Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Az imádság a lélek világossága
  2016-06-30 10:07:16, csütörtök
 
 

LinkAz imádság a lélek világossága

Legfőbb kincsünk az imádság, az Istennel való beszélgetés; hiszen ez találkozás és együttlét Istennel. Amiként testi szemünk fényessé lesz, mihelyt a fényt megpillantja, úgy ragyog és tündöklik az Isten felé forduló lélek is, szavakkal le nem írható isteni fényben. Persze azt az imádságot értem, amelyik a szív mélyéből fakad, nem pedig csak bizonyos megszokásból történik: nem meghatározott alkalmak és időközök szabják meg, hanem éjjel és nappal szünet nélkül tör elő.

Mert gondolatainkat nemcsak akkor kell Istenre irányítanunk, amikor belefogunk az imádkozásba, hanem az Isten utáni vágyakozásunkat és a reá való emlékezésünket is kapcsoljuk bele mindennapi teendőink végzésébe: a szegények gyámolításába, egyéb gondjainkba és üdvös jótékonykodásainkba. Isten iránti szeretetünk, mint a só, ízt ad mindennapi életünknek, és olyan lesz, mint a kedves ételáldozat az Úr előtt. Ne sajnáljuk, ha sok időt fordítunk is rá, mert egész életünkben mindig nagy haszon árad ránk belőle.

Az imádság a lélek világossága, Istennek igazi megismerése, közvetítő Isten és az emberek között.

Az imádság által a magasba emelkedő lélek az egekbe hatol, és kimondhatatlan ölelésekkel karolja át az Urat. Mint a csöppnyi gyermek az anyjához, úgy sír fel, és könnyezve esdi az isteni táplálékot; saját kívánságai szerint kér, de az ajándék, amit kap, különb az egész látható világnál!

Az imádság tiszteletre méltó követünkként van jelen Istennél, megvidámítja a lelket, lecsendesíti érzéseit. Amikor kimondom e szót: imádság, ne szavak egymásutánjára gondolj, hiszen az sóvárgás az Isten után, szavakba nem önthető, kimondhatatlan áhítat, nem is emberi teljesítmény, hanem az isteni kegyelem műve, amelyről az Apostol is azt mondja: Nem is tudjuk, hogyan imádkozzunk helyesen. A Lélek azonban maga könyörög helyettünk szavakba nem foglalható sóhajtozásokkal (vö. Róm 8, 26).

Az imádságnak ezt a kegyelmi ajándékát, ha valaki megkapja az Úrtól, ez el nem rabolható kincs lesz számára, és ez a mennyei táplálék teljesen betölti a lelkét. Aki pedig ezt megízleli, az az Úr iránti bensőséges örök szeretetre gyullad, és szívét mintegy lobogó tűzként hevíti.

Az imádkozásnak ezt az eredeti módját megvalósítva, díszítsd lelked házát szerénységgel és alázatossággal, tedd ragyogóvá az igazságosság fényével; ékesítsd jó cselekedetekkel, mint művészi aranylemez díszítéssel, és tedd mutatóssá azt - cifra és díszes kövek helyett - hittel és nagylelkűséggel. Mindezek fölé hajlékod betetőzéséül építsd fel az imádság boltozatát. Tökéletes házat építs tehát az Úrnak, hogy abban, mint fényes királyi házban, láthasd őt vendégül: őt, akinek már-már mintegy élő mását hordozod kegyelme által lelked templomában az imádság erejéből.

Aranyszájú Szent János püspök az imádságról

Link 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
Az Isten szeretet, és aki a szeretetben marad...
  2016-06-29 23:05:36, szerda
 
 
Az Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne. (1 János levél 4:16)


Jézus azt parancsolta, hogy mindenkit szeressünk

Az emberek gyakran csak a saját baráti körükre vagy családjukra korlátozzák a szeretetüket - aszerint, hogy a saját szempontjaik alapján kit találnak szeretetre méltónak.

Mindenkit szeretni azt jelenti, hogy mindenkinek a legjobbat akarjuk személyválogatás nélkül - nem részesítünk előnyben néhány embert másokkal szemben. Csak ez a szeretet önzetlen.

Jézus szeretete azt jelenti, hogy az igazat mondjuk

Jézus egész életén és halálán keresztül megmutatta, hogy mit jelent mindenkit szeretni. Tudta, hogy amire az embereknek leginkább szüksége van az az, hogy Istennel kibéküljenek, és ami akadályozza és megvakítja őket, az a bűn. Ezért a szeretete magában foglalta, hogy világosan elutasította a képmutatást, és arra vezette az embereket, hogy megítéljék az életüket Isten előtt. Jézus bűn nélkül élt, ezért élete tükör volt, ami mutatta az embereknek, hogy kik ők valójában. Azokat, akik befogadták őt megtérésre és megbocsátásra tudta vezetni, de sokan elutasították, mert nem akartak szembesülni az ő igaz voltával és őszinte szeretetével. Mindenkinek közvetlenül megmondta az igazságot és megmutatta nekik, mit kell megváltoztatniuk. Ezért sokan gyűlölték és végül megölték őt. Ma is sokan elutasítják őt és az igazságot, amit hirdetett.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Az Élet Himnusza
  2016-06-28 22:20:37, kedd
 
  LinkAz élet egyetlen - ezért vedd komolyan!

Az élet szép - csodáld meg!

Az élet boldogság - ízleld!

Az élet álom - tedd valósággá!

Az élet kihívás - fogadd el!

Az élet kötelesség - teljesítsd!

Az élet játék - játszd!

Az élet vagyon - használd fel!

Az élet szeretet - add át magad!

Az élet titok - fejtsd meg!

Az élet ígéret - teljesítsd!

Az élet szomorúság - győzd le!

Az élet dal - énekeld!

Az élet küzdelem - harcold meg!

Az élet kaland - vállald!

Az élet jutalom - érdemeld ki!

Az élet élet - éljed!
Kalkuttai Boldog Teréz


 
 
0 komment , kategória:  - Teréz anya  
Jézus követése nem tekinthető szórakoztató kirándulásnak
  2016-06-27 21:31:59, hétfő
 
  Jézus követése nem tekinthető szórakoztató kirándulásnak.

Jézus követése nem jelenti azt, hogy szakállt növesztünk és hosszú hajat, vagy fehér burnuszban kell járnunk.

Jézus követése nem jelent állandó réveteg tekintetet, mely az Isten közeledtére vadászik.

Gerhard Kroll ,,Jézus nyomában" címen írt egy kötetet, a szentföldi archeológiai leletek hátteréről. Sokat lehet megtudni belőle a Jézus korabeli történelemről, mégsem igazán Jézus követésére segítő olvasmány ez a könyv. Megelőlegezhetjük, hogy Jézus követése nem külső eseményekből áll, és nem egyenlő külsőséges vallásos mozdulatokkal.

Régebben egyik ifjúsági csoportban (valószínűleg igazságtalanul) ítélkeztünk a liturgia gesztusain (pl. összetett kéz, letérdelés -stb.) azzal, hogy nem a külsőség a lényeg. Azonban rájöttünk, hogy a belső rezdüléseink (talán akaratlanul is) külső mozdulatokban is kifejeződnek. Arra a megállapításra jutottunk, hogy az Egyházban mégis csak értelmes tapasztalat alapján alakultak ki a liturgikus gesztusok, és ha már ez így van, legjobb ezeket követni, oly módon, hogy bensőnkben megéljük azt, amit a gesztusaik kifejeznek.

A legismertebb könyvet Krisztus követése címen Kempis Tamás írta. Ez alapvetően lelki könyv.

Megtanulhatjuk belőle, hogy a lélek adhatja át magát az Istennek.

Megismerhetjük azt a vigasztalást, amelyet az ember lelke az Isten közelségében élhet át.

Elsajátíthatjuk a misztikus egyesülést, amelyben az emberi lélek lassan belülről érti meg Isten lelkének rezdüléseit és szándékait.

Végül az oltáriszentség titkairól beszél, vagyis az imádkozó ember legbensőbb érzelmeit tárja fel azoknak, akik szeretnének a Jézushoz kapcsolódó lelki utazásban résztvenni. Csak lelkünk mélyére kell tekinteni, kicsit befelé kell fordulni, szembe kell nézni önmagunkkal. Megtapasztalhatjuk, hogy a szegény és az alázatos szívű nagy békességben él. Önmagunk minősítésével kell tisztába lennünk.

,,Tanuld meg megvetni, ami odakint van és egész elszánással az odabent valóra figyelni." - vagyis egész bensőnkkel követni Jézust. ,,Hívogat szavaidnak édessége, de sok - sok vétkem nyomaszt." - vallja meg a szerző. Ez kézikönyv, mely nyomon követi az ember lelkének átalakulását, az elmélkedés és az imádság közben.

Akik Jézust igazán követni akarják, azoknak nem a külsejüket, hanem a lelkületüket kell átalakítaniuk, hogy rátaláljanak arra a lelki útra, amely a békességhez és az Isten országhoz vezet.

Jó utat!

Szakács Rajmund OP (Sopron)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω HIT  
Az Úr irgalma végtelen
  2016-06-26 23:28:55, vasárnap
 
  Az Úr irgalma végtelen,
Ezt folyton érzem én;
Habár nincs semmi érdemem,
Ő mégis hord kezén.

Nincs arra szó, sem gondolat,
Mi jóval áld az Úr;
Ha lankadok, ő szárnyat ad,
És terhem mind lehull.

Sok itt a bűn és küzdelem,
Az orkán zúgva dúl,
De minden vészben, tengeren
Megtart, megvéd az Úr.

Ha véget ér az életem,
Új otthont nyújt az ég,
Ott még szebb hangon zenghetem
A Bárány énekét.

 
 
2 komment , kategória:  Α - Ω Dicsőség  
Mi a bűnbánat lelki háttere?
  2016-06-26 22:14:12, vasárnap
 
  Mi a bűnbánat lelki háttere?

Lélektanilag a bűnbánattartás abból a természetes emberi adottságból fakad, amit a lélektan mond így és nem is a teológiai irodalom: hogy a bűntudat természetes feloldása a bűnbevallás. De ezt tapasztaljuk magunkon is: ha valaki fontos nekem, és tettem a kapcsolatunk ellen valamit, akkor feltör a természetes bűntudat, sőt a bűnbánat is, ami afelé visz, hogy belássam, mit tettem. Ennek természetes feloldása, hogy kimondom magamból, bocsánatot kérek, hogy helyreállítsam a kapcsolatunk egyensúlyát. Mindennek a lényege a szeretetkapcsolat. A gyónásban is jó esetben nem a bűn van a középpontban, hanem az Istennel való meghitt szeretetkapcsolatom, az eddigi történetünk, a bizalom és biztonságérzet. Hogy én is fontos vagyok neked, és hogy te is vágyhatsz arra, hogy nekem megbocsáss, mert te is akarod ezt a kapcsolatot. A gyónás tehát nagyon is természetes alapokon nyugszik. A gyónás egyik legnagyobb ellensége a szégyen. A szégyen természetes feloldása ugyanis a menekülés, az elrejtőzés, legdurvább esetben a megsemmisülés. Ezért gyóntató papként érdemes mindent elkövetni azért, hogy a gyónó szégyene enyhüljön, a reális bűntudata pedig megjelenjen. Ha valaki nagyon szégyenkezve jön, az akadályozza a gyónásban, nem pedig segíti. A gyerekek nevelésében is az egészséges erkölcsiségre és a bűnt természetes módon követni tudó bűntudatra érdemes a figyelmet fordítani, természetesen nem a megszégyenítésre.

Link

Pál Feri hanganyagok Link
 
 
0 komment , kategória:  - Pálferi ( Pál Ferenc)  
A lelkitükröknek mi lehet a szerepük?
  2016-06-26 22:12:04, vasárnap
 
  A lelkitükröknek mi lehet a szerepük?

Annyit segítenek, hogy legalább néven nevezik a dolgokat, kérdéseket intéznek hozzánk, elsősorban persze a cselekvés szintjén: a cselekvések és mulasztások mögötti hátteret már kevéssé világítják meg. De nagyon jó, hogy tágítják legalább a megfontolások körét. A benső munkát, a szándékok, körülmények, tettek vagy mulasztások együttes vizsgálatát csak mi tudjuk elvégezni. Nem csak a bűneimre érdemes koncentrálnom egyébként, amikor lelkiismeretvizsgálatot tartok, hanem a másik oldalra is: a lelkiismeretem azt is megmondja, hogy mit csináltam jól! Nem egészséges lelkiismeret, ami csak a rosszra hívja fel a figyelmet. Létezik neurotikus bűntudat, aggályos lelkiismeret is, ami a kétségbeesésre hajlamosít, megkérdőjelezi a reményt. Az ilyen emberek hajlamosak azt gondolni, hogy akkora bűnt követtek el, hogy Isten sem bocsát már meg nekik. A neurotikus bűntudatú embernek akkor is bűntudata lehet, ha nem is követett el bűnt. A gyóntatónak az is felelőssége, hogy ne csak arra hívja fel a figyelmet, ha a gyónó nem látja a bűnét, miközben van, hanem hogy rámutasson, ha nincs bűn ott, ahol a gyónó bűnt lát. A gyónás így az egészséges lelkiismeret kialakulását is szolgálhatja.

Részlet: Pál Ferenc: a böjt nem méregtelenítő kúra Link
 
 
0 komment , kategória:  - Pálferi ( Pál Ferenc)  
Hármas-egy Isten
  2016-06-25 22:50:10, szombat
 
 
Link
Hármas-egy Isten, neved áldja minden:

ég dicsér, s mi is, kiket a bűn még nyom,

kérünk, irgalmazz, bűneink bocsásd meg,

s vedd a szívünket! Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
Az imádság ereje
  2016-06-25 22:41:53, szombat
 
 
Egyszer egy munkatársa megzavarta II. János Pál pápát imádság közben, mert valami sürgős dolgot kellett elintézni. ,,Az ügy valóban olyan fontos és sürgős?" - kérdezte a Szentatya a munkatársától, mielőtt az megmagyarázhatta volna a problémát. ,,Igen, az!" - felelte nyomatékosan a munkatársa.
,,Akkor - mondta nyugodt hangon a pápa - folytassuk az imádságot."


(Forrás: Alfonso Aguilar: Egy pápa arcai, Heti Válasz Kiadó, 2011)
Magyar Kurir
 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
A google segít ünnepelni
  2016-06-25 22:35:33, szombat
 
  Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 711 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 198
  • e Hét: 600
  • e Hónap: 3351
  • e Év: 3351
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.