Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
December 8. Városi Gyásznap Salgótarjánban
  2016-12-08 07:39:29, csütörtök
 
  A december 8-ai salgótarjáni Városi Gyásznap eseményei a linkre kattintva elérhetők:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Székesfehérváron 1956-os záróünnepséget is rendeztek
  2016-12-08 05:26:08, csütörtök
 
  ELISMERÉSEK ÁTADÁSÁVAL ÉS KONCERTTEL ZÁRULT A 56-OS JUBILEUMI PROGRAMSOROZAT

Az 1956. december 7-i székesfehérvári asszonytüntetésre emlékezve rendeztek ma ünnepséget a Városháza Dísztermében, ahol tisztelegtek a forradalmárok előtt és megköszönték az emlékév közreműködőinek munkáját. Székesfehérvár polgármestere 56-os bronzérmet adott Szijártó Ernő Károlynak, valamint Dosztál Béla és Skorka Károly hozzátartozóinak. Polgármesteri Elismerő Oklevelet kapott Schéda Mária, akinek naplóbejegyzései alapján filmet készített a Fehérvár Médiacentrum.

A Városháza Dísztermében zárult az 56-os jubileumi év fehérvári programsorozata. A záróünnepséget az 1956. december 7-i székesfehérvári asszonytüntetés 60. évfordulójára emlékezve rendezték meg. A fehérvári asszonytüntetés a december 4-én Budapesten lezajlott megmozdulás folytatása volt, amikor több ezer asszony és lány vonult a Hősök terére, kezében egy szál virággal, kifejezve ezzel a forradalom melletti bátor kitartást. A 60 évvel ezelőtti eseményre való emlékezés jegyében mondta el ünnepi gondolatait Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, aki arról beszélt, hogy a forradalom 12 napját az akkori emberek úgy élték meg, mintha mázsás ólomsúlyok hullottak volna le a szívükről és a lelkükről, és az emberek örömmel találkoztak egymással az utcán. "Ezek a napok egyben az öröm napjai is voltak, hiszen ezeknek a napoknak köszönhetjük azt a szabadságot, amiben ma élünk. A fehérvári fiatalok ugyanazzal az örömmel, hittel valósították meg a Magyar Advent produkcióban az 56-os székesfehérvári események bemutatását, ugyanazzal az örömmel álltak a Csepel teherautó platóján, mint 56 fiatal hősei."

Beszédében Cser-Palkovics András polgármester az 56-os ünnepségsorozat alapvető feladatának nevezte, hogy a fiatalokhoz eljusson az az üzenet, hogy a forradalom róluk szólt. "1956 október 23-án a fiatalok elindultak iskolába és nem gondolták, hogy forradalmárok lesznek estére, életüket vesztik, vagy más országba kell menekülniük. 56 hőseire legméltóbban a fiatalok emlékezhetnek." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetet mondott a fiataloknak, akik idén október 24-én a ,,Magyar Advent" című misztériumjátékban szerepelve újszerű módon mutatták be az 1956-os forradalom székesfehérvári eseményeit. A polgármester kiemelte, hogy a fiatalok "a saját korosztályuknak hitelesen mutatták meg azt, hogy valakik megküzdöttek azért a szabadságért ami nekik természetes és a legkevesebb, amivel tartozunk nekik, hogy mi ezt a szabadságot megőrizzük, tisztelve őket ezzel."

Az 1956-os forradalom és szabadságharc székesfehérvári eseményeiben érintettek, valamint hozzátartozóik részére Székesfehérvár Önkormányzata az akkori hősök iránti tisztelet kifejezéseként 56-os bronzérmet készíttetett, melyeket az ünnepség keretében adott át a város polgármestere. Szijártó Ernő Károly személyesen vette át az elismerést. Az évekkel ezelőtt elhunyt Dosztál Béla bronzérmét fiának, Dosztál Györgynek, míg a néhai Skorka Károly elismerését - a család kérésére - dr. Altorjay Andrásnak adta át a polgármester. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült el a ,,Történelmet mi írjuk" című film, Schéda Mária naplóbejegyzései alapján, a Fehérvár Médiacentrum rendezésében, melyet a közönség először október 23-án, a város ünnepségén tekinthetett meg a Vörösmarty Színházban. A napló írója a székesfehérvári leánygimnázium tanulójaként élte át a forradalom pillanatait. A fontos kordokumentumot jelentő visszaemlékezést megköszönve Schéda Mária részére Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át Cser-Palkovics András polgármester.

Az 1956-os székesfehérvári eseményeket, a 60. évforduló kapcsán, október 24-én utcaszínházi előadással idézték meg fiatalok. A Magyar Advent című misztériumjáték során a több száz fős fehérvári közönség betekintést nyerhetett a korabeli történésekbe. A grandiózus előadásban szereplő fiatalok művészi tevékenységét megköszönve, és elismerve a polgármester emléklapokat adott át Badi Rebekának, Detre Somának, Ferenczy-Nagy Boglárkának, Jenei Mártonnak, Komlódy Márknak, Körmendi Kristófnak, Sheer Pannának, Strasszer Domonkosnak, Szabó Diánának és Váradi Imrének.

A rendezvényen felcsendült Ferenczy-Nagy Boglárka és Váradi Imre előadásában az Örökifjak című dal, valamint az 1956-os szabadságharc székesfehérvári vezéregyéniségének, Keszei Istvánnak a verse, Körmendi Kristóf tolmácsolásában. Az ünnepség a Bazilika mögött lévő fekvő katonánál folytatódott, ahol a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara előadásában hangzottak fel azok a hazafias dalok, melyeket a kórus Kanadában, az október 23-i megemlékezéseken adott elő.
A rendezvény az emlékműnél mécsesek elhelyezésével zárult.

Szijártó Ernő Károly 1929-ben született Budapesten. Eleinte Alsónémedin dolgozott, mint könyvelő, illetve főkönyvelő, majd Budapesten és Nyíregyházán töltött évei után telepedett le Székesfehérváron 1979-ben. Hosszú évtizedekig dolgozott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, ahol különböző gazdasági vezetői beosztásokat töltött be. 1956-ban megválasztották az Alsónémedi Nemzeti Bizottság titkárának. A forradalom és szabadságharc idején, Alsónémedin a Budapestre szánt élelmiszer szállítmányok gyűjtésének és fővárosba szállításának szervezője volt. A helyi tejfeldolgozó üzem teherautóival történő szállítmányozásban volt olyan alkalom, hogy személyesen is részt vett annak érdekében, hogy az élelmiszerek a forradalmárokhoz, valamint a sebesülteket ápoló kórházakba eljussanak. Mint saját maga vallotta: a forradalom legfőbb célkitűzése az idegen megszállók által reánk erőltetett rendszer teljes megsemmisítése volt. Ami ezután következett az éppenséggel nem anarchia volt, hanem spontán szerveződő erőfeszítés a túlélésért és a forradalom győzelméért.
1991-ben Nemzeti Helytállásért '56-os Emléklapot vehetett át. 2000-ben Egészségügyi Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoztak részére. 2011-ben a Köztársaság Díszoklevele Éremmel tüntették ki. 2014-ben Alsónémedi Díszpolgára kitüntető címet kapott.

Dosztál Béla 1923-ban Komáromban született. Székesfehérváron 1948 szeptemberében telepedett le. Politikai magatartása miatt már az 1950-es évek elején internálták, majd koholt váddal börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik karizmatikus székesfehérvári alakja volt. A 60 évvel ezelőtti eseményekhez október 27-én csatlakozott. E napon választották meg a Székesfehérvári Nemzeti Bizottság titkárává. Ő egyeztette az intéző bizottság határozatait a különböző forradalmi szervezetekkel, és részt vett a kormányhoz intézett követelések megszövegezésében is. Az eseményeket követően, 12 évi börtönbüntetésre ítélték. 1964-ben kegyelemmel szabadult. Az egykori forradalmár 2002-ben Székesfehérvár díszpolgára lett, míg 2006-ban Szent István Emlékérmet vehetett át, 2007-ben pedig Fejér megye díszpolgárává választották. Életének 90. évében, 2013-ban hunyt el.

Skorka Károly 1903-ban a szlovákiai Aranyosmaróton születetett. Több évtizeden keresztül újságíróként dolgozott eleinte Budapesten, később Székesfehérváron, ahol a helyi lapnak felelős kiadója volt, majd szerephez jutott a városi politikában is. Visszavonulását követően saját írószer üzletét vezette, majd később, mint főkönyvelő dolgozott. Az 1956-os forradalmi eseményekhez ő is október 27-én csatlakozott. Másnap megválasztották a Székesfehérvári Nemzeti Bizottság intézőbizottságának elnökévé. A szervezet volt a forradalom helyi, városi csúcsszerve. Október 30-tól a forradalmi sajtó, az Új Fehérvár című lap felelős kiadója volt. Tíz éves börtönbüntetésre való ítélését követően, a tököli büntetés-végrehajtási intézet kórházában hunyt el 1963-ban.


szekesfehervar.hu
2016.12.07.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 47
  • e Hét: 281
  • e Hónap: 3679
  • e Év: 21499
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.