Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Aprószentek napja
  2016-12-28 12:40:51, szerda
 
 
December 28-a a kalendárium szerint az aprószentek napja, de tudod, kik voltak az aprószentek?
És azt, hogy miért verték meg ezen a napon a fiú gyerekeket, és hogy miért lehetett csalódott az, aki nem kapott a vesszőzésből?
Kik azok az aprószentek?
A Biblia szerint, amikor Heródes meg akarta öletni a gyermek Jézust, Betlehem környékén minden fiú csecsemőt lemészároltatott. A Jézusért mártírhalált halt kisgyermekeket nevezzük aprószenteknek, és december 28. az ő napjuk immáron 1500 óta. A naphoz sok, elsősorban gyermekekhez köthető népszokás is kapcsolódik.
Vesszőzés
A legtöbb európai országban, és magyar nyelvterületen is sokáig, körülbelül a második világháborúig élő hagyomány volt a vesszőzés, melynek során a legtöbb helyen a fiú gyermekeket, néhány helyen a házról házra járó legényen a lányokat, másütt az egész családot, sőt még az állatokat is megcsapkodták frissen vágott vesszővel, hogy így a rossz szellemek ne lehessenek rájuk hatással, és a jövő évben minden szerencsétlenség elkerülje őket.
Az aprószentek napjához köthető hagyományok többsége játékos dolog, amit mi sem bizonyít jobban, mint az egyik mondóka, amit a fiú gyermekek megvesszőzése közben kell mondani a néphagyomány szerint:
Szófogadó légy, jó légy, Ha lenek küldenek, főnek menj, Ha főnek küldenek, lenek menj.
Melyik kisfiú mondana nemet az ilyen biztatásra, ugye?
Hányan vannak az aprószentek?
Azzal sem árt tisztában lenned, hogy hányan vannak az aprószentek, a hagyomány szerint ugyanis, aki nem tudja a választ, vagy nem felel azonnal, az bizony ma kikaphat. Bár a valós, bibliai esettel kapcsolatban nem tudhatunk számot, a különböző hagyományok szerint - attól függően, hogy az ország mely területén szegezik neked a kérdést - helyes válasz lehet a 365, a 144 ezer, de az is, ha azt feleled, minden sarokban egy szakajtóval.
Római gyökerek
Bár az aprószentek keresztény ünnep, valószínűleg, mint sok más, ez is régebbi hagyományokra vezethető vissza. A római korban például ezen a napon ajándékozták meg a gyerekeket, ezzel is magyarázható, hogy miért volt szokás a vesszőzni járó fiúknak régebben diót, mogyorót, esetlen néhány forintot adni.
Irodalmi vonatkozások
Bár az aprószentekhez köthető hagyományok játékosak és kedvesek, a nap eredete valószínűleg a történelem egyik legszomorúbb eseménye. Nem csoda hát, hogy több művészt is megihletett a kisgyermekek lemészárlása és a szülők felfoghatatlan bánata.
Arany János Ráchel siralma című versében például ezt írja:
Temetés lesz holnap. Jertek el, oh jertek! Látogassuk együtt a temetőkertet; Nem irtózom többé; Fektessük le halvány gyermekimet szépen - Kik alusznak immár az Úrnak kezében, Fiaitok közzé. Íme, a szép tavasz kiesett az évből, Egy nemzedék holt ki az emberiségből, Nyugszik temetőben; Serdül Bethlehemnek, felnő számos ifja: De egynek se lészen születése napja E két esztendőben.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1258
  • e Hét: 2742
  • e Hónap: 9114
  • e Év: 59905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.