Regisztráció  Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Húsvét vasárnapja
  2016-03-27 22:58:40, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  husvéti versek,fotók,videók  
Húsvét detox
  2016-03-26 21:00:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  husvéti versek,fotók,videók  
Húsvét szombatja van
  2016-03-26 20:58:12, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  husvéti versek,fotók,videók  
Sárga túró recept
  2016-03-20 20:53:21, vasárnap
 
  Húsvéti sárga túró

Hozzávalók

Hozzávalók:
2 liter tej
20 db tojás
10 evőkanál cukor
5 dkg mazsola (elhagygható)
1-2 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 gézdarab vagy konyharuha


60 perc bonyolult átlagos
Hozzávalók

Hozzávalók:
2 liter tej
20 db tojás
10 evőkanál cukor
5 dkg mazsola (elhagygható)
1-2 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 gézdarab vagy konyharuha


Elkészítés

Elkészítés: A tejet felteszem melegedni egy csipet sóval, a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokat egyenként felütöm egy tálba, és éppen csak annyira keverem össze,
hogy a sárgájuk kifakadjon, majd hozzáöntöm a tejhez, és nagyon lassú tűzön, óvatosan kevergetve, hogy szép mozaikos legyen, addig főzöm, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején. Ekkor beleszedem egy szűrőbe fektetett gézdarabba, és pár órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetem belőle a tejsavót. Miután lecsepegett, hűtőbe teszem tálalásig. Tálaláskor szeletekre vágva kerül a főtt sonka, kolbász és a kalács mellé.

http://www.mindmegette.hu/...170156. jpg
 
 
0 komment , kategória:  husvéti versek,fotók,videók  
Március 20. Virágvasárnap
  2016-03-20 19:44:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  husvéti versek,fotók,videók  
2016.március 15.
  2016-03-15 15:21:48, kedd
 
  Március 15-e van.
ünnepel az ország.

sajnos az időjárás nem jó, esik az eső, és hó is esik a hegyekben.









 
 
0 komment , kategória:  március tavasz lesz már!  
Sárgarépa fogyasztás 4
  2016-03-01 21:03:42, kedd
 
 
Az immunserkentő sárgarépa
sárgarépa, béta-karotin 1 . OLDAL
Tápanyagtartalma - Hatékony immunserkentő - Rákmegelőző hatása - Rostjai - Mérgező vegyületek
Ez az egész évben beszerezhető sárgarépa a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

A népi orvoslás vizelethajtóként, ,,hasrángás" csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta. Egy időben afrodiziákumként is elterjedt. Az Alföldön szárított leveléből a mai napig teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.
sárgarépa
Tápanyagtartalma
Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.
Hatékony immunserkentő
Kutatások a karotinok immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy (thymus) működését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotinpótlással javítható az immunválasz, és hogy a szájon át adott béta-karotin megfelelő mennyiségbne jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.
Úgy tűnik azonban, hogy az étrendi karotin - annak ellenére, hogy kevésbé szívódik fel - hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Kísérletek szerint a napi 15 mg béta-karotint tartalmazó sárgarépa fogyasztása erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus béta-karotin. Ebből arra is következtethetünk, hogy a karotinban gazdag táplálék csupán egyik immunserkentő összetevője a béta-karotin.
Rákmegelőző hatása
Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.
Egy amerikai kutatás során azoknál, akiknek vérében a legalacsonyabb karotinszintet mérték, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport között mindössze napi egy sárgarépa bétakarotin-tartalma volt a különbség! Egy másik kísérletben kétezer emberen 19 éven át követték a táplálkozási szokások és a tüdőrák összefüggését. A 30 éve dohányzó férfiaknál, akik átlagosan a legkevesebb béta-karotint ették, szemben a legtöbbet fogyasztókkal, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye. A már több éve nem dohányzó embereknél is hasonló eredményt találtak. A magas karotintartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.
Rostjai
Kutatók összehasonlítva a korpa, a káposzta, az alma meg a sárgarépa bélműködésre kifejtett hatását arra jutottak, hogy 1 kiló főtt sárgarépa rosttartalma a székletet puhította, és mennyiségét megduplázta. Ez a hatása a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat. Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Mérgező vegyületek
A sárgarépa is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek hajlamosak a nitrogéntartalmú műtrágyákból származó nitrát és az egyéb növényvédő szerek mérgező vegyületeinek felhalmozására attól függően, hogy a talajt vagy a növényt milyen mértékben kezelték velük. Azonban a napi legalább 5 adag gyümölcs vagy zöldség, s így a sárgarépa fogyasztása is sokkal nagyobb hasznot hajt, mint amennyi kárt okozhat, ha történetesen valamilyen növényvédő szer maradéka is bejut velük a szervezetbe.
 
 
0 komment , kategória:  egészség, betegség  
Sárgarépa fogyasztás 3
  2016-03-01 20:56:28, kedd
 
  A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) egyik kiemelt zöldségnövényünk, amelyet már a görögök és a rómaiak is termesztettek. Régóta ismerjük és termesztjük, s ezt igazolják Ibn Al Avam, arab tudóstól származó XII. századi feljegyzések is, aki különbséget tett a különböző répák között.
Hiteles információk szerint közép-ázsiából került Európába, amelyben a mórok és a spanyolok az "élen" jártak.
Táplálkozási szempontból a sárgarépa a gyökérfélék között - jelentős vitaminforrásának köszönhetően - igen előkelő szerepet vívott ki magának.
A sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban gazdag gyökerét fogyasztjuk.
Íze kellemes, édeskés.
Miért jó?

Receptek
Csípős sárgarépa szendvics
Sárgarépa krémleves
rejtett répás süti
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog.
A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság.
A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.
Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza.
Hogyan fogyasszuk?
Sárgarépa: bőrünknek is jót tesz
Sárgarépa: bőrünknek is jót tesz
A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. E kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának. Ma már szerencsére egyre tudatosabban fogyasztjuk. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető.
A sárgarépát főzve fogyasztva több bétakarotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.
A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének fontos részét képezik, mivel jól hat az emésztésre, és megakadályozza a puffadást és a székrekedést.
Tippek - tanácsok
A sárgarépa jól tárolható, vermekben vagy pincében. Homokba ágyazva egész éven át eltartható anélkül, hogy karotintartalma veszendőbe menne. Ha téli elvermeljük, érdemes csak a teljesen egészséges gyökereket elrakni, különben a sérültek könnyen megrohadhatnak.
Több háztartásban mélyhűtőládákban tárolják a téli időszakra.
Sokak kedvelik a házilag gyártott répalevet. Ha gyümölcscentrifuga segítségével sárgarépalé készítésre adjuk a fejünket, érdemes a répaléhez ananász illetve almalét is keverni, illetve ízlés szerint citromlevet tenni.
Érdekesség
Magyarország egyes részein a szárított leveléből mind a mai napig teát készítenek, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.
Régen azt tartották, hogy lehetséges az A-vitamin elővitaminjának a túladagolása, de a legújabb kutatások ezt már nem támasztják alá.
Több tanulmány is hangsúlyozza, hogy a vitaminok a természetes nyersanyagban jobb hatásfokúak, és jobban hasznosulnak, mint kapszula vagy tabletta formájában.
 
 
0 komment , kategória:  egészség, betegség  
Sárgarépa fogyasztás 2.
  2016-03-01 20:51:51, kedd
 
  A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmazza ugyanis a legtöbb karotint, az A vitamin elő-vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

Gyógyhatása:
A gyermekkor első zöldség léje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy év kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának.

Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit.

Máj tisztítás:
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Bőrkiütés:
Azt is mondhatjuk, hogy a bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgező fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.

Rák:
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.

Emésztés, hasnyálmirigy:
Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

Izületi gyulladás:
Bármelyik fajtája az önpusztító betegségeknek sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Látási zavarok:
Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa-lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében, stb.

Elkészítési mód:
Az egyik legkellemesebb zöldség italunk. Ezért gyakran használjuk más zöldséggel keverve, vagy azért, hogy enyhítse annak tömény hatását. Így például a káposzta-félékkel jó kombinációt ad a vértisztító hatásával, úgy a látási zavarok leküzdésére, mint a vesebántalmak gyógyítására. Arról se feledkezzünk meg, hogy a karotin, az A vitamin nem oldódik vízben, tehát a jobb felszívódásához ajánlatos, a búzacsíra olaj, vagy más esszenciális zsír fogyasztása.
 
 
0 komment , kategória:  egészség, betegség  
Sárgarépa fogyasztás
  2016-03-01 20:22:37, kedd
 
  Napozás során veszélyes szabad gyökök szabadulnak fel, melyek felgyorsítják a bőr öregedését.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek számára, véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást. Ezenkívül daganatos betegségek megelőzésére, illetve gyógyszeres terápia kiegészítésére, immunerősítőként, fehérvérsejt növelésére ajánlott.

A sárgarépa további pozitív hatásai

Az édeskés, rostban rendkívül gazdag sárgarépa tisztítja a bélrendszert, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja a máj működését, serkenti a hulladékanyagok kiürülését, vízhajtó hatással rendelkezik, továbbá oldja a lerakódásokat a szervezetben, például a különféle köveket.

Gazdag szilíciumtartalma következtében erősíti a kötőszöveteket, és fokozza a kalcium-anyagcserét, ezáltal a zsírégetés hatékonyságát is növeli. Mindemellett felhígítja az epét, ezért hasznos a székrekedés kezelésében is.

Megszünteti az emésztési zavarokat, közöttük a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést, valamint kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős, rothadást okozó baktériumokat. A lúgos hatású sárgarépa továbbá megszünteti a savas vér következtében létrejött állapotokat, emellett, mivel az antioxidáns béta-karotin - A-provitamin - leggazdagabb forrása, védelmet nyújthat a rák ellen is.


,,10 hónapja kaptam a VRT402 juicert, azóta annyi répát ettem, azaz ittam lé formájában, hogy egész életemben eddig összesen annyit nem (nyugdíjas vagyok:) ). Járok szaunázni kb. 30 éve heti kétszer, és már az elmúlt években nem láttam szemüveg nélkül az öltözőkulcsom számát, ami apró számokkal van feltüntetve a biléta jobb szélén...Valamelyik nap lettem rá figyelmes (amikor otthon hagytam a szemüvegemet), hogy látom a számot, tisztán, és élesen... javult volna a szemem a sok répától?!:)" - S. Sándor
 
 
0 komment , kategória:  egészség, betegség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 3052 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 300
  • e Hét: 3592
  • e Hónap: 17813
  • e Év: 76761
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.