Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Tigris (Panthera)
  2016-11-23 02:08:24, szerda
 
  Tigris (állat) A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából




Link
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett

Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály:Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály:Emlősök (Mammalia)
Alosztály:Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport:Eutheria
Alosztályág:Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend:Laurasiatheria
Csoport:Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád:Párducformák (Pantherinae)
Nem:Panthera
Faj:P. tigris
Tudományos név
Panthera tigris
Linnaeus, 1758
Szinonimák
Felis tigris
Tigris striatus
Alfajok
Panthera tigris altaica
Panthera tigris amoyensis
Panthera tigris balica
Panthera tigris corbetti
Panthera tigris jacksoni
Panthera tigris sondaica
Panthera tigris sumatrae
Panthera tigris tigris
Panthera tigris virgata
Elterjedés
1900 1990A fájlhoz képjegyzet tartozik
1900
1990


A tigris (Panthera tigris) a ragadozók rendjébe és a macskafélék családjába tartozó faj. Valamennyi alfaja veszélyeztetett. A tigris a legnagyobb ma élő macskaféle, méretben csak a jégkorszaki amerikai oroszlán és a smilodon múlta felül. A tigrisek méretei és egyéb jellemzői alfajonként változóak. A vadon élő hím tigrisek (a kihalt alfajokat nem beleszámítva) 100 és 306 kg közötti tömegűek, hosszuk a farokkal együtt 220-330 cm (a farok hossza 60-110 cm). Nemi kétalakúság figyelhető meg, a nőstény tigrisek jóval kisebbek, 75-167 kg-ot érhetnek el, hosszuk 215-275 cm.[1] A legkisebb alfaj a szumátrai tigris, a legnagyobb a szibériai tigris és a bengáli tigris.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1Elterjedése
2Alfajok
3Megjelenése
4Életmódja
5Szaporodása
6Természetvédelmi helyzete
7Tigrisek az állatkertekben
8Hibridek
8.1Fajhibridek
8.2Alfajhibridek
9Színváltozatok
9.1Fehér tigris
9.2Kitenyésztett színváltozatok
9.3Fekete tigris
9.4Máltai tigris
10Tigris a művészetekben
11Képek
12Jegyzetek
13Források
14További információk

Elterjedése[szerkesztés]

Link
A tigris korábban a Közel-Kelettől a Távol-Keletig Ázsia jelentős részén előfordult. Mára szabadon csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhető fel.

Élőhelye igen változatos, a trópusi esőerdőkben, a száraz erdőkben, a mangrove mocsarakban és a magas füvű területeken egyaránt megtalálható. A legtöbb tigris erdőkben, illetve füves területeken lakik, amihez bundájuk mintázata is alkalmazkodott. Bár első látásra kirívónak tűnik a fekete csíkozás narancssárga alapon, de a száraz, narancssárgás árnyalatú fűben nagyon jól el tud rejtőzni.

Alfajok[szerkesztés]
A tigrisnek kilenc alfaját írták le, melyek közül három kihalt.

szibériai tigris vagy amuri tigris (Panthera tigris altaica)
dél-kínai tigris (Panthera tigris amoyensis)
bali tigris (Panthera tigris balica) - kihalt az 1940-es években
indokínai tigris (Panthera tigris corbetti)
maláj tigris (Panthera tigris jacksoni)
jávai tigris (Panthera tigris sondaica) - kihalt az 1980-as években
szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae)
bengáli tigris vagy királytigris (Panthera tigris tigris)
kaszpi tigris (Panthera tigris virgata) - kihalt az 1970-es években, újabban egyes szerzők a szibériai tigrishez sorolják

Megjelenése[szerkesztés]
Alfajtól függően a tigris testmérete igen eltérő lehet. A legkisebb alfaj, a szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) testtömege átlagosan 90-110 kg, míg a legnagyobb termetű alfaj, a szibériai tigris (Panthera tigris altaica) testtömege akár a 300 kg-ot is meghaladhatja. A hímek rendszerint nagyobbak, mint a nőstények. Testhossza a 2 métert eléri és farokkal együtt akár 3 méternél nagyobb is lehet. Ezzel a tigris a legnagyobb élő macskaféle. Sárgásbarna illetve vörösesbarna alapszínű szőrzetét jellegzetes fekete vagy sötétbarna csíkozás díszíti, míg torka, hasoldala és a végtagok belső oldala világosabb, általában fehér színű. Hosszú farka szintén sárgásbarna vagy vörösesbarna alapszínű, melyen sötét gyűrűzet látható. Az arcán látható bajusz a tájékozódásban segíti. Szintén a tigris jellegzetessége a fülkagyló hátoldalán lévő fehér folt, melynek az egyedek közötti vizuális kommunikációban lehet szerepe.

Életmódja[szerkesztés]

Indokínai tigrisek (Panthera tigris corbetti)

Link
A tigrisek magányos állatok, hosszabb ideig csak a nőstény és utódai élnek együtt. Bár egész nap aktívak lehetnek, főleg alkonyat után és éjszaka vadásznak. A legtöbb macskafélétől eltérően a tigris szereti a vizet, jól és kitartóan tud úszni. A nagymacskák közül csak a jaguár és a tigris számítanak jó úszónak, a tigriseket gyakran látni, amint tavakban és folyókban úsznak.

Visszahúzható karmainak és erős lábainak segítségével kiválóan mászik fára, és akár 8-10 méteres ugrásokra is képes. A hímek és a nőstények egyaránt saját territóriumot birtokolnak, a hímeké többszöröse lehet a nőstényekének, és egy hím területe több nőstényét is átfedheti. Területük határát állandóan jelölik a jellegzetes tereptárgyakra spriccelt vizeletükkel, valamint karmolásnyomokkal. Nincs természetes ellenségük, egyedül az ember jelent számukra veszélyt, míg a kölyköket kifejlett fajtársaik ölhetik meg.

A tigris fő táplálékát a nagy testű patások képezik, szarvasok, antilopok, vaddisznók, bivalyok, de akár a fiatal elefántot vagy orrszarvút, sőt alkalmanként medvéket, leopárdokat és krokodilokat is zsákmányolhat. Emellett azonban a kis testű fajok, mint például madarak, rágcsálók, békák és halak számára is veszélyt jelent, de a dögöt sem veti meg. Általában nem eszik minden nap, egy-egy sikeres vadászat után azonban egyszerre akár 40 kg húst is elfogyaszt. A kisebb zsákmányállatokat a tarkóra mért harapással öli meg, míg a nagyobb testű prédának a torkát harapja át, így fojtva meg áldozatát. Átlagosan 10-20 vadászatából mindössze egyszer jár sikerrel.

Nem nevezhető tipikus éjszakai vadásznak, nappal is gyakorta kóborol, territóriuma határait újra kijelölve. Naponta 35-40 km-t is megtesz, vizeletével, végbélmirigyének váladékával sokáig fennmaradó szagjeleket hagy maga után. Vadászata során a már kijárt ösvényeken settenkedik nesztelenül, lesve a préda felbukkanását. Vadat észlelve odalopakodik a közelébe, mindig figyelve, hogy a szél szembefújjon, így az elejteni kívánt áldozat nem érezheti meg a közelgő tigrist, majd pár hatalmas ugrás után megragadja azt. A veszélyes önvédelmi fegyverrel, aganccsal, szarvval rendelkező állatoknak a torkát ragadja meg, a vaddisznóra egyszerűen, macska módjára ráveti magát. Főleg nagyobb patás állatokat zsákmányol, de Szibériában ínséges időkben, vagy ha a rágcsálók nagyon elszaporodnak, egerészésre is adja néha a fejét. Kerüli az emberlakta vidékeket, de India sűrűn lakott folyópartjain emberevő példányok is kialakulhatnak. Ezek főleg beteg vagy idős tigrisek, amelyek felfedezik, hogy az embert könnyebb elejteni, mint a dzsungel vadjait. Az elejtett zsákmányt sosem kezdi ott helyben elfogyasztani, azt mindig elhurcolja valami védett bozótba. Egyszerre 35-40 kg húst is képes megenni. Ha jóllakott, a maradékot elrejti, fűvel, ágakkal befedi. Az így elrejtett zsákmányához később visszatér, még akkor is, ha az már oszlásnak indult. Kitűnően úszik, képes a víz alá is lebukni halászat közben. Ha melege van, szívesen hűsöl a vízben órákon át.

Szaporodása[szerkesztés]
A tigriseknek nincs kitüntetett szaporodási időszakuk, bár az északabbi területeken élők többnyire csak télen párzanak, így tavasszal jönnek világra az utódaik. A nőstények mindössze 3-6 napig ivarzanak, ezt átlagosan 103 napos vemhesség követi, melynek végén általában 2-3 kölyök látja meg a napvilágot. Születéskor súlyuk 780-1600 gramm, szemük csak a második héten nyílik ki. A kölykök 3 hónapos korukig szopnak, szilárd táplálékot már a második hónaptól kezdve fogyasztanak, de csak másfél éves korukban válnak önállóvá. A nőstény egyedül neveli utódait, akik féléves koruktól követik anyjukat a vadászatok során is, azonban általában 2-3 éves koruk között hagyják el végleg a szülőterületüket. Az ivarérettségüket 3-4 éves korukban érik el. Várható élettartamuk a szabad természetben ritkán haladja meg a 10 évet, fogságban azonban 20 évnél is tovább élhetnek.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A tigris még élő alfajai közül a leginkább fenyegetett, a dél-kínai tigris (Panthera tigris amoyensis)

Link
Habár egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 100 000 tigris élt szerte Ázsiában, mára a szabad természetben élő állományukat legfeljebb 4 000 példányra becsülik, korábbi elterjedési területének pedig már csak 7%-án fordul elő. Kilenc alfajából három már ki is halt: a bali tigris az 1940-es években, a kaszpi tigris az 1970-es években, a jávai tigris pedig az 1980-as években tűnt el végleg a Földről.

A Természetvédelmi Világszövetség a hat élő alfajból kettőt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorol: a szumátrai tigris vadon élő állományát 400-500, míg a dél-kínai tigrisét ma már mindössze 20-30 egyedre becsülik. A többi négy alfajt a veszélyeztetett kategóriába sorolja.

A tigris fennmaradását elsősorban az orvvadászat és az élettércsökkenés veszélyezteti. Az ember terjeszkedése számtalan élőhelyén elválasztotta egymástól az egyedeket, így a már amúgy is kis létszámú populáció tagjai gyakran saját közeli rokonaik közül választhatnak párt. Genetikai állományuk egyre romlik, egyre kevesebben nemzőképesek. A tradicionális keleti gyógyászatban több mint 3 000 éve használják a tigris különféle testrészeit: csontjait, szőrét, belső szerveit. Egyes területeken kíméletlenül üldözik őket, mivel veszélyt jelentenek a háziállatokra is, valamint néhány egyed emberevővé válik. Mivel a tigris élőhelyének csúcsragadozója, így meghatározó szerepe van a teljes életközösség fennmaradásában.

Tigrisek az állatkertekben[szerkesztés]

Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

Link
Mint veszélyeztetett faj, természetvédelmi szempontból fontos a tigrisek állatkerti tartása és tenyésztése. Az állatkerti látogatók részéről nagy népszerűségnek örvend a tigris, így az elmúlt években világszerte eredményes kampányokat folytattak a tigrisek megmentéséért, melyek révén a vadon élő tigrisek védelmének segítésére adományokat gyűjtöttek az állatkertek. Az állatkerti tigriseknek jelentős része még ma sem alfajtiszta egyed, mivel évtizedekkel ezelőtt megőrzésükre még nem szenteltek figyelmet. Az európai állatkertek a szibériai tigris és a szumátrai tigris fennmaradásáért összehangolt tenyészprogram keretében küzdenek. Magyarországon is gyakori állatkerti állatnak számít. Szibériai tigriseket Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Veszprémben, Kecskeméten, Felsőlajoson és Gyöngyösön tartanak. Maláj tigriseket Nyíregyházán tartanak. Szumátrai tigriseket szintén Nyíregyházán tartanak. Fehér színű bengáli tigriseket Nyíregyházán, Győrött, Felsőlajoson és Pécsett tartanak. Ezenkívül élnek tigrisek Miskolcon is.

Hibridek[szerkesztés]
Fajhibridek[szerkesztés] Bővebben: Panthera hibridek
A tigris fogságban képes legközelebbi rokonaival, az oroszlánnal, a leopárddal és a jaguárral szaporodni, és így fajhibrideket létrehozni.

Alfajhibridek[szerkesztés]
Az alfajhibridek főleg fogságban gyakoriak, de előfordulnak a különböző alfajok elterjedési területeinek határvidékein is.

Színváltozatok[szerkesztés]
Fehér tigris[szerkesztés]
Bővebben: Fehér tigris

Link

Fehér tigris a nyíregyházi állatparkban
A fehér tigris nem önálló alfaja a tigrisnek, csak egy színváltozata. A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt a fehér egyedek túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű fajtársaiknak. Mindazonáltal nagyon ritkák a szabad természetben a teljesen fehér színű egyedek. Néha előfordul, hogy a bengáli tigris hasára jellemző fehér szín máshol a testen is megjelenik és ott nagyobb kiterjedésű fehér foltokat ad.

A tigrisek közül kizárólag a bengáli tigrisnek fordulnak elő a természetben fehér egyedei. Fogságban a szibériai tigrisek közt is előfordulnak fehér egyedek, igaz ezek nagyon ritkák. Vagyis a fehérségért felelős genetikai módosulás a bengáli tigrisek populációiban alakult ki, és nem terjedt át más, nem bengáli populációkba (lásd a génáramlásról szóló cikket).

Kitenyésztett színváltozatok[szerkesztés]
Az eredeti színtől eltérő színváltozatoknak a megjelenését és fenntartását az ember a fogságban tartott tigriseknél igen kedveli, így mára sikerült a ,,fehér tigris" mellett (amely fehér alapszínű fekete csíkokkal) egyéb színváltozatokat is kitenyészteni, úgymint a ,,hótigris" (teljesen fehér), ,,aranytigris" (normál vörös alapszínű, csíkjai azonban fekete helyett aranybarnák). Ezek az állatok többnyire hibridek, amelyekben szibériai tigris vérvonal is megtalálható.

Fekete tigris[szerkesztés]
Bővebben: Fekete tigris
Érdekesség, hogy míg a többi macskafélénél igen gyakori a melanisztikus, fekete színváltozat megléte (például leopárd, jaguár, szervál), addig a tigrisnél csak megerősítés nélküli jelentések szólnak fekete változatról.[2] A festmény James Forbes festménye volt, de az sajnos elveszett. Forbes így nyilatkozott 1773-ban:

,,Lehetőségem volt egy különleges tigris portréjának elkészítésére, melyet Nairs mellett lőttek pár hónapja, itt a közelben, és úgy mutatták meg a vezetőknek, mint nagy ritkaságot. Teljesen fekete volt, mégis olyan csíkokkal, mint a királytigris, csak sötétebb színű sávokkal, mintha a legsötétebb feketét lilával csíkoznánk. A ceruzám nemigen alkalmas ezek megjelenítésére; és arra sem vagyok képes, hogy ennél jobban leírjam a színét: mintha fekete ruhát fényes bársonnyal árnyalnánk."
- James Forbes, 1773

Máltai tigris[szerkesztés]

A "máltai" tigris

Link
Bővebben: Máltai tigris
A máltai tigris (vagy kék tigris) sem külön alfaj, hanem a dél-kínai tigris igen ritka palaszürke színváltozata. A máltai tigris úgynevezett maltanziós mutáns. Ez a mutáció más macskáknál is előfordul, a házimacska egyes fajtáinál ez okozza a hasonló színezetet. A ,,máltai" jelző onnan ered, hogy Málta szigetén a házimacskák körében gyakori a színért felelős allél, az elnevezés innen került át a tigrishez, aminek semmi köze nincs Máltához.

Mivel maga a dél-kínai tigris is kihalófélben lévő alfaj, a színváltozatért felelős allél valószínűleg kihalt. Habár ,,kék" tigrist a szibériai tigris elterjedési területén, Koreában is észleltek.

Tigris a művészetekben[szerkesztés]
Franz Marc: Tigris (festmény)
Nagy Zoltán: A tigris (vers)
Lázár Ervin: A fehér tigris (regény)
Rosny, J. H.: A kardfogú tigris (regény)
Tigris, Alan Alexander Milne: Micimackó és Micimackó kuckója című regényeiben szereplő mesehős
Tigris a hóban (film)
William Blake: A Tigris (vers)

Képek[szerkesztés]

Bengáli tigris


Link

Szumátrai tigris


Link

Indokínai tigris


Link

Dél-kínai tigris


Link

Maláj tigris


Link

Szibériai tigris


Link

Jegyzetek[szerkesztés]
Ugrás fel Mazák, V. (1981.). ,,Panthera tigris". Mammalian Species 152, 1-8. o. DOI:10.2307/3504004.
Ugrás fel The Hindu News Update Service

Források[szerkesztés]
A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
Vivek R. Sinha: The vanishing tiger. Salamander Books, London 2003. ISBN 1-84065-441-4
Iain Green: Wild tigers of Bandhargarh, Encounters in a fragile Forest. Tiger Books, Crowborough 2002. ISBN 0-9543115-0-7
K. Ullas Karanth: Tigers. Colin Baxter, Grantown-on-Spey 2001. ISBN 1-84107-081-5
Ernest Pillsbury Walker, R. M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Bd 1. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1964, 1999, S.825ff. ISBN 0-8018-3970-X
Vratislav Mazak: Der Tiger. Westarp Wissenschaften; Auflage: 5., unveränd. Aufl. (April 2004) ISBN 3-89432-759-6
John Seidensticker: Riding the Tiger. Tiger Conservation in Human-dominated Landscapes Cambridge University Press, 1999 ISBN 0-521-64835-1

További információk[szerkesztés]
Nézd meg a tigris címszót a Wikiszótárban!
A magyar állatkertek nem hivatalos oldala
Panthera tiger, Animal Diversity Web, angol nyelvű fajleírás.
21st Century Tiger - Tigrismentő projektek, angol nyelvű oldal.
Nincsenek tigrisek India egyik leghíresebb tigrisrezervátumában, Kitekintő.hu,
_______________________________________________________________________
Szép fotók erről a csodálatos ragadozóról (továbbiak a képtárukban, ezeket én válogattam).



Link



Link



Link



Link



Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  á- Tigris  
Szép napot barátaimnak, látogatóimnak!
  2016-11-23 00:39:13, szerda
 
 









Szeretettel: Anikó



 
 
0 komment , kategória:  SajátszerkesztésűNapszakKépeim  
2016. november 23., szerdai Napiszöveg
  2016-11-23 00:25:12, szerda
 
  "Az összeomlás előtt büszkeség jár"
(Példabeszédek 16:18NWAz összeomlás előtt büszkeség jár, a botlás előtt gőgös szellem.)
.

Micsoda ereje van a bűnös
hajlamainknak! Nézzük például a
büszkeséget. Ez a jellemvonás
elterelheti a figyelmünket arról, amit
Jehova mond, és bűnbe keveredhetünk
miatta. Hogyan? Egy büszke személy túl
sokat gondol magáról.
Úgy érezheti,
hogy joga van bármit megtenni, amit
csak akar. Magában talán azt gondolja,
hogy neki senki se mondja meg, mit
tegyen - se a keresztény társai, se a
vének, de még Isten szervezete se. Az
ilyen személy alig érzékeli, mit mond
neki Jehova. Amikor Izrael a pusztában
vándorolt, Kórah, Dátán és Abirám
fellázadt a nép vezetői, azaz Mózes és
Áron ellen. Büszkék voltak, és a maguk
módján kezdték imádni Jehovát. Mit tett
ekkor Jehova? Kivégezte a lázadókat
(4Mózes 26:8-10NWPallu fia volt Eliáb.9Eliábnak a fiai:Nemuel, Dátán és Abirám. Ez a Dátán és Abirám a közösség összehívottjai közé tartozott, akik Mózes és Áron ellen támadtak Kórah közösségében, amikor Jehova ellen támadtak.10A föld akkor megnyitotta száját, és elnyelte őket. Kórah pedig meghalt a közösséggel együtt, amikor a tűz megemésztett kétszázötven embert. Ők intő jellé váltak).
Mi ebből a tanulság?
A Jehova elleni lázadás katasztrófához
vezet (Ézsaiás 13:11NWMegbüntetem a termékeny földet hitványságáért, és a gonoszokat vétkükért. Megszüntetem az elbizakodottak büszkeségét, és a zsarnokok gőgjét megalázom.).
w14 8/15 4:10-11


 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1175 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 628
  • e Hét: 2042
  • e Hónap: 3655
  • e Év: 42145
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.