fegyenctelep).
1768. Új büntető törvénykönyvet vezetnek be a birodalomban. 1769 Megindul az orvosképzés Magyarországon, először Egerben majd Nagyszombatban. Először készül írásos feljegyzés a hazai burgonyatermesztésről. Kempelen Farkas bemutatja sakkozógépét Bécsben.
1768. a törökök hadat üzennek Oroszországnak (-1774)
1768. a Genovai Köztársaság eladja Korzikát Franciaországnak
1768. mameluk lázadás a török uralom ellen (-1770)
1768. II. József császár kéthónapos magyarországi utazáson.
1768.02.24. A neki szánt bábszereppel szakító Szaniszló Ágost vezetésével életbe léptetett 1764-es reformokat likvidáló lengyel-orosz varsói szerződés aláírása, amelynek értelmében a "disszidensek" egyenjogúak a római katolikusokkal (azt ezt tartalmazó március 5-i "toleranciatörvényt" Oroszország, Poroszország, Anglia és Dánia garantálja), de Lengyelországban a katolikus marad az uralkodó vallás (a király csak katolikus lehet). A cárnő egyúttal garantálja az alkotmányt a nemesség "kardinális jogaival".
1768.02.29. A Szaniszlóval szemben is fellépő oroszellenes lengyel rendek Jozef és Kazimierz Pulaski vezetésével a podóliai Barban francia támogatottságú katolikus ("latin") ellenkonföderációt alakítanak, amely felkelést indít a katolicizmus védelmében és a "disszidensek" egyenjogúsítása ellen, fellép a lengyel-orosz szerződéssel szemben, továbbá újból leszögezi a nemesség kardinális jogait.
1768.05. Zseleznyak parasztcsapatai az átálló kozákok segítségével beveszik Umanyt, a balparti Ukrajna városerdőjét (ahol mintegy 20 ezer, többségében zsidó lakost irtanak ki). A felkelők deklarálják a két Ukrajna egyesülését. A parasztok elől a Bari Konföderáció vezetői a Dnyeszteren át Moldvába menekülnek. Üldözésük során az orosz csapatok és a paraszthadak átlépik a török határt és felgyújtják a moldvai Balta városát (a lakosságot kiirtják).
1768.05. a rimaszombati reformátusok szétverik a katolikus misszióskörmenetet.
1768.07.06. Miután a parasztfelkelést elítélő júniusi cári manifesztum nyomán a Zseleznyak-felkelést orosz és lengyel csapatok közösen leverték, vezetőit tőrbecsalják. A vezért magát Szibériába száműzik.
1768.08.22. Az orosz seregek egyhónapos ostrom után beveszik a Bari Konföderáció kezén levő Krakkó városát. Pulaski Czestochowába teszi át a konföderáció székhelyét.
1768.10.06. A Porta - miután III. Musztafa ultimátumban szólította fel Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Lengyelországból, és szüntesse be az ortodox "disszidensek" támogatását - francia befolyásra, a Bari Konföderáció támogatására és a krími tatárok nyomására hadat üzen a cárnőnek. Ezzel kezdetét veszi az 1768-1774-es orosz-török háború.
1768.10.28. A Porta Kis István uralmának megdöntésére irányuló török-velencei támadását a montenegrói csapatok a szeptemberi vereségek után Bjelopavlicnál visszaverik.
1769. a repülőhíd helyet hajóhidat vertek a Dunán
1769. Richard Arkwright vízerővel hajtott fonógépe.
1769. a rendőrség 40 emberből és 1 kutyából állott.
1769. James Watt feltalálja a gőzgépet.
1769. James Watt szabadalmaztatja első gőzgépét
1769. Csien-lung győzelme a burmaiak felett
1769. James Cook befejezi Új-Zéland felfedezését
1769. A Habsburg Monarchia csapatai megszállják a még 1412-ben Lengyelországnak elzálogosított 13 szepesi várost.
1769.02.09. / 01.29. II. Katalin protektori hangvételű felhívást intéz az Oszmán Birodalom pravoszlávjaihoz.
1769.04 - 1770. Mária Terézia csapatai megszállják a Lengyelországnak elzálogosított 13 szepesi várost.
1769.04. A lengyelországi belső zavarokat kihasználva Mária Terézia csapatai - Szaniszláv király felhívására - megszállják az 1412-ben Lengyelországnak elzálogosított 16 szepesi várost, a Bari Konföderáció bázisterületét. A lengyel-török határon végig katonai őrvonalat (cordon) rendelnek el.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Diktatúrák áldozatai 174.
  2016-01-28 15:59:36, csütörtök
 
  "Berecz György
Kolozsváron (Románia) született. Szülei hamar elváltak, édesanyja új házasságában nevelőapja saját nevére vette. A család 1927-ben települt át Magyarországra. Négy gimnáziumi osztály elvégzése után kitanulta a mûszerészszakmát. A következő évben, 1944-ben bevonult katonának, Budán, a rohamtüzérségnél teljesített szolgálatot. 1945. január elején szovjet fogságba esett, ám hamarosan szabadon engedték. Még ugyanebben az évben verekedésért 100 pengő pénzbüntetésre ítélték. 1947-ben magánlaksértésért két hónap fogházbüntetést kapott. 1946-ban sorkatonai szolgálatát töltötte. Később több helyen dolgozott, különböző beosztásokban. 1949-ben nyolc hónapra internálták embercsempészés vádjával. A forradalmat megelőzően a II. sz. Épületfuvarozási Vállalatnál volt sofőr. 1956. október 23-án vidéki kiszállásról tért haza, és mivel élettársát nem találta lakásukban, keresésére indult a teherautóval. A Belvárosban találkozott a tüntetőkkel, kocsijával különböző csoportokat vitt a Parlamenthez, a rádióhoz; a késő esti órákban egy nagyobb csoportot Kispestre fegyverekért. Másnap beválasztották a vállalatánál megalakult munkástanácsba, a vállalat fegyveres őrségének megszervezésével bízták meg. Október végén ennek révén került kapcsolatba a II. Kerületi Forradalmi Bizottmánnyal, Szeifert Tiborral, és rajta keresztül Szabó János (Szabó bácsi) felkelőparancsnokkal, tőlük kapott fegyvert. November 1-jén őt nevezték ki a kerületi fegyveres felkelők parancsnokának. November 4-én elhagyta a bizottmány szálláshelyét, és hazament. A forradalom bukása után egy ideig bujkált, majd megpróbált Ausztriába menekülni, de elfogták. 1957. április 25-én tartóztatták le. Első fokon 1957. december 4-én szervezkedés vezetése és egyéb vádak alapján életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ezt a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának Különtanácsa az 1958. január 27-én megtartott ülésén halálos ítéletre súlyosbította. Az ítéletet már másnap végrehajtották."
[1956. október 23]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Temetkezés : vikingek
  2016-01-27 11:01:06, szerda
 
  "Kegyetlen körülményekről árulkodnak a viking sírok
Könnyedén megállapítható az izlandi temetkezési szokásokból, hogy a vikingek mikor tértek át a pogányságról a keresztény vallásra - és a csontokból az is kiderül, hogy milyen kegyetlen, embert próbáló körülmények között kellett élniük mindennapjaikat.
A legenda szerint a Feröer-szigetekről érkező vikingek valamikor 825 környékén telepedtek le először Izlandon. Az első lakókhoz hamarosan több bevándorló is érkezett, leginkább a mai Norvégia területéről, akik az ászgárdi Ászok isteneit vagy Thort és Odint tisztelték. 1000 körül azonban Izlandon is megindult az áttérés a keresztény vallásra: először a társadalom felsőbb rétegei, majd a köznép tagjai közül is mind többen elhagyták pogány hitüket. Ez az átállás jól kimutatható a temetkezési szokásokból: egy idő után annyira elterjedtté vált a kereszténység, hogy a régebben pogány módra elhantolt halottakat újra eltemették a felépített templomok közelében.
Újra temették a pogányokat
A pogány vikingek eleinte a földhatárok mentén, elszórva temetkeztek.
A kereszténységre való átállás után vezették be a templomkerti temetéseket, és számos esetben a pogány módon elhantolt rokonokat is kiásták, majd újra elföldelték a szent területen.
Nem tudjuk, hogy éltek az átlagemberek
Az International Journal of Osteoarchaeology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogyan állapította meg a Guđný Zoëga és Kimmarie Murphy vezetésével zajló kutatás a Keldudalur nevű földegyüttes temetőjének vizsgálatával azt, hogy az itt élő embereknek milyen kemény mindennapi próbatételekkel kellett szembenézniük az életben maradásért. A viking harcosokról ugyanis már viszonylag sok ismerettel rendelkezünk,
keveset tudunk azonban arról, hogyan teltek az átlagemberek mindennapjai.
A keldudaluri tanyán 52 embert temettek el egy évszázad alatt, valószínűleg mindannyian földműveléssel foglalkoztak.
Azt már tudjuk, hogy a viking harcosok hogyan éltek - de kevés információnk van a mindennapi emberekről
Saját templom a farmokon
Ahogyan Izlandon átvették a kereszténységet, a nagyobb farmokon saját templomot építettek saját temetővel. Ez az archeológusok számára kifejezetten előny, hiszen a pogány sírok sokkal elszórtabban helyezkedtek el, és közelebb voltak a földfelszínhez, így kevésbé jó állapotban maradtak fenn, mint a keresztény sírok, amelyeket mélyebbre ástak.
A keldudaluri temető átlagos méretűnek számított a korból, a kutatók elsősorban arra szerettek volna rájönni, hogy a tanyán élő embereknek milyen betegségekkel kellett szembenézniük életük során. Sok gyerek az egyéves kort sem élte meg
A temetőben 27 felnőtt és 26 gyermek maradványait találták meg. 16 közülük az egyéves kort sem élte meg - Zoëga és Murphy azonban azt írták tanulmányukban, hogy ha ezt a kritikus egy évet a gyermek túlélte, akkor valószínűsíthető volt, hogy körülbelül harmincéves koráig életben maradt. A kutatók többüknél porotic hyperostosis betegséget találtak, amely egy olyan csontelváltozás, amely a fejlődő országokban gyakori, és a szemüregeket, a koponyacsontokat, továbbá a váz egyéb lapos csontjait érinti, és azok szivacsosodását okozza.
Keldudalur területén ma turisták is megszállhatnak - 1000 évvel ezelőtt azonban az egész farmot egy viking család művelte
Mivel az izlandiak rengeteg húst ettek, valószínűsíthető, hogy nem vashiány, hanem egyéb gyomor- vagy bélrendszeri fertőzésekből alakulhatott ki.
Ízületi betegségek a sok munkától
A felnőttek körében az ízületi betegségek voltak a gyakoriak, valószínűleg azért, mert reggeltől estig a farmon dolgoztak. A férfiakat és nőket egyforma mértékben érintette az elváltozás, így kijelenthetjük, hogy a gazdálkodásban is hasonló módon és mennyiségben vettek részt.
Kevés volt a fogszuvasodás
Hasonló ásatások során általában több fogszuvasodásos embert is felfedeznek, a keldudaluri embereknél azonban erre alig volt példa.
A kutatók úgy gondolják, hogy a bőséges tejtermékfogyasztás miatt maradhattak épek a fogaik
- ez azonban egyéb más betegségeket is magával vonzott, például fogínygyulladást, lepedéket, fertőzéseket és a fogak kihullását.
Kegyetlen viszonyokhoz alkalmazkodtak
A Keldudaluriban élő emberek fokozottan függtek az időjárási viszonyoktól. Folyamatos probléma volt az élelmiszerhiány, a fizikai munkából adódó betegségek és a különböző fertőzések. A farm lakói nehezen szoktak hozzá a kegyetlen időjárási körülményekhez, ezt mutatja a nagyszámú csecsemőhalál és a betegségek megjelenése a csontokon - a földművelő élet nem lehetett egyszerű az izlandi vikingek számára."
[ORIGÓ]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Barátkozás a kőolajjal...
  2016-01-26 11:32:11, kedd
 
  1764.01.07. Több száz áldozatot okozva katonaság veri le a határőrsorozás ellen tiltakozó székelyeket Madéfalván ("madéfalvi veszedelem"). Megindul a székelyek kivándorlása Moldvába és Bukovinába (csángók). Mádéfalvi Siculicidium.
1764.03.27. József főherceget Frankfurt am Mainban német királlyá választják.
1764.04.03. Mária Terézia fiát, József trónörököst Frankfurtban római királlyá koronázzák.
1764.04.11. A hétéves háborút követő szövetségi átrendeződés keretében létrejön az osztrákellenes élű orosz-porosz védelmi szerződés: II. Frigyes a nyolc évre szóló szövetség fejében megígéri, hogy támogatja Stanislaw Poniatowski orosz jelölt igényét a lengyel trónra és garantálja a lengyel "nemesi köztársaság" alkotmányát.
1764.05.05. Mária Terézia megalapítja a Szent István-rendet.
1764.07.22. Orosz-porosz egyezmény a "disszidensek" (másvallásúak, mindenekelőtt pravoszlávok, továbbá protestánsok a római katolikus Lengyelországban) szabad vallásgyakorlásáról és támogatásáról.
1764.09.07. II. Katalin nyomására és a tavasztól az országban állomásozó orosz csapatok jelenlétében (ezek majd csak 1780-ban távoznak) a királyválasztó országgyűlés egyhangú szavazatával foglalja el a trónt II. Szaniszló (Ágost) néven (1764-1795) Lengyelország utolsó uralkodója, Stanislaw Poniatowski. Az országban azonban a megszálló orosz csapatokra támaszkodó Repnin orosz követ az igazi úr.
1764.12.05. / 11.24. Megölik a Schlüsselburgban őrzött VI. Iván excárt (1740-1741).
1765 - től II. József társuralkodó.
1765. Papírgyártás cellulózból.
1765. Dugonics András megépíti a Szeged városát északról védő, ún. szillér-baktói töltést.
1765. Forgách János gróf posztómanufaktúrát létesít Gácson.
1765. meghal Lotharingiai Ferenc, II. József lesz a német-római társuralkodóvá teszi meg.
1765. Magyarországon elkezdődik a felvilágosult abszolutizmus
1765. Erdély nagyfejedelemség lesz
1765.08.18. Meghal Mária Terézia férje, I. (Lotaringiai) Ferenc német-római császár (1745-1765). Halála után utódja II. József (1765-1790) lesz.
1765.08.18. Meghal Mária Terézia férje, I. Ferenc.
1765.09.21. Mária Terézia királynő körlevélben tudatja,hogy elsőszülött fiát II. József német- római császárt kormányzótársul fogadja.
1765.11. Albert szász herceg lesz Magyarország helytartója.
1765.11.02. Mária Terézia nagyfejedelemséggé nyilvánítja Erdélyt.
1765.11.02. Erdély nagyfejedelemség.
1765.12.08. Az özvegy császárnő, Mária Terézia ausztriai társuralkodónak (1765-1780) maga mellé veszi fiát, II. Józsefet.
1766. Albert szász herceg magyarországi helytartó (1780-ig).
1766. Lotharingia a Francia Királysághoz kerül
1766.03.21. / 10. Szentpétervárott meghal Vaszilij montenegrói társ-vladika (1750-1766). Rövid intermezzo után az új vladika egy ál-III. Péter lesz Kis István (Száva) néven (1766-1773).
1766.07. Parasztmozgalmak Somogy, Baranya, Tolna, Vas megyében.
1767. Mária Terézia úrbéri rendeletben (urbárium) szabályozza a földesúrnak fizetendő paraszti szolgáltatásokat. Megszabja a jobbágytelek nagyságát, a robotot 52 napi igás, illetve 104 napi gyalogrobotban maximálja.
1767. James Hargreaves ,,Jennynek" becézett fonógépe.
1767. Pápai-Páriz Ferenc latin-magyar szótárában: "Naphtha Gr. Szurkos gyanta, mellyen a 'láng mondhatatlan igen kap. Item. Kő-olaj"
1767. Bod Péter magyar-latin szótárában: "Kü-olaj: Naphta, Petróleum, Stein-öl"
1767. Fridvaldszky István leírja az erdélyi kőolaj- és földgáz-előfordulást az Erdély ásványkincseiről szóló könyvében. Az akkor még a kének csoportjába sorolt petróleumról, aszfaltról, naftáról írja, hogy azt a Közép-Medgyes mögötti árokból meregetni lehet.
1767. a jezsuitákat kiűzik Dél-Amerikából
1767. az angol Wallis felfedezi Tahitit
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Diktatúrák áldozatai 173.
  2016-01-25 20:55:15, hétfő
 
  "Horváth István 1936-ban született Budapesten. Hét általános iskolai osztály elvégzése után Csepelen kitanulta a hegesztő szakmát. Ezt követően rövid idő alatt számos munkahelye volt, de zömmel szerzett szakmájában dolgozott. 1953-ban tiltott határátlépés kísérletének vádjával egy év börtönre ítélték, büntetését kitöltötte. A forradalom kitörésekor Hatvanban dolgozott, de már 24-én délelőtt a fővárosba jött, Csepelen lakó süketnéma szüleihez. Másnap a tanácsháza előtti téren meghallgatta a szónoklatokat; innen a Belvárosba ment, hogy megkeresse öccsét. A Nagyvásárcsarnok közelében találkozott egy fegyveres csoporttal, melyben több csepeli ismerősét fedezte fel; fegyvert adtak neki, és hamarosan részt is vett a HÉV-állomás közelében egy tûzharcban. Ezt követően meg akarták akadályozni a Kecskeméti utca felől közeledő szovjet páncélosok továbbhaladását, azonban nem merték a harckocsik tüzét viszonozni. Délután hazament Csepelre, ahol belépett a nemzetőrségbe. Részt vett a Csepelen és Soroksáron zajló tüntetéseken, ÁVH-sok előállításában, és a szovjet csapatok elleni fegyveres harcokban. November 17-én elhatározta, hogy Nyugatra menekül, de amikor arról kapott hírt, hogy Maléter Pál még kitart csapatával a Bakonyban, meggondolta magát. Néhány társával elindult, hogy csatlakozzanak hozzájuk, de (természetesen) nem találták meg őket a hegyekben. December 12-én tudomásukra jutott, hogy a Bakonybél közelében lévő ÁVH-s üdülőben államvédelmisek vannak, elhatározták, hogy az épületet megtámadva lefegyverzik őket. A támadást nem megfelelően készítették elő, és amikor egyik társuk rálőtt az ajtót kinyitó tûzoltó főhadnagyra, a többiek azt hitték, őket érte támadás és szétfutottak. A sikertelen akciót követő napokban lefegyvereztek két pénzügyőrt. December 22-én rajtuk ütött egy karhatalmista egység, és letartóztatta a csoportot. A Budapesti Katonai Bíróság az 1957. január 10-én megtartott statáriális tárgyaláson fegyver- és lőszerrejtegetés, valamint egyéb cselekmények vádjával halálra ítélte. 1957. január 26-án kivégezték"
[1956. október 23]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Muszlim temetési szokások 2.
  2016-01-24 10:34:03, vasárnap
 
  "Divat lett a szent városokban temetkezni

Amíg a halottat fürdették, a temetési menet a fürdő közelében várakozott, s amikor a holttest visszakerült a ládába vagy gyaloghintóba, az emberek a temető felé vették útjukat. Az előre megásott gödör 1,63 méter mély ami, és kelet felé irányult, hogy az elhunyt arca Mekka felé nézzen. A testet a földre fektették, s a halott feje alá egy agyagtéglát helyeztek. A test köré téglákat raktak, úgy,hogy azok boltívet formáljanak. Egy gödörbe csak egy holttestet lehetett temetni. Járvány idején azonban előfordult, hogy több halottat helyeztek örök nyugalomba ugyanazon helyre. A különneműeket tilos volt egy sírgödörbe rakni. De ha mégis más megoldás nem létezett, téglából válaszfalat kellett emelni kettejük közé.

Egy kisebb kő vagy tégla jelezte a test pontos helyét. Erre írták rá az elhunyt nevét, életkorát, rangját és a halál beálltának időpontját. A síremlékre a sahádát, az iszlám hitvallását is rávésték. A 10. századtól a sírok fölé mauzóleumokat emeltek. Ettől a századtól kezdve vált jellemzővé, hogy egyes nagy tekintélyű személyiségek gyászuk jeléül elpusztítottak valamilyen számukra fontos tárgyat. Ez történt például Zirak eunuch halálakor, amikor is Kadi kalifa annyira letargiás állapotba került, hogy a Tigris folyóba hajíttatott 400 hordó óbort.

A gyászviselet országonként más és más formát öltött. Kelet-Iránban, Andalúziában és Marokkóban a fehér, Nyugat-Iránban, és a Közel-Keleten kizárólag sötétkék vagy fekete gyászruhát viseltek.

A temetési szertartást mindig lakoma követte. Ezen a napon szélesre kellett tárni a ház kapuit, mint a lakodalmak esetén. A fogadóteremben a vendégek a Korán példányait tanulmányozták. A temetés utáni 7. napon és 40 nap elteltével újabb lakomát rendeztek. Ezeken a napokon a szegényeknek is felszolgálták az ételt, hogy az elhunyt lelke békében nyugodjon. Erre több alkalommal sor kerülhetett évente, havonta vagy akár hetente.

Az év utolsó nagy ünnepén az Ejd-al-Kabir-on pénzt, édességet, datolyát vagy ruhát osztottak szét a mecsetek kapuiban. Ezt az ünnepet mindig a holtaknak szentelték. A gyászolók minden csütörtökön hangosan elmondták halottaikért a Korán egy fejezetét. Erre azért volt szükség, mert `a néphit úgy tartotta, hogy az elhunyt lelke visszatér a házba az elmaradt imákért és adományokért.` Az elhunytakat főként csütörtökönként látogatták meg, ekkor az asszonyok és gyermekeik zsúfolásig megtöltötték a temetőket. A sírhantra nem ültettek virágokat, de a földjét mindig megöntözték. A temetők a társadalmi élet fontos színtereivé váltak, hiszen az arab nők itt gyakorta találkoztak barátaikkal és rokonaikkal, s hosszadalmas beszélgetésbe elegyedtek egymással.

A 7. és 10. század között mindenkit saját szülőföldjén temettek el, ám a 10. századtól kezdve elterjedt az a szokás, hogy szentek mellé helyezték az elhunyt testet vagy haláluk után kérésükre valamilyen szent városba vitték őket. A síiták Iránból a mezopotámiai szent mauzóleumhoz, a szunniták Medinába, Damaszkuszba vagy Bagdadba szállították halottaikat."
[Múlt-kor]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Szent Anna-templom boltívei megrepedtek...
  2016-01-23 12:22:24, szombat
 
  1762.01.05. / 1761.12.25. Meghal Erzsébet cárnő (1742-1762), az utolsó egyenesági Romanov (I. Péter leánya). Az orosz trónra III. Péter néven a leányági (Holstein-Gottorp) Karl Peter Ulrich német herceg kerül.
1762.03.16. A poroszbarát III. Péter cár Stargardban váratlanul fegyverszünetet köt Poroszországgal.
1762.05.05. A Poroszországot az összeomlástól megmentő orosz-porosz békeszerződés megkötése, amelyben a cár lemond összes hódításáról. Ratifikálására június 20-án kerül sor.
1762.05.22. Porosz-svéd békekötés Hamburgban a status quo alapján.
1762.06.19. Orosz-porosz védelmi szövetségi szerződés, melyben II. Frigyes fegyveres segítséget ígér III. Péternek Dánia ellen Holstein megszerzéséhez, a cár pedig Frigyesnek Ausztria ellen. Egyeztetik Lengyelországgal és Kurfölddel kapcsolatos politikájukat is.
1762.06.24. Miután előző év őszén a Katonai Határőrvidék Erdélyre történő kiterjesztése keretében elkezdődött a szervezés az erdélyi románok között, Erdély királyi biztosa most megkezdi a székely határőrség szervezését is, Ami ellen a székelyek egy része emlékiratban tiltakozik.
1762.07.09. / 06.28. III. Pétert felesége, az ugyancsak német (Anhalt-Zerbst) Sophie Auguste Frederike hercegnő államcsínnyel megbuktatja ("hölgyek forradalma") és meggyilkoltatja (júl. 17/6.), majd II. (Nagy) Katalin néven trónra lép (1762-1796). Koronázására szeptemberben kerül sor. Oroszország megerősíti a májusi orosz-porosz békét, és Poroszországgal együtt lép fel az 1757 óta megszállva tartott Lengyelországban.
1762.07.21. Porosz győzelem az osztrákok fölött a Schweidnitz melletti Burkersdorfnál.
1762.07.22. II. Katalin kedvezményeket biztosító első rendeletével megindul a németek betelepítése a Volga-vidékre. 1764 júliusában megalakul Jekatyerinenstadt, az első német kolónia. Szaratovban 1766-ban Külföldieket Gondozó Hivatal néven külön hatóságot állítanak fel a németek oroszországi letelepítésére.
1762.10.09. Schweidnitz erődjének porosz kézre kerülésével helyreáll Sziléziában a porosz uralom.
1762.11.03. Angol-francia megegyezés Fontainebleau-ban a gyarmati háború befejezéséről.
1762.11.08. Több korábbi rendelkezés után Mária Terézia elrendeli a székelyföldi katonai határőrség felállítását.
1762.11.15. Porosz-francia fegyverszüneti egyezmény.
1762.11.24. Porosz-osztrák fegyverszüneti egyezmény.
1762.12.30. Miközben a szembenálló német államok Poroszországgal semlegességi szerződéseket kötöttek, megkezdődnek a béketárgyalások.
1763. Létrehozzák az első állami árvaházat a Pozsony megyei Tallóson. Bécsben megjelenik Pray György jezsuita történeti munkája Annales regum Hungariae címen.
1763. II. Frigyes Poroszországban az 5-13 éveseknek kötelezővé teszi az elemi iskolát.
1763. A párizsi békeszerződés: Anglia megszerzi Kanadát a franciáktól.
1763. véget ér a hétéves háború. Visszatér az 1756-os status quo
1763. a britek megszerzik Indiát, Kanadát, Floridát, Louisana spanyol kézre kerül
1763. Mária Terézia erdélyi határőrséget állít fel.
1763.02.10. A brit győzelemmel végződő koloniális hétéves háborút lezáró angol-francia béke megkötése Párizsban.
1763.02.15. A porosz győzelemmel véget érő kontinentális hétéves háborút lezáró osztrák/porosz-szász hubertusburgi béke aláírása a Lipcse melletti Hubertusburgban, a status quo ante bellum alapján: a vitatott Szilézia - leszámítva Troppau körzetét ("Osztrák-Szilézia") - porosz kézen marad. Ausztria és Poroszország között erőegyensúly jön létre. Miután egy európai háborút az orosz állásfoglalás döntött le, Oroszország európai tekintélye megnő.
1763.02.15. Hubertusburgi béke. Szilézia Poroszországé marad.
1763.02.15. A 7 éves háború vége. Békekötés :Hubertusburgban.
1763.06.28. földrengés volt, a ferencrendiek és a vízivárosi Szent Anna-templom boltívei megrepedtek.
1763.10.05. Meghal III. Frigyes Ágost (1733-1763) szász választófejedelem és lengyel király. Ezzel a Lengyelország és Szászország között 1697 óta fennálló perszonálunió megszűnik. Megindul a harc a lengyel trónért.
1763.10.08. Mária Terézia újabb rendeletben erősíti meg az erdélyi határőrség felállítását.
1764 - 1765. országgyűlés kezdődik Pozsonyban
1764 - 1812. Felépül a párizsi Pantheon.
1764. A ,,madéfalvi veszedelem". A székely határőrség felállítása ellen tiltakozó székelyeket a császári katonaság lemészárolja. Megindul a székelység tömeges kivándorlása Moldvába.
1764. meghal II. Ágost .
1764. James Hargraves megszerkeszti az első fonógépet
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Muszlim temetési szokások 1.
  2016-01-22 15:01:02, péntek
 
  "A középkorban minden fényűzés nélkül temették el a halottakat. A holtakat rendkívüli módon tisztelték, s a muszlim halotti kultusznak 3 fő része volt: imádkozás, alamizsnaadás, minden csütörtökön temetőlátogatás.

A lábuknál búcsúztatták a nőket

A temetési szertartás kezdetén az elhunyt testét, melyet csak ágyékvédő takart, és lepel borított egy selyemfüggönnyel bélelt gyaloghintóba helyezték. Ezt az eljárást elsősorban az előkelők esetében alkalmazták, ám ha az illető szegény volt, akkor testét egy egyszerű faládába tették. A halotti menet élén az énekesek ballagtak, akiket a rokonok és barátok kísértek, majd hozzájuk tömegesen csatlakoztak a gyászolók. A holttestet mindig férfiak vitték.

A vallási törvények tiltották a nők részvételét a temetéseken, de ők többnyire nem tartották meg ezt a tilalmat. Általában hajukat tépkedve s arcukat karmolászva, siránkozva haladtak előre a menetben. Az özvegyasszonyok fehér, fekete vagy kék gyászruhát viseltek.

Az iszlám kialakulását megelőző időkben szokás volt hivatásos siratóasszonyok fogadása, a kalifa azonban megtiltotta a jajveszékelést és a siránkozást. Egyiptomban először 864-ben, majd 907-ben Hakim kalifa tiltotta meg, hogy a nők részt vegyenek a gyászmenetben. A nők azonban ellenszegültek, s elkísérték az elhunytakat utolsó útjukra. `Bagdadban a siratóasszonyok hajukat tépték, arcukat pedig feketére festették.` A holtat mihráb előtt tették le, majd elmondták a `szertartásos` halotti imádságot. Ha az elhunyt személy imám, müezzin vagy mecsetszolga volt az énekesek folytatták a recitálást. Az ima után méltatták az elhunyt érdemeit. Apa halála után a fiú és egy agnát, a fiúnál az apa mondott imát. Ha egyetlen agnát sem tudott megjelenni, akkor ez a feladat egy nőági vérrokonra hárult.

Ha nő hunyt el, akkor a halotti beszédet recitáló személy a halott nő lába mellett, ha férfi, akkor pedig az illető muszlim feje mellett állt. Az ima után a jelenlévők hangosan azt kiáltották: `Ó, nagy Allah, a te szolgád, a te szolgádnak a fia, a te vallásod fia, aki elhagyta ezt a világot, gyönyöreit, kedvteléseit, barátait a sírgödör sötét mélye kedvéért, és még haldokolt e szavakat mondta: `Egy az isten, Allah és Mohamed az ő prófétája!` Te vagy a legbölcsebb és legigazságosabb, ó, Allah, ő hozzád megy hozzád, akihez valamennyiünknek mennünk kell., szüksége van a te könyörületességedre, és neked nincs szükséged rá, hogy megbüntesd. Érette könyörgünk hozzád, ó, Allah ha jó szolgád volt, bánj vele a lehető legjobban, ha rossz szolgád volt, bocsáss meg neki., szabadítsd meg őt a sírgödör kínszenvedéseitől, tedd hogy gödre kitáguljon és ő ne szenvedjen egészen a feltámadás napjáig, amikor majd belép pálmaligetedbe.`

A vallási szertartás után átvonultak a halottfürdetőbe, ahol a testet a fürdetők vízzel és jujubafa szárított leveleivel mosták le. 3-szor egymás után végezték el az műveletet, majd kámforral hintették meg, levágták a halott körmeit és bajuszát, kiborotválták a hónalját, s végül nyers vászon ágyékkötőt csavartak köré, és két egyazon szövésből származó lepelbe burkolták. Csak halott női testet vonhattak be selyemlepellel, ugyanis ebben a kérdésben a nőkkel elnézőbbek voltak.

`A nőkre jóval több ruhadarabot húztak. Beburkolás előtt alsó testére ágyékkötőt, felső testére egy darab szövetet csavartak, fejét fátyollal takarták le. Az ékszerek használatát a legszigorúbban tiltották.` A halott férfiakat a férfi, az elhunyt asszonyokat pedig a női fürdetők vették kezelésbe. Tehát a muszlim országokban ilyen körülmények között fürdették meg és öltöztették fel a közönséges halandókat. De, ha az elhunyt személy gazdag vagy előkelő család leszármazottja volt,testét bebalzsamozták, mint hajdanán Egyiptomban, mely a nagy fáraók halotti rítusának fontos részét képezték."
[Múlt-kor]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 313 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 75
  • e Hét: 852
  • e Hónap: 2285
  • e Év: 61873
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.