2016-11-24 18:08:50, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
40 dkg finomliszt (de a fele lehet graham liszt is, néha azzal készítem)
egy csipet só
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
10 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A körbekenéshez:
4 dkg vaj
A locsoláshoz:
2 dl főzőtejszín
1-2 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított cukros tejbe morzsolom, felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, belekeverem a sót, beleöntöm a tejes élesztőt, majd a tojások sárgájával és a vajjal összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban kelni hagyom kb. 45-50 percig. (De lehet összegyúrni/dagasztani a kenyérsütőgépben is.)
2. A töltelékhez a vajat a kétféle cukorral habosra keverem.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 7mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom, majd a cukros vajjal egyenletesen megkenem. Ezután felcsavarom szorosan, mint a bejglit, majd belisztezett késsel kb. 3 cm vastagságúra felszeletelem.
4. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vagy tálat vajjal jól kikenek.
5. A tésztatekercseket olvasztott vajjal körbekenem és a formába teszem őket nem túl szorosan. (Nekem kb 12-13 db tekercs szokott lenni.) A formában még kelhet kb. 10-20 percet, aztán előmelegített sütőben, az alsó rácson légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütöm. (Lehet sima sütőben is sütni, de annál ajánlatosabb magasabb hőfok, kb. 190 fokos legyen a sütő.) Az alja sül meg nehezebben, ezért kell a legalsó rácsra tenni, de ha esetleg nagyon sül a teteje, akkor a sütési idő felétől le lehet takarni alufóliával - így a teteje nem ég meg, de a közepe még sül tovább.
6. Ha kb. 20 percig sült a tészta, akkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsolom, majd sütöm tovább még 10 percig, aztán meglocsolom a tejszín másik felével is és sütöm még kb. 10-15 percig. (Persze a sütési idő eltérő lehet, hiszen minden sütő más...)
7. A sütőből kivéve 5 perc után érdemes kiborítani még forrón egy tálra vagy tálcára, és így hagyjuk kihűlni.
Bejegyezte: Gabriella kalandjai a konyhában
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|