Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Orbán úgy szerzi meg a Népszabadság kiadóját, hogy mással vé
  2016-10-08 23:13:15, szombat
 
  Lesz meg szamizdat magyarorszagon, ahogy a dolgok kineznek.
A fenymasolokat mikor kezdik el osszeirni?
Totálisan kiült az arcára a téboly. Ez már a laikusok számára is tisztán látható.


******************************

Orbán úgy szerzi meg a Népszabadság kiadóját, hogy mással végezteti el a piszkos munkát

Rényi Pál Dániel MÉDIA ma 15:59

Régóta lehetett hallani, hogy a Népszabadság kiadója, a Mediaworks kormányközeli érdekeltségbe kerülhet. Egy hete vettek több megyei lapot, ami fontos a Fidesznek.
A jelek szerint a Fidesz a Mediaworks tulajdonosaival úgy állapodott meg, előbb bezárják Népszabadságot, mielőtt a kiadóvállalat átkerül a Fideszhez.
Ennek egészen látványos jele, hogy péntek este az újságírók még a vasárnapi irodaavatóra készültek. Szombat reggel futártól jött levélből értesültek a lapkiadás függesztettéséről.
A lapot bezárató osztrák Heinrich Pecina Spéder Zoltán üzlettársa. Pecina személyesen járhatott Orbánnál az ügyben.
Hónapok óta beszédtéma volt a Népszabadság szerkesztőségében, hogy a kiadócéget eladják, és új tulajdonosa lesz a lapnak. Elég sokat elárul a helyzetről, hogy a népszabadságos újságírók jelentős része a Fidesz környékéről szerezte ezeket az információkat, mert a menedzsment még két hónapja is megnyugtató üléseket tartott a munkatársaknak.
A piacon is réges régen tényként kezelték, hogy hamarosan kormányközelbe kerülhet a Népszabadság kiadója. Mi is írtunk erről. Két céget látszottak kijelölni odafent: mindkettő - a Duna Aszfalt, és még inkább a végül befutónak látszó Opimus Press vadonatúj "médiavállalat" - Orbán Viktor közvetlen környezetéhez, Mészáros Lőrinchez kötődik.
Végezzék el a piszkos munkát

A Mediaworks az egyik legnagyobb médiacég Magyarországon. Övék a Népszabadság mellett a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, tematikus hetilapok, és épp néhány napja véglegesítették a Pannon Lapok Társaságának (PLT) felvásárlását, ami egy megyei lapokat tömörítő kiadóvállalat. Fontos még, hogy övék az ország legnagyobb kapacitású nyomdája is.
Orbán Viktor régóta vágyik arra, hogy körön belülre kerüljön a Nemzeti Sport, a magazinpiacon pedig régi vágya a habonyi médiabirodalomnak, hogy újabb fontos állásokat szerezzenek. Ezen a fronton - bulvártól, életmódon át a menedzserlapokig - erős a Mediaworks.
A Fidesz régóta nagyon akarta a Mediaworkst, de két feltétellel. Egy: nem akarta, hogy hozzá kerüljön a Népszabadság. A Népszabadság emblematikus baloldali lap - hónapokig tartó balhé, nemzetközi felhajtás, szerkesztőségi hadakozás következett volna, ha egy Fidesz-közeli oligarcha vonzáskörzetébe kerül.
Ezért úgy állapodtak meg a Mediaworks tulajdonosaival, hogy még az eladók bezáratják a Népszabadságot, mielőtt az egész kiadóvállalat átkerül a Fidesz médiabirodalmához.
Kettő: a Fidesz nagyon akarta a német FUNKE Médiacsoport kezében lévő Pannon Lapok Társaságát (PLT), és az ő nagy megyei lapjaikat - Zalai Hírlap, Vas Népe, Fejér Megyei Hírlap stb. -, hogy erősítsék vidéki állásaikat.
A németek viszont nem akartak tárgyalni kormányközeli médiacégekkel, így végül az lett a megoldás, hogy a Mediaworks vette meg a PLT-t. A üzletet rekordsebességggel okézta le a Gazdasági Versenyhivatal, és a megállapodást épp a népszavazás hetében véglegesítették. Valószínűleg az időzítés ebből a szempontból sem véletlen.
A tulajdonos
A Mediaworks jelenleg Heinrich Pecina osztrák befektető-kereskedő Vienna Capital Partners (VCP) nevű vállalatának kezében van. Ő 2014-ben jutott hozzá a fenti lapokhoz, a Gazdasági Versenyhivatal ugyanis csak akkor csak úgy engedélyezte két másik médiatársaság, a svájci Ringier és a német Axel Springer magyarországi fúzióját, ha egy nagyobb portfóliót kiszerveznek közös lapcsaládból.
Pecina nem szakmai, hanem üzleti befektető. Korábban több hasonló operációt lefolytatott Európában. 2004-ben a szerb Blic napilapot egy német kiadótól vette meg, és adta tovább szép haszonnal a Ringier-nek. 2001-ben a kazincbarcikai BorsodChemet vette át majd adta tovább kínai befektetőnek.
Fontos részlet, hogy Pecina az FHB-bank részvényein keresztül nagyon szoros üzleti kapcsolatban állt az Index kiadóját tulajdonló Spéder Zoltánnal, a kormányzati leszámológépezet legutóbbi áldozatával.
Spéder köztudottan befolyásos a Mediaworksben, Rónai Balázs vezérigazgató korábban hat évig neki dolgozott a médiacégénél.
Az elmúlt hetekben a Figyelő arról írt, Pecina személyesen járhatott Orbán Viktor irodájában, és megkezdődött az üzletember "leválasztása" Spéderről - egyben a tárgyalás a Mediaworks értékesítéséről is. A hetilap akkori feltételezése szerint erre utalhat, hogy "bár a Mediaworks fő hitelezője eddig az FHB Bank volt, de az - időközben szintén kormányközelbe sodort - MKB hajlandó lenne refinanszírozni ezt a hitelt."
Az biztos, hogy Pecinára a kormány részéről egyre növekvő nyomás nehezedett. Hogy mivel bírhatták rá arra, hogy kebelezze be a PLT-t, és csukja be a Népszabadságot, nyitott kérdés marad.
A PLT-üzlet mellett az is magyarázhatja, miért most került sor a bezáratásra, hogy túl van az ország a népszavazáson, és a balhé nem viszi el a fókuszt a voksolásról. De
gyorsíthatott a dolgon az is, hogy a Népszabadság erősebbnél erősebb sztorikat kapart elő az elmúlt hetekben, Matolcsy közéleti magánügyeitől Rogán helikopterezéséig.
Álságos érvek
Katona Viktor korábban pénzügyi igazgató volt a Borsodchemnél, évekkel azután hogy továbbadták, mostanáig ugyanez volt a posztja a Mediaworksnél. A Népszabadság bezáratásával őt nevezték ki a kiadó élére - a kiadóban eddig is mindenki mindig is Pecina embereként tekintett rá.
Az elmúlt hetekben Katona a cég új jogászával együtt leköltözött az újságírók szintjére a Futó utcai szerkesztőségben, amit több újságíró különösnek talált. Többek szerintőŐ irányította a folyamatot. Úgy tudjuk, eredetileg Rónai Balázs volt kinevezve a feladatra, de ő ezt nem vállalta, és lemondott.
Amit látunk, ahhoz fogható szégyenletes történet kevés volt a magyar médiatörténetben. A Népszabadság és a kiadó épp költözni készült a Futó utcából a lap régi-új, Bécsi úti épületébe, a kollégák között a vasárnapi irodaavató buli is meg volt hirdetve az új szerkesztőségbe - sörrel, ropival készült volna a hétfői lapszám.
A szerkesztők dolgai dobozban álltak, amikor péntek este 11-kor bezárták az irodát. A menedzsment ezt az emelkedett pillanatot használta ki, hogy minden jelzés nélkül bezárassa a Népszabadságot, és felfüggessze az újság honlapjának működését.
"Minden cuccunk össze van dobozolva, és valahol el vannak zárva, köztük személyes dolgok, kesztyúk, képek, laptopot. azt se tudjuk, hol vannak" - mondta egy újságíró, aki arra számít, hogy a nap folyamán a telefonjaikat is kikapcsolják.
A kiadó vezetői eközben nem elérhetőek, közleményükben pedig gazdasági racionalitással magyarázzák a lépést. Ez nyilvánvaló csúsztatás, a történet elkenése. A Mediaworks vállalatait nemrég egyetlen cégbe tömörítette, de a Népszabadság önálló költségei a korábbi cégstruktúrából sem voltak kiolvashatóak.
Tény, hogy a halmozódó veszteségekről sokat lehetett hallani, de az is, hogy a kiadócég összességében nyereséges vállalkozás, maga a Népszabadbság brand pedig komoly piaci érték.
A lapszám drasztikusan nem esett (két év alatt 3-4 ezer példánnyal fogy kevesebb), az online portál még néhány hónapja is fejlesztették, több nívós újságírót igazoltak.
Nem létezik olyan gazdaságilag racionális forgatókönyv, ami a Népszabadság azonnali bezáratását indokolta volna. Senkinek ne legyenek kétségei, a Népszabadság politikai manőver áldozata,
ilyen sebességgel, ilyen stílusban, a szerkesztőség becsapásával csak politikai okból zárnak be lapot.




http://444.hu/2016/10/08/orban-ugy-szerzi-meg-a-nepszabadsag-kiadojat-hogy-massal -vegezteti-el-a-piszkos-munkat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap egyenként mindenkivel így fognak leszámolni, és nem m
  2016-10-08 22:53:39, szombat
 
 
H. Andrea 2016-10-08

Holnap egyenként mindenkivel így fognak leszámolni, és nem marad, aki kiálljon értünk


Hát ez van, piros napos, sátoros ünnep, megértük, hurrá és halleluja: a totális sajtó- és vélemény- és szólásszabadság jegyében megszűnt a Népszabadság. Nem írok szándékosan felfüggesztést, mert bár a hír úgy szól, hogy a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig felfüggesztik a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását, van itt pár olyan dolog, ami nyomasztóvá teszi ezt a történetet. Ami miatt a felfüggesztés olcsó átverésnek tűnik számomra.

Nem kezelem tényként, csak emlékeztetni szeretnék: régóta közszájon forog a pletyka, miszerint a több fontos lapot is birtokló, osztrák tulajdonban lévő Mediaworks kiadó körül kormányközeli cégek szaglásznak, és hogy a fideszesek konkrétan a Mediaworks megyei lapjaira és a Nemzeti Sportra fenik a fogukat. Idén nyáron az is világossá vált, hogy éppen valami Mészáros Lőrinchez közeli cég sertepertél a Mediaworks körül.

Ehhez tegyük hozzá, hogy mai hírek szerint - miután a nol.hu tegnap este óta nem frissült és reggel 9 óta elérhetetlen - a szerkesztőséget nem értesítették, a főszerkesztőt nem értesítették erről a lépésről, több munkatárs azt állítja, puccs történt. Sőt:



Az Index információi szerint a Népszabadság több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, amelynek értelmében felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Fizetést még kapnak (csak az alapbérüket), ám mától nem kell dolgozniuk.

A hivatalos halandzsa - hogy új koncepció, üzleti modell, átalakítás - különösebben nem érdekel, nem is hat meg. Nem tudom, ezt demokráciákban minek hívják, de ebben a halszagból lett dögszagban nekem úgy tűnik, hogy valamiféle gennyes leszámolásról lesz itt szó. A Rogán-féle vállalhatatan luxus-helikopterezésért, Matolcsy áporodott, bűzös magánéleti lírájáért, és minden olyan napvilágra hozott információért, amibe nem banánköztársaságokban kormányok belebukni szoktak. Banánköztársaságokban és névleges demokráciákban viszont a megtorlás, ellehetetlenítés, felvásárlás, elhallgattatás az egyenes következmény.

nepszab

És nem az a meglepő és ijesztő, hogy bedarálták a lapot (tudtuk, csak nem sejtettük), hogy esetleg politikailag kilóra felvásárolt, rezsimszolga, félanalfabéta gázszerelők érdekeltségébe kerül, hanem a hogyan, a miként. Azért az nem éppen a szürke hétköznapok velejárója szokott lenni, hogy egy lapot egyik napról a másikra felfüggesztenek, lekapcsolják az online kiadását, kiröhögik az előfizetőit. Akármilyen kevéssé pragmatikus, veszteséges piaci modellben működött, akárki is a tulajdonosa, azért az alapvető szokott lenni, hogy a tisztelt kollégát és gyapotszedő munkást előző nap tájékoztatjuk arról, hogy mi lesz holnap. Hogy a kretén ne arra készüljön, hogy új/régi helyre költözünk, vasárnap buli, hanem hogy ennyi volt, holnap alhat délig.

De mert ismerjük az előzményeket és mert képesek vagyunk összeolvasni a mai történésekkel, pontosan látjuk, mennyire elkeserítő a helyzet. Ki lehet az a baromarc, aki felfüggeszti a működését és minden bevételről lemond arra az időre, amíg azon gondolkodik, miként lehet tök mást csinálni ebből, ami van? Ja, hogy nincs ilyen, hanem az van, hogy vége a népszavazásnak, győztünk, megvan az új egység, viszont Rogán szaros bilije olyan szinten a fejünkön landolt, hogy ki sem látszunk belőle. Hát itt volt a nagyszerű pillanat elhallgattatni egy újabb lapot, amelyik nem a hatalom szája íze szerint ír, ahol az újságírók munkaköri leírása nem merül ki a propaganda ész nélküli szajkózásában. Lázár kinyírta az Origót, a Népszabadság pedig szintén kényelmetlen volt, útban volt.

Szeretném felhívni az örömükben táncra perdülő Bayer Zsoltok és hithű rajongók figyelmét, hogy itt és most nem a lap politikai, ideológiai hovatartozása, minősége, milyensége a kérdés, hanem az eljárás és az az ocsmány, vérfagyasztó mód, ahogyan a magát demokratikusnak hazudó kormány lassan, de nagyon biztosan felzabálja a magyar szólásszabadságot. Nem akárhogyan, hanem diktatórikus, sunyi, aljas, geci módszerekkel. Ha a Magyar Időket vagy a Magyar Hírlapot számolná fel valaki ugyanilyen gyalázatos módon, esetleg a G. Fodor nevű torz lelkéből táplálkozó 888-at, azért is szót emelnék. A VS-sel és az Origóval elindult folyamat, amelyet az ATV szemmel látható színeváltozása kísért, most újabb állomásához érkezett. A kormány harácsoló maffiamódszereivel és demokráciafelfogásával ellentétes világnézetet valló entitásokat meg kell szüntetni.

Még egyszer: sugárban hányok a kormánypárti sajtó elvtelenségétől, de elfogadhatatlannak tartanám bármely seggnyaló sajtóorgánum kivégzését (a közpénzes csapokról nyilván azonnal letiltanám őket), merthogy ezzel a demokrácia sérülne, a szólás és vélemény szentnek vélt szabadsága. Aki tapsolva örül annak, hogy kilőttek egy újabb, teljesen fölösleges, kártékony, ballibsi oldalt, annak nincs igénye a demokráciára, annak a Fidesz az Isten. A Fidesz nevű fertőző betegség márpedig erről szól: az autokrácia, a tekintélyelvűség imádatáról, és arról, hogy nem tűrjük a pluralizmust, az ellenvéleményt, szeretjük, ha megmondják, mit gondoljunk, mit szabad gondolnunk. Eldöntheti egy ember, hogy mi a jó, és az lesz.

Ha ma Magyarországon a kormánypárt következmények nélkül kivégezhet egy mértékadó lapot és hírportált csak azért, mert szerepet vállalt mocskos ügyeinek feltárásában, ha visszamenőleg minden írást elérhetetlenné lehet tenni, akkor ma Magyarország nem demokrácia, hanem önkényuralom. Ha az újságírók a sajtóból értesülnek arról, hogy mihez tartsák magukat, ha visszamenőleg le lehet tiltani minden korábbi tartalmat, akkor ez itt az állampárti cenzúra eddigi legmocskosabb húzása. Amiből eddig sem volt kevés.

És ne fárasszon senki, a Mediaworks a legkevésbé se fárasszon azzal, hogy veszteséges a lap, azért kellett bezárni. Magyarországon minden lap veszteséges, amit nem közpénzből tömnek, mert Magyarországon egy elvetemült hatalom irányítja kénye és kedve szerint a médiapiacot. Ez itt már a fal. Innen már megint nincs hova hátrálni. Ma a Népszabadság, de felkészülhet az összes többi még ellenzékinek, vagy függetlennek számító médiaorgánum is egészen nyugodtan. Mert akit nem bírnak más módon elhallgattatni, azt megzsarolják, felvásárolják.

Diktatúrákra jellemző leszámolás ez, ne szépítsünk rajta, semmilyen üzleti, piaci megfontoláshoz nincs köze, kizárólag Orbán Vitkor teljhatalmához van köze. És ha valaki azt hiszi, hogy ez nem ügy, ez nem a mindannyiunk ügye, akkor téved. A 98%-os, fideszes médiakonszolidáció ma ennyiről szól: nálunk a közpénz, bármit megvehetünk, bármit bedönthetünk, bármit megtehetünk. Az adófizetők pénzéből zsírosodó Mészáros Lőrincek most bekebelezték a még szabad sajtó újabb szeletét. A olvasókat meg a saját pénzükből törölik pofán. Mert ezek tényleg azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, teljesen mindegy, hogy mit tesznek, ha a sajtón keresztül nem szivárognak át a korrupciós ügyek. Hiszik, hogy elég lesz bedönteni a független magyar médiát és akkor örök életük lesz a hatalomban. Most kellene valami nagy-nagy tüzet rakni, mert holnap már késő lesz. Holnap egyenként mindenkivel így fognak leszámolni, és nem marad, aki kiálljon, szót emeljen, tiltakozzon értünk.

http://kolozsvaros.com/2016/10/08/holnap-egyenkent-mindenkivel-igy-fognak-leszamo lni-es-nem-marad-aki-kialljon-ertunk/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jobbikos javaslatra 832 ezer forintra büntette az NVB a Kétf
  2016-10-08 22:17:46, szombat
 
  Végre megvan a sunyi jobbikos-módi! Kamerák előtt ugatják Orbánt, kamerák nélkül meg hízelegnek neki farkcsóválva!
ugyanabból az ökörkörből valók mindketten. Egy a tábor, egy a zászló, egy a haverság.
A népnek pedig egy kis konc és színjáték. Hadd csámcsogjon a jó fidióta voksoló.


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////////////////////////



Jobbikos javaslatra 832 ezer forintra büntette az NVB a Kétfarkú Kutyákat


ma, 22:00

A Szavazz érvénytelenül! app miatt. A fideszesek támogatták, az LMP-delegált szavazott csak ellene. A Szavazz Érvénytelenül app segítségével az emberek lefotózhatták és megoszthatták a kidekorált, érvénytelen szavazólapjukat - az Index gyűjtését a legjobb érvénytelen szavazatokból itt lehet visszanézni -, csakhogy az NVB már egy korábbi döntésében figyelmeztette a Kétfarkú Kutyákat, hogy az appjuk sérti a választás tisztaságát. Pénteken ismét erről az appról kellett döntenie a testületnek, mivel egy magánszemély ismét panasszal fordult miatta az NVB-hez.



http://propeller.hu/itthon/3245841-jobbikos-javaslatra-832-ezer-forintra-buntette -nvb-ketfarku
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
5 nyomós ok, amiért Rogán Antalnak azonnal repülnie kell
  2016-10-08 21:59:25, szombat
 
 
2016. október. 07. 15:27 2016. október. 07. 15:43


5 nyomós ok, amiért Rogán Antalnak azonnal repülnie kell
szerző:
hvg.hu


Egyre több van a propagandaminiszter rovásán, de nyoma sincs annak, hogy levonná a konzekvenciákat. Összeszedtük, mi az a pár dolog, amit illene végiggondolnia.

Mekkora lúzer volt Kiss Elemér, Medgyessy Péter kancelláriaminisztere, aki 2003-ban képes volt azért lemondani, mert kiderült, hogy az ügyvédi irodája állami megrendeléseket kapott. De még Schmitt Pál is belátta (vagy más láttatta be vele): plágiumügye, meg az annak kirobbanását követő ferdítések nyomán annyira kínossá vált a személye a jobboldalon is, hogy mennie kell.

A két bukott politikust csak azért említjük meg, mert fontos emlékezni arra, hogy vannak helyzetek, amikor le kell mondani.
© Magyar Vizsla

Nem biztos, hogy sokan emlékeznek, de 2006 tavaszán a választási kampányban kiderült, hogy a Magyar Vizsla című lap egyik lapszámát egyenesen Rogán Antal kampányfőnök irodai faxgépéről küldték el a terjesztésre felkért Magyar Postának. Ez volt az az ingyenes újság, amely kifejezetten Kóka János gazdasági miniszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vagyona ellen próbálta hergelni a választókat.

Az esetet két dolog miatt fontos megemlíteni. Egyrészt láthatjuk belőle, hogy az MSZP annak idején ugyanúgy politikai célra használta az állami cégeket, ahogyan most a Fidesz is teszi. Ujhelyi István ugyanis azzal buktatta le a Magyar Vizslát, hogy az állami tulajdonú Magyar Postától megszerezte a Magyar Vizslára vonatkozó fax másolatát, és a nyilvánosság előtt is bemutatta. Ezt azért fontos leszögezni.

Másrészt viszont a Fidesz oldaláról olyan magyarázatot hallhattunk, amely most nagyon ismerős lehet. Akkor a nyomdai cég vállalta a felelősséget, azt állította, hogy épp kampánylevelek ügyében járt bent egy munkatársa egyeztetni a Fidesz-irodán, és éppen ott merült fel, hogy a Magyar Vizslát a hivatalos verzió szerint kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetsége kérésére átfaxolja a Postának. ,,Gárván Gábor, a pécsi székhelyű G and G Nyomda Kft. munkatársa elmondta, hogy ,,régi, jól működő kapcsolatuk" van a Fidesszel, folyamatosan dolgoznak a pártnak. Hangsúlyozta, időben el kellett faxolniuk a dokumentumokat, és mint mondta, mindez ugyanúgy bármelyik budapesti partnerük irodájából megtörténhetett volna" - szól az akkori MTI-híradás, amely szerint Rogán a helyszínen sem volt abban az időpontban.
© Túry Gergely

Nem tudjuk egészen pontosan, hogy Rogán Antal mivel delejezi környezetét, de úgy látszik, ha bajba kerül, mindig van, aki kiáll helyette a nyilvánosság elé és megvédi. Ahogyan 2006-ban, úgy a mostani helikopteres ügyben is előállt egy vállalkozó, aki megvédte Rogán Antalt és családját anélkül, hogy Rogán érdemben közölt volna bármit az ügyről: A 2006-os történethez hasonló fordulatokkal arról beszélt a helikoptert üzemeltető cég tulajdonosa - persze csak miután elsőre letagadta, hogy miről van szó -, hogy ő ajánlotta fel Rogán feleségének, Rogán Cecíliának, hogy visszahozza Mándokról (az ottani kastélyban szállt meg a Rogán család, miután Nyírtasson letudták a szombati lagzit).

Viszont az a helyzet, hogy Rogán Antal most nem egy ellenzéki kampányt vezető politikus, aki egy lebukós helyzetben magyarázkodik, hanem Magyarország kormányának kommunikációs minisztere, aki egyáltalán meg sem próbál magyarázkodni.

Sajnos kezdjük elfelejteni, hogy egy miniszternek ilyenkor le kellene mondania, úgyhogy szeretnénk emlékeztetni mindenkit arra, hogy miért kellene:

Rogán hazudott a helikopterútról. Persze, hazudott 2006-ban Révész Máriusz is, amikor a luxuskormányozós Magyar Vizsla faxára azt mondta, hogy hamisítvány, de mondjuk őt utána ejtették is a kampányban, most csak bicikliügyi biztos. Rogán Antal viszont a kormány kommunikációs minisztereként hazudott, ami alapján messzemenő következtetések vonhatók le magáról a kormányzati kommunikációról is. Rogán tehát az első pillanatban letagadta a Népszabadságnak, hogy helikopterrel utazott volna, azt állította, hogy összekeverhették valakivel, majd a nyomaték kedvéért perrel fenyegette meg a lapot. Amikor már a bizonyító erejű fotókat is elküldték neki, elhallgatott. Később még azzal magyarázkodott, hogy fáradt volt a kisfia az autóúthoz. Még később azzal hárított, hogy ,,lezártnak tekinti az ügyet", ami gyenge próbálkozás egy olyan ügyben, amelyben naponta derülnek ki újabb fejlemények.
Rogán Antal és felesége
© MTI / Kovács Tamás
Az hagyján, hogy elsőre hazudott, de azóta sem adott magyarázatot semmire, sem ő, sem a felesége: hagyják, hogy a helikopter- és a limuzincég vezetője álljon elő mindenféle magyarázattal, hagyják, hogy az első körben még üzleti titoktartásról szövegelő figurák hülyét csináljanak magukból, és nyíltan kibeszéljék, milyen állítólagos személyes beszélgetések nyomán jutottak arra, hogy mindenképpen el kell vinniük a Rogán családot valahová. Rogán arról sem nem adott számot, hogy a kb. havi 700 ezres nettó fizetése felvételét követően hogyan keveredhetett olyan helyzetbe, hogy ilyen értékű szolgáltatást igénybe vegyen. Sem arról, hogy milyen kapcsolat fűzi a fuvarozó cégek vezetőihez. Sem arról, hogy valóban mozgósították-e a nyírtassi lakosságot, hogy helikopterleszállót alakítsanak ki neki. Sem arról, hogy korábban miért hazudott. Rogán Antal érdemben nem mondott semmit.
Éppen az a Rogán Antal helikopterezett el egy celeblagzira, aki tíz évvel korábban éppen a helikopterezés miatt támadta Kóka János szabaddemokrata gazdasági minisztert. Már az is szép emlék, ahogyan a ,,luxusbaloldalt" támadó, amúgy később Louis Vuitton táskát villantó Rogán helikopterügyi miniszternek nevezte el Kóka Jánost, de akkoriban a Fidesz eleve nagyon ki volt hegyezve a helikopterre: Wintermantel Zsolt jelenlegi újpesti polgármester például egyenesen azt ajánlotta Kókának, hogy a cége tulajdonában lévő helikoptert adja oda a mentőszolgálatnak. Viszont Kókának nem kell aggódnia amiatt, hogy a Fidesz-kormány alatt esetleg elkobozzák a helikopterét, mert az anno súlyosan luxusbaloldalozó Szijjártó Péter manapság magával viszi őt is a külügyminisztérium külföldi útjaira hozzá csatlakozó üzleti delegációval.
© Stiller Ákos
A Rogán Antal körüli, magyarázat nélküli korrupciós ügyek egyik legnyilvánvalóbbja a letelepedésikötvény-ügy. Ebben kulcsszereplőnek számít a miniszter, hiszen a parlament gazdasági bizottsági elnökeként ő találta ki a rendszert. Márpedig a magyar letelepedési kötvények legfőbb ismérve, hogy azzal nem az állam jár jól, hanem a politikai kedvezményezett közvetítő cégek. És miközben a kormány a menekültek ellen uszít, a 300 ezer eurós kötvények megvásárlásával az jut be a schengeni övezetbe, aki csak akar.
A Rogán Antal vezette kommunikációs minisztérium menedzselte le Magyarország legdrágább és legvisszataszítóbb uszító kampányát. Eltérő számítások vannak arról, hogy az egész kampányra és a népszavazás lebonyolítására összesen 13 vagy 17 milliárd forint ment el, az viszont tény, hogy a horribilis árú kampány sikertelen, a népszavazás pedig érvénytelen volt. Rogánnak - akiről a helikopterezés közben még az sem derült ki biztosan, hogy egyáltalán elment-e népszavazni - már csak emiatt is le kellene mondania.

Két nappal ezelőtt megszavaztattuk olvasóinkat arról, hogy menesztenék-e Rogán Antalt a helikopteres kaland miatt. A szavazás jelenlegi állása szerint 81,5 százalék elküldené, 13,2 százalék pedig legalábbis magyarázatot vár a történtekre, 5,3 százalék viszont nem rugózna a történteken. A szavazás állása persze még változhat, itt tud szavazni, vagy csekkolni az eredményt:


Ön szerint le kell-e mondania Rogán Antalnak?
Nem hiszem, ilyen urizálás minden kultúrában előfordul. 4.2%
Lemondani talán nem, de jó lenne, ha megmagyarázná, honnan volt erre pénzük, és miért hazudott. 8.6%
Le. 87.1%


http://hvg.hu/itthon/20161007_5_nyomos_ok_amiert_Rogan_Antalnak_azonnal_repulnie_ kell
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Németh Szilárdé az év legundorítóbb és leggonoszabb mondata
  2016-10-08 21:55:29, szombat
 
  Németh Szilárdé az év legundorítóbb és leggonoszabb mondata

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. okt. 08., 15:40


A Fidesz alelnöke őszintén vallott arról, mit gondol a Népszabadság szétveréséről. Itt volt az ideje - mondta Németh Szilárd. És ez nem vicc!

Elkezdte hivatalos álláspontját felvenni a Fidesz a Népszabadság brutálisan kegyetlen bezárásában. És semmi álszenteskedés, hogy ők ezt mennyire sajnálják, nem! Még örülnek is neki!

Íme, Németh Szilárd ma délelőtti álláspontja; a Hír Tv-nek mondta el: "Szerintem már épp itt volt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul, nekem ez a szerény véleményem. A Szabad Nép volt az elődje ennek a lapnak, úgy is viselkedik egyébként, tehát, én nem fogok krokodilkönnyeket hullatni a Népszabadságért" - fogalmazott.

Fogadni mernénk, hogy a Fidesz hivatalos álláspontja is valami ilyen lesz. Egy kis adalék, hogy szemernyi kétség ne férjen hozzá, vajon ki is áll az egész mögött.


http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/nemeth-szilarde-az-ev-legundoritobb-es-legg onoszabb-mondata-101128/?orderdir=&pagenr=1#kommentek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudta? Matolcsy a Fidesz lakhatatlanja. Orbán ad neki szállá
  2016-10-08 21:47:32, szombat
 
 
Tudta? Matolcsy a Fidesz lakhatatlanja. Orbán ad neki szállást.
2016.10.06. 20:33

Az emberi elme képtelen felfogni, hogy tudnak, és meddig fognak még ezek a férgek országot vezetni. Naponta derül ki a kormányhoz közel álló figurákról hogy a törvény felett állva, két lábbal taposva a jó ízlést, pofátlan gátlástalansággal röhögik szembe az adófizetőket, akiknek a pénzéből élik meg a túlzott jólétüket. Az egyik helikopteren röpdös az ország felett, mert neki időben oda kell érni egy esküvőre, ezt előbb letagadja, utána meg nem hajlandó beszélni róla, szerinte lezártnak tekinthető az ügy. Kormányon vannak és kész, azt csinálnak amit akarnak.

Itt van a jegybank, ami a forint őrzője kellene hogy legyen. Matolcsy Gyuri azonban inkább az elmebetegség jeleit mutató kórképpel szaladgál szabadlábon, és szórja szerte a köz vagyonát. Még épkézláb indokot sem képes felhozni a mentségére a királyokat megszégyenítő költekezés közben, egyenesen az emberek arcába tolja magyarázatként, a bekaphatod, nekem ezt is lehet, mi a fenét tudsz csinálni című műsort. És valóban, nem lehet ellene tenni semmit. Választott elnök, akit Orbán Viktor rakott sajnos az őt egyáltalán meg nem illető helyre, és ott azt csinál amit akar. Ha úgy van kedve vesz egy irodaházat, vagy zongorát, kiad magáról pár könyvet, amelyben leírja mekkora zseni is lakozik bomlott elméjében. Mivel nagyon félős is a gyáva lelke, közemberrel nem is nagyon akar érintkezni, mert végül is a zárt osztályon ez megszokott dolog, teremt magának egy magánhadsereget, persze a köz pénzéből oldja meg ezt is.

Jó mi? Közpénzből védi magát a közakarattól, ami legszívesebben már rég seggbe rúgta volna. De Matolcsy él, és virul, gátlástalanul alakítja át a közpénzt a családjának, haveroknak, az alapítványoknak, és még túl is éli, mert némi felháborodáson kívül nem esik bántódása. És mivel ezzel tisztában van, bátran folytatja is kisded játékait, melyhez a jegybank valutája adja a játszóteret. Már nem is törődik vele mi is lenne a feladata, ha bedől egy brókerház ő mossa kezeit, vesz pár festményt, egy csomó állampapírt, és részéről le van zárva az ügy. Pár tízezer ember le van ejtve, oldják meg az életüket ahogy akarják, neki ettől fontosabb dolga van.

Új családra van szüksége, a régi már nem elég neki. Azt már a saját lábára állította, most neki is kell némi változatosság. Persze olyan aki kéznél van ha szüksége van rá, bármikor felrakhatja az íróasztalra ha úgy hozza a kedve, régóta ismeri és megbízik benne, és nem utolsó sorban feltétlenül imádja őt. Na persze ennek az új családnak is a saját lábán kell állni ami legalább térden felül is kell hogy legyen, ezért a megélhetéséről is gondoskodni kell, ha már ennyire szereti őt. Legyen neki is önálló keresete a közösből, és ne is egy helyről.

A jegybank köszöni jól elvan, az egykor tekintélyes intézmény mára már árnyéka önmagának, és jól beilleszkedik a Fidesz uralta közéletbe. Bármit megtehet, bármennyi kárt okozhat a felelőtlen vezetés, a kormányzat mindig minden körülmények között megvédi. Nem kell neki gátlásosnak lenni, nem kell neki a szabályokat betartani, az nem szokás az Orbán Viktor vezette hatalomban. Nem érheti bántódás, mert egyrészről a közöny védi, másrészről egyszerű magyarázatokkal nézik hülyének a kérdezőt ha az szóvá tesz a működéssel kapcsolatban valamit.

Matolcsy elméje képtelen felfogni az általa okozott kár nagyságát, nem is képes szembe nézni a következményekkel. Ahhoz normális tudat állapotban kellene lennie, de ez az elmúlt évtizedekben nem sikerült neki. Nála ez teljesen felesleges, a szabályokat saját maga írja, és alkalmazza azt a maga felfogása szerint. Nem is fogja fel azt kinek a lakásában lakik, miért éppen ott, mennyiért. Neki az jár, le van pacsizva, és pont.

Orbán Viktor pedig meg fogja védeni. Ahogy az összes szarházi Fidesz politikus minden gaztettét törvényesítve röhög a választó szemébe, Matolcsy esetében is a jegybank függetlensége mögé fog elbújni. Gyuri meg hálás neki, így nyugodtan szórhatja tovább a köz vagyonát a maga kénye kedve szerint. A józan ész ilyenkor meg csak áll, néz bambán, és nem érti, miért nem lehet kiadósan seggbe rúgni az ilyen mocskos módon őt hülyének nézőt. Miért nem lehet talpig vasban végig verni a főutcán egy szál gatyában. Matolcsy, de főleg Orbán annyira azért nem hülye ne tudná a közöny nagy segítségére van, azt a pár napos felháborodást meg kibírják, utána megy minden tovább a maga megszokott útján. Ez egy ilyen ország. Addig feszítik a húrt, ameddig a választók engedik azok meg most jól elvannak a maguk bajával, meg az arra adott magyarázattal. Ameddig rá nem jönnek, át vannak verve, és a bajok okozói azok, akiket most engednek a hatalomban maradni. BANDITA.


http://banditapolitika.blog.hu/2016/10/06/tudta_matolcsy_a_fidesz_lakhatatlanja_o rban_ad_neki_szallast
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Intő jel jött Orbánéknak?
  2016-10-08 21:45:20, szombat
 
 

EZEKNEK CSAK A PÉNZCSAP ELZÁRÁS LEHET FENYEGETÉS


*******************************



Intő jel jött Orbánéknak?



A varsói tőzsde negatív csúcsot állított fel a múlt hónapban: olyan gyengén muzsikált, hogy a világ értékpapírpiacainak összehasonlításában az utolsó helyre került.



Barabás Júlia, 2016. október 8. szombat, 19:15



A lengyel tőzsde vezető indexe, a WIG20 közel öt százalékkal gyengült szeptemberben, amivel a világ börzéinek összevetésében sereghajtónak bizonyult. Hasonlóan rosszul muzsikált egyébként a chilei, a mongol, a szlovák és a thaiföldi tőzsde is. A varsói index azonban már jó pár hónappal ezelőtt lejtőre került - tudósított a Gazeta.pl.

Az ősz első hónapjának esését az energetikai és a banki részvények vezették. A csökkenés fő oka, hogy a sok kérdésben az Orbán-kormány politikáját folytató lengyel kormány folyamatosan beavatkozik a gazdaságba, ezen belül a tőzsdei cégek életébe is, illetve a politikusok sem tartózkodnak az olyan nyilatkozatoktól, amelyek bizonytalanná teszik az üzleti környezetet - értékelte a helyzetet az AgioFunds befektetési alap szakértője.

Majdnem minden fronton visszavonulás

Az egyik jó példa erre az energiaügyi miniszter két héttel ezelőtti bejelentése. Eszerint a következő években 60 milliárd zlotyval emelik az állami ellenőrzés alatt álló energiacégek tőkéjét, ám a vagyongyarapodás után mindjárt be is kell fizetniük 10 milliárd z³oty adót az államkasszába. Erre a hírre az egész szektor papírjai 5-7 százalékkal zuhantak.

Az Enei energiaszolgáltatót külön sújtja egy visszaállamosítási ügy. E vállalat részvényei az elmúlt hetekben darabonként 8,6 z³oty körüli áron forogtak, míg egy évvel ezelőtt még 15 z³otyt értek. Egy hónap alatt szeptemberben 14 százalékot esett a kurzus.

A részvényekbe és kötvényekbe befektető magánnyugdíjalapok tőkéje is zsugorodott a varsói tőzsdén, átlagosan 0,9 százalékkal. A befektetési alapok vagyona átlag 0,5 százalékkal csökkent. Csak a kisebb vállalatoknak ment jól, amelyeket kevésbé érintenek a kormány machinációi. Az ezek részvényeit tartalmazó mWIG40 index 2,2 százalékkal erősödött a múlt hónapban.


http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/into_jel_jott_orbaneknak.622168.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A BULIBÁRÓ FÜGGÖNYe
  2016-10-08 21:40:23, szombat
 
  Minden nemzetnek van csőcseléke. Az egyéni sikerre képtelen tömeg azon része, aki boldogan követ bárkit, aki kívülálló okot mutat neki, miért van a társadalom alján. Fasiszta, kommunista, zsidó, migráncs - tökmindegy. Bár alig több, mint egy ézelmeit úgy-ahogy szavakba foglalni képes csupasz emlős (életében jó,ha két! értelmes gondolata van), aki képtelen különbséget tenni az egyenjogú és az egyenrangú között.
Ezeknek igazság helytt mese kell, hogy ne kelljen gondolkozniuk és a mesebeli királyfi nekik Orbán.
Ezeket nem lehet meg-, vagy legyőzni; kikerülni kell.


****************
A BULIBÁRÓ FÜGGÖNYE

2016. október 8., szombat


Elnézést, ezt a viccet már idéztem, de hát egy újszülöttnek, minden vicc új, ebben reménykedek én is.
Szóval, a betörőt a lakás tulajdonosa az ágya alól előrántott baseballütővel pépesre veri, majd kihívja a rendőrséget.
Rendben, mondja a felügyelő, ez egy darabig önvédelem is lehetne, de ez az ember már fasírtnak se lenne jó - miért bánt el vele ilyen kegyetlenül?
Hát, tudja, amikor magáévá tette az asszonyt, összeszorítottam a fogam és tűrtem,. mikor megpocsékolta a tizenhat éves lányom, ökölbe szorított kézzel néztem és csurogtak a könnyeim.
Aztán, amikor a farkát beletörölte a frissen mosott függönybe, valami megpattant bennem, és utána már csak arra tértem magamhoz, hogy állok felette, és a baseball-ütőről csepeg a vér...


Arról jutott ez eszembe, hogy Rogán bulibáró helikopterrel ment lakodalomba, aztán letagadta, majd félig bevallotta, aztán az újságírók kiderítették az igazságot, pedig nagyon szerette volna már eltüntetni a nyomokat.
A helikopter leszállópályájának nyomait eltüntető munkásokat főnökük megfenyegette, ha pofáznak,repülnek, jóllehet nekik nincs is helikopterük.
Idáig a történet, hogy aztán lesz-e folytatása, azt senki sem tudhatja, merthogy ez a Következmények Nélküli Ország, itt Bulibáró és társai, továbbá a hozzájuk tartozó celebek vígan rázhatják a rongyot, senki nem szólítja fel őket mértéktartásra, ami nem is csoda, hiszen a főnökük is ezt teszi - például strómanjával megveteti József főherceg majorságát Nárcisz névre hallgató kutyájának - kutyaólnak.
A másik fácánokat mészárol milliókért, történelmi nevek viselőivel, akik ugyan felettébb jól mulathatnak a látványon, mikor a parvenü kapaszkodik fel az uborkafára, de azt azért hagyják, hogy az ügy anyagi vonzatait veled fizettesse meg - érthetővé téve, hogy miért tart itt ez az ország, melynek elitje évszázadok óta ilyen: ostoba, gőgös, felelőtlen és rabló.


Azt divat most mondani, hogy ezt a rendszert nem lehet megdönteni, merthogy minden eszköz a kezükben van, én meg azt gondolom, hogy olyan ez, mint a pulóver, melyből ha egy szál fonalat sikerül elkapni , igen hamar fel lehet fejteni az egészet.
Ehhez persze az kell, hogy legyenek feslő fonalak.
Orbán rendszerében egyre több az ilyen szabad fonálvég, hát el kell kapni ezeket és rángatni kell szorgalmasan, egyszer csak megindul az egész.
És akkor ott áll majd ez az egész banda, a maga pőre valóságában, pucéran, gusztustalanul.
Néhány év múlva mindenki csodálkozni fog, hogy ez a primitív csőcselék hogyan tudta elbolondítani az országot.


Ezeket a dolgokat megérti az egyszerű ember is.
Ha azt mondod, ellopott négyszáz milliárdot, azt úgy kezeli, mintha azt mondtad volna: lelopta a Holdat az égről - számára elképzelhetetlen, értelmezhetetlen.
De helikoptert már látott és azt is tudja, hogy nem olcsó - másfél millió forintig még terjed a fantáziája.
Ezen el tud spekulálni, fel tudja magát idegesíteni, ez pedig a választásoknál drágább lehet a hatalomnak, mint egy komplett helikopter-flotta.


Lehet, hogy a mi Bulibárónk tulajdonképpen nagy szolgálatot tett az országnak?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bosszúvágy: Orbánék felelőst keresnek a népszavazási kudarc
  2016-10-08 21:34:15, szombat
 
  Bosszúvágy: Orbánék felelőst keresnek a népszavazási kudarcért

Várható, hogy valaki házon belül is bukik a népszavazás kudarca miatt, de addig is itt vannak a civilek. Meg Soros.
Belföld, Kiemelt - Hírfarkas | Forrás: hvg.hu | Beküldte: Gépnarancs | 2016. október 8.

Házkutatás az Ökotársnál 2015-ben

Mit ér 144 millió forint 10-15 milliárd forinttal szemben? Az előbbi az az összeg, amellyel a Soros Györgyhöz kapcsolódó Nyílt Társadalom Alapítvány olyan civil szervezetek különböző programjait támogatta Magyarországon, amelyek a kvótareferendum kérdésében a kormánynak nem tetsző álláspontot képviseltek. A 10-15 milliárd pedig a kabinet által kezdeményezett, érvénytelen referendum kampányköltsége.

Két nagyságrendi különbség ide vagy oda, kormánykörökben úgy érzik, rengeteget ártott a kvótareferendum ügyének a ,,világkormány létrehozására" szervezkedő, magyar származású amerikai milliárdos bevándorlópárti nézeteinek magyarországi propagálása. Arra viszont már nem térnek ki ezek a magyarázatok, hogy ha ez a pénz az ellenkampányra ment volna (ami önmagában is csúsztatás), akkor az érvénytelen referendum azt bizonyította, hogy míg a Soros-pénzek kedvezményezettjei hatékonyan gazdálkodtak a rájuk bízott pénzekkel, a kormány épp az ellenkezőjét tette az adófizetői forintokkal - írja a hvg.hu.

A bűnbakkeresés már a referendum előtt megkezdődött. Németh Szilárd, a Fidesz és egyben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke már múlt csütörtökön kilátásba helyezte, hogy a titkosszolgálatokkal világíttatják át a Soros György által támogatott magyarországi szervezetek tevékenységét, amit a hétfői bizottsági ülésen is megismételt. A lépés szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amely két éve a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztásával foglalkozó Ökotárs Alapítványnál tartott házkutatással vette kezdetét, majd idén tavasszal Lázár Jánosnak azzal a kijelentésével folytatódott, hogy ,,nincs olyan migránspárti, az ellenzékhez köthető civil szervezet, amely mögött ne Soros György pénze állna".

Miközben a kormány évek óta százmilliókkal tömte ki a hozzá közel álló, civilnek mondott politikai szervezeteket, a Fidesznek már néhány tízmillió forint is szúrja a szemét. Ez ugyanis olyan pénz, ami a Soros-alapítványokon keresztül jutott a szféra nem feltétlenül kormányhű szervezeteihez. A Magyar Idők a nyár folyamán többször is Soros-pénzekben ,,dúskáló" magyar civil szervezetekről cikkezett, elhallgatva azt a körülményt, hogy az ismertetett pénzügyi adatok az érintett szervezetek nyilvános beszámolóiban mindenféle konspiráció és leleplezés nélkül könnyen elérhetők.

Az esetenként néhány tízmilliós Soros-támogatásban olyan szervezetek, cégek részesültek, mint például a Political Capital (21 millió forint), amely arra a konkrét feladatra kapta a pénzt, hogy mások mellett az európai szélsőjobboldali pártok, eszmék előretörését elemezze. A legjelentősebb összeg (40 millió forint) a több társadalmi célú kampányt is szervező X Kommunikációs Központnak jutott, olyan programokra, mint például a fiatalok érdeklődésének felkeltése a közéleti és politikai témák iránt. A magyarországi Transparency International szintén kapott (26 millió forintot) ebből a forrásból, ami a szervezet tavalyi összbevételének valamivel több mint a negyede volt. Nagyjából hasonló - vagy még kisebb - arányt képviseltek, képviselnek a Soros-pénzek a többi támogatott szervezet esetében is (Magyar Helsinki Bizottság, LMBT Szövetség, TASZ, Amnesty), amelyek a magyar államtól nem, viszont például brüsszeli pályázatok révén rendszeresen kapnak támogatást. Utóbbi egy uniós ország civil szervezetei esetében cseppet sem szokatlan.

Nem is a pénz nagysága a döntő, kormánykörökben már az is bűnnek számít, hogy a demokratikus magyar közélet formálását szolgáló intézmények létrehozását is támogatta a milliárdos. Köztük a Majtényi László vezette Eötvös Károly Intézetet, ahol nemrég ,,lehallgatókészüléknek tűnő szerkezetre" leltek. A súlyos aránytévesztést jelzi, hogy míg kormánykörökben kiakadtak a civil újságírás erősítése érdekében a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt.-nek nyújtott csaknem 14 millió forintos Soros-támogatáson, teljesen természetesnek vették, hogy a Matolcsy György jegybankelnök unokaöccséhez, Szemerey Tamáshoz köthető, a Vs.hu-t és az Origót kiadó New Wave Media több mint félmilliárd forintot kapott a jegybanki alapítványoktól.

http://gepnarancs.hu/2016/10/bosszuvagy-orbanek-felelost-keresnek-a-nepszavazasi- kudarce/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Viszlát, szabad felsőoktatás!
  2016-10-08 21:24:34, szombat
 
 
Viszlát, szabad felsőoktatás!
Népszava|2016. okt 6. 05:00


Úgy látszik, mintha minden rendben lenne, de a kormány eluralná a felsőoktatást is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM


Miközben az utóbbi időben a közoktatás botrányos átalakításairól, az ezek miatt kialakult tiltakozó megmozdulásokról szólnak a hírek, a kormányzat a felsőoktatás felett gyakorolt állami kontroll kiterjesztése terén sem tétlenkedik. A kancellári és a konzisztóriumi rendszer bevezetésével megnyirbált egyetemi autonómia mellett a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) szakmai függetlensége is jelentősen csorbult az elmúlt években. A levezényelt személycserék és szervezeti átalakítások következtében a MAB mára lényegében el is veszítette függetlenségét, a kormányzati befolyás a szervezet mindennapi tevékenységében is egyre jobban érezhető - értesült lapunk a bizottság munkájára rálátó, megbízható forrásból.

A MAB, mint a hazai felsőoktatás minőségbiztosítási szerve, már 2011-ben a kabinet kereszttüzébe került, egyik első lépésként a szervezet eredetileg 15 fős plénumának taglétszámát 18 főre emelték; így kerülhetett sor egyebek mellett arra is, hogy a katolikus mellett már a református egyház is delegálhasson valakit a testületbe. Informátorunk szerint ezt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere - aki református lelkész is - lobbizta ki. Elérte azt is, hogy a bizottság soraiban számára megbízhatónak tartott személyek is megjelenhessenek, akik személyesen informálják őt a szervezet munkájáról.

Lapunk úgy értesült, legutóbb a titkárság bővült egy újabb dolgozóval, akinek a munkatársak előtt is alig titkolt feladata a miniszter rendszeres tájékoztatása. "A miniszter mindent tud a MAB-ban zajló munkáról, ami persze nem is jelentene gondot. A probléma az, hogy nemcsak információt kap, hanem az érintett személyeken keresztül jelentős befolyásra is szert tett, ami a döntések kimenetelére is hatással van" - fogalmazott forrásunk, hozzátéve, hogy a titkárságra kinevezett illető egyben a Károli Gáspár Református Egyetem egyik kari igazgatója is.

Az akkreditációs bizottság weblapján fellelhető információk szerint a református egyház által a MAB plénumába delegált tagja ugyancsak a Károliról való, ahogy a szervezet Felülvizsgálati Bizottságának (FvB) egyik tagja is (őt Balog miniszter delegálta). Az FvB eredetileg három tagból állt, ám két főre redukálódott, miután korábbi elnöke, Falus András (az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem oktatója) idén februárban lemondott tagságáról és elnöki pozíciójáról. Falus indoklásában azt írta, vállalhatatlan és elfogadhatatlan számára, hogy az FvB döntéseit Balog miniszter figyelmen kívül hagyja vagy felülírja. Jelezte azt is, hogy a MAB felülvizsgálati döntéseit megfelelő szakmai kompetencia hiányában "esetenként" nem tudja felvállalni.

Informátorunk szerint az egyik ilyen eset a veszprémi Pannon Egyetem egyik doktori iskolájának akkreditálása volt: a MAB testülete azt kezdetben elutasította, mivel szinte csak külföldi egyetemeken teljes állásban dolgozó oktatókat akartak foglalkoztatni, amit a hazai szabályozások nem tesznek lehetővé, de más, "minőségi" kifogások is akadtak. A doktori iskola később mégis elindult: az FvB felülírta a plénum döntését. A doktori iskolák ügyében ugyanis fellebbviteli eljárás keretében az FvB is döntést hozhat, az érintett tudományterület szakértőinek véleménye alapján. A szóban forgó doktori képzés pedig pont azt a tudományterületet érintette, amelyért Balog miniszter delegáltja felelős az FvB-ben. Az ügy precedenst teremtett, s mit ad Isten, nem sokkal később a Károli Gáspár Református Egyetemnek is elindult egy addig elutasított doktori iskolája, melynek a lelkészminiszter protezsáltja lett a vezetője.

Már 2014 elején is felmerült, hogy a kormány irányítása alá akarja vonni a MAB-ot, a humántárca azonban ezt érthető módon cáfolta. Csakhogy az európai felsőoktatás nemzetközi minőségbiztosítási szervezete, az ENQA már 2013 novemberében felfüggesztette a MAB teljes tagságát, s "ellenőrzött" státuszba helyezte, mert a vizsgálatok során nem tudott megfelelni a függetlenségre vonatkozó nemzetközi kritériumoknak. Az ENQA elnökségében komoly aggodalmakat váltott ki, hogy az oktatási hatóságok kényükre-kedvükre megváltoztathatják a MAB döntéseit, és hogy felsőoktatási intézmények MAB-akkreditáció nélkül is kaphatnak működési engedélyt. A tavalyi felülvizsgálatok során a függetlenség tekintetében még mindig csak "lényegi megfelelést" állapított meg az ENQA.

Juhász Dániel

http://nepszava.hu/cikk/1108027-viszlat-szabad-felsooktatas-a-kormany-a-mab-ot-is -bekebelezte
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 412 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 2085
  • e Hónap: 18878
  • e Év: 151795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.