Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Meg kell tanulni a legnagyobb káoszban is nyugodtnak maradni
  2016-10-17 21:07:17, hétfő
 
 





"Meg kell tanulni a legnagyobb káoszban is nyugodtnak maradni, mert jó, ha tudod: senki sem akarja azt, hogy bármi rossz történjen veled. Minden tanít, és többé tesz: erősebbé, bátrabbá, és még kitartóbbá.
Nincs olyan, hogy valami majd pont téged pécéz ki, mert jól össze akar törni.
Egyszerűen csak próbára tesz az Élet: vajon mennyit vagy hajlandó eltűrni, feladod, vagy egyszerűen megrázod magad és tovább haladsz az utadon?
És nyilván az utóbbi a célszerű."





 
 
0 komment , kategória:  Tőrténetek, bölcsességek  
Polcz Alaine
  2016-10-17 20:52:24, hétfő
 
 





"Csodálatos, hogy amikor nem vagy a saját utadon, mekkora pofonokat kapsz."

POLCZ ALAINE


pszichológus volt, író, önfeláldozó feleség, gyönyörű nő, élvezetes beszélgetőtárs és szenvedélyes háziasszony. Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak.

94 éve született Polcz Alaine író, pszichológus, a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány létrehozója. A nevéhez fűződik a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítését, a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését célul kitűző Magyar Hospice Mozgalom megalapítása és elindulása, ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke.

1922. október 7-én született Kolozsvárott, ott is érettségizett, szüleinek ott volt családi háza; első, rövid életű házasságát is 1944 tavaszán ott töltötte. Polcz Alaine a szovjet katonaság bevonulását Kolozsvárott, pontosan Csákváron élte át, a katonák által őt ért erőszak egész életére hatással volt. A háború után az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakát végezte el, 1949-ben diplomázott. Még ugyanebben évben házasságot kötött Mészöly Miklós íróval, akivel Budapestre költözött. Kapcsolatuk sokaknak szolgált példaként. Arról már kevesebben tudtak, hogy Polcz Alaine nem egyszer válni kívánt férjétől, az író nőügyei miatt.

Pályája kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészterápiát, majd a gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával kezelte kis pácienseit. Korán felfigyelt arra, hogy a haldokoló emberek és hozzátartozóik lelkivilágával senki sem törődik. A saját élettapasztalatából is merített. A háború alatt szörnyűséges dolgokat élt át, az Asszony a fronton című könyvében az őt ért megaláztatásokról, hozzátartozói sorsáról is beszámol. A SOTE gyermekklinikáján csaknem ötven esztendőn keresztül azt a nehéz feladatot vállalta magára, hogy a haldokló gyermekek és szüleik erős támasza legyen.

“A hit nem azonos a vallással. A vallásban lehet hit, de a vallás inkább csak bizonyos keretek, szabályok közötti gondolkodást, érzést jelent. Vallásosnak lenni azt jelenti: megpróbálni egy adott kereten belül gondolkodni, hinni, a szabályokat betartani."

Számos könyve foglalkozik a halálra való felkészüléssel, a gyász feldolgozásával és a betegek önrendelkezési jogával: A bábjáték alkalmazása a gyermekpszichodiagnosztikában és pszichoterápiában, A rend és rendetlenség az emberi cselekvésben, Ideje a meghalásnak vagy az Élet és halál titkai című írások. A szakkönyvek és tudományos közlemények írása mellett folyamatosan képezte magát, és számos külföldi tanulmányúton is részt vett. 1991-ben jelent meg első szépirodalmi műve, a már említett Asszony a fronton címmel, amely a következő esztendőben elnyerte az Év könyve díjat, majd csaknem tíz nyelvre fordították le.Ugyanebben az évben indította el a Magyar Hospice Mozgalmat. Valljuk, hogy az Asszony a frontont kötelező elolvasni minden nőnek és férfinak, mert egy rendkívül fontos, kényes témát - a nők háború alatti kiszolgáltatottságát - feszeget benne Polcz Alaine, ráadásul a magyar irodalomban elsőként.

Hospice

A mozgalom a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát, illetve a humánus kezelést és az emberi méltóság megőrzését tűzte ki céljául. Az intézmény alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk pszichológiai támogatása. Később a Magyar Hospice Alapítvány elnöki tisztét is betöltötte. A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségpénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének elterjesztésére, nemzetközi és hazai szakmai képzésekre, s nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni.

Áldozatos munkájának elismeréseként 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

2007. szeptember 20-án hunyt el, életének 85. évében.



Csodálatos embert ismertem meg benne! Örülök, hogy még nála tanulhattam!
 
 
0 komment , kategória:  Polcz Alaine  
Sík Sándor: Este az ablakban
  2016-10-17 16:23:00, hétfő
 
 





Sík Sándor -
Este az ablakban



Valahol messze szól a zongora.
Bús régi nóta lágyan száll tova.

És mint az álom, mint a sejtelem:
Egy régi érzés meglep hirtelen.

A lelkemen minthogyha átsuhanna
A rétek lelke, az erdők sugalma.

Ah, szárnyra kelt az erdő, rét, halom,
S besurrant hozzám a tárt ablakon.

Valamit suttog bús akácfalomb.
Távoli dallam halkan egyre zsong.










Károlyfi Zsófia
Naplemente



Ha majd lemegy a Nap
Mi marad?
Mit viszel magaddal az éjbe?
Bántottál, szerettél,
nevettél és féltél
Messze még a holnap reménye.




 
 
0 komment , kategória:  Sík Sándor  
Boda Magdolna: Üzenetrögzítő
  2016-10-17 16:10:52, hétfő
 
 





Boda Magdolna: Üzenetrögzítő



Az üzenet helyett
kérem,
hagyjon egy hosszú,
örömteli csendet.




 
 
0 komment , kategória:  Boda Magdolna  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 140 db bejegyzés
e év: 1697 db bejegyzés
Összes: 12933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 762
  • e Hét: 4020
  • e Hónap: 25920
  • e Év: 115530
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.