|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2016-12-22 22:16:08, csütörtök
|
|
|
Spenótos derelye kéksajtmártással és rántott gombafejekkel
ozzávalók
50 dkg burgonya
15 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 db tojássárgája
20 dkg spenót
4 dkg vaj
szerecsendió
1 ek olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
5 dkg márványsajt
8 dkg reszelt kemény sajt
só
bors
A rántott gombához:
20 db kisebb gombafej
liszt
felvert tojás
zsemlemorzsa
1,5 dl forró olaj
Elkészítés
A burgonyát megmossuk. Héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és deszkára tesszük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, az étkezési keményítővel, a tojássárgávával és egy kevés sóval. Két cipót formázunk belőle. Megszórjuk őket egy kevés liszttel, majd fóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtjük. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval rombusz formákat vágunk belőle.
A spenótot megmossuk és lecsepegtetjük. Serpenyőben felolvasztjuk a 4 dkg vajat, és rádobjuk a spenót 3/4-ét. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük egy csipet szerecsendióval, és nagy lángon 1 percig pároljuk. Szűrőbe öntjük, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd durvára vágjuk. Tálba tesszük, és hozzákeverjük az olívaolajat.
Az előre kivágott rombuszok felét megtöltjük a spenóttak, majd rájuk borítjuk a másik adag tésztát. A rombuszok széleit lenyomkodjuk, a derelyéket kifőzzük gyöngyözve forró, sós vízben. Amikor a tészta feljön a víz felszínére, további 1 percig főzzük, majd alaposan leszűrjük és lecsepegtetjük.
A fehérbort a felére forraljuk, egy másik edényben pedig szintén a felére a tejszínt. 2 dkg vajon megpirítjuk a megtisztított, összezúzott fokhagymát, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk a márványsajtot és a reszelt kemény sajtot. Sűrűre főzzük, és óvatosan átforgatjuk benne a kifőtt derelyéket. Rántott gombafejekkel tálaljuk.
A gombafejeket megmossuk és megszárítjuk. Megforgatjuk lisztben, majd a felvert tojásban, végül zsemlemorzsában, aztán megsütjük a forró olajban. A derelyét a sajtmártással, a rántott gombával és a maradék friss spenóttal tálaljuk, 1-1 csipet reszelt sajttal megszórva.
CSEH JÁNOS
séf
A burgonyát hideg vízben tegyük fel főni, így egyenletesen fő meg, és nem lesz szemcsés, sem szalonnás.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2016-12-22 22:13:41, csütörtök
|
|
|
Diós szelet Eta módra
Hozzávalók
A lapokhoz:
15 db tojás
30 dkg porcukor
24 dkg liszt
21 dkg darált dió
15 g sütőpor
6 ek víz
A krémhez:
14 dkg liszt
9 dl tej
3 db tojás sárgája
27 dkg kristály cukor
0,5 deci rum (vagy rumaroma)
22 dkg darált dió
2 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
20 dkg margarin
7 dl baracklekvár
A díszítéshez:
olvasztott csoki
Elkészítés
A lapok hozzávalóiból három lapot sütünk. A tojások sárgáit, porcukort, vizet habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, diót, majd lazán beleforgatjuk a fehérjék keményre felvert habját.
Egy 30-40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát 3 részre osztjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-17 perc alatt egyenként készre sütjük a lapokat. Tűpróbát végezzünk!
Mikor langyosra hűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
A krémhez kikeverjük a lisztet, tojás sárgájáit, cukrot és a tej felét csomómentesre. A tej másik felét felforraljuk, majd beleöntjük a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük. Kevergetve kihűtjük.
A vajat alaposan kihabosítjuk csipet sóval, majd a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük, majd a cukrokat, a diót és a rumot is hozzáadjuk és alaposan eldolgozzuk.
Összeállítása: alulra kerül egy diós lap, megkenjük a lekvár felével, erre rákenjük a diós krém felét (előtte vegyünk belőle ki egy keveset, amit majd a sütemény tetejére kenünk), újabb lap, a lekvár maradéka, krém, végül a maradék lap. A tetejét megkenjük a félretett krémet.
Tetejére olvasztott csokit csorgatunk, díszítés ízlés szerint. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2016-12-22 22:10:21, csütörtök
|
|
|
Fokhagymás-mustáros pulyakocka borsós-parmezános tésztával
Hozzávalók
2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
50 dkg pulykamellfilé
só
őrölt fekete bors
2 ek mustár
A tésztához:
30 dkg orsótészta
só
2 ek vaj
1 csokor újhagyma
30 dkg zöldborsó (fagyasztott)
őrölt fekete bors
5 dkg parmezán + a tálaláshoz
Elkészítés
Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és megpirítjuk rajta a meghámozott, felkarikázott fokhagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott pulykamellet, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük azt. Végül mérsékeljük a hőfokot.
Egy kevés vizet öntünk a hús alá, megsózzuk, megborsozzuk, majd simára keverjük benne a mustárt. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul, és a szaft besűrűsödik.
A tésztát lobogó, sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint kifőzzük, azután leszűrjük.
Közben serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a borsót, megsózzuk, megborsozzuk, és puhára pároljuk a zöldségeket. Ezután beleforgatjuk a tésztát, belereszeljük a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt megolvad. Végül hozzáadjuk a pulykakockákat, és egy kevés reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
KOCSIS BÁLINT
Mesterszakács, gasztronómiai tanácsadó és előadó
A parmezánt helyettesítheted más, karakteres ízű kemény vagy félkemény sajttal. Jól illik az ételhez a füstölt sajt is.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2016-12-22 22:06:32, csütörtök
|
|
|
Tejszínes pulykasaláta mézes öntettel
Hozzávalók
1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 dl cukrozatlan habtejszín
2 ek mustár
só
25 dkg maradék fokhagymás-mustáros pulykakocka
10 dkg bébispenót
10 dkg csemegekukorica (konzerv)
5 dkg szárzeller
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
1 ek méz
1 ek citromlé
só
Elkészítés
Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, majd simára keverjük benne a mustárt, megsózzuk, és beleforgatjuk a maradék pulykahúst. Kis lángon összemelegítjük, azután beforraljuk a mártást.
A megmosott bébispenótot összekeverjük a kukoricával és a megtisztított, felaprított szárzellerrel.
Az öntethez simára keverjük az olívaolajat a mézzel, a citromlével, valamint némi sóval. Meglocsoljuk vele a spenótos keveréket, végül ráhalmozzuk a szaftos pulykát. Egy kevés felaprított snidlinggel megszórva tálalhatjuk.
KOCSIS BÁLINT
Mesterszakács, gasztronómiai tanácsadó és előadó
Főzőtejszínnel is elkészítheted a fogást.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2016-12-22 22:03:35, csütörtök
|
|
|
Narancsos répakrémleves daragaluskával
Hozzávalók
1 ek olaj
1 fej vöröshagyma
500 g sárgarépa
só
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
1 1/5 l zöldségleves-alaplé
2 db narancs
snidling a tálaláshoz
A daragaluskához:
150 g búzadara
3 db tojás
3 ek olaj
só
Elkészítés
Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a meghámozott, finomra aprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkarikázott répát, átkeverjük, és némi sóval, borssal, továbbá őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A zöldségeket felöntjük az alaplével, és közepes lángon addig főzzük, amíg a gyökérzöldség megpuhul. Kiszedünk egy bő merőkanálnyi répát, majd botmixerrel krémesre törjük a levest. Hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét, összeforraljuk, végül, ha szükséges, megsózzuk. A tűzről levéve beleforgatjuk a félretett répakarikákat.
A daragaluskához összekeverjük a búzadarát a tojásokkal, az olajjal és egy kevés sóval. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük, hogy a búzadara jól megszívja magát.
Egy mély lábasban vizet forralunk. Amikor éppen csak gyöngyözik, két forró vízbe mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk a galuskákat a búzadarás masszából, és kis lángon készre főzzük azokat. A galuskákat elosztjuk 4 db mélytányérban, és rájuk merjük a levest. Egy kevés felaprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
KOCSIS BÁLINT
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2016-12-22 21:26:44, csütörtök
|
|
|
Havazott a Szaharában
Kifehéredtek a homokdűnék Algériában, utoljára 37 évvel ezelőtt dokumentáltak hasonló eseményt.
Karim Bouchetata, amatőr fényképész csodás képeket készített, amelyen a vörös sivatagban megmaradtak a havazás fehér foltjai. A képek Ain Sefra algériai település közelében készültek hétfő délután. A helyiek emlékezete szerint az a második havazás, amelyet életükben láttak, az elsőre még 1979 februárjában került sor, írja a Daily Mail.
Íme egy montázs a képekből:
Link
Forrás: Click News/Youtube
A havas sivatagi rész körülbelül 1000 méteres magasságban található az Atlasz-hegység környékén. A sivatagban egy nap alatt elolvadt a hó, csupán a hegyek oldalában maradt meg nyomokban.
Írta: Cséki Gergő
Forrás: https://www.idokep.hu
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2016. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
252 db bejegyzés |
e év: |
2929 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3446
- e Hét: 8027
- e Hónap: 21932
- e Év: 151639
|
|
|