Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Advent
  2016-12-22 23:42:01, csütörtök
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Advent
  2016-12-22 23:41:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Adventkor
  2016-12-22 23:39:55, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Deres csipkebogyó
  2016-12-22 23:38:39, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Spenótos derelye kéksajtmártással és rántott gombafejekkel
  2016-12-22 22:16:08, csütörtök
 
  Spenótos derelye kéksajtmártással és rántott gombafejekkel

ozzávalók

50 dkg burgonya
15 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 db tojássárgája
20 dkg spenót
4 dkg vaj
szerecsendió
1 ek olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
5 dkg márványsajt
8 dkg reszelt kemény sajt

bors
A rántott gombához:
20 db kisebb gombafej
liszt
felvert tojás
zsemlemorzsa
1,5 dl forró olaj


Elkészítés

A burgonyát megmossuk. Héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és deszkára tesszük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, az étkezési keményítővel, a tojássárgávával és egy kevés sóval. Két cipót formázunk belőle. Megszórjuk őket egy kevés liszttel, majd fóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtjük. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval rombusz formákat vágunk belőle.
A spenótot megmossuk és lecsepegtetjük. Serpenyőben felolvasztjuk a 4 dkg vajat, és rádobjuk a spenót 3/4-ét. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük egy csipet szerecsendióval, és nagy lángon 1 percig pároljuk. Szűrőbe öntjük, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd durvára vágjuk. Tálba tesszük, és hozzákeverjük az olívaolajat.
Az előre kivágott rombuszok felét megtöltjük a spenóttak, majd rájuk borítjuk a másik adag tésztát. A rombuszok széleit lenyomkodjuk, a derelyéket kifőzzük gyöngyözve forró, sós vízben. Amikor a tészta feljön a víz felszínére, további 1 percig főzzük, majd alaposan leszűrjük és lecsepegtetjük.
A fehérbort a felére forraljuk, egy másik edényben pedig szintén a felére a tejszínt. 2 dkg vajon megpirítjuk a megtisztított, összezúzott fokhagymát, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk a márványsajtot és a reszelt kemény sajtot. Sűrűre főzzük, és óvatosan átforgatjuk benne a kifőtt derelyéket. Rántott gombafejekkel tálaljuk.

A gombafejeket megmossuk és megszárítjuk. Megforgatjuk lisztben, majd a felvert tojásban, végül zsemlemorzsában, aztán megsütjük a forró olajban. A derelyét a sajtmártással, a rántott gombával és a maradék friss spenóttal tálaljuk, 1-1 csipet reszelt sajttal megszórva.





CSEH JÁNOS
séf

A burgonyát hideg vízben tegyük fel főni, így egyenletesen fő meg, és nem lesz szemcsés, sem szalonnás.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Diós szelet Eta módra
  2016-12-22 22:13:41, csütörtök
 
  Diós szelet Eta módra

Hozzávalók

A lapokhoz:
15 db tojás
30 dkg porcukor
24 dkg liszt
21 dkg darált dió
15 g sütőpor
6 ek víz
A krémhez:
14 dkg liszt
9 dl tej
3 db tojás sárgája
27 dkg kristály cukor
0,5 deci rum (vagy rumaroma)
22 dkg darált dió
2 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
20 dkg margarin
7 dl baracklekvár
A díszítéshez:
olvasztott csoki


Elkészítés

A lapok hozzávalóiból három lapot sütünk. A tojások sárgáit, porcukort, vizet habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, diót, majd lazán beleforgatjuk a fehérjék keményre felvert habját.
Egy 30-40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát 3 részre osztjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-17 perc alatt egyenként készre sütjük a lapokat. Tűpróbát végezzünk!
Mikor langyosra hűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
A krémhez kikeverjük a lisztet, tojás sárgájáit, cukrot és a tej felét csomómentesre. A tej másik felét felforraljuk, majd beleöntjük a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük. Kevergetve kihűtjük.
A vajat alaposan kihabosítjuk csipet sóval, majd a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük, majd a cukrokat, a diót és a rumot is hozzáadjuk és alaposan eldolgozzuk.
Összeállítása: alulra kerül egy diós lap, megkenjük a lekvár felével, erre rákenjük a diós krém felét (előtte vegyünk belőle ki egy keveset, amit majd a sütemény tetejére kenünk), újabb lap, a lekvár maradéka, krém, végül a maradék lap. A tetejét megkenjük a félretett krémet.
Tetejére olvasztott csokit csorgatunk, díszítés ízlés szerint. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fokhagymás-mustáros pulyakocka borsós-parmezános tésztával
  2016-12-22 22:10:21, csütörtök
 
  Fokhagymás-mustáros pulyakocka borsós-parmezános tésztával

Hozzávalók

2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
50 dkg pulykamellfilé

őrölt fekete bors
2 ek mustár
A tésztához:
30 dkg orsótészta

2 ek vaj
1 csokor újhagyma
30 dkg zöldborsó (fagyasztott)
őrölt fekete bors
5 dkg parmezán + a tálaláshoz


Elkészítés

Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és megpirítjuk rajta a meghámozott, felkarikázott fokhagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott pulykamellet, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük azt. Végül mérsékeljük a hőfokot.
Egy kevés vizet öntünk a hús alá, megsózzuk, megborsozzuk, majd simára keverjük benne a mustárt. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul, és a szaft besűrűsödik.
A tésztát lobogó, sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint kifőzzük, azután leszűrjük.
Közben serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a borsót, megsózzuk, megborsozzuk, és puhára pároljuk a zöldségeket. Ezután beleforgatjuk a tésztát, belereszeljük a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt megolvad. Végül hozzáadjuk a pulykakockákat, és egy kevés reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.





KOCSIS BÁLINT
Mesterszakács, gasztronómiai tanácsadó és előadó

A parmezánt helyettesítheted más, karakteres ízű kemény vagy félkemény sajttal. Jól illik az ételhez a füstölt sajt is.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes pulykasaláta mézes öntettel
  2016-12-22 22:06:32, csütörtök
 
  Tejszínes pulykasaláta mézes öntettel

Hozzávalók

1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 dl cukrozatlan habtejszín
2 ek mustár

25 dkg maradék fokhagymás-mustáros pulykakocka
10 dkg bébispenót
10 dkg csemegekukorica (konzerv)
5 dkg szárzeller
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
1 ek méz
1 ek citromlé



Elkészítés

Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, majd simára keverjük benne a mustárt, megsózzuk, és beleforgatjuk a maradék pulykahúst. Kis lángon összemelegítjük, azután beforraljuk a mártást.
A megmosott bébispenótot összekeverjük a kukoricával és a megtisztított, felaprított szárzellerrel.
Az öntethez simára keverjük az olívaolajat a mézzel, a citromlével, valamint némi sóval. Meglocsoljuk vele a spenótos keveréket, végül ráhalmozzuk a szaftos pulykát. Egy kevés felaprított snidlinggel megszórva tálalhatjuk.





KOCSIS BÁLINT
Mesterszakács, gasztronómiai tanácsadó és előadó

Főzőtejszínnel is elkészítheted a fogást.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Narancsos répakrémleves daragaluskával
  2016-12-22 22:03:35, csütörtök
 
  Narancsos répakrémleves daragaluskával

Hozzávalók

1 ek olaj
1 fej vöröshagyma
500 g sárgarépa

őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
1 1/5 l zöldségleves-alaplé
2 db narancs
snidling a tálaláshoz
A daragaluskához:
150 g búzadara
3 db tojás
3 ek olaj


Elkészítés

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a meghámozott, finomra aprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkarikázott répát, átkeverjük, és némi sóval, borssal, továbbá őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A zöldségeket felöntjük az alaplével, és közepes lángon addig főzzük, amíg a gyökérzöldség megpuhul. Kiszedünk egy bő merőkanálnyi répát, majd botmixerrel krémesre törjük a levest. Hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét, összeforraljuk, végül, ha szükséges, megsózzuk. A tűzről levéve beleforgatjuk a félretett répakarikákat.
A daragaluskához összekeverjük a búzadarát a tojásokkal, az olajjal és egy kevés sóval. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük, hogy a búzadara jól megszívja magát.
Egy mély lábasban vizet forralunk. Amikor éppen csak gyöngyözik, két forró vízbe mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk a galuskákat a búzadarás masszából, és kis lángon készre főzzük azokat. A galuskákat elosztjuk 4 db mélytányérban, és rájuk merjük a levest. Egy kevés felaprított snidlinggel megszórva tálaljuk.





KOCSIS BÁLINT

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Havazott a Szaharában
  2016-12-22 21:26:44, csütörtök
 
  Havazott a Szaharában





Kifehéredtek a homokdűnék Algériában, utoljára 37 évvel ezelőtt dokumentáltak hasonló eseményt.

Karim Bouchetata, amatőr fényképész csodás képeket készített, amelyen a vörös sivatagban megmaradtak a havazás fehér foltjai. A képek Ain Sefra algériai település közelében készültek hétfő délután. A helyiek emlékezete szerint az a második havazás, amelyet életükben láttak, az elsőre még 1979 februárjában került sor, írja a Daily Mail.

Íme egy montázs a képekből:

Link
Forrás: Click News/Youtube

A havas sivatagi rész körülbelül 1000 méteres magasságban található az Atlasz-hegység környékén. A sivatagban egy nap alatt elolvadt a hó, csupán a hegyek oldalában maradt meg nyomokban.

Írta: Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.