Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Diós krémes.
  2016-12-14 19:53:29, szerda
 
  Tészta hozzávalói 20x30 cm-es lapokhoz:

30 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
1 db tojássárgája (nagy)
5 dkg vaj
1 ek méz
1 csapott tk szódabikarbóna


A vajat, a mézet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást és a sárgáját tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon addig melegítsük hogy a cukor, és a vaj felolvadjon.

Ezután vegyük le a tűzről, majd addig hűtsük, hogy éppen csak langyos legyen.

A lisztet és a szódabikarbónát keverjük össze, majd szitáljuk bele egy tálba. Ezután öntsük hozzá az éppen csak langyos keveréket, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. (először kicsit ragad, de a végén egy sima tésztát fogunk kapni)

Ezután osszuk el a tésztát 3 egyenlő részre, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk gombóccá.

Egy sütőpapírt gyengén szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta 20x30 cm nagyságúra az egyik tésztagombócot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt világos színűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve csúsztassuk le a papírról egy rácsra, majd hűtsük ki egészen.

A másik két tésztagombóccal is így járjunk el. Én két sütőpapírt használok egyszerre, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a másikat. Ezzel a módszerrel letudjuk rövidíteni a sütési időt.

Diós-krém hozzávalói:

4 db tojássárgája (nagy)
10 dkg liszt
4 dl tej
5 dkg kristálycukor
25 dkg mascarpone
10 dkg pörkölt darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj


A diót tegyük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, pár perc alatt pörköljük meg. Ezután hűtsük ki egészen, majd daráljuk le. (kicsivel több diót pörköljünk, hogy maradjon majd a sütemény tetejére is)

A mascarponét keverjük jó habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a darált diót és a fahéjat is. Ezután tegyük félre addig, még elkészül a főzött krém.


A lisztet keverjük simára a tej felével, majd adagoljuk hozzá a maradék tejet is. Ezután keverjük hozzá a kristálycukrot és a tojássárgákat is.

Tegyük fel a tűzre, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre a krémet.(vigyázzunk, mert könnyen lekaphatja az alját)

Ezután állandó kevergetés mellett, hűtsük ki teljesen a főzött krémet.

Az előzőleg kikevert mascarponekrémhez ezután apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt főzött krémet. Ezután vegyünk ki belőle 2-3 evőkanálnyit és tegyük félre.

Egyik tésztalapot helyezzük bele a tepsibe, melynek a hátán megsütöttük a lapokat, majd kenjük rá egyenletesen a krém felét.

Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, majd kenjük rá a maradék krémet.

Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, és kenjük meg vékonyan az előzőleg félretett 2-3 evőkanál krémmel, majd szórjuk meg apróra vágott dióval, és csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.

Az elkészült süteményt ezután tegyük kb. 24 órára hűvös helyre, hogy a tészta kellően megpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. (tálalás előtt akár 2-3 nappal megsüthetjük, és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk)
Gizi-receptje
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Berliner.
  2016-12-14 19:50:26, szerda
 
  Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
7 dkg porcukor
13 dkg vaj
4 dkg dió (darált)
1 db tojássárga
0,5 citrom reszelt héja
csipet só

6 ek lekvár a lekenéshez


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a darált diót, a citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.

Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta, tepsi méretűre a tésztát. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd kenjük le a lekvárral.
Töltelék hozzávalói:

20 dkg édes morzsa (babapiskóta, v. keksz)
15 dkg darált dió
1 cs vaníliás cukor
8 dkg kristálycukor
3 dl víz
1/2 tk őrölt fahéj
0,5 citrom reszelt héja
1-2 ek méz


Az édes morzsa lehet darált babapiskóta, vagy éppen darált háztartási keksz is. (én babapiskótát daráltam hozzá)

Az édes morzsához adjuk hozzá a darált diót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, az őrölt fahéjat, és keverjük alaposan össze.

A kristálycukorra öntsük rá a vizet, majd forraljuk fel.

Ezután a diós keverékhez adjuk hozzá a mézet, öntsük hozzá a felforralt cukorszirupot, majd keverjük össze.

Ezután egyenletesen kenjük rá a lekvárral megkent tésztára.

Piskóta hozzávalói a rácsozáshoz:

2 db tojás (közepes)
4 dkg porcukor
6 dkg liszt


A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, óvatosan forgassuk össze, majd kanalazzuk bele egy habzsákba, és rácsozzuk be vele a töltelék tetejét. (Nekem kicsit szétfolyt, mert elkövettem azt a hibát, hogy előbb a piskótát kevertem ki, és csak utána kentem a tésztára a tölteléket. Állás közben a piskóta kicsit összeesett, ezért jobban szétfolyt)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Valika konyhája
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Jó reggelt!
  2016-12-14 15:15:21, szerda
 
  Jó reggelt és áldott napot mindenkinek
Megállok egy pillanatra, és a szeretetre
meg a kegyelemre gondolok, amit Isten áraszt rám.
A maga képére és hasonlatosságára teremtett.
Szállást vett nálam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
~ Vegyes gyümölcsleves ~
  2016-12-14 13:58:08, szerda
 
  Hozzávalók:
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 üveg szilvabefőtt
- 1 üveg barackbefőtt
- 1 szelet citrom
- 1 puncs vagy vaníliapuding
- 2 vaníliás cukor
- cukor izlés szerint
- fél liter tej
- 1 t.k. fahéj
A befőtteket levükkel együtt összeforraljuk, majd beletesszük a citromot, fahéjat, cukrot, vaníliás cukrot.
A pudingot a tejjel csomómentesre keverjük, felöntjük a levessel. Ha túl sűrű pótolhatjuk vízzel.
Pár percig főzzük, ízesítjük. :)
 
 
0 komment , kategória:  Gyümölcslevesek  
~ Puha almás lepény ~
  2016-12-14 13:51:42, szerda
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 7,5 dkg zsír
- 7,5 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
- 8 db alma
- 2 ek. cukor
- 1 mokkás kanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 2 részre osztjuk.
Egy kb 20*30 cm- es tepsit kizsírozunk, megszórjuk liszttel.
A tészta egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit úgy, hogy az oldalára is jusson. Megszórjuk zsemlemorzsával.
Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kis lángon a maradék levét is elfőzzük.
A tésztára tesszük és elegyengetjük.
A másik tésztát is kinyújtjuk, a tetejére tesszük, villával megszurkáljuk.
A tetejét tojás sárgájával lekenjük és 180 C-on kb 30 perc alatt megsütjük. :)
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
~ Mézeskalács ~
  2016-12-14 12:28:41, szerda
 
 

Hozzávalók:

- 30 dkg búzaliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 csapott teáskanál kakaó
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1 csapott mokkáskanál gyömbér
- 1 csapott mokkáskanál fahéj
- 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg
- 20 dkg méz
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája

Íróka: 1 tojásfehérje 12 dkg porcukor

A száraz összetevőket összekeverjük, majd mikróba megolvasztjuk a vajat és a mézet, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és formákkal kiszúrjuk.
180 C°-on 8 perc alatt megsütjük. Cipős, vagy fémdobozban puhítjuk szobahőmérsékleten.
Az írókához a tojássárgáját géppel felverjük, és fokozatosan adagoljuk az átszitált porcukrot. Zacskóba kanalazzuk, a csücskét kivágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1576
  • e Hét: 4443
  • e Hónap: 10815
  • e Év: 61606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.