Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Különleges temetések...
  2016-06-29 11:24:56, szerda
 
  "Ma már nem egyedi vagy kirívó eset, ha valaki személyre szabott, vagy személyes élményeihez, álmaihoz, vágyaihoz, élete valamely meghatározó momentumához kapcsolódó temetést kér.

Rugaszkodjunk most el, és ne álljunk meg annál, hogy hova utazzon a család és hol szórják szét hamvainkat.

Engedjük szabadjára fantáziánkat és gondolkozzunk el azon, milyen extrém, különleges temetést választanánk magunknak.

Kevesen tudják, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy előre döntsünk temetésünk minden apró részletéről és kívánságunkat az eltemettetőnek teljesítenie kell, amennyiben kérésünk nem ütközik jogszabályba, vagy anyagilag nem terhelik meg az eltemettetőt irreális mértékben. Merjünk elgondolkodni és dönteni temetésünk körülményeiről!

A lehetőségek tárháza végtelen, valóban csak fantáziánkra van bízva, hogy hova vezessen utolsó utunk.

Lehetőség van többek között arra , hogy

• hamvainkat egy hajóról a Dunába, a Temzébe, vagy a tengerbe szórják

• egy mesterséges, víz alatti koporsónak köszönhetően, hamvainkat egy vízben oldódó zacskóba töltve engedik le koporsót a tenger fenekére, ahol végül vízi élőlények, halak, algák költöznek a lassan kiürülő nyughelyre, élettel töltve meg az elmúlást szimbolizáló fekhelyet, miközben hamvaink lassan szóródnak szét a tengerben, mindenhová eljutva az áramlatokkal

• hamvaink egy részét az űrbe kilőve keringjünk a Föld körül az idők végezetéig

• az égbolthoz és talán a mennyországhoz is a lehető legközelebb kerülve, hamvainkat sárkányrepülőről, repülőgépről vagy hőlégballonról is szétszórtathatjuk

• vízpartról, személyes búcsúszertartás keretében, környezetbarát urnában, virágszirmok társaságában engedhetjük útjára a hamvakat

• lehetőség van arra is, hogy hamvainkat bakelit lemezbe préselve még a síron túlról intézzünk néhány szót a búcsú szertartás résztvevőihez

• földi poraink egy részét töltényhüvelybe, vagy tűzijátékba töltve lődözzék a magasba

• vagy akár egyszerűen csak otthon pihenjünk meg kedvenc rózsabokrunk, almafánk tövében, ahol oly sok időt töltöttük rejtvényt fejtegetve

• vagy halálunk után, egy bensőséges hangulatú, családi megemlékezést követően, puha, bármikor megölelhető plüssmaciba csomagolva, a gyanútlan látogatók szeme elől ,,eldugva" lapuljunk a nappalik polcán, továbbra is szűk családi körben

• esetleg hagyományos, koporsós, vagy urnás temetési szertartást tegyünk 1-1 különleges kellékkel, szertartás elemmel, zenével emlékezetessé, egyedivé és különlegessé

De a sokszor talán kicsit extrém lehetőségek között válogatva soha ne felejtsük el: a temetés nem az árától lesz igazán szép és méltó! Sokkal inkább attól, hogy valóban az elhunytról, a közülünk eltávozott egyszeri és megismételhetetlen Emberről szól és kívánságát tükrözi!"
[Extrém temetési módok]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Himnusz
  2016-06-26 13:35:15, vasárnap
 
  1822.04. Bojárküldöttségek érkeznek Konstantinápolyba a fejedelemségekből. Megállapodnak a Portával a fanarióta korszak befejezéséről és az amnesztiáról. Oroszország az egyezményt nem fogadja el, kiéleződik viszonya a Portával. A khioszi vérengzés. A kegyetlen mészárlások következtében becslések szerint a sziget 100 ezer görög lakosából 1800 marad, a többieket a törökök megölik vagy elmenekülnek.
1822.06. Görög győzelem Khiosznál.
1822.06.21. A görög felkelők elfoglalják Athént.
1822.07.01. A fanarióták helyett román fejedelmeket nevez ki Moldvában (Ion Sandu Sturdza, 1822-1828) és Havasalföldön (Grigore Dimitrie Ghica 1822-1828).
1822.07.05. I. Ferenc az osztrák határőr csapatok által ugyan 1813 őszén felszámolt, de azután Illír Királyság néven mégis egyben tartott Illír tartományokat felosztva, visszaállítja az eredeti tartományi határokat (bár Illíria végleges felszámolására csak 1849-ben kerül sor). Többek között visszacsatolja a horvát tengerpartot a Magyar Királysághoz.
1822.08.13. A király elrendeli, hogy a hadiadót papírpénz helyett azonos névértékű ezüstpénzben kell fizetni Magyarországon.
1822.09.08. Római katolikus nemzeti zsinat Esztergomban.
1822.09.11. A király, mellőzve az ogy. választási jogát, Jósika János bárót nevezi ki Erdély főkormányzójává.
1822.10. A török csapatok kivonják a román fejedelemségekből (amelyeket 1824-ben azután oroszok szállnak meg).
1822.12.01. A Szent Szövetség 1822. okt. 20-dec. 14. között Veronában ülésező harmadik - immár teljes - konferenciáján a nemzeti mozgalmak támogatása értelmében vett külpolitikai fordulatot végrehajtó Anglia ellenállása mellett Franciaország, Oroszország, Ausztria és Poroszország elítéli a görög lázadókat (emiatt lemond Kapodisztriasz orosz külügyi államtitkár), továbbá felhatalmazza Franciaországot a beavatkozásra a spanyol forradalom ellen. Ausztria hiába javasolja, hogy Itáliát alakítsák át osztrák fennhatóság alatt álló államszövetséggé.
1822.12.30. A porosz kormányzat a Poseni Nagyhercegségben a lengyel és a német nyelvet egyaránt hivatalossá teszi az iskolákban.
1823.01.22. Kölcsey Ferenc megírja a Himnuszt. Ma ez a nap a Magyar Kultúra Napja.
1823.03.20. Katonai erővel oszlatják fel a rendeletek ellen tiltakozó Nyitra megyei közgyűlést.
1823.03.25. Anglia a felkelő görögöket hadviselő félnek ismeri el.
1823.04.07. A Szent Szövetség által felhatalmazott francia csapatok átlépik a spanyol határt, május 24-én elfoglalják Madridot, június 24-én Cadizt, a forradalmat leverik, s VII. Ferdinándot véres megtorlás közepette visszahelyezik a trónra. Ez a Szent Szövetség utolsó győzelme.
1823.04.11. Az asztroszi második nemzetgyűlés, amelyen kiéleződnek az ellentétek, s a görög felkelés polgárháborúba torkollik, amelyben1824-re mérsékelt, angolbarát fanarióta Alekszandrosz Mavrokordatosz kerekedik fölül a Filiké Hetéria által is támogatott Kolokotronisszal szemben: Kolokotronisz ellenkormányának csapatai Nauplion mellett vereséget szenvednek.
1823.12.02. A kongresszushoz szóló üzenetében James Monroe amerikai elnök visszautasítja a Szent Szövetség beavatkozását a dél-amerikai szabadságmozgalmakba, s kijelenti, hogy az európai hatalmaknak nincs beleszólásuk az amerikai kontinens ügyeibe ("Amerika az amerikaiaké" - Monroe-elv).
1824 - 1825. Megalakul az első szakszervezet Angliában.
1824 - 1826 Burmát megszállják az angolok.
1824. Párizsban elkészítik az első beszélő és alvó babát.
1824. Katona Mihály geográfus a "Közönséges és természeti földleírás" c. munkájában ismerteti a földi gázok vizsgálati módszerét
1824. Delizsánszok mellett megjelentek az éjjel-nappal közlekedő gyorskocsik.
1824. A Porta Mohamed Ali egyiptomi alkirályhoz fordul segítségért a görög felkelők ellen, cserében felajánlva neki Krétát, hadvezérének, Ibrahimnak pedig Morea kormányzói posztját. A helyi bolgár csorbadzsik Dimitraki Hadzsitosev vezetésével elűzk a vracai görög püspököt, helyébe a bolgár Gavril Bisztricsanint ültetik. A vezetők börtönbe kerülnek.
1824. I. Ferenc visszacsatolja a napóleoni háborúk alatt elcsatolt Fiumét Magyarországhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Temető : Mohács
  2016-06-25 12:24:24, szombat
 
  "A mohácsi küzdelemben részt vett 25-26 000 főnyi magyar seregnek mintegy kétharmada veszett el. A török hadsereg létszáma, reális számításokkal, 75 000-re tehető, ebből vagy egyharmad rész irreguláris martalócféle volt.
A török sereg halottainak számát nem tudjuk. Magyar kéz nem jegyezte fel, a török kútfők, pedig komolytalanul csekély számot mondanak.
A halottak egy részének eltemetésére nyilvánvalóan készen állottak az építeni kezdett szekérsánc és az ágyúállások árkai. Egy 1573-ban a csatatéren járt német utazó, Gerlach István, a konstantinápolyi császári követ tolmácsa, feljegyezte, hogy Mohácstól délre fél mérföldnyire (kb. 3-4 km) látta azoknak az egykori ágyúállás-árkoknak besüppedt helyeit, amelyekbe a csata után a halottakat eltemették.
Tudjuk, hogy a legnagyobb küzdelem a másfél-két km hosszúságúra nyúlt török ágyúállások előtt zajlott le. Gyér történeti adatokból arra lehet következtetni, hogy a törökök is árkokban helyezték el ágyúikat. Ha ez megfelel a valóságnak, bizonyos az is, hogy az elhagyott török ágyúsáncolások árkait is felhasználták a halottak eltemetésére.
Eleve valószínűnek látszik, hogy az ágyúállások árkai nem voltak elegendők a nagy temetéshez. Az északnyugat-délkeleti irányban jó 2 km hosszúságúra húzódó, 5-600 m szélességűre tehető belső küzdőtérben szerteszét heverő holttesteket, az elpusztult állatok nagy részét nyilvánvalóan a készen kínálkozó árkokba hordták, kézzel, hevenyészett hordágyakon, vagy szekérrel. A csata végső epizódjaként távolabb, s messze fel Mohács városáig, Lajmér faluig tartott utócsatározások és az üldözés térségein elesetteket azonban az erre a célra ásott, kisebb-nagyobb árkokban temethették el."
[Dr. Papp László]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Nincs Cím
  2016-06-24 18:39:36, péntek
 
  Ne felejtsék: holnap Múzeumok Éjszakája a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben!

Kapunyitás: 18 órakor

A belépés díjtalan (karszalag sem szükséges hozzá), mindenkit szeretettel várunk!

Részletek: https://www.facebook.com/events/565995920235408/
 
 
0 komment , kategória:  Helytörténet  
A fehérterror visszaszorítása...
  2016-06-24 16:52:08, péntek
 
  "A megszerzett hatalmát konszolidálni igyekvő, időközben kormányzónak választott Horthy és kabinetje számára egyre kínosabbá vált a fékezhetetlennek tűnő erőszak. Különösen a Népszava két újságírójának 1920. februári meggyilkolása korbácsolta fel a közvéleményt. Az ÉME működését először 1920 nyarán függesztették fel, de sikertelenül: a befolyásos szervezetet, melynek tagjai a törvényhozás, a kormányzat, az igazságszolgáltatás és a hadsereg legfelsőbb köreiben is ott voltak, nem tudták ellehetetleníteni. Végül csak 1923 elején, az ÉME ,,nemzetvédelmi csoportjainak" (azaz fegyveres különítményeinek) feloszlatásával sikerült semlegesíteni a radikális tömegmozgalmat.35 A tiszti különítményeket betagolták a magyar hadseregbe.36 1920 végén Horthy és a kormányzat kész volt akár erővel is rendet teremteni. November 11-én katonák és rendőrök megrohamoztak két hírhedt különítményes fészket: a Britannia szállót és a Cinkotán lévő Ehmann-telep barakkjait. Az Ehmann-telepi csatában öt különítményest agyonlőttek.37 A tiszti egységek felszámolása mellett Horthy ugyanakkor kormányzói amnesztiával mentesítette a fehér terror idején elkövetett gyilkosságok tetteseit a felelősségre vonás alól. A még zajló eljárásokat fokozatosan megszüntették.38 Az egyetemeken dúló erőszakot a bajtársi szervezetek által követelt numerus clausus törvénybe iktatásával szorították vissza."
[Törvényen kívül]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Megfejtik az egyiptomi hieroglifákat...
  2016-06-23 17:21:39, csütörtök
 
  1821.04.02. A 65 ezres felkelő román parasztsereg bevonul Bukarestbe. A zsákmányoló had elől tízezrével menekül a román lakosság Erdélybe.
1821.04.04. I. Ferenc elrendeli, hogy Magyarország állítsa ki az 1813-ban megajánlott újonclétszámból hátralékban maradt 28 ezer főt.
1821.04.06. A korábbi helyi lázongásokat összefogva a moreai Hagia Lavra kolostorból Germanos (Patrasz püspöke) irányításával felkelés indul (a Julianus-naptár szerinti márc. 25-e lesz a görög függetlenség hivatalos ünnepnapja.
1821.04.08. Az egyesült osztrák piemonti seregek Novaránál győznek a felkelők fölött.
1821.04.11. Az osztrák csapatok bevonulnak Turinba, és véget vetnek a szárd-piemonti forradalomnak.
1821.04.18. Alexandrosz Ypszilantisz ötezres seregével Bukarestbe ér.
1821.04.20. Vladimirescu és Ypszilantisz találkozója, amelyen kiderülnek nézeteltéréseik: előbbi a görög fanarióta vezetés és a román bojárok ellen harcol, utóbbi a görög nemzeti ügyért. Ypszilantisz visszavonul Târgoviştébe.
1821.04.22. Moreán általánossá válik a görög felkelés, amely során a félsziget 50 ezer muzulmán lakosából 15 ezret megölnek.
1821.04.27. Válaszként a kegyetlenkedésekre a szultán húsvét éjszakáján nyilvánosan felakasztatja Georgiosz konstantinápolyi patriárkát és 12 püspökét. A lépés elsősorban Oroszországot rázza meg, mint a birodalom ortodox lakosainak patrónusát.
1821.05.05. Szent Ilona szigetén meghal Napóleon.
1821.05.12. A laibachi kongresszus deklarációja a Szent Szövetség szellemében pontosítja a beavatkozás elvét.
1821.05.13. A felkelés leverésére (az érvényes orosz-török szerződések ellenében) három török sereg lépi át Havasalföld határát. Vladimirescu is elhagyja Bukarestet, a havasalföldi kormány Brassóba menekül, a nagybojárok egy része Erdélybe, Bukovinába és Besszarábiába. Május 15-én a törökök bevonulnak Bukarestbe.
1821.05.15. A császár államkancellárrá nevezi ki Klemens Metternichet, a kontinens politikai rendszerét meghatározó módon befolyásoló osztrák politikust ("metternichi szisztéma").
1821.06.08. Ypszilantisz elfogatja és kivégezteti Vladimirescut.
1821.06.19. A magára maradt görög felkelést Drăgăşani-nál a törökök vérbefojtják. Alexandrosz Ypszilantisz Ausztriába menekül. Moldvában szintén összeomlik a felkelés, Mihai Şuţu Oroszországba menekül.
1821.07.16. A pápa létrehozza a gnesen-poseni püspökséget.
1821.07.18. Az ortodox főpapság lemészárlása miatt a cári kormány J. Kapodisztriasz fogalmazta ultimátuma a Portának, amely a fejedelemségek kiürítését követeli.
1821.07.20. Münz Mózes óbudai rabbi avatóbeszédével ünnepélyesen felavatják Óbuda negyedik, ma is álló klasszicista zsinagógáját (Lajos u. 163.). A XVIII. század utolsó harmadára az óbudai lett Magyarország legnépesebb zsidó községe.
1821.08.10. A Porta elutasítja az orosz ultimátumot, mire Oroszország megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat.
1821.10.05. A Theodorosz Kolokotronisz vezette görög felkelők elfoglalják Tripolit, a peloponnészoszi török főhadiszállást. A várost feldúlják, lakóit lemészárolják.
1822 ősze A vármegyék megtagadják az újoncozási és az adórendelet végrehajtását.
1822. I. Ferenc rendeletben írja elő, hogy a hadiadót papírpénz helyett ezüstben kell fizetni. Ez az adóösszeg két és félszeres emelését jelenti. A vármegyék sorra megtagadják a rendelkezés végrehajtását. (A nemesi-nemzeti ellenállás nyitánya.) Pesten megindul az Auróra c. zsebkönyv. Szerkeszti Kisfaludy Károly.
1822. A Zichy-kastély teljes körülépítése megtörténik.
1822. Joseph Nicéphore Niepce első fényképe.
1822. Champollion megfejti az egyiptomi hieroglifákat.
1822. a felszabadított amerikai rabszolgák megalapítják Libériát
1822. Horvátország ismét a Magyar Királyság része lesz
1822.01.13. Az Epidaurosz melletti Piadában összeült első görög nemzetgyűlés- a Hetéria Főtanácsát felosztva - kikiáltja az önálló Görögországot.
1822.01.27. A piadai görög nemzetgyűlés liberális szellemű ideiglenes alkotmányt fogad el, az 1795-ös francia alkotmány mintájára 5 fős direktóriummal, élén Alekszandrosz Mavrokordatosszal.
1822.02. A török hadsereg legyőzi és megöli Ali janinai pasát. A fejedelemségekből és Epiruszból felszabaduló török erők lerohanják Macedóniát és Thesszáliát.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Aradi adalékok...
  2016-06-22 23:30:19, szerda
 
  "Aradi adalékok (Forrás: Múlt-kor)

Az aradi elítélteket Winkler Brúnó, Sujánszky Eusztách, Bardócz Sándor és Pleva Balázs minorita szerzetesek, Baló Béni református lelkipásztor és Vasile Sombati ortodox pópa kísérték utolsó útjukra.
Aznap esett az eső Aradon
Franz Bott, a hóhér ezelőtt még sosem akasztott arisztokratákat.
A kivégzés reggelén Arad őrsége riadókészültségben volt. A katonák égő kanóccal álltak a várfalon az ágyúk mellett.
Kiss Ernőt csak egy golyó találta el a vállán a felé küldött háromból. Büntetésül a rá célzó három katonát lecsukatták.
Poeltenberg Ernő csak ennyit mondott, amikor elindultak vesztőhelyük felé: "Szép kis deputáció megy az Úristenhez, hogy a magyarok ügyét képviselje!"
Damjanich törött lába még nem forrt össze, ezért szekérre ültették, amin derűs nyugalommal szivarozott.
"Régen nem voltam már friss levegőn!" - szólt Leininger-Westerburg Károly a mellette haladó papnak.
Aulich Lajos utolsó éjszakáján Horatiust olvasott.
Elsőként Poeltenberg Ernőt vezették a bitófához. Baló Béni református lelkész így emlékezett vissza erre a pillanatra: "A hóhér a kötelet a nyakára teszi, s vasszögre ráhurkolja. Egyik pribék kikapja a zsámolyt Poeltenberg alól, a másik kettő teljes erővel húzza lefelé két karját, és rákapaszkodik, hogy kinyújtsák a felakasztott testet. A hóhér erőlködik, hogy az áldozat nyakát kitörje, azonban Poeltenbergnek igen izmos bikanyaka volt, s a hóhér sokáig vesződött, míg végre célt ért. A vértanú haláltusája hosszú és szörnyű volt, s Tichy őrnagy kárörömmel nézte az első akasztást."
Török Ignác szívrohamot kapott, mielőtt a hóhér végezhetett volna vele.
Láhner Györgynek aznap volt az 54. születésnapja.
Nagysándor József az utolsó pillanatig szivarozott.
Leininger-Westerburg Károly a hesseni nagyhercegség leszármazottja volt. Távoli rokonai között az angol uralkodóház egyes tagjai is szerepeltek. Mivel nagyon magas ember volt, sokat szenvedett, mire kimúlt.
Mégsem ő szenvedett a legtöbbet, hanem Damjanich, akinek a maga 190 centijével földig ért a lába. A hóhér nem is tudta eltörni a nyakcsigolyáját, hanem meg kellett fojtania.
Vécsey Károly apja a császár mellett szolgáló magyar nemesi testőrség utolsó parancsnoka volt, és külön levélben kérte Ferenc Józsefet, hogy méltatlan fiát fossza meg kamarási méltóságától - vagyis kitagadta. Utolsóként lépett a bitó alá annak az aradi várnak a tövében, amit ő foglalt el a császáriaktól. Damjanich holtteste előtt elhaladva megcsókolta annak kezét, pedig Szolnok bevétele után csúnyán összekaptak mindenki füle hallatára.
Schweidel József pontos naplót vezetett fogsága alatt. 1849. október 5-én ez állt benne: "...zárom ezeket a sorokat, és remélem, hogy október 6-án örvendetesebb érzésekről számolhatok be..."
Kiss Ernő dúsgazdag milliomos volt. Korábban még Haynaunak is adott kölcsön, aki azonban adósa maradt.
Nagysándor József búcsúlevelében így köszönt el menyasszonyától. "Szerencsés, nagyon szerencsés az a férfi, akié lesz ez a csakugyan minden tekintetben tökéletes, mennyei teremtmény - lelkem mélyéből azért imádkozom bensőséges hévvel, hogy Isten adjon neki sok szerencsét." Arája később Klauzál Gábor felesége lett.
Karl Ernst törzshadbíró, aki a halálos ítéleteket meghozta, 1867-ben, tehát a kiegyezés esztendejében lovagi rangot kapott Ferenc Józseftől."
[Történelemtanárok Egylete]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Hősök napja
  2016-06-21 20:05:20, kedd
 
  "Most vasárnap, május utolsó vasárnapja, nem csak gyermeknap! Szinte teljesen eltűnt a köztudatból a "Hősök napja", vagy a "Hősök emlékünnepe" kifejezés. Pedig közel 100 éves törvény határozza meg a kereteit. Fontos ezt tudnunk, mikor gyakran már azon vesszük észre magunkat, hogy idegen kereskedelmi érdekek szerint éljük meg ünnepnapjainkat, vagy mikor mások mondják meg, mire kell emlékeznünk. Van elég sok olyan emlék-, és ünnepnap, ami saját népünkből, történelmünkből, kultúránkból merít. Hagyományainkkal egyetemben tartsuk, üljük, és éljük meg ezeket, attól függően, hogy emlék-, gyász-, vagy éppen ünnepnapról van szó!

"A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az I. világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe,[2] Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett első világháborús katonára emlékeztető hősök emlékköve, melyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén a Millenniumi emlékmű előtt.


A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk[3] rögzítette, mely kimondta, hogy ,,minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli". Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg.

A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény[1] a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, ,,akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért." (Wikipédia)"
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Meghívó
  2016-06-20 12:15:02, hétfő
 
  Mindenkit szeretettel vár a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a Múzeumok Éjszakáján most szombaton (június 25-én) este 18 órától éjjel 2 óráig. A belépés díjtalan, nem szükséges Múzeumok Éjszakája karszalag a programjainkon való részvételhez.

További információk: www.facebook.com/events/565995920235408/
muzej.hu/hu/hegyvideki-helytorteneti-gyujtemeny

Részletes programajánlónk:

18:00-tól folyamatosan: nosztalgikus képnézegető; helytörténeti kvíz; hegyvidéki üdvözletküldés képeslapokon
18:00-20:00 Helytörténeti memóriajáték gyerekeknek
18:00-21:00 Fényképezkedés századfordulós ruhákban
18:30-20:00 Első világháborús hadtörténeti előadás és fegyverbemutató - Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár
19:00-tól Hegyvidéki ételkóstoló
20:00-21:00 Népzenei koncert és néptáncbemutató - Bajkó zenekar, Kacsó Hanga Borbála és az ELTE Néptáncegyüttes
21:00 Szabadulós játék kisorsolása a látogatók között, mellyel ingyenes részvételt lehet nyerni a játékra aznap éjszakára
21:15-21:45 Első világháborús hadtörténeti előadás (2. rész)
22:00-22:30 Tárlatvezetés - Hegyvidék a ,,Nagy Háború" idején kiállításon
22:30-00:30 Kertmozi - Nyugaton a helyzet változatlan (1979)
 
 
0 komment , kategória:  Helytörténet  
Német Szövetség alaptörvénye...
  2016-06-19 15:00:08, vasárnap
 
  1820.07.02. Karbonári felkelés tör ki Nápolyban, amelynek nyomására azután IV. Ferdinánd bevezeti az alkotmányt.
1820.07.03. Nápolyban forradalom tör ki.
1820.07.08. A Frankfurt am Mainban ülésező német szövetségi gyűlés átveszi a Bécsi Kongresszus záróokmányát és a Német Szövetség alaptörvényét.
1820.07.16. Bernhard Antal megindítja az első helyi hajójáratot a Vigadó tér - Batthyány tér - Császárfürdő - Óbuda között.
1820.09.14. Felavatták a régi Szent János kórház új épületét, amely a földszintes épület egy emeletesre bővítésével, és a polgári lövölde területének beolvasztásával épült meg. Továbbra is megtartva mind a kórház, mind a szegényház funkcióját. Első hivatalos neve Városi Női Kórház lett, csak később a bejárata mellett álló — a lőegylet védőszentjének nepomuki Szemt Jánosnak szobráról kapta a Szent János Kórház nevet.
1820.09.18. Elsősorban a Közép-Lengyelország (Lódz stb.) felé irányuló német gazdasági kolonizációt ösztönző lengyel törvény születik.
1820.10.01. A Hetéria főtanácsa a besszarábiai Izmail temetőjében dönt a felkelés megindításáról (nem utolsósorban az albán-görög államot ígérő Ali janinai pasa lázadása miatt). A szervezetnek már tagja Mihai Şuţu moldvai fejedelem (1818-1821) is.
1820.10.16. Lázongás Szentpétervárott a Szemjonovszki gárdaezredben.
1820.11.20. Bernhard Antal beszüntette hajójáratait.
1820-as évek Földgázzal világítanak az aknaszlatinai sóbányában
1918.11.12. Franciaország a kongresszuson csatlakozik a Szent Szövetséghez.
1821 - 1822 Kiscelli kálvária stációinak készítése. Helyreállítása 1996-ban.
1821 - 1823 A Kórház utcai temetőkápolna építése.
1821. Tabánnak három iskolája volt. Egy német, egy illyr katolikus és egy illyr nem egyesült.
1821. kitör a görög szabadságharc (-1830)
1821. Bellingshausen expedíciója az Antarktiszra
1821.01.15. A Hetéria és a román Tudor Vladimirescu orosz hadnagy (ugyancsak a Hetéria tagja) megegyezése a közös törökellenes harcról. Vladimirescu megegyezik a havasalföldi vezetőkkel is.
1821.01.26 - 05.21. A Szent Szövetség Anglia és Franciaország távollétében Laibach/Ljubljanában folytatódó második kongresszusa felhatalmazza Ausztriát, hogy csapatokat vessen be a nápolyi (majd a piemonti) forradalom leverésére.
1821.01.30. A szabadságharcot ellenző idős Alekszander Şuţu havasalföldi fejedelem halála. Az utódlási válság közepette az ajánok megfékezésére létrejött milicia (pandúrok) központjában, tartózkodási helyén, Olténiában megindul a görög fanarióta uralom elleni felkelés.
1821.02. Ali Tepeleni átáll a görög felkelők oldalára. Tavasszal hadjáratot indít Epiruszban, Livádiában és Moreán.
1821.02.04. Tudor Vladimirescu első kiáltványa Havasalföld népéhez az olténiai Pades falvában, amelyben a parasztokat a szultán nevében harcba szólítja a bojárok ellen.
1821.02.06. Az osztrák csapatok megindulnak a nápolyi karbornári ("Mafia") felkelés leverésére.
1821.03. A tripoli (Morea/Peloponneszosz) török főhadiszállásra tárgyalásra összehívott ortodox egyházi vezetőket börtönbe vetik, aminek nyomán a félszigeten felerősödik a görögök elégedetlensége.
1821.03.04. Alexandrosz Ypszilantisz csapatával Besszarábia felől átkel a Pruton, azaz átlépi a moldvai török határt.
1821.03.07 - 03.08. A Szent Szövetség által felhatalmazott osztrák haderő Rietinél és Pedelagonál legyőzi a nápolyi karbonári forradalmi csapatokat.
1821.03.07. Az előző nap Iaşiba érkezett Alexandrosz Ypszilantisz Mihai Şuţu moldvai fanarióta fejedelemmel együtt felkelésre szólító kiáltványt intéz a görögökhöz, akik csatlakoznak hozzá. Ypszilantisz átveszi a kormányzást Şuţutól.
1821.03.10. A carbonárik vezetésével felkelés robban ki Piemontban is.
1821.03.12. Vladimirescu serege megindul Bukarest ellen.
1821.03.17. A cár a Szent Szövetség forradalomellenes alapállása szellemében elítéli a görög felkelést és Ypszilantiszt távollétében megfosztja őrnagyi (Vladimirescut pedig hadnagyi) rangjától. A patriárka a Porta nyomására kiátkozza Ypszilantiszt.
1821.03.21. Megnyílik a kolozsvári színházépület.
1821.03.23. Az osztrák csapatok bevonulnak Nápolyba, és visszaültetik a trónra a forradalom elől elmenekült IV. Ferdinándot.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 313 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 303
  • e Hónap: 2669
  • e Év: 62257
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.