Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
Karácsonyi filmek sztárjai akkor és most.
  2016-12-24 22:21:47, szombat
 
  Mara Wilson (29 éves) - "Csoda New Yorkban", 1994
Macaulay Culkin (36 éves) - "Reszkessetek, betörők!", 1990
Thomas Sangster (26 éves) - "Igazából szerelem", 2003
Daniel Tay (25 éves) - "Elf", 2003
Brett Kelly (23 éves) - "Tapló Télapó", 2003
Taylor Momsen (23 éves) - "A Grincs", 2000
Jake Lloyd (27 év) - "Hull a pelyhes", 1996
Eric Lloyd (30 éves) - "Télapu", 1994
Johnny Galecki (41 év) - "Karácsonyi vakáció" 1989
Zach Galligan (52 éves) - "Szörnyecskék" 1984 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hot Rod Jakob.
  2016-12-24 22:20:38, szombat
 
  Hot Rod Jakob a Volvo fennállásának 80. évfordulójára készült, emléket állítva az első széria-Volvónak, szintén Jakobnak, ami 1927-ben készült, Göteborgban. Leif Tufvesson hotrodépítő műhelyében készített modellt különbözű klasszikus Volvók alkatrészeiből rakták össze. Az acélvázra épített szénszálas kasztnit a modern, 265 lóerős T5 Flexifuel változata hajtja.
Hot Rod Jakob gyártási folyamata

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Pórosz szigetpár
  2016-12-24 22:17:52, szombat
 
  Pórosz szigetpár a Szaróni szigetcsoport része Görögországban. 48 km-re van Pireusztól, a Peloponnészoszi-félszigettől pár száz méteres tengeri csatorna választja el. Népessége körülbelül 4000 fő.
Területe körülbelül 31 km2. Két szigetből áll, a délebbre található, vulkanikus kőzet alkotta, kis méretű Szfériából és a jóval nagyobb, északi Kalávriából, melyeket híd köt össze. A felszín hegyes. Az egyetlen itt található, nagyobb település az azonos nevű Pórosz városa, ezen kívül egyetlen másik település, Ájosz Nektáriosz található a szigeten, melynek népessége valamivel több mint 100 fő.
Gazdag növényvilággal rendelkezik: északi, valamint keleti és nyugati területein többnyire bokros-bozótos vegetáció található, míg a középső és déli részén nagy kiterjedésű píneaerdők terülnek el. Jó úthálózattal és megfelelő turisztikai infrastruktúrával rendelkezik, ami népszerűvé teszi rövid időtartamú üdülések céljára. Homokos partszakaszokban azonban szűkölködik a sziget, szinte csak a déli parton, Aszkeli városrész partszakaszán, valamint az északi parton található Vajiónia-öbölben találhatók strandolásra alkalmas területek.
A fősziget kőzetének fő anyaga üledékes kőzet (mészkő és homokkő), míg Szféria alapkőzete vulkanikus eredetű. A Kalávria középső részén található mészkő masszívumban víznyelők és cseppkőbarlangok is találhatók. A mészkő alapkőzetben gyakran bukkannak fel tengeri fosszíliák, drágakövek és fémércek előfordulása ugyanakkor nem ismeretes.
A legújabb kutatások szerint Póroszt a bronzkor óta lakják, a szigeten talált, legkorábbi, emberi kéz munkájára utaló nyomok korát legalább 3000 évesre becsülik. A mai Kalávria szigetén található ókori település, Kalaureia Poszeidón istennek szentelt menedékhely volt, a Poszeidón-szentély a környező törzsek által alkotott szövetség központja volt. Romjai ma is megtekinthetők és látogathatók egy hegytetőn, nem messze Pórosz városától.
A bizánci korban a szigetet sokszor támadták meg kalózok. Görögország oszmán megszállása alatt Pórosz független maradt, később a görög szabadságharc alatt pedig jelentős mértékben segítette a többi szigetet.
Az Oszmán Birodalommal való egyik békekötése folyományaként Oroszország haditengerészeti ellátóbázist alakított ki a szigeten, amit a 19. század végéig használtak. A 20. század elején fokozatosan elhagyták a bázist; a díszesen faragott kövekből készült épületek még meglévő romjait 1989-ben védett építészeti emléknek minősítették.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sellőiskola Manilában
  2016-12-24 22:16:32, szombat
 
  A Fülöp szigeteki Sellő Akadémián a gyerekek megtanulhatják, hogyan lehetnek sellők, ha titkon vonzza őket a víz alatti élet vágya. Az iskola megnyitása óta a "sellőnek készülők" száma folyamatosan nő, az oktatók pedig lelkesen tanítják őket hogyan lehetnek azok. Minden korosztályból lehet jelentkezni a különleges úszóiskolába. Mindössze 1800 pesót, azaz kb.41 dollárt kell kifizetni egy két órás leckéért annak, aki a víz alatti lét követelményeit akarja megtanulni. Az edzők között pedig vannak búvárok és úszásoktatók is. Ezen kívül még uszonyt és sellőfarkat is biztosítanak a jelentkezők számára a képzés alatt. Az egyik oktató szerint a sellők sok mindenre megtaníthatják az embereket: "A sellőkről mindannyian azt gondoljuk, hogy szépek, játékosak, kalandosak és kedvesek. Ez az amit szeretnénk átadni a gyerekeknek is. A reménybeli sellőket az edzők a szokásos dolgokon felül még megtanítják különféle egyéb mozdulatokra is a víz alatt. Mindent úgy szeretnének átadni, ahogy az természetes lenne a sellőktől. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Lindisfarne sziget.
  2016-12-24 21:19:10, szombat
 
  Lindisfarne vagy Szent Sziget egy sziget Angliában, Northumberland megye északkeleti partjainál az Északi-tengerben. A 6. században ír szerzetesek kolostort alapítottak rajta és innen kiindulva térítették meg a kereszténységre Észak-Angliát. Fontos püspökségi központ volt, míg 793-ban a vikingek el nem pusztították. A 11. században újraalapították és a kolostor egészen a 16. századig fennállt. 1550-ben egy kis vár is épült Lindisfarne-on. Ma a sziget Northumberland megye Holy Island önkormányzatát alkotja. Lakossága 2011-ben 180 fő volt.
A sziget dagálykor kelet-nyugat irányban 4,8 km hosszú és 2,4 km széles; területe kb. 4 km2. Legközelebbi pontja 1,5 km-re van Angliától. Apálykor a tenger visszahúzódik a szárazföldtől elválasztó csatornából és homokos-iszapos korábbi tengerfenéken át lehet gázolni rajta; ezt hívták régen a zarándokok útjának. Ma már töltésre épült, autóval is járható út vezet a szigetre, ám a dagály ezt is minden nap elárasztja. Az út közepén oszlopokra emelt menedék található azoknak a gyalogosoknak, akiket útközben ért a dagály.
2011-ben a szigeten 180-an laktak. Lindisfarne szigete Northumberland megye Holy Island önkormányzatát alkotja.
Ma Lindisfarne a Northumberlandi partvidék különleges természeti szépségű terület része. A kolostor romjait az English Heritage gondozza. A követlenül mellette lévő templomban (ami a sziget legrégibb, tető alatt lévő épülete) ma is tartanak istentiszteletet. A kastély mellett 1911-ben a kor leghíresebb kertépítője, Gertrude Jekyll létesített egy kis kertet.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Comino sziget.
  2016-12-24 21:15:47, szombat
 
  Kemmuna (közismertebb olasz nevén Comino) a Máltai-szigetcsoport Malta és Gozo között fekvő kisebb szigete. Területe 3,5 km2, legnagyobb mérete 3 km. Nevét a szigeten egykor tömegesen előforduló fűszerkömény után kapta. Jelenleg csupán négy fő alkotja állandó lakosságát, közigazgatásilag a gozoi Ghajnsielemhez tartozik. Két szálloda működik a sziget nyugati oldalán. Nagy része madár- és természetvédelmi terület.
Kemmuna a Cominoi-csatorna közepén áll, nagyjából egyenlő távolságra a két szomszédos szigettől. Egyetlen gránittömb alkotja a hozzá tartozó Kemmunet szigettel együtt. Természetes vízfolyása nincs.
A föníciaiak már partraszálltak a szigeten, és Festja néven ismerték. Szkülax Lampas néven említi, Philippus Cluverius Szicíliáról és szigeteiről írt művében a neve Hephaestia, Klaudiosz Ptolemaiosznál Chemmona. Abraham Abulafia, a Profetikus Kabbala megalapítója Rómából menekülve a szigetre vonult vissza, és itt is halt meg 1291-ben. Comino gránittömbje ezután évszázadokon át alkalmas búvóhely volt a kalózok számára.
A 15. században Gozo lakosai kérték Szicília alkirályát, hogy gondoskodjon a sziget védelméről. Ennek ellenére csak a Szent János Lovagrend érkezése után készültek tervek a sziget őrtornyához. A lovagok a szigetet csupán vadászterületnek használták, így az őrtorony építése is csúszott. Végül az 1614-es török támadás után Alof de Wignacourt nagymester fejeztette be. Brichelot és Bremond 1718-as térképén a sziget neve Isle Comingo.
A francia megszállás idején börtönként használták. A brit uralom idején sokáig katonai terület volt, majd néhány naxxari lakos költözött ide, 1881-ben 33 lakosa volt. 1912-ben karantén lett a kolerajárvány idején, ezért lezárták. A britek távozása után sorsára hagyták, csupán egy szálloda épült az északnyugati oldalon. Ma jelentős része nyitott a turisták előtt, csak keleti része madárrezervátum.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Elba sziget.
  2016-12-24 20:51:13, szombat
 
  Az Elba az Olaszországhoz tartozó Toszkán-szigetek közül a legnagyobb.
Az Appennini-félszigettől nyugati irányba, közelítőleg K-Ny irányban fekvő sziget, melyet a 12,5 km szélességű Piombino-tengerszoros választ el a szárazföldtől. Partvonala 147 km hosszú, területe: 223,5 km2. Lakosainak száma meghaladja a 30 000 főt. Közigazgatási központja Portoferraio. Nyolc közigazgatási egységre van felosztva.
Már az etruszkok lakták és egy vasérc bányát műveltek a szigeten, melyben a termelést csak 1982-ben szüntették meg és a bányát bezárták. A 11. században Pisa birtokában volt. 1290-ben elvették a genovaiak, később egy spanyol Sora herceg hűbéri tulajdona lett. A sziget egy kis északi területe ekkor a Medici-család birtoka, akik a 16. században a toszkánai Szent István Lovagrendnek adományozták. 1736-ban a Nápolyi Királyság vette birtokba, míg 1801-ben Bonaparte Napóleon foglalta el, aki feloszlatta a lovagrendet.
1814-ben Napóleon kapta meg felségjogokkal, és a hatalomból való kényszerű távozása után a szigeten tartózkodott 1814. május 4-étől, 1815. február 26-áig. A bécsi kongresszus határozata alapján 1816-ban a Toszkánai Nagyhercegséghez csatolták.
1860-tól az egységes Olaszország része lett. A második világháborúban a sziget felszabadítására érkező francia csaptok 1944. június 17-én értek partot.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Gotland sziget.
  2016-12-24 20:48:34, szombat
 
  Gotland a Balti-tenger legnagyobb szigete, amely Svédországhoz tartozik. A svéd szárazföldtől 90 kilométerre keletre, a balti államoktól nyugatra (illetve északnyugatra) található, a legközelebb (mintegy 130 kilométerre) a tőle keletre fekvő Lettországhoz.
Egyben Svédország egyik megyéje (kb. akkora, mint a magyar Vas megye) és ezen belül egy község neve is Gotland. A svéd Gotland tartományhoz a fő szigeten kívül hozzátartozik még Farö szigete és néhány kisebb sziget.
Lakóit gotlanderek néven is emlegetik, svéd nevük Gutar (a gót népnév szinonimája). A szigeten az ún. gotlandi nyelvet beszélik, amely a kihalt ó-gotlandi nyelv mai változata, ez utóbbit ugyanis az ó-norvég nyelv egyik önálló nyelvjárásaként tartották számon, ma viszont a modern gotlandit a svéd nyelv részének tekintik.
Legnagyobb települése, Gotland megye és község székhelye a sziget középső nyugati partján található, 22 600 lakosú egykori Hanza-város Visby. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kultikus rockbandák akkor és most.
  2016-12-24 20:30:18, szombat
 
  Metallica, 1983.
Amerikai heavy metal zenekar, amelyet 1981-ben alapítottak Los Angelesben.
Guns N 'Roses koncert, Ritz rock klub, New York, 1988.
Amerikai hard rock együttes, amelyet 1985-ben alapítottak Los Angelesben.
A Nirvana zenekar, első koncertje, Tony Poukkula Raymond-i otthonában, 1987 márciusában.
Amerikai rockegyüttes volt, amelyet 1987-ben alapítottak a Washington állambeli Aberdeen-ben.
Red Hot Chili Peppers, 1984.
Amerikai rockzenekar, amit 1983-ban alapítottak Los Angelesben.
Depeche Mode 1981.
Brit popegyüttes, amelyet 1980-ban alapítottak Basildonban, Angliában.
U2, 1979. február 12.
Ír rockegyüttes, amelyet 1976-ban alapítottak.
AC / DC, West Melbourne, 1978.
Ausztrál rockegyüttes, amelyet 1973 decemberében, az ausztráliai Sydney-ben alapítottak.
Police, London, 1977. január.
Brit együttes, amelyet 1977-ben Londonban alapítottak.
Ramones, Eric Club, Liverpool, Egyesült Királyság, 1977. május.
Amerikai punkzenekar volt, amelyet 1974-ben New Yorkban alapítottak.
Sex Pistols, Luxemburg, 1977.
Angol punkegyüttes volt, amelyet 1975-ben Londonban alapítottak.
Aerosmith, New York, 1973.
Amerikai hard rock zenekar, amelyet 1970-ben Bostonban alapítottak.
Black Sabbath, 1970.
Angol heavy metal együttes, amelyet 1968-ban Birminghamban alapítottak.
Queen, 1977.
Brit rockegyüttes, amelyet 1970-ben Londonban alapítottak.
Pink Floyd, 1968.
Angol rockegyüttes, amelyet 1965-ben, Cambridge-ben alapítottak.
Rolling Stones, Marquee Club, London, 1962. július 12.
Brit rockegyüttes, melyet 1962-ben Londonban alapítottak.
A Beatles, 1957.
Angol beatzenekar volt, melyet 1960-ban Liverpoolban alapítottak.
Led Zeppelin, 1968.
Brit rockegyüttes, melyet 1968-ban az Egyesült Királyságban alapítottak.
Doors, 1965.
Brit rockegyüttes, melyet 1965-ben Los Angelesben alapítottak.
Deep Purple, 1968.
Brit hard rock együttes 1968-ban Roundabout néven alakult Hertfordben.
Van Halen, 1972.
Amerikai hard rock együttes, melyet 1972-ben Pasadenában alapítottak.
KISS, New York, 1976.
Amerikai hardrock-együttes, amelyet 1973 januárjában alapítottak New Yorkban. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt a napot vártad egész éven át...
  2016-12-24 15:11:10, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 129 db bejegyzés
e év: 2520 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7173
  • e Hét: 33305
  • e Hónap: 117366
  • e Év: 258422
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.