Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
Tepsis sajtos makaróni
  2016-02-29 14:51:12, hétfő
 
  Hozzávalók (egy nagyobb adaghoz):

- 500 g penne-, vagy összetört makarónitészta
- 1 mokkáskanál só
- 5 dkg vaj
- 30-35 dkg reszelt sajt (mehet vegyesen többféle is, annál finomabb, különösen feldobja egy kis vörös cheddar)
- 1 bögre tej (2,5 dl)

1. A tésztának tegyünk fel vizet egy kávéskanál sóval forrni, majd kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra!
2. Ha a víz már lobog, öntsük bele a tésztát és főzzük meg, majd szűrjük le.
3. A tészta felét öntsük egy jénai tálba vagy kisebb kivajazott tepsibe, majd a tetejére tegyük rá a vaj felét (kisebb darabkákban), és szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd a reszelt sajt felét. Ezután ismételjük meg a munkasort, vagyis hozzunk létre egy újabb réteget a maradék alapanyagból: tészta, vaj, só, sajt.
4. Végül locsoljuk meg a tetejét a tejjel, és már mehet is a sütőbe, 200 fokra, alul-felül sütés programon úgy harminc percre, míg a sajt aranyszínű nem lesz!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Ötperces fánksüti (bögrésen is)
  2016-02-29 14:44:24, hétfő
 
  A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
- másfél bögre kristálycukor (22 dkg)
- 2 tojás
- 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- egy csipet só
- fél bögre étolaj (1,25 dl)
- másfél bögre 2,8 %-os tej (3,25 dl)

+ három-négy evőkanál olvasztott vaj és kristálycukor a szóráshoz

Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
3. Kb. 20-25 perc aranyszínűre sütjük (tűpróbát végzünk).
4. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik!

Utószó: El ne mulasszátok forrón megvágni, és úgy fogyasztani. Mondjuk úgysem hinném, hogy kibírnátok. A szeletelés külön élmény, meg fogtok lepődni. Nem hogy nem lesz szalonnás, a kés szinte siklik rajta...

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Dagasztás nélküli Berliner fánk
  2016-02-29 14:40:23, hétfő
 
  A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

- 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- negyed bögre porcukor (5 dkg)
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 tojás sárgája
- kb. fél bögre olvasztott vaj vagy margarin (10 dkg)
+ olaj a kisütéshez

Elkészítése:
1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tízpercre félretesszük.
2. A tojások sárgáját különválasztjuk, a vajat felolvasztjuk.
3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.
4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát kb. fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.
6. Az olajat olyan edénybe tesszük, amit le lehet fedni. Ez lehet fazék vagy serpenyő, a lényeg, hogy annyi olaj legyen benne, hogy a fánkok lebegni tudjanak.
7. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés LEFELÉ legyen az olajban! Ezután lefedjük egy-két percre.
8. Egy-két perc után a fedőt leemeljük, és ha aranyszínt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük. Ha hirtelen sülnek, akkor vegyünk vissza a hőfokon.
9. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük őket porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Nincs Cím
  2016-02-29 14:26:42, hétfő
 
  MOHÁCSI HABOS, BÉKEBELI DIÓS SÜTEMÉNY - a Váncza süteményes könyvből.

Hozzávalók a tésztához:
10 kg vaj
1 sütőpor vagy 2 kávéskanálnyi
6 dkg cukor
kevés tej
2 tojás sárgája
25 dkg liszt

Hab:
baracklekvár
reszelt citromhéj
20 dkg dió durvára darálva
15 dkg porcukor ( eredeti recept szerint 25 dkg, de én azt soknak találtam )
2 tojásfehérje
1/2 dl. rum

Elkészités: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, ha szükséges kevés tejet adjunk hozzá, hogy valamennyire kinyújtható tésztát kapjunk. Nem árt, egy félórányira a hütőbe tenni kinyújtás előtt. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, ha nem sikerült egyben, akkor a kinyújtott darabokat részletbe tegyük a közepes méretü sütőbe, mert a foltozgatott tészta úgyis egyenletes felületet fog adni, ha megsül.
Ha ezzel kész vagyunk kenjük meg baraclekvárral és simitsuk el a tésztán.
A habhoz a tojásfehérjét a 15 kg porcukorral felverjük, a diót durvára vágva keverjük bele, a reszelt citromhéjjal, valamint a rummmal. Gyengén forgassuk össze a habot és egyenletesen teritsük rá a baracklekvárral megkent tésztára. Előmelegitett sütóben 18o C. fokon 4o percig süssük.
A teteje könnyen megég, ezért menetközben tegyünk rá alufóliát.

Lekvár helyett magozott meggyel is jó. A 2 tojásfehérjét bövithetjük 4 tojásfehérjére is, ha magasabb süteményt szeretnénk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Tükörtojás sütemény - tejmentes
  2016-02-29 14:03:26, hétfő
 
  A linzer alaphoz
cukor10 dkg
Ráma20 dkg
liszt30 dkg
tojássárgája1 db
só1 csipetnyi
citrom reszelt héja1 db

A barackos habhoz
érett, hibátlan sárgabarack15 db
porcukor25 dkg
ecet1 teáskanál
tojásfehérje1 db
szódabikarbona1 csipetnyi

A kenéshez
baracklekvár (kb)6 evőkanál
rum1 evőkanál

Lépés 1
A lisztet a cukorral, sóval elkeverjük. Belemorzsoljuk a Rama margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül a megmosott citrom reszelt héját. Összegyúrjuk, cipót formálunk, amit folpacba tekerve beteszünk a hűtőbe, minimum 1 órára.
Lépés 2
Kinyújtjuk a tésztát, kb. 3-4 mm vastagságúra. Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra, vagy gázsütő középső lángjára. Nagyobb üvegpohárral 12 kört szúrunk ki a tésztából. A köröket belesimítjuk muffin formába, vagy kis gyümölcskosár formákba. Villával megszúrkáljuk az alját. Sütőbe toljuk, 15 perc alatt elősütjük.
Lépés 3
Elősütés alatt megmossuk a barackokat, félbevágjuk, kimagozzuk. A tojásfehérjét az ecettel kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a cukorban elkevert szódabikarbónát. Lazán beleforgatjuk a habba. A lekvárt simára keverjük a rummal.
Lépés 4
Kivesszük a sütőből a tésztaalapot. A formában hagyva megkenjük lekvárral mindegyiket, rásímítunk a tojáshabból, majd mindegyikre 1-1 fél barackot teszünk a domború felükkel fölfelé. Így visszatolva a sütőbe, 170 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Kivéve a sütőből, pár perc pihentetés után emeljük ki a formákból.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Tükörtojás sütemény
  2016-02-29 13:59:47, hétfő
 
  15dkg vaj, 15dkg porcukor, 2 egész tojás habosra keverjük, 15dkg lisztet fél cs. sütőport belekeverünk, zsírozott tepsibe öntjük és addig sütjük (kb. 15perc) amíg bebőrösödik.
Közben 4dl tejjel 2cs. vaniliás cukorral 4 kanál porcukorral és 2cs. vaníliás pudinggal folytonos kevergetéssel krémet főzünk. Lehűtjük langyosra és belekeverünk 2 kis pohár tejfölt.
Ezt a masszát rásimítjuk a félig megsült tésztára és újabb 15p percig sütjük, de a massza ekkor még csak hártyás.
Kivesszük és arányosan belenyomkodunk kis méretű fél őszi- vagy sárgabarackot.
Ha már jól kihűlt, egy zacskó Dr Oetker10 dkg-os citrom zselét 3dl. vízzel megcsinálunk és amikor már kezd sürüsödni ráöntjük.

Link



Hozzávalók:
A piskótához:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
2 egész tojás
2 evőkanál liszt
1 csoamg sütőpor
A krémhez:
3 csomag vaníliás pudigpor
9 dl tej
8 evőkanál cukor
6 dl tejföl
A tetejére:
2 doboz barackkonzerv
1 csomag zselatin

Elkészítés:
A krémhez a pudingokat a tejjel és a cukorral megfőzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a tejfölt.
A piskótához a hagyoműnyos módon piskótatésztát készítünk, amit kikent, lisztezett tepsibe simítunk. A nyers tésztára kenjük a krémet, és előmelegített sütőben így sütjük meg.
Megvárjuk, míg kihűl, akkor felezett barackokkal kirakjuk úgy, hogy mikor szeleteljük, minden szeletre egy barack essen. A barack levét felforraljuk, feloldjuk benne a zselatint, ráöntjük a tésztára. Hűtőbe téve megvárjuk, míg megdermed teljesen, majd szeleteljük, és önmagában vagy tejszínhabbal kínáljuk.

Link



Hozzávalók:
Tésztához:
10 deka cukor
3 tojás
15 deka liszt
fél cs. sütőpor
15 deka olvasztott vaj
Krémhez:
2 deci tej
1 deci tejszín
fél zacskó (2 deka) tejszín ízű pudingpor
Tetejére:
sárgabarack befőtt
1 zacskó színtelen tortazselé
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, ezután belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntjük a massztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a "tojásfehérjét".
A tejet és a tejszínt összeöntjük, elkeverjük a pudingporral és összefőzzük.
Negyed óra után kivesszük a tepsit, és a pudingból kis köröket alakítunk ki a tészta tetején, majd visszatesszük még 6-8 percre és készre sütjük.
Ha kihűlt, a sárgabarack befőttből köröket szúrunk ki, és a pudingos részre helyezzük, ezek lesznek a tojások sárgái. Színtelen tortazselét öntünk a sütemény tetejére.
A tortazselét az előírás szerint 2,5-3 deci befőttlével kevert vízzel elkeverjük, kevergetve felforraljuk, 1 perc forralás után levesszük a tűzről, kevergetjü, míg kihűlik és ráönjük a sütemény tetejére.
A recepttől csak annyiban tértem el, hogy a barackbefőttből nem szúrtam ki köröket, hanem a lecsöpögtetett fél barackokat rátettem a pudingos részre, így csaknem betakarta a fehér részt. Mutatósabb lett volna kisebb barackokkal, valósághűbb.

Link



15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, fél csomag sütőpor.
A szokásos módon kikeverünk a hozzávalókból egy piskótatésztát (én még tettem bele egy kis reszelt citromhéjat is). Nagy tepsibe simítjuk vékonyan. 170 fokon 15 percig sütjük.
Közben 2 dl tejet 1 dl tejszínnel és fél csomag tejszínízű pudingporral összefőzünk. Negyed óra sütés után a pudingból köröket kenünk a tészta tetejére és még 5-8 perc alatt készre sütjük a sütit. Ha kihűlt, sárgabarack befőttből köröket szúrunk ki, ezek lesznek a tükörtojás sárgái. Végül baracklével készített zselével bevonjuk az egész süteményt.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Legyező szelet, narancs szelet - ki hogy ismeri
  2016-02-29 13:15:00, hétfő
 
  Hozzávalók:

Rózsaszín tészta: 4 tojás, 2 cs. Oetker epres pudingpor, 4 ek porcukor, 1 tk sütőpor, 3 ek liszt +őzgerincforma

Fehér tészta:3 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt,fél cs. sütőpor, fél dl olaj, fél dl víz

Krémhez: 1 cs vanília ízű pudingpor, 20 dkg Rama, 3 dl tej, cukor (ízlés szerint)
Elkészítése:

Rózsaszín tészta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd apránként adagolva hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, majd végül a pudingporral elkevert sütőport.
Előmelegített sütőben 175 fokon, vajazott-lisztezett őzgerinc formában kisütjük.

Fehér tészta készítése: A tojásfehérjéket itt is kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot, a tojást, a lisztet és a sütőport. Úgy szint sütőpapírral bélelt, előmelegített sütőben 175 fokon tepsiben megsütjük.

Krém: A pudingport 3 dl tejjel sűrűre főzzünk. Ha kihűlt, a margarint a cukorral habosra keverjük, és a pudingos péphez adjuk.

Összeállítása: A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre szeljük, megtöltjük az elkészült krémmel, majd összeillesztjük őket. Tetejét is bekenjük a krémmel.
Erre borítjuk a sárga piskótát, amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az őzgerinc formához. Ezáltal lesz narancs-szelet alakú a sütink.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Olcsó lekváros kakaós szelet
  2016-02-29 13:10:39, hétfő
 
  25 dkg cukrot, 1 púpozott evőkanál zsírt,1 tojást habosra kikeverünk és összedolgozzuk 3 evőkanál kakaóval, 2 dl tejjel, 25 dkg liszttel meg 1 tasak sütőporral. Sütőpapírral bélelt özepes méretű tepsiben megsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk , megkenjük baracklekvárral és a tetejét porcukorral díszítjük.


 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Habos csokikrémes piskóta (tej és tojásmentes)
  2016-02-29 13:06:10, hétfő
 
  Hozzávalók a piskótához:
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 mk szódabikarbóna (elhagyható)
15 dkg cukor
5 ek kakaó
1 cs vanília cukor
6 ek olaj
3 ek 10%-os ecet
2,5 dl viz
- ezeket kikeverem, sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntve megsütöm

hozzávalók a krémhez:
25 dkg Liga margarin
25 dkg porcukor
5 ek jó minőségű kakaó (20-22%)
- ezeket habosra keverem

Felverek fél l meggle növényi tejszint és a felét a csokis krémhez keverem.
A habos krémet rákenem a kihűlt piskóta tetejére, a maradék tejszínnel pedig kidíszítem a krém tetejét. Lehet még rászorni kakaóport vagy csoki reszeléket, tortadarát is.

 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Diós csónakok
  2016-02-27 21:44:16, szombat
 
  hozzávalók / 8 adag

5 db ostyalap (téglalap alakú)
2 db tojás
20 dkg porcukor
20 dkg dió (darált)
5 dkg dió (durvára vágva)

elkészítés

A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a darált diót. Az ostyalapokat megkenjük a diós masszával.
Megszórjuk a durvára vágott dióval.
Centi vastag szeletekre vágjuk.
Tepsire sorakoztatjuk.
Megsütjük. (Közben végig résen vagyunk, mert könnyen odakap.)

sütési hőfok: 180 fok

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 843 db bejegyzés
Összes: 2855 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 1336
  • e Hónap: 9326
  • e Év: 113735
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.