Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szavak helyett, vers
  2016-06-28 22:53:15, kedd
 
  Szavak helyett

Szavak helyett most papírra írom,
ami úgy kínoz legbelül,
miért is vonz a földi élet,
ha a lélek már megkövült.

Minek a szó? És minek a hang,
ha már nem hallja senki sem,
csak a tested él börtönbe zárva,
s nem érdekel már semmi sem.

Hiába szólnál, ékes szavakkal
nem válaszol rá senki sem,
rég kihalt már az együttérzés,
nem értékeli senki sem.

Pedig szeretném elmondani, hogy
kínoz a kétség legbelül,
s hogy a gonoszság, amely úgy üldöz,
esténként vállaimra ül.

Segítenék, de nem kéri senki,
a jónak itt többé nincs helye!
Csak aki gonosz, csak aki zsarnok!
Annak lehet meg mindene.

Nem bírom látni. Nem bírom nézni,
mennyi ember él bűntelen,
mégis kifosztott, mégis oly árva,
s nem értékeli senki sem.

Szerettem volna átadni nékik
a feltörő hangok dallamát,
hogy érezzék azt e földi létben
nekik is jár még áldomás.

Már nem bírom. Elmegyek én is.
Talán máshol még van helyem,
ahol magamért fognak szeretni
úgy, ahogy én is szeretek.

S ha majd a hangok dallamában
tiszta hang szól és szeretet,
akkor fognak csak újra látni
mosolyogni az emberek.

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Meleg van
  2016-06-26 22:00:10, vasárnap
 
  1 hete nagy a meleg, 35 fok van,

de nagy tomboló jégesős viharok vannak, szélfújással országszerte.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
Orrmelléküreg -gyulladás
  2016-06-21 20:32:05, kedd
 
  Orrmelléküreg-gyulladások
Dr. Huszka János

harántujj széles lágyrészintenzitású fali árnyék
=========================================

Akut orrmelléküreg-gyulladások felnőttkorbanÖsszefoglalás:

A szerző áttekinti a felnőttkori akut sinusitisek leggyakoribb formáit, jellemző tüneteit és kezelési lehetőségeit. Hangsúlyozza, hogy a legtöbb akut vírusos rhinitisben a melléküreg-rendszer is érintett, tehát helyesebb rhinosinusitisről beszélni. Mind a viralis, mind a bakteriális sinusitisek kezelése elsősorban konzervatív, és a kezelés kulcsa a melléküregek ventillációjának helyreállítása. Ritkán szükséges a sinus maxillaris öblítése, és még ritkábban valamilyen melléküreg-műtét elvégzése. Felhívja a figyelmet az akut invasiv gombás rhinosinusitisek jellemzőire és a melléküreg-gyulladások szövődményeire. Gyakori, elhúzódó kezelést igénylő sinusitisek esetén gondolni kell olyan endonasalis eltérésre, ami akadályozza a melléküregek illetve az un. osteomeatalis egység ventillációját. Az ilyen problémák műtéti korrekciója (FESS) sok esetben a záloga a későbbi rhinosinusitisek spontán gyógyulásának.

Summery

The author gives an overview about the most frequent manifestation, typical characteristics and treatment possibilities of acute sinusitis. He emphasizes that in most cases of acute virus rhinitis the paranasale sinuses are also affected, therefore, rather the term rhinosinusitis should be used. The treatment of virus end bacteriological sinusitis is primary conservative and the key of their treatment lies in the restoration of ventilation of paranasale sinuses. Rarely the wash of maxillary sinus and even more rarely the surgery of the affected sinuses is needed. The author calls attention to the characteristics of acute invasive fungal rhinosinusitis and to the complications of inflamed sinuses. In case of those sinusitis that occur frequently and require long lasting treatment one should consider the chance of endonasale deformation, which blocks the ventilation of sinuses and the osteomeatal unit. The correction by FESS or other types of operation of such problems contributes to the spontaneous healing of later occurring rhinosinusitis.Az orr melléküregeinek akut gyulladása általában vírusfertőzés okozta akut rhinitishez társul, de hogy a betegség az esetek nagy részében nem áll meg a melléküregek szájadéka előtt, azt a szakirodalmi adatok is bizonyítják. Akut náthás felnőttek CT vizsgálata során több mint 85%-ban találták valamilyen fokban érintettnek a melléküreg-rendszert is. Ezért a kérdés szakértői ilyen esetekben inkább viralis rhinosinusitisről beszélnek.(1, 2)

.

A heveny, vírus okozta fölső légúti fertőzés jellemző tünetei: változó mértékben rossz közérzet, fáradékonyság, subfebrilitas, láz, végtagfájdalmak, a garat és orrnyálkahártyára lokalizált panaszok, orrdugulás, vizes jellegű orrfolyás, szaglás és íz érzészavarok, halláscsökkenés. Ezekhez társulnak az érintett melléküregekre lokalizált panaszok, melyek hiánya nem jelenti azt, hogy a betegnek nincs sinusitise. A betegség következtében változó mértékben duzzadt orrnyálkahártya orrgyök táji, a fertőzött melléküreg fölötti feszítő vagy tompa nyomásérzést és néha erős fájdalmat is okozhat. Eleinte pusztán a melléküregi szájadék elzáródása utáni vákuum kialakulása következtében érezhet a beteg fájdalmat, majd amikor a duzzadt arcüreg-nyálkahártya mellett nehezen ürülő vagy kifolyni nem képes váladék feszíti az üreget, a fájdalom fokozódhat, főleg előrehajláskor.

Leggyakoribb a sinus maxillaris gyulladása a rostasejtekkel együtt. A sinus frontalis ritkán és a sphenoidalis még ritkábban betegszik meg. Ha a folyamat valamennyi melléküreget érinti, pansinusitisről beszélünk (3)

A gyulladt melléküreg felett ujjbeggyel megnyomva vagy kopogtatva a beteg fájdalmat jelez.

Sinusitis maxillarisnál a fossa canina és az arcüreg elülső fala érzékeny, a fájdalom gyakran a fölső fogsorban jelentkezik, és fokozottan nyomás-érzékeny lehet a n. infraorbitalis kilépési helye is.

Sinusitis frontalisnál az elülső és az alsó fal (a belső szemzug fölött), a foramen supraorbitale környéke fájdalmas.

Rostasejt gyulladásra jellemző lehet a belső szemzug, az orrgyök fájdalma, de a beteg a szemüregbe vagy a halántékba sugárzó fájdalomról is panaszkodhat.

A sinus sphenoidalis gyulladása esetén a fájdalom gyakran a fejtetőbe sugárzik, de néha nehezen lokalizálható; sugározhat a halántékba, de a tarkóba is.

Az arcüreggyulladás kialakulását elősegíti az orrsövényferdülés okozta ventillációs zavar, az un. osteomeatalis egység valamilyen deformitása, de bármilyen endonasalis eltérés ( tumor, polyp, allergiás nyálkahártya elváltozás, orrkagyló-túltengés, stb. ), ami rontja az orrlégzést.(4, 5) A vírusfertőzés okozta gyulladásos reakció a melléküreg-nyálkahártya oedemája mellett a csillószőrök mozgását is gátolja, ami rontja az orr és melléküreg-rendszer clearence mechanizmusát, és ezzel elősegíti bakteriális felülfertőzés, bakteriális sinusitis kialakulását.

Egy oldali orrváladékozás szinte mindig melléküreg-gyulladásra jellemző. Ilyenkor rhinoscopia anterior során a középső kagyló alól általában purulens váladék ürülését észleljük, és az orrgarat felől is hasonló váladékcsorgás látható. Sinusitis gyanúját támasztja alá, ha a beteg lefekvés után fokozódó köhögésről is panaszkodik. Akut melléküreggyulladás kialakulhat azonban, -leginkább a sinus maxillarisban- dentogen ok miatt, fürdésnél bekerült szennyezett víztől, esetleg haematogen úton, de az orrmelléküreg-rendszert ért sérülés vagy barotrauma után is.(3)Kezelés:


Akut sinusitis esetén kezdetben mindig konzervatív.

A vírusfertőzés általános tüneteinek csillapítása mellett a legfontosabb az orrlégzés biztosítása, nyálkahártya-lohasztása ( orrcsepp, de inkább orrspray használata maximum 7-9 napig ), hogy a melléküregek szájadékai szabaddá váljanak, a váladék kiürülhessen. Sokat segít a beteg komfortérzésén, ha pusztán nedvesíti az eleinte száraz, gyulladt orrnyálkahártyát (pl. fiziológiás sóoldattal, de spray formájában is hozzá lehet jutni hasonló oldathoz. Egy régi recept szerint egy dl forralt vízbe teszünk egy késhegynyi konyhasót és két késhegynyi szódabikarbónát, és ezt orrcseppként alkalmazzuk. Kiválóan nedvesít és oldja a beszáradt orrváladékot, segítve kiürülését.) Decongestiv orrcseppek hosszabb idejű használata közben érdemes beiktatni valamelyik fentebb említett nedvesítő szer alkalmazását. Segíti a betegek gyógyulását valamilyen antiplogisticum szedése és a beteg arcüreg naponta 2 x 10 percig tartó melegítése. Egy hét, 10 nap alatt a betegek rhinosinusitise általában meggyógyul. Antibiotikum szedését ebben a fázisban nem javasoljuk. Az arcüreg öblítésére is csak elvétve van szükség. Ha a váladék per vias naturales távozhat, és a melléküregek ventillációja helyreáll, a beteg meggyógyul.

Akut bakteriális sinusitis esetén is a legfontosabb teendő az orrlégzés, a melléküreg-ventilláció biztosítása, helyreállítása. Itt már megfontolandó az antibiotikus kezelés, esetleg célzott formában. Főleg, ha az addigi gyógyító lépések eredménytelennek bizonyultak. Elhúzódó gyógyulás esetén gondolni kell dentogen vagy gombás eredetre is. Ha a beteg a gondos kezelés ellenére sem javul vagy panaszai fokozódnak fül-orr-gégészeti és fogászati szakrendelésre küldése javasolt. Amennyiben a betegnek allergiás, asztmás anamnesise van, érdemes antihistaminnal és lokális steroiddal kiegészíteni a kezelést. Antihistamin egyéb nehezebben gyógyuló arcüreggyulladás illetve fölső légúti hurut panaszainak csökkentését is segítheti.

Röviden ki kell térnünk a fog eredetű melléküreg-gyulladásokra. Általában ismétlődő vagy nehezen gyógyuló egy oldali purulens sinusitiseknél gondolni kell rá. A váladékra jellemző, hogy rendkívül bűzös lehet. Gyakran a beteg maga is panaszkodik, hogy kellemetlen szagot érez. Ilyen esetekben az arcüreg-öblítés általában nehezen kerülhető el. Az öblítő folyadékkal pozitív esetben bűzös, törmelékes, sárga gennyes váladékot nyerünk, ami alátámasztja a felállított diagnózis gyanúját. Gócként a megfelelő oldali fölső 4-5-6-s fogak, ritkán a 7-s fog jöhet számításba. Panoráma felvétel, fogászati vizsgálat és kezelés segíthet a kérdés eldöntésében illetve a gyógyításban.

Ha foghúzás során antrooralis fisztula alakul ki, ez szinte mindig purulens sinusitis kialakulásával jár.(általában akkor is, ha a sinus előtte nem volt beteg) A fisztula gyakran spontán záródik, ha nem, műtéti zárása indokolt.

Foglalkoznunk kell még az akut invasiv gombás rhinosinusitissel.(6) Gondolni kell rá, ha immunhiányos beteg jelentkezik sinusitisre jellemző tünetekkel. Súlyos kórkép, rossz prognózissal. Hematológiai daganatos betegségben szenvedő, kemoterápiában, csontvelő vagy más szerv-transzplantációban részesült vagy HIV betegeknél alakulhat ki, de rosszul beállított 1-s típusú diabetes mellitus, aplasticus anaemia, haemochromatosis mellett is. Enyhe tünetek észlelhetők, mert a beteg nem képes erősebben reagálni. Leggyakoribb tünet ( 90%-ban) az ismeretlen eredetű láz, ami nem reagál 48 órán át adott széles spektrumú intravénás antibiotikumra sem. A láz hiánya nem zárja ki a kórképet, különösen helyi tünetek esetén nem, mint arc- és periorbitalis fájdalom, orrdugulás, orrfolyás és fejfájás. A beteg ellátása sürgős intézeti elhelyezést igényel.Az akut melléküreg-gyulladások szövődményei:


Ha a beteg állapotában rosszabbodás figyelhető meg, ha panaszai ismét fokozódnak, ha a javuló tünetek után ismét belázasodik, ha fejfájása intenzívebbé válik, ha szemhéja beduzzad, vörös lesz, stb., komplikációra kell gondolni.

Leggyakrabban a rostasejtek gennyes gyulladása terjed rá a szemüreg szöveteire. Orbitatályog és phlegmone is kialakulhat a n. opticus súlyos károsodásával, amit meningitis valamint a sinus cavernosus thrombosisa követhet.

A sinus sphenoidalis gyulladása sinus cavernosus thrombosist és meningitist okozhat.

Hasonlóan intracranialis komplikáció (meningitis, agytályog) alakulhat ki homloküreg-gyulladás következtében is.(3)

Bármilyen melléküreg-gyulladás szövődmény gyanúja esetén sürgős fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat illetve intézeti elhelyezés indokolt. Szövődmény nagyon ritkán jön létre, de ha igen, az időben végzett megfelelő kezelés és beavatkozás életmentő lehet.

Általában elmondható, hogy ha a fentiekben részletezett kezelésre egy beteg akut rhinosinusitise / sinusitise 2 hét alatt nem gyógyul meg, érdemes fül-orr-gégészeti szakrendelésre küldeni, ahol rhinoscopia, orrendoscopia és rtg felvétel elvégzése után könnyebben tudnak dönteni a további szükséges teendökről ( arcüregöblítés, kiegészítő gyógyszeres kezelés, laboratóriumi vizsgálatok, septum vagy rostasejt-műtét [ FESS ], stb.).

Komplikáció gyanúja esetén a hagyományos orrmelléküreg felvétel nem ad elégséges információt a folyamat kiterjedésének, súlyosságának megítélésére. Ebben az esetben CT vizsgálat elvégzése feltétlenül szükséges.
Az arüregöblítésről röviden:


Konzervatív kezelésre nem javuló és a betegnek alig elviselhető arcüregtáji (sinus maxillaris) fájdalom esetén indikáljuk (ez leginkább a saját gyakorlatomról szól). Tehát a döntést befolyásolja az orvos kora, tapasztalata és vérmérséklete a beteg panaszai és tünetei mellett. Az öblítés előtt mindenképpen szükséges egy jó minőségű hagyományos orrmelléküreg felvétel. Amennyiben a sinus maxillaris fedett vagy részlegesen fedett, de benne folyadéknívó látható, akkor érdemes elvégezni az öblítést. Ha előtte megfelelő intranasalis érzéstelenítést és nyálkahártya-lohasztást végzünk, a beavatkozás nem jár fájdalommal, és utána a beteg panaszai jelentős mértékben csökkennek. Pozitív esetben az öblítő folyadékból leoltás végezhető bakteriális vizsgálatra (esetleg gombára is). Az átmosás majd átlevegőztetés után megfontolható intracavitalis antibiotikum adása is. A mosást - kezelést másnaponta ismételjük addig, amíg az öblítő folyadék negatívvá nem válik.Ha 7-8 öblítés után is pozitív az eredmény, meg kell fontolni valamilyen, a gyógyulást segítő műtéti beavatkozás elvégzését. Ez a mi gyakorlatunkban, de a korszerű melléküreg-sebészeti gyakorlatban is az un. FESS-t jelenti (Functional Endoscopic Sinus Surgery), amikor orrendoszkóp mellett a melléküreg-rendszer legkritikusabb helyén, az osteomeatalis egység területén olyan műtétet végzünk, amely a lehető legkisebb beavatkozás, de megteremti a gyógyulás alapját.(4, 5)

Ismétlődő akut melléküreg-gyulladások után, de nehezebben gyógyuló esetekben is gondolni kell valamilyen anatómiai vagy egyéb már említett intranasalis eltérésre ( septumdeviatio, concha bullosa, stb.), ami oka lehet ezen problémáknak. Megfelelő szakintézetben történő kivizsgálás után a mai korszerű műtéti megoldásokkal segíthetünk az ilyen betegeknek.
 
 
0 komment , kategória:  egészség, betegség  
születés szöveg
  2016-06-18 21:28:53, szombat
 
  nagyon jó a szöveg:

Alulírott Nagymáté Liliána


Lakásbérleti szerződésemet 2014.szeptember 23-án hatállyal felmondták,és 18:00-kor,az általam bérelt helyiség elhagyására köteleztek

Ennek okáért nem megfelelő viselkedésemet/a környezetem állandó zaklatása,izgés-mozgás,stb.../nevezték meg.

Elárulom,hogy a látszat ellenére szivesen költöztem ki

.Eddigi helyem, 50 cm-es hosszúságom és 3100 gramm súlyom miatt,
a csintalanságok elkövetéséhez egyre szűkebbnek bizonyult.

A kilakoltatás fáradalmait egy óriási alvással pihentem ki.

Utána felfrissülve,méltán éreztem úgy,hogy az új helyemen is Én vagyok az úr.

Megérkeztem.mindenkit puszilok. Nagymáté Liliána

Ui.: A főbérlőm ( anyukám ) is jól van! Ő is mindenkit puszil!👼👶🚼 - Nagymáté-Szolyák Szilvia
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Ecet tisztitószer
  2016-06-18 21:17:00, szombat
 
  Számos bolti tiszítószert próbáltunk már annak érdekében, hogy csillogjon-villogjon a vécécsésze. Az eredmény végül sosem lett tökéletes. Ráadásul egy csomó vegyi anyagot permeteztünk a fürdőszobába, ami káros az egészségre is.


Az alábbi trükk egyetlen, teljesen természetes összetevője az ecet. Mi nagyon megszerettük ezt a módszert, hiszen csillogó és baktériumoktól mentes lett a vécécsésze.

Hogyan alkalmazzuk? Öblítsük le vízzel a vécécsészét, majd szivattyúzzuk és töröljük ki a fölösleges vizet a tartályból, és öntsünk bele egy üveg ecetet. Ezután azokra a részekre, ahol több a szennyeződés, tegyünk egy-egy ecettel jól átitatott papírtörlőt.

A végén még a vécékefével sikáljuk át az egész felületet. Néhány perc múlva látni fogjuk a csillogó eredményt.
 
 
0 komment , kategória:  Jó tanácsok!  
Vicc fogyókúra
  2016-06-16 19:02:48, csütörtök
 
  A fogyókúra


Egy hölgy naplója
Kedves Naplóm!
Ma elkezdtem fogyókúrázni
mert le akarok adni nyolc kilót.
Az orvos azt tanácsolta vezessek naplót, amibe
feljegyzem hogy mit eszek és
milyen lelkiállapotban vagyok.
Olyan lelkes vagyok mintha újra tinédzser lennék.
Tudom hogy szenvedni fogok a diétától,
de amikor majd bele bírom préselni magam a kis fekete sztreccs-ruhámba, minden tökéletes lesz.
Első nap:
Egy darab túró és egy csésze diétás zabpehely.
Csodás a humorom, amitől máris könnyebbnek érzem magam.
Talán egy kis fejfájás...
Második nap:
Egy laza saláta, egy üres pirítós és egy pohár joghurt. Továbbra is csodásan érzem magam.
Lehet, hogy egy kicsit erősebben fáj a fejem, de nincs olyan amit egy aszpirin meg ne oldana.
Harmadik nap:
Az éjszaka közepén furcsa zajra ébredtem...
Azt hittem tolvaj van a lakásban, de rájöttem hogy a gyomrom az.
Ittam egy liter teát... és az éjszaka hátralevő részében folyamatosan pisilni jártam.
Megjegyzés: Tea törölve.
Negyedik nap:
Kezdem utálni a salátát. Úgy érzem magam mint egy legelő tehén.
Kicsit ideges vagyok....
talán az időjárás miatt.
A fejemben mintha nagydobot vernének teljes erővel.
A kolléganőm ebéd után megzabált három szelet almás pitét,... de én ellenálltam.
Megjegyzés: ...UTÁLOM a kolléganőmet!!!
Ötödik nap:
Esküszöm ha csak egy darabka túrót is meglátok, HÁNYNOM KELL!!!
Az ebédem egy saláta volt, ami úgy tűnt mintha egyenesen beleröhögött volna a képembe...
Nyugi, összpontosíts! Vettem egy magazint
Kate Moss-al a címlapon.
Most ő az ideálom.
Nem térhetek le az útról!
Hatodik nap:
Élő halott vagyok.
Szinte semmit nem aludtam és mikor végre sikerült elszenderednem, orosz krémtortával álmodtam.
Megjegyzés: Ölni tudnék egy islerért!!!
Hetedik nap:
Elmentem az orvoshoz...
Vesztett súly: 25 deka
Hát nem kibaszás???
Egész héten füvet ettem, már csak az hiányzott hogy bőgjek mint egy tehén... és mindennek az eredménye 25 deka!!!
Az orvos szerint ez normális, mert a nők lassabban fogynak,... főleg az én koromban.
Alig tértem magamhoz. Ez a vén, trottyos doki nemcsak kövérnek de ráadásul öregnek is nevezett... ENGEM!!!
Megjegyzés:
SÜRGŐSEN másik orvost kell keresnem!!!
Nyolcadik nap:
Ma egy sült csirke ébresztett fel.
Esküszöm!!!
Kán-kán-t táncolt a paplan tetején.
Megjegyzés: A kollégáim kezdenek furán nézni rám...
Kilencedik nap :
Ma nem mentem dolgozni, mert ismét a csirke ébresztett,... ezúttal hastáncolt.
Egész nap tévéztem és határozottan úgy érzem ÖSSZEESKÜVÉST szőttek ellenem!
Minden csatornán főztek.
Lasagne-t, krokettet, meg töltött mittudoménmit...
Megjegyzés: Új távirányítót kell vennem. A régit... kidobtam az ablakon.
Tizedik nap:
Rájöttem hogy Kate Moss egy tökfej!!!!
Tizenharmadik nap:
A mérleg skálája ugyanott áll. Meg sem mozdult!
Egy megveszekedett grammot sem fogytam!
Kínomban, megállás nélkül hangosan röhögök...
Az orvos ijedt képpel azt javasolta menjek pszichológushoz.
Vagy pszichiátert mondott?... már nem emlékszem.
Lehet, hogy azért mert megfenyegettem a szikével???
Megjegyzés: Ehhez az orvoshoz sem megyek többet.
(Egyébként a csirke is úgy véli, hogy ez egy sarlatán.)
Tizenhatodik nap:
Abbahagytam a fogyókúrát.
Megjegyzés: Úgy felbosszantott a csirke, hogy mérgemben...
MEGZABÁLTAM!!!
TetszikTovábbi reakciók megjelenítéseHozzászólásMegosztom
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
Fürdőkád tisztitása
  2016-06-16 18:56:47, csütörtök
 
  Fürdőkád tisztitása:

Teljesen mindegy, hogy fürdés után lezuhanyozza-e a kádat, attól az néhány nap alatt bekoszolódik: elég, ha csak olajos fürdőt vesz, vagy hajat mos.A kád aljára és falára így is, úgy is lerakódnak a szürke foltok, amiket aztán hiába dörzsölget szórakozottan zuhanyozás közben a lábujjaival. Igen, a kádat, zuhanytálcát rendszeresen kell tisztítani, hogy csillogó fehér maradjon. Sajnos az erre szolgáló vegyszerek se nem olcsók, se nem környezetbarátok, ha viszont előveszi a nagyi házi praktikáit, garantáltan pénztárca- és környezetkímélő lesz a végeredmény.

Mosószóda és ecet

Szórjon egy nedves mosogatószivacsra mosószódát, és sikálja át vele a kádat. Miután ez megvan, öntsön egy szórófejes palackba húsz százalékos ecetet, és fújja be vele a kádat. Hagyja rajta néhány percig, majd menjen át rajta vizes szivaccsal. Ha szükséges, a végén zuhanyozza le a kádat. A mosószóda rendkívül jó tisztítószer, mert olcsó és egyszerűen megbirkózik mindenféle zsíros folttal, akár szappan az eredete, akár olaj.

Szódabikarbóna és ecet

Spriccelje be húsz százalékos ecettel a kezelendő felületet, és hagyja állni minimum tíz percig. Utána egy nedves szivacsra szórjon szódabikarbónát és törölje át vele a kádat. A végén zuhannyal öblítse le.

Lustáknak ecetfürdő

Annak is van tippünk, aki utál súrolni, és egyszerűbben szeretné megoldani a kád, valamint a látványosan és gyorsan vízkövesedő csaptelepek takarítását. Engedjen a kádba fürdővizet, de most ahelyett, hogy elfekszik benne, öntsön bele kétflakonnyi húsz százalékos ecetet. (Ez a mennyiség teli kádra vonatkozik). Hagyja hatni legalább fél órán keresztül, majd engedje le a vizet.

Bórax és aszkorbinsav

Ezt az eljárást nem annyira kedvelem, de csak azért nem, mert irtózom a bórax állagától, ezért ritkán használom. A keverék viszont tényleg hatásos, és ha más éppen nincsen itthon, ha kelletlenül is, de előveszem. Keverjen annyi aszkorbinsavat a bóraxhoz, hogy kenhető pépet alkosson, majd ezzel súrolja ki a kádat. A végén jó alaposan öblítse ki vízzel.

Konyhasó és ecet

Erre a legjobb a nagyon apró szemcsés konyhasó, hogy ne karcolja össze vele a kádat. Keverje el a sót ecettel úgy, hogy amolyan menzai tejbegríz állaga legyen, majd sikálja ki vele a kádat. A jobb eredmény érdekében sikálás után hagyja hatni az anyagokat körülbelül tíz percig, és csak ezután zuhanyozza le a masszát.

Aszkorbinsav és ecet

A por alakban kapható citromsóval hintse be a kádat, majd a húsz százalékos ecetbe mártott szivaccsal habosítsa fel. A végén az egészet hideg vízzel öblítse le. Ez a szer meglehetősen agresszív, ezért mindenképpen használjon kesztyűt a művelet alatt!

Gyógyszertári alkohol

Az alkohollal is roppant egyszerűen csillogóvá varázsolhatja a szanitert. Permetezze be vele a kádat, és nedvesítsen be vele egy nedvszívó rongyot is, amivel még át is törli a felületet. Ettől kezdve már nem lesz gondja a káddal, mivel az alkohol elpárolog. Ez egyébként tökéletesen fertőtleníti a kádat, én a vécéülőkét is ezzel a módszerrel szoktam tisztítani!

Ammónia és víz

Öntsön egy pohár ammóniát két liter vízhez, és az így kapott eleggyel törölje át a kádat/csapot. Hagyja rajta tíz percig, majd törölje le a felületet tiszta, hideg vizes szivaccsal. Ennél a keveréknél csak arra vigyázzon, hogy ne forró vízbe keverje el az ammóniát, mert szúrós szaga van, és nem kellemes (meg persze nem is egészséges) belélegezni a forró gőzét.
 
 
0 komment , kategória:  Jó tanácsok!  
pajzsmirigy alulműködés
  2016-06-15 20:47:05, szerda
 
  5 tipp a pajzsmirigy működés fokozására
________________________________________
Ha nem működik megfelelően a pajzsmirigyünk levertek leszünk és ragadnak ránk a kilók. Ha érdekel pár tipp a működés fokozására akkor mutatjuk:)
A pajzsmirigy alulműködés néhány tipikus jele
- nehéz elalvás, gyakori ébredés, vagy normális mennyiségű-minőségű alvás utáni nehéz kelés
- kevés energia, izomgyengeség
- túlzott érzékenység a hidegre
- gyenge haj és köröm, korai őszülés, vagy kopaszodás a szemöldök külső harmadának az elvesztése, sárgás bőrszín
- emlékezetkihagyás, felejtés, hangulatingadozások, depresszió, ingerlékenység
- nem vagyunk képesek fogyni, bármilyen fokozottan is próbáljuk
- hirtelen szívdobogás, túl gyors vagy túl lassú szívdobogás
- megmagyarázhatatlan ízületi fájdalmak
- székrekedés, emésztőrendszeri problémák, nagyfokú cukor- és szénhidrátéhség
- libidócsökkenés
- alacsony testhőmérséklet
Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elégséges mennyiségű hormont.
Ezek a tünetek természetesen külön-külön más betegségek során is előfordulhatnak, viszont együttesen ezek számítanak a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb jeleinek. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, jelezzük orvosunknak, és végeztessünk vérképvizsgálatot T3, T4 és TSH szintek vizsgálatával kiegészítve.
Ha bebizonyosodott a pajzsmirigy alulműködés, a következő módszerek segíthetnek a mirigy működésének fokozásában:
1, A gluténtartalmú ételek, illetve a szójatermékek étrendünkből való elhagyása megkönnyítheti a pajzsmirigy működését, hiszen az endokrintermelés nagyban függ a szénhidrátfogyasztástól.
2, Törekedjünk a stressz kerülésére, hiszen stressz során szervezetünk kortizolt termel,
mely megnehezíti a T3 hormon szintézisét.
3, Méregtelenítsük szervezetünket, legfőképpen a nehézfémektől.
4, A jód a legfőbb ásványi anyag, melyre a pajzsmirigynek szüksége van a megfelelő működéshez.
A jód mellett szedjünk C-vitamint, E-vitamint, szelént, cinket, omega3-zsírsavat és D-vitamint,
hogy ellássuk testünket az alapvető tápanyagokkal az egészséges működéshez.
5, A természetes hormonegyensúly beállítása nélkülözhetetlen a teljes felépüléshez. Kerüljük el a szintetikus gyógyszereket, kérjük meg orvosunkat, hogy írjon fel természetes alapú gyógyszereket.
A hormon tabletta viszont nem gyógyszer, hanem az ami a neve, valóban hormon, amit pótolnunk kell, ha annak hiányában van szerve
 
 
0 komment , kategória:  betegség, kórház  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 231
  • e Hét: 564
  • e Hónap: 7481
  • e Év: 147506
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.