Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Bronzkori temető a 21-es őt mentén
  2016-03-30 11:15:04, szerda
 
  "Kedden újabb fontos bejelentést tettek a helyszínen - egy kilométerrel arrébb - munkálkodó régészek: valószínűleg az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai késő bronzkori régészeti lelőhelye került elő Jobbágyi község határában - mondta el az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének régésze MTI-nek. Váczi Gábor hozzátette: a 3400-3500 éves bronzkori temetőben több mint száz sírt tártak fel. A temetésekre a vegyes rítus volt a jellemző.
- Előkerültek gyerekek és tizenévesek csontvázai, őket nem hamvasztották el. A felnőtteket viszont igen, valószínűleg egyetlen máglyán, amelynek a helye nem került elő az építési területen. A hamvakat ezután kétféleképpen temették el, vagy csak beleszórták a sírgödörbe, vagy valamilyen edényben helyezték el azokat. Nem erre a célra készített díszkerámiát használtak, hanem olyan korsókat, fazekakat, amelyek mindennapi használatban voltak. Erre a különféle kopásokból, apró sérülésekből is következtetni lehet. Mind a három temetési rítus esetében háztartási edényeket helyeztek el a halottak, illetve a hamvak mellett. Eddig úgy tudtuk, ezekbe ételt és italt tettek. Ezen a lelőhelyen viszont, a 3400 éve nem bolygatott sírokban azt láthattuk, hogy szinte minden esetben lefelé fordítva helyezték el az edényeket! - mondta Váczi Gábor.

Az ELTE tudományos munkatársa kifejtette: ezt abban a hitben tehették, hogy az elhunyt a túlvilágon is használja majd a háztartási edényeit, akárcsak a bronzékszereit. Utóbbiak is előkerültek a lelőhelyen, egy részük megolvadt a hamvasztás során, míg másokat, egy-két tűt, gyűrűt és tőrt közvetlenül a sírba tettek. Mivel a bronzékszerek divatja gyorsan változott, a feltárt leletek alapján száz éves pontossággal lehet következtetni az adott lelőhely korára.

Váczi Gábor elmondta, hogy ma már a hamvakban fellelhető csontmaradványokból is számos, az elhunyt nemére, életkorára, fizikai állapotára vonatkozó, viszonylag pontos következtetés levonható. A pollen- és a botanikai vizsgálatok még arra is választ adhatnak, hogy az év melyik szakában temették el az elhunytat. A Jobbágyi határában feltárt sírok nagy része kőkamrás, ami azt jelenti, hogy élükre rakott, lapos kövekkel vettek körül egy kisebb, legfeljebb fél négyzetméternyi területet, amelyet aztán egy-két nagyobb kőlappal borítottak. A szakemberek ezen meglepődtek, mert a térségben csak későbbről ismert ilyen temetkezési mód.

A régész elmondta: a sírok közül néhányat feldúltak, valószínűleg a halottal eltemetett fegyvereket, bronz ékszereket keresték a sírrablók. Ők vagy ott voltak a temetésen, vagy pedig úgy jelölték egykor a sírt, hogy fel lehetett ismerni az előkelő temetkezéseket. Elképzelhető az is, hogy az 500-600 sírosra becsült temetőt több tanya vagy kisebb falvak lakói közösen használták. Váczi Gábor végül elmondta: a 21-es számú főút nyomvonala éppen a temető központi része felett megy át, így csak a két oldalán lévő sírok feltárására nyílt lehetőség."
[nosza info az MTI nyomán]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Franciák, jöttek, láttak, győztek...
  2016-03-29 11:03:13, kedd
 
  1797.01.09. Lengyel-francia szerződés lengyel légió felállításáról a francia hadseregen belül.
1797.01.14. A francia hadsereg döntő győzelmet arat az osztrákok fölött Rivolinál, az Adiga völgyében.
1797.01.26. Ratifikálják a Lengyelországot felosztó 1795 októberi szerződést. A három felosztó hatalom titkos találkozóján aláírt kiegészítő szerződés Lengyelországnak még a nevét is "mindörökre" eltörli.
1797.02.02. A franciák előtt kapitulál az Alpokon át vezető út kulcsa, az 1796. május 30. óta ostromlott Mantova/Mantua erődje.
1797.02.19. A tolentinói VI. Pius pápa békét köt Franciaországgal, amelyben lemond Avignonról.
1797.03.16. Napóleon a Tagliamentonál megsemmisíti Károly főherceg osztrák hadseregét.
1797.03.24. Az Észak-Itáliából Stájerországba betörő Napóleon elfoglalja Leobent.
1797.03.31. Napóleon elfoglalja Klagenfurtot. Csapatai Bécset fenyegetik.
1797.04.17. Veronában felkelés robban ki a megszálló franciák ellen ("veronai húsvét"). A felkelőket Velence segíti. A franciák a felkelést vérbe fojtják.
1797.04.18. Francia győzelem az osztrákok fölött Neuwiednél. Leobenben, az ápr. 7-e folytatódó tárgyalások eredményeként, II. Ferenc előzetes békét köt a Francia Köztársasággal. Ebben többek között felosztják a Velencei Köztársaságot.
1797.05.02. Napóleon hadat üzen Velencének.
1797.05.12. A leobeni előzetes békével szövetséges nélkül maradt Velence utoljára összeülő Nagytanácsa - miután Napóleon elutasította küldöttségét -a kilátástalanná vált helyzetben "behívja a franciákat".
1797.05.15 - 16. A francia csapatok megszállják és kifosztják Velencét.
1797.06.28. Korfut elfoglalják a francia csapatok.
1797.07.09. A Ciszpadán és a Transzpadán Köztársaságból - többek között a velencei terültek csatolásával - megalakul a Ciszalpin Köztársaság.
1797.10.17. A leobeni egyezséget szentesítő francia-osztrák békekötés az Udine melletti Campo Formióban. A béke értelmében II. Ferenc Velence, Isztria, Dalmácia és Salzburg ellenében lemond Belgiumról és Lombardiáról. A békeszerződés felszámolja a Velencei Köztársaságot: Ausztria kapja nagyobb keleti részét (Isztria, Dalmácia stb.), nyugati részét (Brescia, Bergamo) a Ciszalpin Köztársasághoz (Lombardia) csatolják. Franciaországé lesznek a Jón-szigetek Korfuval. A Velencéhez tartozott szárazföldi városokért - Butrinto, Parga, Preveza, Vonica ("Velencei Albánia") - hosszú és sikertelen harcot indít Tepeleni Ali janinai pasa. A béke értelmében a rajnai szerzeményeket a rastatti kongresszus elé kell terjeszteni, s ott kötik meg a békét a Német Birodalommal.
1797.10.17. Campo Formióban Bonaparte tábornok békét köt I. Ferenc követeivel.
1797.10.17. I.Ferenc békét köt a franciákkal (elrendelik hadifoglyok elengedését: franciák sokat visszatartanak; kb.10 000 főként magyart eladnak rabszolgának az afrikai spanyol gyarmatokra).
1797.11.16. Meghal II. Frigyes Vilmos porosz király Utódja III. Frigyes Vilmos lesz (1797-1840).
1798. Az Óbudai Zsidó Kórház alapítása.
1798. Malthus: Tanulmány a népesedés törvényéről (a nyomor oka az emberiség gyors szaporodása).
1798. Haydn: A teremtés
1798. A török hatóságok kivégzik a görög Rhigas Pherraiost (Velesztinlísz Rigasz), aki a Balkánra és Kis-Ázsia partvidékére kiterjedő, a francia alkotmányon alapuló "Hellén Köztársaság" tervének kidolgozásával (1795) a pánhellén nacionalizmus (Megali Idea) előfutárának tekinthető.
1798. Gautier, Helene előbb Berlinbe, majd Bécsbe menekül
1798. Nelson legyőzi a franciákat Abu-kirinél
1798. 04. Az Ali janinai pasa vezette török büntetőhadjárat során Vidinben körülzárják Paszvand-Oglu csapatait. Az ostromló sereg az egyiptomi francia támadás miatt nyár végén elvonul.
1798.01.18. Velencébe osztrák csaptok vonulnak be.
1798.02.11. A franciák elfoglalják Rómát, VI. Pius pápát Franciaországba hurcolják.
1798.02.15. Francia gyámság alatt megalakul a Római Köztársaság.
1798.03.11. Az 1797. nov. 16-án összeült rastatti német birodalmi kongresszus a német-francia béketárgyalás keretében elfogadja a Rajna-határt. Napóleon megakadályozza ugyan Ausztria kompenzációs terveit, ám - ekkor még - sikertelen kisérletet tesz a birodalom átalakítására.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
A halottak tornya
  2016-03-26 22:28:13, szombat
 
  ,,A századforduló után egy másik víztorony is épült Berlin-Steglitzben, melyet a temető területén 1916 és 1919 között Hans Heinrich Müller épített a 20-as években elterjedő téglaexpresszionizmus stílusában. Alig használták víztoronyként, s már 1927-ben a torony krematóriummá való átépítését tervezték, azonban ez az építési szándék nem valósult meg. 1994 tava-szán a berlini Riebeling & Friends iroda tervei a torony krematóriumként (kávézóval és urna-csarnokkal) való újrahasznosítását illetően az 1927-es ötlethez nyúltak vissza, és azt korszerű építészeti megfogalmazásba helyezik át.
Halál és építészet
Nyilvánvaló, hogy az építészet, mint a legközismertebb művészeti ág a gyásszal és temetkezéssel kapcsolatos kultúra témai iránt különösen elkötelezett. Gondoljunk csak az egyiptomi építészetre a piramisaik nélkül. Ravatalozó csarnokaink, urnacsarnokaink, krematóriumaink, mauzóleumaink mind a keresztény temetkezési kultúra megtestesítői. A halál és az építészet formai viszonyában az anyag és a részlet metafizikai jelentőségű alkotóelemmé, a geometria és ismétlése metaforává, a fénnyel és a formával való bánásmód a szellemre való utalássá válik. A Berlin-Steglitz-i víztorony tervezett újrahasznosításánál a lépcsőfokok sűrítése és a csigaformából adódó ritmusa elválasztja a gyászolót a kávézótól, és a lapos lépcsőfokokon a ravatalozóba kíséri.
[...]
Újrahasznosítási koncepció: halottak tornya
A koncepció szerint a halottak tornyára áttervezett víztorony a halált szimbolizálja a városban, és a város közepén egy a vidékitől eltérő, városias temetést tesz lehetővé. A halált itt nem nyomják úgy el, mint máshol, hanem a torony a városrész lakói számára saját halandóságukat testesíti meg, és a "Memento mori"- metaforára utal. A toronyban, mint krematóriumban különböző, egyedi gyászszertartásokat tartanak majd. A temetési kultúra összes elemét megjelenítik az épületben, és ezek a gyászolók számára láthatók lesznek.
[...]
[Kiegészítés az 1996-ban megjelent könyv szövegéhez: A halottak tornya végül nem valósult meg.]"
[Berlin-Steglitz: A halottak tornya]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Hadisírok : Ungvár
  2016-03-25 10:46:23, péntek
 
  "Magyar katonai temető épül Kárpátalján

Magyar, központi katonai temető épül jövőre a kárpátaljai Dercenben - jelentették be csütörtökön a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Brjankán pedig pedig emlékművet állítanak az ott elhunyt magyar hadifoglyoknak.
Az elkövetkező néhány évre tervezett ukrajnai hadisírgondozó programról adott tájékoztatót csütörtökön a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dr. Holló József nyugállományú altábornagy, az intézet főigazgatója, valamint Dmitro Tkacs, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
A terv legfontosabb eleme az ukrajnai Magyar Központi Katonai Temető létrehozása. A sírkertet a kárpátaljai Dercen településen, Beregszász közelében építenék meg, az oroszországi Rudkinóban lévő magyar központi hősi temető mintájára. Ide helyeznék át a helyiek által ideiglenesen elhantolt magyar honvédek földi maradványait. A nagykövet bejelentette: a temető építése jövőre kezdődik meg.
A hadisírgondozó program másik kiemelt projectje egy emlékhely létrehozása a kelet-ukrajnai Brjanka városában. Az új emlékművet - a tervek szerint - dr. Sólyom László köztársasági elnök, valamint Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke 2008. márciusában avatja majd fel. Brjankán, a második világháborút követően rengeteg hadifogoly dolgozott, sokan ott is haltak meg. A korábbi temető területén felépítendő emlékmű a környéken eltemetett 3056 katonának állít majd emléket, akik közül 498-an magyarok voltak.
Az ukrajnai hadisírgondozó programban szerepel még a kijevi magyar hősi temető felújítása, valamint az ivano-frankivszki és lembergi (Lviv) hősi emlékmű megépítése. Ugyancsak kiemelten fontos a magyar királyi honvéd hegyidandár 123 hősi halált halt áldozatának emlékére építendő emlékmű megépítése Szrednij Berezovban.
A magyarok ukrajnai hadisírgondozó tevékenysége egyébként még 2004-ben kezdődött az ungvári, ökörmezői, és vorohtai magyar katonai emlékművek létesítésével, és az ott lévő katonai parcellák felújításával. 2005-ben épült fel a Zsitomiri megyében lévő Kupiscse (korábban: Dorosics) körzetében meggyilkolt 396 munkaszolgálatos emlékműve. Legutóbb pedig a beregszászi magyar katonai parcellát újították fel. Az addig elhanyagolt parcellában a világháború idején, a helyi vasútállomás bombázása során életét vesztett 92 magyar katona sírjai találhatók."
[2007-11-16 08:56, honvedelem.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Georgikon...Európában az első
  2016-03-24 16:54:42, csütörtök
 
  1796. A Tabáni temető (3. tabáni) megnyitása
1796. Napóleon elfoglalja Dél-Itáliát
1796. meghal Csien-lung. A Kínai Császárság bomlása
1796. Bonaparte megveri Arcolénál Alvinczy József vezette császári sereget.
1796.01.07. először fordult elő jegyzőkönyvben magyar nyelvű végzés Pest városában
1796.03 eleje Három fronton újabb háború kezdődik Ausztria és Franciaország között.
1796.04.12. A március 2-án kinevezett Bonaparte Napóleon főparancsnok vezette csapatok montenotte-i győzelmével megkezdődik Franciaország itáliai hadjárata.
1796.04.28. Napóleon győzelmei után Piemont megköti a cherascói fegyverszünetet.
1796.05. Bevett felekezetnek nyilvánítják a görögkeleti vallást.
1796.05.10. Francia győzelem az osztrákok fölött Lodinál.
1796.05.14. A francia hadsereg bevonul Milánó/Mailandba.
1796.05.15. Piemont a Párizsban kötött szárd-francia különbékében átengedi Franciaországnak Nizzát és Savoyát.
1796.05.30. Az észak-itáliai hadjárat során a francia hadsereg Berghettónál győzelmet arat az osztrákok fölött.
1796.06.11. I. Péter a Visokice melletti Martinicinál győz a Montenegrót megtámadó Kara Mahmud szkutari pasa csapatai fölött.
1796.08.05. Francia győzelem az osztrákok Mantovát felmenteni szándékozó osztrákok fölött Castiglionénál.
1796.08.06. Pestnek 29.870 lakója volt, 24 két-, 318 egyemeletes és 2.239 földszintes háza: Ezek kőzöl 151 még szalmával fedve.
1796.08.18. I. Péter montenegrói vladika crnagorác vezetőkkel elfogadtatott, elsősorban katonai kérdéseket tárgyaló törvénykönyvet bocsájt ki.
1796.08.23. Osztrák győzelem a franciák fölött Ambergnél.
1796.09.03. Osztrák győzelem a franciák fölött Würzburgnál.
1796.09.22. Az újabb török támadás során Montenegró Krusinál ismét győz. Elesik maga Kara Mahmud szkutari pasa is, ami hosszabb időre véget vet a török alávetési kisérleteknek. Montenegró megszerzi Brda déli részeit (Piperi, Bjelopavlic).
1796.11.12. A király megnyitja a magyar országgyűlést Pozsonyban. A diéta nádorrá választja József főherceget.
1796.11.15 - 11. 17. A francia hadsereg Arcole-nál győz az osztrákok fölött.
1796.11.17. / 06. Meghal II. Katalin. Utódja az orosz trónon I. Pál (1796-1801) lesz.
1796.11.19. Szabadlábra helyezik Kosciuszkót és az 1794-es felkelésben résztvett többi lengyelt.
1796.11.28. I. Pál aláírja a Keleti-tengeri tartományok (azaz a balti kormányzóságok) alkotmányát.
1796.12.11. Az országgyűlés berekesztése.
1797. A józsefvárosi plébánia-templom építése.
1797. letették a józsefvárosi templom alapkövét
1797. Festetich György gróf Keszthelyen gazdasági akadémiát alapít (Georgikon).
1797. meghal II. Frigyes Vilmos utóda III. Frigyes Vilmos
1797. Festetics György megalapítja Keszthelyen Európa első gazdasági akadémiáját.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Kripta : Kutna Hora, Csehország
  2016-03-23 14:58:15, szerda
 
 
A mai templom környékén egykor egy cisztercita kolostor állt. 1278-ban a király Jeruzsálembe küldte az apátot diplomáciai útra, ahonnan egy marék földdel tért vissza, amit a Szentföldről hozott. Ezt a temetőben szórta el. Ezt követően a felszentelt temető hatalmas népszerűségnek örvendett, főleg a gazdagok körében, az évek során többször is kibővítették. Az 1400-as évek végén egy gótikus templomot emeltek a temető közepén, alatta egy kis kápolnával. Az építkezés a sírok megsemmisítésével járt, a maradványokat el kellett távolítani eredeti helyükről. Többszöri átépítés után a csontok, nagyjából 40 000 ember földi maradványai, 1870-ben kerültek a mai helyükre.

A gyűjtemény egyik leghíresebb darabja a mennyezetről lógó hatalmas csillár, ami az emberi test összes csontját tartalmazza, természetesen némelyikből többet is.
[http://utazzunkegyutt.blog.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Diktatúrák áldozatai 190.
  2016-03-22 11:45:28, kedd
 
  "Egyetlen község sem kerülte el a bosszút.

A csornai járásban különösen Bősárkánnyal, Barbaccsal, Dörrel, Bágyogszováttal, Rábapordánnyal, Földszigettel, Faráddal és Rábacsanakkal bántak kíméletlenül.

Prexval Flórián és Weisz Béla győri terroristák szünet nélkül folytatták kedden is a farádiak sarcolását. Újra és újra megjelentek a kivégzett idős Németh Gyula házában, s minden alkalommal más-más ingó értékekkel távoztak, mígnem alig maradt némi bútor a falak között.

Hasonlóan bántak Böjtös Sándorékkal is. Elhajtották valamennyi szarvasmarhájukat, 141 ezer korona értékben. Házkutatásaik során 28.690 korona kékpénzt találtak. Ezt hadisarcnak nyilvánították és a tanácsköztársaság nevében maguknál tartották.

Rábacsanakon Király Sándor terrorcsapata cselekedte ugyanazt, mint Prexval Flóriánék Farádon. Amikor befejezték a razziát és a sarcolást, megtelepedtek pihenni az előző nap felakasztott Pozsgay Bálint házában.

Kényszerítették a kivégzett házigazda feleségét és lányait, hogy lakomát rendezzenek számukra az ellenforradalmárok feletti győzelem megünneplésére."
[Változást, 1919. junius 10]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Osztrákként született, magyarként halt meg...
  2016-03-21 20:40:36, hétfő
 
  1795.02.18. Orosz-angol szövetségi szerződés.
1795.02.21. A szabad vallásgyakorlás visszaállítása Franciaországban.
1795.03.18. A lengyel vazallus Kurland (amelyet Lengyelország 1790-ben lényegében annektált) országgyűlése kimondja a csatlakozást Oroszországhoz. Március 28-án Péter herceg lemond Kurland és Semgallen fölötti uralmáról.
1795.04.05. Lengyelországi igényei miatt - és mert nem akarat kimaradni az orosz-osztrák osztozkodásból - Poroszország kiválik a franciaellenes koalícióból és megköti a baseli porosz-francia különbékét. Titkos egyezményben hozzájárul a Rajna-balpart francia annektálásához, azaz elismeri, hogy a Rajna a Francia Köztársaság keleti határa. A béke következményeként az északnémet államok 1806-ig semlegesek maradnak, és a francia hadsereg teljes erővel az osztrákok ellen fordulhat.
1795.04.16. Hágai francia-holland béke aláírása, amelynek eredményeként.a már megszállt Hollandia francia átszervezésével létrejön a Batáviai Köztársaság, Franciaország első vazallusa.
1795.05.16. Francia-holland szövetségi szerződés.
1795.05.20. Ausztria és Anglia szövetségi szerződést köt, amely szerint előbbi 200 ezer katonát, utóbbi pénzt ad a franciaellenes háborúhoz.
1795.05.20. A jakobinus vezetők (Hajnóczy József, Laczkovics János, Martinovics Ignác, Sigray Jakab, Szentmarjay Ferenc, stb.) kivégzése a Vérmezőn.
1795.05.23. A Hétszemélyes Tábla további 18 vádlottat halálra, 18-at pedig börtönbüntetésre ítél. A halálra ítéltek többségének a király megkegyelmez.
1795.06.03. Öz Pál és Szolártsik Sándor kivégzése.
1795.07.12. Sándor Lipót főherceg nádor halálos balesetet szenved.
1795.07.12. Meghal - baleset következtében - Sándor Lipót főherceg.
1795.07.20. A király kinevezi öccsét, József főherceget magyarországi helytartóvá.
1795.08.09. Oroszország és Ausztria Berlinben megköti a hivatalos szerződést Lengyelország felosztásáról.
1795.08.15. Poroszország csatlakozik a Lengyelországot felosztó orosz-osztrák szerződéshez.
1795.08.19. Anglia hadat üzen Hollandiának.
1795.09.23. Az új alkotmány Franciaországban vagyoni cenzus alapján választott kétkamarás parlamentet hoz létre, a végrehajtó hatalom szerveként pedig Direktóriumot ("direktóriumi alkotmányt").
1795.09.28. Oroszország csatlakozásával a májusi angol-osztrák szerződéshez létrejön a háború folytatását célzó franciaellenes orosz-angol-osztrák hármasszövetség.
1795.10.01. Franciaország annektálja Belgiumot és Luxemburgot azaz a Rajna balpartját.
1795.10.24. A szentpétervári hivatalos porosz csatlakozással véglegesül a megmaradt Lengyelország felosztása Oroszország, Poroszország és Ausztria között.
1795.11.25. II. Szaniszló Ágost király lemondásával formailag is megszűnik az önálló lengyel állam.
1795.12.31. Francia-osztrák fegyverszünet a német fronton.
1796. Megnyitották a Tabáni temetőt a mai Csörsz park helyén. 1885-ig volt használatban, mint a budai polgárok temetője. 1944-ben Buda ostroma során pusztult el.
1796. A Rókus kórház és kápolna építése.
1796. Edward Jenner bevezeti a himlőoltást.
1796. lebontották a Kecskeméti-kaput.
1796. A rendek József főherceget nádorrá választják.
1796. kifüggesztik a hivatalok ajtaja fölé a német mellé a magyar felírást is.
1796. megkezdődött Pest utcáinak világítása olajlámpákkal
1796. megalakult Pesten a református hitközség:
1796. Királyi rendelettel a bevett vallások közé sorolják a görögkeleti vallást.
1796. Pozsonyban megjelenik Csokonai Vitéz Mihály ,,költői újságja", a Diétai Magyar Múzsa.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
A temetősziget : Velence
  2016-03-20 15:30:52, vasárnap
 
  "Velence főszigetétől, a városközponttól nem messze, északkeleti irányban a lagúnában található San Michele-szigete, mely Velence temetőjeként működik. Valamikor két kisebb szigetből, a San Michele-ből és a San Cristoforo della Pace-ből állt, melyek között keskeny csatorna húzódott, amit 1837-ben betemettek.
A két kis sziget - mely 1212-1810 között a kamalduli rend tulajdonában volt - korábban helyi kirándulók és halászok úti célja volt. 1469-97 között itt építette fel Mauro Coducci Velence legelső reneszánsz templomát, a Chiesa di San Michele in Isolát, melyet Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel. Szent Mihály az Ítélet napjának mérleget tartó arkangyala, a lelkek mérlegelője. Az épület fehér és halványszürke isztriai márványból épült. A templom mellett áll a gyönyörű, hófehér kupolás Cappella Emiliani (1530), valamint a XV. században épült kolostor - miután a szerzetesek elhagyták a szigetet, ez utóbbi egy ideig börtönként is funkcionált -, s melyen keresztül a temetőbe léphetünk.
Az itt működő kamalduli szerzetesek legismertebbike Fra Mauro barát volt, aki a kolostorban élt, s készítette térképeit. Fra Mauro fiatal korában kereskedőként és katonaként beutazta a Közel-Keletet. Bármilyen furcsa is - legalábbis Velence ódon hangulatához képest - a város temetője nem olyan régi, mint más olasz városoké; a San Michele-sziget csupán 1807 óta, Velence francia meghódítása után lett temető, amikor Napóleon megtiltotta, hogy Velence szárazföldi részein, vagy a szigeteken temessék el a helyiek szeretteiket, gyakran ugyanazok alá a terek alá, ahol az ivóvízgyűjtő ciszternák is voltak.
Ekkor választották ki temető céljára a San Michele-szigetet, melyet Gian Antonio Selva velencei építész tervezett; a temető belsejében áll egy kisebb templom, a Chiesa San Cristoforo, míg parcelláit a különböző felekezetű elhunytak számára külön alakították ki. Mindez járványügyi szempontból indokolt is volt, csakhogy a sziget méretét tekintve túl kicsinek bizonyult, alig száz év alatt betelt, ma már csak a híresebb emberek, vagy a védett sírok élveznek háborítatlanságot, minden más esetben tíz év után az eltemetetteket kihantolják és a csontokat egy közös osszuáriumban tárolják, így helyet teremtve az új temetéseknek.
A temető előtt, a lagúna vizében látható Georgij Franguyan orosz művész Dantét és Vergiliust ábrázoló bronzszobra (2007), ahogy ladikjukon elindulnak a holtak birodalmába. San Michele-szigetén egyébként sok neves orosz művészt temettek el, így Igor Sztravinszkij zeneszerzőt (1882-1971), Szergej Gyagilevet, az Anna Pavlova és Vaclav Nyizsinszkij neve fémjelezte Orosz Balett megalapítóját (1872-1929), vagy Joszif Brodszkij Nobel-díjas költő, esszéírót. De szintén itt helyezték végső nyugalomra Christian Doppler osztrák matematikus, fizikust (1803-1853), Ezra Pound amerikai költőt (1885-1972) és másokat.
A temetőt munkaidőn kívül érdemes felkeresni, mivel a kihantolás során munkagépekkel is dolgoznak, ami felkavaró látvány. Tervezik, hogy mesterséges úton bővíteni fogják a temető területét, ez azonban a jövőben fog csak megvalósulni."
[Etédi Alexa]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Égi temetés Tibetben
  2016-03-19 20:01:56, szombat
 
 
TIZENNYOLC ÉVEN FELÜLIEKNEK!!

"Valamelyik bejegyzésben megemlítettem a tibeti égbe temetés rítusát. Nos úgy tűnik, hogy ez a szokás gyakorlati okokból fejlődött ki. Tibet nagy része ugyanis az erdővonal felett fekszik s így a hamvasztás nem igazán gazdaságos, a föld alá temetés sem könnyen megvalósítható, hiszen ahol egyáltalán van egy kis vékony talajréteg, az is fagyott.

Ezt a temetkezési szokást legelőször a 12. századi buddhista Halottas könyv említi meg, s úgy tűik, a tibeti tantrikus szokások is befolyásolták kialakulását.

Magát az eljárást a megfigyelők különbözőféleképpen írták le (amerikai és európai megfigyelők). Az eljárás előtt, akár egy nappal is, a szerzetesek a test körül tömjént égetek és mantrát mondanak. A test szétbontását vagy egy szerzetes, vagy inkább egy ,,rogyapas" (test-megszaggató) végzi. A feladatukat nem szertartásos nehézséggel végzik, hanem beszélgetnek és kacagnak, mint minden más kétkezi munka esetén. A buddhista tanítás szerint ez megkönnyíti a lélek távozását egy új életbe.

Nem tudom, mennyire érdekel, hogy hogyan történik maga a test szétszedése, ha szeretnétek, hogy lefordítsam, akkor szóljatok. Bár valószínű, hogy akkor ki kéne rakni a 18+ táblát :P.

És akkor persze az egész ceremónia lényege, hogy a keselyűk felfalják a testet. Azon a helyen ahol naponta több halottat ajánlanak nekik, a keselyűknek hízelegni kell, hogy egyenek, mindezt rituális tánccal érik el. Rossz ómennek tekintik ugyanis, ha a keselyűk nem eszik meg a testet vagy ha akár egy kevés is megmarad miután elrepültek. Azokon a helyeken pedig, ahol kevés ,,temetés" van, a keselyűk mohóbbak s néha el kell őket űzni az előkészületek alatt."

Sky burial-wikipédia
Szerző: atoganabra
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 313 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 60
  • e Hét: 514
  • e Hónap: 2880
  • e Év: 62468
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.