|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2016-12-12 16:44:04, hétfő
|
|
|
hozzávalók kb. 20 db-hoz:
25 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
35 dkg ricotta
1 cs szárított élesztő
egy nagy csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojás a lekenéshez
őrölt fahéjjal összekevert barna cukor a szóráshoz
Egy tálba tegyük bele a lisztet, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, az élesztőt, és keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a ricottát, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna a kezünkhöz, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
Az összegyúrt tésztából ezután csípjünk le kb 6 dkg-os darabokat, majd formázzunk belőle golyókat.
Ezután lisztezett felületen egyesével sodorjuk kb. 25 cm hosszúra, majd hajtsuk meg U alakba, és végül csavarjuk meg. (mindegyik tésztagolyóval így járjunk el)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megcsavart tésztarudakat. (nekem 2 tepsire fért rá)
Ezután kenjük le egész tojással, szórjuk meg a fahéjas-barna cukros keverékkel, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki teljesen.
Tálalhatjuk pl. reggelire, vacsorára, egy bögre kakaóval, vagy éppen a délutáni kávé mellé.
Gizi receptje |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2016-12-12 16:40:40, hétfő
|
|
|
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
30 dkg finom liszt
15 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek tejföl
1 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk)
Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Töltelék hozzávalói:
15 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 ek holland kakaó
6 db egész tojás (nagy)
1 db tojásfehérje
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki.
Vegyük ki a hűtőből tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emeltem át a tepsibe)
Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (én kb. 15 perc után a sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből, és úgy hűtöttem ki egészen)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Karácsonyra is megsüthetjük, sőt az ünnep előtt már 1-2 nappal, majd hűvös helyen tároljuk.
Gizi receptje |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2016-12-12 16:30:13, hétfő
|
|
|
Tészta hozzávalói 32x22 cm-es tepsihez:
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaó (cukrozatlan)
8 gramm sütőpor (1/2 csomag)
6 db tojás
1 dl étolaj
A tojások sárgáját keverjük jó habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos.... keverékhez.
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, majd 2-3 kanálnyit adjunk hozzá a masszához, és alaposan keverjük össze. (így a sűrűbb massza, kissé lágyabb lesz majd)
Ezután a maradék habot apránként, óvatosan keverjük (forgassuk) össze a masszával.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A megsült tésztát, hagyjuk pár percig a nyitott ajtajú sütőben, majd vegyük ki, és sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, egy éles késsel, óvatosan vágjuk ketté a tésztát, majd töltsük meg a kétféle krémmel.
Krém hozzávalói:
2 cs tejszín ízű pudingpor
5 dl tej
25 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor
1 ek holland kakaó
1 cs instant kávé
A porcukrot keverjük simára a margarinnal, majd tegyük félre.
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután kevergetve, hűtsük ki teljesen. (ha kevergetve hűtsük ki, akkor teljesen sima állagú lesz, és csomómentes az elkészült krém)
A teljesen kihűlt pudingot ezután apránként keverjük hozzá az előzőleg simára kevert cukros-margarinhoz. Amikor a krém már jó habos, akkor osszuk el két egyenlő részre.
Ezután az egyik fele krémhez adjuk hozzá a kakaót, a másik fele krémhez pedig az instant kávét, majd mindkettőt keverjük simára.
Az egyik tésztalapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyenletesen kenjük el rajta a világos színű, kávés krémet.
Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és szintén egyenletesen kenjük el rajta a sötét színű, kakaós krémet, majd tegyük hideg helyre, hogy a krém kissé megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Csokoládémáz hozzávalói:
12,5 dkg csokoládé (60%-os)
1 dl tejszín
2 dkg vaj
A csokoládét tördeljük apróbb darabokra, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Ezután gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
Az elkészült mázat ezután óvatosan öntsük rá a sütemény tetejére, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen, vagy hűtőben 3-4 napig eltartható.
Gizi receptje |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2016-12-12 16:27:00, hétfő
|
|
|
Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:
30 dkg liszt
1 tk sütőpor (púpozott)
12 dkg vaj
4 db tojássárga (nagy)
12 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek tejföl
csipet só
1 citrom reszelt héja
A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt)
Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe. (tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe)
A tepsiben lévő tésztát ezután kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral. (én bőven megkentem sárgabarcklekvárral)
Diós-habos rész hozzávalói:
6 db tojásfehérje (nagy)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg darált dió
1 mk őrölt fahéj (el is hagyható)
1 csipet só
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.
A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.
Ezután a diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki, és úgy hűtsük ki teljesen.
Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.
Gizi receptje |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2016. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
58 db bejegyzés |
e év: |
935 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1428
- e Hét: 4295
- e Hónap: 10667
- e Év: 61458
|
|
|