Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 395 
Szép napot mindenkinek!
  2016-04-30 09:31:43, szombat
 
  Végre egy szombat, mikor süt a nap, és nem esik.. Kellemesen teljen mindenkinek, kívánom szeretettel..
Mára csak ennyi időm volt, ma a ballagóké a fő szerep..
 
 
1 komment , kategória:  Mindenkinek  
Jaroslav Haąek Dekameron
  2016-04-30 09:27:38, szombat
 
 Jaroslav Haąek
Dekameron
A Dekameron száz humoros-szatírikus elbeszélést és karcolatot tartalmaz. A Hasek-szakértők általános véleménye szerint Hasek írásait lehetetlen - a klasszikusoknál már megszokott módszerrel - ,,értékük szerint osztályozni". A Dekameron esetében mégis sikerült szinte a lehetetlent megvalósítani: sikerült Hasek rövidebb írásaiból összegyűjteni a legjellemzőbbeket s emellett azokat, amelyek az olvasók körében előreláthatólag közkedveltté válnak. S ez nem kis dolog, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Hasek apróbb írásai mindig is háttérbe szorultak a Svejk mellett.

moly.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jaroslav Haąek ©vejk, a derék katona a háború előtt ......
  2016-04-30 09:26:33, szombat
 
 
Jaroslav Haąek
©vejk, a derék katona a háború előtt és más furcsa történetek

Ha néha-néha lezuhantak, és ripityára törték a gépet, a roncsok közül mindig elsőnek a vitéz ©vejk kászmálódott elő, és mialatt tiszt urát lábra segítette, leadta a jelentést:
- Alássan jelentem, lepottyantunk, de azért élünk és egészségesek vagyunk.
Igen kellemes útitárs volt. Egy nap Herzig hadnagy úrral szállt fel, és amikor már nyolcszázhuszonhat méter magasságban voltak, a motor csődöt mondott.
- Jelentem alássan, kifogyott a benzin - szólalt meg a tiszt háta mögött ©vejk a tőle megszokott kellemes és tisztelettudó hangon -, én, kérem alássan, elfelejtettem megtölteni a tartályt. - Kisvártatva hozzátette. - Jelentem alássan, a Dunába pottyanunk.
Amikor néhány pillanat múlva fejük felmerült a Duna zavaros, zöld hullámaiból, ©vejk a tiszt úr nyomában a part felé úszva megállapította:
- Jelentem alássan, ma magassági rekordot csináltunk.

Jaroslav Haąeket, a század eleji cseh írót, híres ©vejk-regénye emelte a világirodalom nagyjai közé.
Ez a kötet az író kisprózai munkáiból nyújt válogatást, s ennek megfelelően szatírákat, humoreszkeket, humoros tárcákat tartalmaz, valamint a főmű előzményének tekinthető írást, a ©vejk, a derék katona a háború előtt című novellafüzért, amely a később született világirodalmi remekmű őse, előmunkálata.


moly.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jaroslav Haąek Idézetek
  2016-04-30 09:25:20, szombat
 
 Jaroslav Haąek Idézetek

Az emberi élet, óberlajtnant úr, jelentem alássan, olyan komplikált, hogy ahhoz képest egy ember élete csak egy rongy.
------
©vejk meleg, baráti pillantása lehetetlenné tett minden erőszakos fegyelmezést.
---------
Végül ©vejk a következő szavakkal egyszer s mindenkorra elintézte Ausztriát: - Ilyen hülye monarchiának nem is szabadna a világon lenni - s a másik, mintha gyakorlati irányban tovább akarná fejleszteni ezt a kijelentést, még hozzátette: - Én ahogy kiérek a frontra, mindjárt meglógok nekik.

-----
A császár őfelsége már bele kellett hogy hülyüljön ebbe; sose volt valami okos, de ez a háború biztos beteszi neki a kaput.
-------

Ha a ©vejk szó új szitokká válik a káromkodás virágkoszorújában, meg kell elégednem a cseh nyelvnek ezzel a gazdagításával.
-----
Nem minden magyar tehet arról, hogy magyar.
------
Akinek akasztófát rendelt a sors, az nem fullad vízbe.
------
Nem szabad hinni a véletlenben, jobb, ha reggel és este is felpofozzuk magunkat, hogy el ne felejtsük, hogy az óvatosság sohase fölösleges, és hogy a jóból is megárt a sok.
-----
Én egyszer vettem egy ilyen kutyát, Balabánnak hívták, ez olyan randa volt a sok apja után, hogy az összes kutyák elkerülték, és én szánalomból vettem meg, hogy olyan elhagyatott. Aztán mindig otthon ült a sarokban, és nagyon szomorú volt, úgyhogy el kelletett adjam őt, mint szálkás-szőrű pincsit. A legtöbbet kínlódtam, amíg átfestettem, hogy olyan fröcskölt szürke színe legyen.
--------
Nincs hűséges kutya, csak kicsi szafaládé.
-------
Az ember gigász akarna lenni barátom, pedig csak egy darab szar.

Wikidézetből....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
133 éve született humorista és szatirikus író.
  2016-04-30 09:23:49, szombat
 
 
Jaroslav Haąek (Prága, 1883. április 30. - Lipnice, 1923. január 3.) cseh humorista és szatirikus író. Legismertebb műve a ©vejk, a derék katona, amelyet több mint hatvan nyelvre lefordítottak.

Prágában született, Josef Haąek középiskolai matematikatanár fiaként.[1] Édesapja halálakor Jaroslav 13 éves volt. Ezután szegénységük miatt a háromgyermekes családnak gyakran költöznie kellett.[2] Haąek 1902-ben érettségizett egy cseh kereskedelmi akadémián.[3] Rövid ideig banktisztviselőként dolgozott, majd szabadfoglalkozású író és újságíró lett.[4]

1906-ban csatlakozott az anarchista mozgalomhoz.[5] Rendszeresen felolvasásokat tartott munkások előtt, majd 1907-ben az anarchista Kommuna lap szerkesztője lett.[6] A rendőrség folyamatosan figyelemmel kísérte, többször letartóztatták és bebörtönözték. Egy alkalommal több hónapnyi börtönbüntetést kapott egy rendőrtiszt megtámadásáért.

1905 végén ismerte meg későbbi feleségét, Jarmila Mayerovát.[7] Mivel a lány szülei nem tartották megfelelő férjnek az anarchista írót, a szerelmes Haąek megpróbált visszalépni az anarchizmustól, és íróként állásba lépett. Amikor az írót ismét letartóztatták, a lányt szülei vidékre vitték, remélve, hogy ezzel a kapcsolatuknak vége szakad. Ez ugyan nem történt meg, de Haąek végleg szakított az anarchizmussal, és kizárólag az írásnak szentelte magát. 1910-ben az Állatok Világa című lapnak lett a szerkesztője.[8]

1910 májusában feleségül vette Jarmila Mayerovát.[8] Az Állatok Világától rövidesen elbocsátották az általa kitalált állatokról írott cikkei miatt.[9] A házasság nem volt boldog; 1913-ban az asszony visszaköltözött a szüleihez.

Az első világháború alatt, 1915 februárjában Haąek belépett a hadseregbe.[10] A fronton töltött rövid idő után szeptemberben megadta magát az oroszoknak. 1916-ban elengedték a fogolytáborból, hogy propagandistaként csatlakozzon az újonnan alakuló Csehszlovák Légióba.[11]

A forradalom után Oroszországban maradt, belépett a bolsevik pártba[12] és ismét megnősült.[13] Ufában, Krasznojarszkban és Irkutszkban élt és dolgozott, mint a keleti front 5. hadseregének politikai tisztje.[14] A Mi utunk és a Vörös Európa újságokat szerkesztette. 1920-ban a párt Csehszlovákiába küldte.[15] A helyi pártszervezet gyanakvással fogadta, így Haąek hamarosan visszatért korábbi életmódjához.[16] Az író nem volt túl népszerű, mivel árulónak és bigámistának tekintették.[17]

A ©vejk, a derék katona és egyéb különös történetek című könyve 1912-ben jelent meg.[18] Ebben a műben bukkan fel először ©vejk alakja, de a szeretetre méltó együgyű figura csak a világháború után, a regénnyel vált híressé. A regény utolsó fejezeteit Haąek betegsége miatt már csak diktálni tudta, és 1923-ban, tüdőtágulás és szívbénulás következtében, nem egészen 40 évesen meghalt.[19] Regényét Karel Vanek, újságíró barátja fejezte be.[20]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
239 éve született „a matematika fejedelme”
  2016-04-30 09:22:28, szombat
 
 239 éve született ,,a matematika fejedelme"

Carl Friedrich Gauss (Gauß) (Braunschweig, 1777. április 30. - Göttingen, 1855. február 23.) német matematikus, természettudós és csillagász. Munkásságának elismeréseként ,,a matematika fejedelme" névvel illetik.

Kiváló tehetségű, sokoldalú tudósként a tudomány számos területének fejlődéséhez járult hozzá, így a számelmélethez, az analízishez, a differenciálgeometriához, a geodéziához, a mágnesességhez, az asztronómiához és az optikához. Olyan komoly hatása volt a matematika és a természettudomány több területére, hogy Euler, Newton és Arkhimédész mellett minden idők egyik legnagyobb matematikusaként tartják számon.

Csodagyerek volt; kisgyermekkori, meghökkentő érettségéről anekdoták keringenek. Még csak tinédzser volt, amikor első áttörő matematikai felfedezéseit elérte. 21 évesen fejezte be élete fő művét, a Disquisitiones Arithmeticae-t, ami döntő szerepet játszott a számelmélet tudományágként való megszilárdulásában, és máig formálja ezt a területet. Csillagászként kiszámította a Naprendszer legnagyobb kisbolygója, a Ceres pályáját, és kidolgozta a perturbációelméletet.

Bővebben itt olvasható:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók,és tudósokról...   
Vidám napot mára is!
  2016-04-30 09:20:42, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mindenkinek  
Legyen pihentető a hétvégéd --C.h Anitól..
  2016-04-30 09:19:26, szombat
 
  charlotteani (#1) 2016-04-29 21:51:41
Szia Ditke!

Ugye jól vagy? Szeretettel gondolok Rád mindig!

Legyen pihentető a hétvégédés békés, nyugodt éjszakát kívánok!

Szeretettel barátnőd: Anikó

 
 
0 komment , kategória:  Charlotteani blogba, levélben.  
Göbharter Eszter Anya --Mirjamtól
  2016-04-30 09:16:00, szombat
 
  2016-04-29 (Pén), 22:19
Téma: Anyák napja - Hétvégére!

Göbharter Eszter
Anya

Anya az enyém, csak egy van,
És ő mégis annyiféle,
Csöpp doboz, ám határtalan,
Minden csoda beleférne.

Anya az, ki lehet gyerek,
Mikor velem játszott babást,
Óriás, ha rosszat teszek,
És várom már a letolást.

Anya az, ki ágyba hozta
Reggelire a kakaót,
Ha eltörtem, helyrehozta,
Elpakolta a kirakót.

Anya az, ki szebben mesél,
Mint az összes mesemondó,
Szobám falán diafilm él,
Anya hangja álmosító.

Anya az, ki megvigasztal,
Karjaival várat épít,
Anya kicsit őrzőangyal,
Minden foltot kifehérít.

Anya az, aki sír értem,
És gyémánt lesz a könnye mind,
Életét is adná nékem,
Fájó sebemre csókot hint.

Anya az, ki nem hibáztat,
Bár én gyakran bakot lövök,
S bírja mind fölös vitámat,
Türelmesen, nem nyöszörög.

Anya az, ki tanácsot ad,
Szelíd szava simogató,
Anya minden jó gondolat,
Meleg szeretet-takaró.

Anya az, ki engem vezet,
Utamon hű társ, sajátom.
Őt kinőni sosem lehet,
Anya a legjobb barátom!


Link


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legyen kellemes az estétek!!
  2016-04-29 19:10:32, péntek
 
  Mára elfáradtam, mindenkinek köszönöm , hogy volt nálam , igyekeztem kitenni mindent, holnap hátha nem érek ide ..
Elnézést mindenkitől, hogy én nem tudok olyan gyakran menni senkihez, de néha nagyon kevés az időm, még ide sem érek naponta ahogy szeretnék.. Azért amint tudok, megyek majd mindenkihez, addig pedig most csak itt, szép estét kívánok szeretettel!


 
 
1 komment , kategória:  Mindenkinek  
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 395 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4275 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1128
  • e Hét: 1128
  • e Hónap: 20916
  • e Év: 20916
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.