Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Sírás (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-10-10 05:43:12, hétfő
 
 

- Béééla! Ismered a könnyek titkait?
- Mire gondolsz, drága Vilma?
- Most olvastam, hogy a könnyek a lélek gyöngyei, de nevezik őket lélek véreinek is.
- Gondolom, attól függően, öröm, vagy bánat az okozója...
- Igen, Bélám! Nem is tudják, akik sírnak, mennyire boldogok valójában. A legrosszabb állapot az, amikor ráfagynak a könnyek a szemre, s rezzenéstelen arccal, némán viselik a gyászt, szomorúságot, amikor könnybe lábad a szem, de már sírásra nem képes.
- Mert a sírás megkönnyebbít, felszabadítja a szorongásokat, gyógyítja a sebeket. Mintha megöntöznénk égi harmattal a kókadó virágokat, olyan a hatása.
- Emlékszel, drága Vilma, Magdika mit mesélt egyszer? Befogadott egy művész fiatalembert azzal a hittel, hogy senki sem tökéletes. Addig mindenkinek elfogadta és megmagyarázta a hibáit, jellemtelenségeit, kereste a kiváltó okait.
- Igen, tudom, Bélám, hogy nagy teher volt neki, mert valójában a fiatalember bujkált a rendőrség elől, bűnöző életmódot folytatott. Nagyon helyes volt, olyan, mint a Megveszem ezt a nőt című sorozatfilm férfi főszereplője.
- Hónapokig bujkált Magdikánál, aki félt tőle, mert időnként nagyon agresszív volt, egyszer előtte rugdosta össze a rendőr századost karate rúgásokkal, aki azelőtt letartóztatta. Végül elhatározta, hogy kidisszidál Bécsbe.
- Igen, ekkor jött a régi barátja Magdikának. Autóval szállították el Pestre a buszpályaudvarig. Utána Magdika napokig megállás nélkül sírt. Azt szokták ilyenkor mondani, hogy nagy lelke van valakinek, de itt egészen más volt az ok. A sokáig tartó feszültséget oldotta fel a szervezet nagyon bölcsen a könnyekkel. Nem a búcsúzás fájt, az megkönnyebbülést jelentett számára, hogy vége a rettegésnek. Ezek voltak a lélek vércseppjei.
- Magdika azóta bezárkózott, már nem segít mindenkinek, már nem magyarázza meg viselkedésük okait, rájött arra, hogy túl gyenge az emberi szív ahhoz, hogy a bűnözők lelkivilágával egy közösségben legyen.
Vagyis a félelem sós és a magának való szemrehányás néma panaszkodásának keserű könnyeit hullatta Magdika...
- Pontosan, drága Vilma, míg az öröm könnye az édes gyöngyöcske, addig a félelem könnye sós, a panaszkodásé keserű. Jól megjegyeztem a könnyek ízét már gyerekkoromban. Ha valakit hatalmas túlcsorduló boldogság ér, feltörnek a lelkéből az élő kútfejek, ezért boldogok azok, akik sírni tudnak.
- Ha elsivárosodik a lélek, vagy nagyobb fájdalom éri, mint amit el tud viselni, Bélám, akkor olyanná válik, mint a kiszáradt kút, nincs többé vigasztalója. Merénylet ez a tökéletes szív ellen, mint minden ártás és sértő szó.
- Pedig egyetlen ember sem lehet felhőtlenül boldog addig, míg ártatlan élőlények szenvednek, mint a védtelen emberek és állatok. Nem lehet tiszta lélekkel nyugovóra térni sem, mikor mások éheznek és méltatlanul tűrnek.
- Az ember nem panaszkodik, mert a méltósága nem engedi, némán és csendben viseli a gyászt, legyen az akár a becsülete ellen elkövetett merénylet.
- Tudom, legtöbbször egyszerűen összetörik a szíve, akár a ráhullott szavaktól is. Ugyanúgy tűrnek, mint hűséges társai, a kutyák, akik ellen hihetetlen erőszakos tetteket hajtanak végre.
- A lélek az ellensége minden erőszakos bűnözőnek, a szív ellen elkövetett bűnöket meg kellene állítani és elkülöníteni a jellemteleneket a tiszta emberektől, állatoktól.
- Igen, Bélám, a Biblia szerint régen volt gyilkosok országa, de a könyvben leírtakból kiderül, akkor is csak az élet ellenes bűnöket büntették, a szív ellen elkövetett merényleteket, melyek fullánkjai, tüskéi töviskoszorút raknak a szépekre, még egyetlen rendszer sem ítélte el. Nem beszéltek róla, talán nem is voltak ilyen szabadon soha a gyilkosok.
- Akik megölik a lelket, azok a világ ellenesek, úgy kell eljárni velük szemben, mint soha el nem évülő emberiség ellenes bűnözőkkel.
- Idetartoznak a lélekkel rendelkező állatok, mint a delfinek, lovak és kutyák ellenes bűnök is. A gyilkosok a Föld csapásainak számítanak, ugyanúgy, mint a szív nélküli emberek.
- Mikor már megszáradnak a könnyek, legyengül a szervezet és nem tudja többé feldolgozni a sértéseket, csapásokat. Így járt Magdika is, aki, mikor igazságtalanság érte és elveszítette a szeretetet, egy pillanat alatt megőszült. A mély sebek gyógyítója egyedül a szerelem lehet, melynek orvosait nagyítóval kell keresni, annyira ritka a nagybetűs ember.
- Igen, Bélám, a széplelkűek szívében a törvény és az igazság. Eltaposták az emberségüket, a fájdalom nem hallatja szavát, tűrik az áldozat szerepét fehér hajjal, vérző lélekkel, pedig az övék volt egykor az öröm gyöngye és a szívtörvény szabadsága. Akinek a szívéből kiölik a szeretetet, olyanná válik, mint aki elveszítette az életet, s fáradtan cipeli összetört szívvel holttá dermedt testét.

2016. október 10.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 133
  • e Hét: 2455
  • e Hónap: 8696
  • e Év: 60962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.