2016-12-06 11:56:40, kedd
|
|
|
Hozzávalók
Hozzávalók 75 dkg-os kenyérhez, kb. 28 x 11 cm-es formához
az előkenyérhez:
12 dkg BL80 kenyérliszt
1 csipet só
1 csipet cukor
2,5 g friss élesztő
75 ml langyos víz
továbbá:
2,5 dl langyos víz
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő
8 dkg BL80 kenyérliszt
20 dkg Graham-liszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dkg zabkorpa
1,5 dkg burgonyapehely
1/2 dkg búzasikér
3 kávéskanál só
1 csapott evőkanál zsír
a szóráshoz:
len-, napraforgó-, tök- és/vagy szezámmag (ízlés szerint)
Elkészítés
Graham-lisztes, rozsos kenyér
Előző este összeállítjuk az előkenyeret: az élesztőt feloldjuk a cukros vízben, és a sóval elvegyített liszthez adjuk. Kézzel simára dolgozzuk, tálba tesszük, nejlonnal letakarjuk, és félretesszük.
Másnap hozzámérünk minden száraz hozzávalót. Beletesszük a zsírt, a sót, a cukros vízben feloldott élesztőt, és robotgéppel kb. 10 percig dagasztjuk; kissé ragacsos tésztát kapunk. Letakarva 15 percre félretesszük, ezután átgyúrjuk, majd 40-50 perc alatt nagyjából a háromszorosára kelesztjük. Lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és nagyjából 40 x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk magokkal, és feltekerjük. A sütőpapírral bélelt formába helyezzük, a tetejét bevágjuk, és konyharuhával letakarva további 30 percet pihentetjük.
Közben a sütő aljába kis edénykébe vizet rakunk, a sütőt légkeveréses üzemmódban 220 fokra melegítjük. A tészta tetejét vízzel lekenjük, maggal meghintjük, majd a sütőbe tesszük. 10 perc után a hőmérsékletet 180 fokra mérsékeljük, és további 20 percig sütjük. Ekkor a vizet kivesszük a sütőből (vigyázzunk, nehogy leforrázzuk magunkat!), a kenyeret kiemeljük a formából, és sütőrácsra téve még 15-20 percig sülni hagyjuk. Amikor kész, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
http://katakonyha.blogspot.com |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|