|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2016-12-22 21:41:34, csütörtök
|
|
|
Mézes béles
A mézes lapokhoz
45 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 ek sertészsír (vagy 5 dkg vaj)
4 ek méz (olvasztott)
1 db tojás (villával felverve)
4 ek tej
A töltelékhez
5 dl tej
100 g búzadara (vagy 15 dkg liszt)
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
20 dkg málna, vagy sárgabarack lekvár
A csokimázhoz
20 dkg étcsokoládé
étolajelkészítés
A tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.
A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.
Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-22 13:44:45, csütörtök
|
|
|
TOJÁSLIKŐR HÁZILAG
Hozzávalók: kb 1-1,2 liter lesz belőle
5 tojássárgája
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd
5 dl tej
2,5 dl tejszín
2,5 dl alkohol (ez lehet: tiszta szesz, (fehér)rum, vagy vodka)
Elkészítése:
1. A tejet és a tejszínt összeöntjük, felforraljuk a vaníliás cukorral - vagy a félbevágott vaníliarúddal - és 10 dkg porcukorral.
2. Kihűtjük!
3. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék porcukorral, néhány kanállal teszünk hozzá a kihűlt tejből és addig habosítjuk, míg a cukor elolvad.
4. Ekkor hozzáöntjük a kihűlt tejszínes tejet, az egészet egyneművé keverjük, majd az alkoholt is hozzáöntjük.
5. Steril üvegekbe töltjük.
6. Hűtőbe rakjuk legalább 1 napra, de egy hét múlva lesz igazán finom.
7. Ilyenkor 1-2 naponta megrázogatjuk az üveget.
CSOKILIKŐR HÁZILAG
Hozzávalók: fél literhez
2 dl folyékony habtejszín
4 ek keserű kakaópor
15 dkg cukor
10 dkg 70-80%-os jó minőségű étcsokoládé
2,5 dl rum
Elkészítése:
1. A tejszínt elkeverjük a kakaóporral, cukorral és az étcsokival együtt óvatosan, kis lángon felolvasztjuk.
2. Ha minden egyneműen feloldódott, akkor langyosra hűtjük, hozzáadjuk a rumot.
3. Finom szűrőn át üvegbe töltjük, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
4. Ha időközben nagyon besűrűsödne, rummal vagy tejszínnel hígíthatjuk.
forrás: azotthonizei.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2016. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
33 db bejegyzés |
e év: |
422 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1086
- e Hét: 2985
- e Hónap: 7389
- e Év: 39118
|
|
|