Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
Tallóztam
  2016-06-30 23:21:46, csütörtök
 
 

"Amikor az emberek elhatározzák, hogy szembenéznek egy
problémával,olyankor valójában rádöbbennek,
hogy sokkal többre képesek, mint hitték."


(Paolo Coelho)

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2016-06-30 10:55:07, csütörtök
 
 
S mert a jellem maga az ember, hasztalan iparkodunk eltitkolni azt: jellemét éppen olyan kevéssé rejtegetheti az ember, mint ahogy testi lényét nem tudja elrejteni semmi ködsapka. Ideig-óráig viselhetünk az életben álszakállt és álruhákat, de egy pillanatban lehull róluk minden jelmez, és megmutatkozik a valóság. Egy mozdulat, egy szó, egy cselekedet végül is elárulja igazi jellemünket: az álarcosbál csak alkalmi lehet. S a találkozás egy jellem valódi sajátságaival a legnagyobb emberi élmény, melyben részünk lehet."


(Márai Sándor:
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2016-06-30 10:53:04, csütörtök
 
 

Vágy sok van, szükséglet kevés. A szükségleteket ki lehet elégíteni; a vágyakat soha.
A vágy megőrült szükséglet. Lehetetlen kielégíteni. Minél jobban próbálod kielégíteni, annál többet és többet akar.
A vágyak csúnyák, és szörnyeteget csinálnak az emberekből. Őrültté teszik őket.
Amint kezded megtanulni, hogyan válaszd a békét, máris elég egy apró szoba, elég egy kevés élelem, elég néhány ruha, elég egy szerető társ.

Osho
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2016-06-30 10:50:46, csütörtök
 
 
Ó, halál.

Ó, halál! - mindenki tud rólad.
Két vigyori szemed mindenki ismeri.
Te viszel el mindent tőlünk.
Szépet, jót és kedvest.
Gyermeknek az anyját.
Anyának a gyermekét.
Elhordasz öreget, fiatalt s fakadó
csecsbimbót.
Hova rakod?
Miféle nagy csűrbe hordod learatott
búzavetésed ?
Mindennap aratsz-kaszálsz,
virágot, rózsát...
Rózsa-ágyon hálsz - ha egyáltalán hálsz.
De nem alszol.
Szüntelenül dolgozol.
Irtod az erdőt.
S mögötted sorakoznak millió keresztek . ..


Erdélyi Helikon 1928.
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Tallóztam
  2016-06-30 10:48:49, csütörtök
 
 
"A legtöbb ember képtelen boldog lenni, mivel a világ bele nevelte a komorságot. Pedig az öröm az Élet és a tudatos megnyilvánulás alapja. Te azonban felismerted a szomorúság előnyeit: amikor gyermekkorodban nyugodtan, boldogan játszottál, senki sem figyelt rád. Ám amint valami problémád volt, egyből rád figyeltek az emberek. Ebből következően a boldogtalanságot akaratlanul is előbbre valónak tartod a boldogságnál."

(A. J. Christian)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2016-06-30 10:11:56, csütörtök
 
  Aranyosi Ervin

A barátság gyógyít

Ha van egy igazán kedves, jó barátod,
kivel találkozhatsz és örülsz, ha látod,
kinek elmondhatod, mi a szíved nyomja,
aki odafigyel, kinek van rád gondja.
Aki szeretettel, sérült lelket ápol,
aki minden titkot megoszt önmagáról,
kivel együtt lenni felemelő érzés,
huncutkodni kicsit, az is nagy kísértés.
Ki a lelked érti, s gyakran felvidítja,
ki a bánatodat messzire hajítja.
Kinek kedvessége rokonlelket hordoz,
ilyen barát mellet, nem kell neked orvos!
Múltad nem köt gúzsba, sőt a szép emlékek,
újra felemelnek, fel vidítnak téged!
Együtt, jót nevetve néztek a világra,
nem érzi a lelked, hogy magányos, árva.
Mert lelketek tisztul a sok nevetéstől,
mikor megszabadulsz gonddal terhelt észtől.
Lelked, mint a madár, fent az égben szárnyal,
így repül az idő, egy kedves, jó baráttal.
Idős korodba is belefér a játék,
egy ilyen barátság, igazi ajándék!
Mikor elbúcsúzott a holnapot várod,
jöjjön és gyógyítson, vidám, jó barátod!
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Sajtos-sonkás rudak
  2016-06-30 10:10:00, csütörtök
 
  Sajtos-sonkás rudak

1 csomag vajas leveles tészta
4 db szeletelt sonka
1 tojássárgája
15 dkg reszelt edámi sajt

Amikor a tészta kiolvadt vékonyra kinyújtottam, egyforma nagyságúra vágtam. Tojással lekentem. A sonkát, amit apró darabokra vágtam rászórtam, és még reszelt sajttal és egy kis sóval is meghintettem a rudakat, hogy elég sósak legyenek. 200°C-os sütőben, sütőpapíros sütőlapon halvány aranyszínűre sütöttem.

Domján Mária receptje.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemények  
Tojáslikőrös almakocka
  2016-06-30 10:04:54, csütörtök
 
  Tojáslikőrös almakocka

5 tojás
35 dkg cukor
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
7 evőkanál + 4 dl tej
2,5 kg alma
2,5 dl almalé
2 zacskó vaníliás pudingpor
8 lap vagy 24 g zselatin
300 g tejföl
1 vaníliarúd
1 dl tojáslikőr
500 g habtejszín

A tojásokat 20 dkg cukorral kikeverjük. Beleszitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, és közben hozzáadunk 7 evőkanál tejet. Margarinnal kikent 32 x 39 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 200°C 10 percig sütjük. A meghámozott, feldarabolt almát 10 dkg cukorral, az alma és a citrom levével, héjával felforraljuk, majd fedő alatt 5-6 percig főzzük. Hozzáadjuk az 1 dl tejben elkevert pudingport, a maradék tejjel felöntjük és 1 percig főzzük. Fémtálban kb. 45 perc alatt kihűtjük. Az almakompótot a tésztalapra halmozzuk, és hűtőbe tesszük. A tejfölt a vaníliavelővel és a többi cukorral ízesítjük. A felmelegített likőrben feloldott zselatint 2-3 evőkanál tejföllel elkeverjük, majd a többi tejfölhöz adjuk, és hűtőbe tesszük. A tejszínt felverjük, a habot a krémbe forgatjuk, és 5 evőkanál kivételével a kompótra simítjuk. A félretett habbal, likőrrel és koktélcseresznyével díszítve behűtjük.

Szepesi Ági receptje.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemények  
Tallóztam
  2016-06-29 08:59:06, szerda
 
 
Mózes születése; Mózes a fáraó lányánál

Történet:
Amrámnak és Jókebednek már volt egy lánya, Mirjám, és egy három éves fia, Áron. Most még egy fiú született. Boldogok? Igen, mert minden gyermek Isten ajándéka. De gondjuk is van. Hisz a fáraó nemrég adott parancsot, hogy minden zsidó újszülött fiúgyereket dobjanak a Nílusba. Nem tudjuk, hogy maguknak a hébereknek is végre kellett-e hajtani ezt a parancsot. A Zsid 11,23 alapján azonban úgy értelmezhetjük, hogy az rájuk is érvényes volt. Azt olvassuk ugyanis, hogy szülei ,,nem féltek a király parancsától". A kicsi elrejtése hitbeli cselekedet volt.
Jókebed magánál tartotta újszülött fiát, amíg csak lehetett, mert különlegesen szép és egészséges gyerek volt. Három hónapig rejtegette, ami aztán mégis veszélyessé vált. Három hónapos csecsemőt már nem lehet csöndben tartani. Az egyiptomiak biztosan megtalálnák! Ők nem tudják tovább védeni; csak az Úr tudja megmenteni.
Jókebed elhatározta, hogy eltávolítja a gyereket a házból. Vett egy gyékény ládácskát*, szurokkal és gyantával kívül-belül bekente, hogy ne süllyedjen el. Berakta gyerekét a ládikába, ráerősítette a tetőt, és kivitte a Nílus partjára. Majd elhelyezte a magasra nőtt nád* között, Istenre bízva.
Vajon hitbeli gyengeségről van szó? Hiszen előfordul, hogy a hit gyengeséggel keveredik. Ők viszont reménykedtek, hogy valaki megtalálja a gyermeket, és felneveli. Azt is mondhatjuk hát, hogy hitbeli cselekedet volt a gyermeket a veszélyes Nílus partjára kitenni. Éppen oda, ahová a fáraó lánya rendszeresen járt fürödni. Csak egy szavába került volna, hogy a gyermeket megfojtsák.
Jókebed akár azért is választhatta a gyékény ládácskát, hogy az egyiptomiak azt gondolják, itt valami ,,isteni bárka" tűnt fel (vö. a Jegyzetekben: ,,gyékényláda"). Összességében mégsem ismerjük Jókebed cselekedetének okait.
A fáraó lánya talán minden reggel arra jött udvarhölgyeivel, hogy megfürödjön a szent folyóban, a Nílusban. Most is így történt. Mirjám látta, hogy közelednek.
Míg udvarhölgyei a vízparton sétáltak - talán hogy a kíváncsiskodókat távoltartsák - a hercegnő bement a vízbe. Egyszer csak észrevette a nád közé rejtett ládácskát. Kíváncsian hozatta ki a szolgálójával. Vajon nem egy ,,isteni hajócska"? Levette a fedelét, meglátta a síró kisfiúcskát, és megszánta. Mindjárt látta, hogy ,,a héberek gyermekei közül való". Elhatározta, hogy megmenti a vízbefúlástól, örökbe fogadja.
Mirjám odalépett a hercegnőhöz. Felcsillant előtte öccse megmentésének lehetősége. ,,Ne menjek, és ne hívjak egy szoptató asszonyt a héberek közül, aki majd szoptatja a gyermeket?" - kérdezte. S természetesen az anyjára gondolt.
A hercegnő szívesen fogadta a jó ötletet. Mikor Mirjám az anyjával, Jókebeddel visszatért, megparancsolta: ,,Vidd magaddal ezt a gyermeket, és szoptasd! Megadom jutalmadat."
A kisfiú újra hazakerült. Senki sem merészelte már ezt a gyermeket, akit a hercegnő adoptált, a Nílusba dobni.
Amíg Jókebed gondoskodhatott a gyermekről, nem adott neki nevet. (Nem olvassuk.) Végül úgy megnőtt a kisfiú*, hogy búcsút kellett venni tőle. Elég nagy lett, hogy elvigyék a palotába.
A kis zsidóból herceg lett, a fáraó leánya saját fiaként fogadta. Egyiptomi nevet adott neki: Mózes*. Azért nevezte így, mert a vízből mentette ki. Így gondoskodott az Úr Mózesről. Nemcsak a biztos haláltól mentette meg, hanem úgy vezette, hogy kora legjobb nevelését kaphassa, s ezáltal készüljön későbbi küldetésére.
Mózes a fáraó udvarában maradt negyven éves koráig. Az ApCsel 7-ben olvassuk, István vértanú beszédében, amit a Nagytanács előtt mondott, hogy Mózest az egyiptomiak minden bölcsességére megtanították*, és hogy kiváló volt szavaiban és tetteiben (22. v.). Neveltetése arra irányult, hogy udvari funkciót tölthessen be. (Egy zsidó történetíró mondja el, hogy Mózes generálisként harcolt az etiópok ellen.)
Mózesnek később Izráel népét kellett kivezetnie Egyiptomból.
Fontos volt hát, hogy gondos nevelésben részesüljön.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek.  
Tallóztam
  2016-06-28 08:28:25, kedd
 
 

"Azért jön ránk ez a felséges nyugalom a vadonság magányában, mert a Csend - az Isten hangja."

Széchenyi Zsigmond
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 2872 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 499
  • e Hét: 2741
  • e Hónap: 16170
  • e Év: 16170
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.