Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
kolerafelkelés
  2016-07-30 19:46:15, szombat
 
  1831.07.03. Megnyílik a balatonfüredi színház.
1831.07.09. Megjelenik Pesten Széchenyi István gr. Világ című műve.
1831.07.15. Egy másik lengyel felkelő sereg Memelnél leteszi a fegyvert.
1831.07.25 - 08.16. Parasztfelkelés ("kolerafelkelés") Észak-Magyarországon. A mintegy 45 ezer fellázadt parasztot katonai erővel verik le, amit kemény megtorlás követ.
1831.08. A görögök felrobbantják flottájukat, nehogy orosz kézre kerüljön.
1831.08.02. Belgiumot holland csapatok özönlik el. Franciaország ultimátumára a csapatokat kivonják.
1831.08.16. A lengyel szejm a 10-én leváltott Skrzynecki utódjaként Kruckowiecki állítja diktátorként a megosztott felkelés élére. A felkelő seregek főparancsnoka Henryk Dembinski marad.
1831.08.25. Egyezzmény Hessen-Kassel csatlakozásáról a Porosz Vámszövetséghez, amivel megszűnik a két porosz terület közötti vámhatár. Az egyezmény 1832 január 1-jével lép életbe.
1831.09. A konstantinápolyi pátriárka, a Porta és Szerbia megegyezése az autonóm szerb egyház létrehozásáról. Az orosz csapatok átmenetileg megszállják Krakkót, de pár hónap múlva osztrák nyomásra elhagyják.
1831.09.08. Ivan Paszkievics orosz főparancsnok a 6-7-i varsói győzelem után elfoglalja a lengyel fővárost.
1831.09.28. Lengyelország irányítására létrehozzák az 1848-ig működő Nyugati Bizottságot. Ugyanekkor újabb lengyel sereg teszi le a fegyvert Krakkónál.
1831.10.05. A lengyel fősereg Brodnicánál leteszi a fegyvert , a kormány és a politikusok nagy része átlépi a porosz határt.
1831.10.08. Miután Görögország nagyhatalmi kölcsönből megvásárolta ("visszavásárolta") Aitóliát és Akarnániát - északi határa az Arta-Vólosz vonal lesz -, Anglia, Franciaország és Oroszország végleg rögzítik az ország határait.
1831.10.09. Riválisai Nauplionban meggyilkolják Joannisz Kapodisztriasz görög kormányzó-elnököt. Fegyveres belharcok robbannak ki.
1831.11.15. A nagyhatalmak (Ausztria, Franciaország, Anglia, Poroszország és Oroszország), valamint Belgium és Hollandia londoni jegyzőkönyve garantálja Belgium függetlenségét, "örök időkre semlegesnek" nyilvánítva az országot.
1831.12.20. Görögország élére Augusztinosz Kapodisztriasz kerül (1831-1832).
1832 - 1833 Mohammad Ali egyiptomi helytartó háborút visel Törökországgal szemben, ennek eredményeként Törökország elismeri Egyiptom függetlenségét.
1832. Goethe: Faust (II. rész - az I. rész 1808-ban készült el)
1832. A Kristóf téren Nagy Kristóf szobrának elhelyezése (most a Központi Városház udvarán).
1832. Széchenyi kezdeményezésére megalakul a Budapesti Hídegyesület a Lánchíd felépítésére. Megjelenik Pesten az első ,,társaskocsi", az omnibusz őse. I. Ferenc országgyűlést hív össze Pozsonyba ( 1832-36). Az országgyűlés már magyarul tartja üléseit. Kossuth Lajos megindítja ,,Országgyűlési Tudósítások" c. kéziratos lapját, amely 1836-ig hetente jelent meg.
1832. eleje Ismét forradalom tör ki Itáliában, amelynek hírére Radetzky csapatai megszállják Bolognát. Giuseppe Mazzini vezetésével létrejön az Ifjú Itália mozgalom, amely célul tűzi az egységes köztársasági Olaszország létrehozását.
1832. Újabb sikertelen montenegrói kisérlet Podgorica elfoglalására.
1832. A szultáni haderő Szarajevónál végleg legyőzi Husszein Gradascevicet. Hercegovinát leválasztják Boszniáról, s a Husszein ellen korábban fellázadt Ali Rizvanbegovic uralma alá helyezik.
1832. (-1835) Nagy ukrajnai paraszt megmozdulások Usztyin Karmeljuk vezetésével.
1832. kialakul a svájci kantonok szövetsége
1832. Megjelenik az első társaskocsi Pesten.
1832.01. Közzéteszik Moldva Szervezeti Szabályzatát is. Ezzel a két román fejedelemségben párhuzamos intézményeket hívtak életre, ami fontos lépést jelent egyesülésük felé. Egyúttal mindkét statútum szentesíti Szentpétervár jogát a beavatkozásra.
1832.02.26. Megszületik a "Kongresszusi Lengyelország" autonómiáját (a reáluniót) felszámoló Organikus Statútum. Lengyelország az Orosz Birodalom - országgyűléssel és hadsereggel nem rendelkező - integráns része lesz, Paszkievics táborszernagy kormányzósága alatt.
1832.03.15. Az elfogadott alkotmány szerint Görögország alkotmányos monarchia lesz. Augusztinosz Kapodisztriasz egyidejűleg megválasztott kormányzó azonban fegyveres összecsapások közepette már 18-án lemond.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Háborús bűnösök...
  2016-07-29 16:52:31, péntek
 
  "A rendőrség augusztus 22-én reggel 8 órára példás rendben helyezte el a Fővárosi Bíróság (Budapest, V. kerület, Markó utca 27) ,,C" udvara körül a közönséget, a törvényszéki épülettömb ablakaiban emberfürtök lógtak. Pontban negyed kilenc órakor jelent meg népbíráival Rácz Endre népbírósági tanácselnök, dr. Csillag Dezső népügyész társaságában és mindannyian helyet foglaltak a kivégzőhellyel szemben, a szürke posztóval borított asztalnál. - A tanácselnök intézkedésére a siralomházból elsőnek dr. Szász Lajost, a Szálasi-kormány kereskedelmi és közlekedésügyi miniszterét vezették elő a fogházőrök. Szász kopott kék kabátban, minden ízében remegve állt a bíróság elé. Az elnök röviden közölte vele az ítéletet, majd a legfelsőbb hely (Tildy Zoltán köztársasági elnök) döntését, azután Csillag népügyész szavai hallatszottak: Kivégzőosztag parancsnoka, teljesítse kötelességét!"
[Tömegsírok Budapesten - Ellenszélben]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Látogatás az olasz temetőben
  2016-07-27 10:35:07, szerda
 
  "A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának, dr. Fehér Józsefnek meghívására Magyarországra érkezett Bruno Scandone altábornagy, az Olasz Köztársaság Védelmi Minisztériumának kegyeleti főbiztosa. Útja során az olasz vendég Zalaegerszegre is ellátogatott, ahol - dr. Fehér Józseffel és dr. Gyimesi Endrével közösen - koszorút helyezett el az olasz katonai temetőben.
Szépen rendezett az egerszegi olasz temető.Az olasz nagykövetség évek óta támogatja a zalaegerszegi olasz katonai temető karbantartását, melyet az altábornagy szerint az illetékesek példaszerűen gondoznak. Elmondta: Olaszországnak a világ minden pontján összesen 300 olyan temetője van, ahol olasz katonák nyugszanak, s ezeket rendszeresen felkeresik, hogy megbizonyosodjanak róla, lelkiismeretesen gondozzák-e azokat. Mostani magyarországi látogatásának egy másik apropója is volt, hiszen egy technikai egyezményt írt alá a magyar és az olasz állam, melynek értelmében a két nemzet kölcsönösen gondoskodik a saját országában található olasz és magyar katonasírok karbantartásáról. Emellett abban is megállapodás született, hogy a két állam segíti egymást a hősi halottak felkutatásában.
Az államtitkár kifejtette: törvény rendelkezik arról, hogy a katonai temetőket rendben kell tartani. Ebben számítanak a helyi önkormányzatok és katonaegyesületek hozzájárulására is."
[http://zalaegerszeg.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Temetők : Nagyrév
  2016-07-26 13:14:38, kedd
 
  "A nagyrévi kultúra temetkezései közül kevés a hitelesen feltárt síregyüttes és viszonylag kevés temetője ismert. Bóna István készített a témával kapcsolatos összefoglalást 1963-ban, valamint a temetkezés és kultusz témakörével átfogó szinten foglalkozik Csányi Marietta is. Bóna Tószeg-Ökörhalom, Szolnok-Szanda, Szőreg és Kulcs hamvasztásos temetkezéseire támaszkodott összefoglalásában. Ezek alapján általánosságban azt állapította meg, hogy a nagyrévi kultúra korai (ökörhalmi) fázisában szórthamvas rítust alkalmaztak, míg később az urnás temetkezések váltak általánossá.
Az újabb kutatási eredmények árnyalták ezt a képet. Kiderült, hogy a korai temetkezések között zsugorított csontvázasak is előfordultak pl. Rákóczifalva. Ezen felül Tompa Ferenc is említést tett csontvázas temetkezésekről a nagyrév-zsidóhalmi tell körzetében, melyet az 1980-as ásatások beigazoltak. Hasonló csontvázas temetkezésekről számolt be Gazdapusztai Gyula Hódmezővásárhely-Kökénydomb, Szentes-Berek esetében is.
Mindezek alapján elmondható, hogy valóban a hamvasztás az uralkodó temetkezési rítus a nagyrévi kultúra időszakában, de a nagyrévi csontvázas temetkezések feltárásai bebizonyították, hogy nem mondható egyedül alkalmazott rítusnak a kultúrában.

A temetkezési rítus jellegzetessége, hogy szigorú szabályokhoz kötött. A kultúra korai és klasszikus fázisából főként szórthamvas sírokat ismerünk. A hamvak általánosan lekerekített, négyszögletes alakú, kelet-nyugati tájolású sírgödörbe kerültek, az edénymellékletek legtöbbször a sírgödör keleti felébe lettek helyezve, míg a hamvak az északkeleti sarokba.[33] A késői (kulcsi) fázis jellegzetességei az urnás temetkezések, melyeket tállal fedtek le. A szórványosan előkerülő csontvázas síroknál is ugyanilyen szigorú tájolás figyelhető meg.
A temetkezési rítus hátterében egy olyan világkép állhatott, mely fontos eleme lehetett a szabályosság, szimmetria.
A temetők belső szerkezetéről elmondható, hogy általában kisebb sírcsoportokban figyelhetőek meg a temetkezések, van, hogy sírpárokat is el lehet ezeken belül különíteni (pl. Nagyrév-Zsidóhalom). Ez a kis sírcsoportos temetőláncolat a nagyrévi kultúra temetőinek jellegzetessége. Ilyennel találkozunk pl. Nagyrév-Zsidóhalom melletti temetkezéseknél, Tószeg-Ökörhalom és Szigetszentmiklós-Felső-Ürge-hegyi-dűlő esetében is. A sírcsoportok tagjai közt vérségi kötelék feltételezhető. Ezek a vérségi kapcsolatok meghatározó szerepet játszhattak a nagyrévi kultúra társadalmi felépítésében, ezt támasztják alá a temető-és a telepjelenségek is (pl. Tiszaug-Kéménytető két-három épületből álló házcsoportja).
[Wikipédia]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Idegenlégió...
  2016-07-25 21:55:21, hétfő
 
  1831 eleje Husszein gradačaci kapitány (Husszein Gradascevic) fellázad, beveszi Svornikot, majd elfoglalja Koszovót és Ipeket. Szövetségre lép a szkutari Musztafa Busatlival, akit azonban a két sereg egyesülése előtt legyőz Mehmed Resid pasa oszmán serege. Husszein Mehmed Residdel kiegyezve Travnik székhellyel boszniai vezír lesz.
1831 eleje Megjelenik Kassán Széchenyi István gr. Hitel című művére Dessewffy József válasza: A Hitel című munka taglalatja.
1831 nyara A novgorodi katonai telep felkelése.
1831. Az Akadémia is beszáll a könyvkiadásba, tíz év múltán pedig a Kisfaludy Társaság.
1831. Delacroix: A szabadság vezeti a népet
1831. kolera pusztított július 14-től szeptember 26-ig, 2.227 beteg közül 1.710 halt meg.
1831. Kassán megjelenik Dessewffy József ,,A Hitel című munka taglalatja" c. írása, melyben bírálja Széchenyi reformterveit. Bars vármegye közgyűlése feliratban kéri I. Ferencet, hogy nyújtson támogatást az oroszok ellen szabadságukért harcoló lengyeleknek. Pesten megjelenik Széchenyi István ,,Világ" c. műve (világosság), melyben Dessewffy ellenérveire válaszol. Északkelet-Magyarországon paraszti megmozdulásokra kerül sor. Koleralázadás, melyet a hadsereg számol fel. A király megtiltja a parasztok elleni statáriális bíráskodást. Wesselényi Miklós megírja ,,Balítéletekről" c. munkáját, melyben társadalmi-politikai reformterveit fejti ki. Szerinte a társadalmi reformok kibontakozását a társadalmi rétegek közötti ellenszenv, előítéletek és gyanakvás akadályozza. A könyv 1834-ben jelent meg Lipcsében.
1831. Az első tiszai vízmércét felállítják Szegeden. Ettől kezdve rendszeresen leolvassák a vízállást.
1831. Musztafa Busatli szkutari pasa bulgáriai hadjárata során beveszi Szófiát, Filibénél azonban vereséget szenved a török csapatoktól. Visszavonul Szkutariba, a törökök a várat beveszik, őt magát száműzik. Ezzel véget ér a Busatli-család 1757-től tartó uralma a Szkutari pasalikban.
1831. Sikertelen montenegrói kísérlet Podgorica elfoglalására.
1831. rabszolgalázadás tör ki Virginiában
1831. megalapítják a franciák az idegenlégiót
1831. meghal James Monroe
1831.01.18. Chlopicki megbukik, az új lengyel diktátor Mikhal Radziwil lesz. Az országot öttagú direktórium irányítja, melyben ott van Czatoryski is.
1831.01.20. A Hollandiától elszakadt Belgiumot a nagyhatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Poroszország, Oroszország) független és semleges államnak nyilvánítják.
1831.01.25. A lengyel szejm detronizálja I. Miklós orosz cárt, és kimondja a Romanovok trónfosztását, deklarálja a lengyel függetlenséget az 1772-es határok között. Adam Czatoryski herceg volt orosz külügyminiszter vezetésével koalíciós kormány alakul.
1831.02.01. Az első gőzhajó elindult Pestről Bécsbe.
1831.02.02. Lengyel győzelem az oroszok fölött Sztoczeknél.
1831.02.03. Forradalmi megmozdulások kezdődnek a közép-itáliai Modenában.
1831.02.07. Elfogadják a liberális monarchista belga alkotmányt. A kor legmodernebb alaptörvénye később mintául szolgál Köztes-Európa függetlenedő nemzetállamainak.
1831.02.09. A határt átlépő 115 ezer fős cári haderő megkezdi hadműveleteit lengyel területen a felkelők ellen.
1831.02.11. Pest és Bécs között megindul a rendszeres gőzhajóforgalom.
1831.02.14. Felkelés Pármában.
1831.02.25. Grochównál a lengyel felkelők vereséget szenvednek ugyan, de megállítják a támadó orosz csapatokat. Radziwill lemond, utódja Jan Skrzynecki lesz.
1831.02.26. Bolognában kihirdetik az Egyesült Olasz Tartományok alkotmányát.
1831.03.02 - 03.26. Osztrák katonai intervenció vet véget a közép-itáliai mozgalmaknak.
1831.05.01. Az egyik felkelő lengyel sereg Klebanównál leteszi a fegyvert.
1831.05.26. A lengyel felkelő fősereg súlyos veresége az oroszoktól Ostrolenka mellett. A szejm júniusban általános mozgósítást hirdet. A főparancsnok Henryk Dembinski tábornok lesz.
1831.06.04. Belgium trónjára lép I. (Szász-Koburg) Lipót (1831-1865).
1831.07. Közzéteszik a Havasalföld közigazgatását szabályozó korszerű Szervezeti Statutumot (Regulamentul Organic).

 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Temető : Tiszalök
  2016-07-24 18:17:55, vasárnap
 
  "Kísérteties orgiát lepleztek le a csendőrök a tiszalöki temető egyik kriptájában
A tiszalöki csendőrség az este arról értesült, hogy a temetőben titokzatos társaság éjszakánként
félelmetes szertartásokat és orgiákat rendez.
A csendőrök még az éjszaka rajtaütésszerűen megszállták a temetőt és rövid keresés után észrevették, hogy az egyik kripta vasajtaja tárva - nyitva állt. A lejárathoz lopództak és bevilágítottak.
Zseblámpájuk fénysugarában tizennégy halálsápadt arc meredt feléjük a kripta mélyéből.
A hátborzongató látvány, amely a csendőrök elé tárult a legkísértetiesebb ponyvaregényeket is felülmúlja. Vasárnap kihallgatták őket és vallomásukból kiderült, hogy hetek óta rendszeresen szoktak találkozni a kriptában. Amikor a hatósági orvos megvizsgálta az előállítottakat, egy férfit és két nőt súlyosan betegnek talált.
Az egyik elfogott nő kétségbeesésében jóddal megmérgezte magát, a másik pedig, akit betegsége miatt a nyíregyházi kórházba szállítottak, az emeleti kórterem ablakából levetette magát az udvarra.
A hatóságok megállapították, hogy a párját ritkító szörnyűségek egyik szereplője sem tiszalöki illetőségű. Az eljárás lefolytatása után kitoloncolják őket a község területéről."
[Huszadik Század]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Dicsőséges '19
  2016-07-23 14:36:56, szombat
 
  "A kommunista börtönt maga Mindszenty is megjárta: ,,Börtönből jöttem, láttam a parlament mennyezetig vérrel befrecskelt pincéit, a vízvezeték csöveire akasztottakat, hallottam a teherautók motorjainak berregését a halálpincék előtt, hogy a megkínzottak segélykérését ne hallják künn. (...) megcsonkították a kivégzettjeiket, (...) amikor Kun Bélával megérkeztek az ázsiaiak, akik a
pesti öröm- és hintáslegényeket megtanították szöget verni a köröm alá, a besózott élve-nyúzására, a kihúzott nyelvnek az orra szögelésére. Benézett börtönömbe Szamuelly, aki kézlegyintéssel intézett el húsz-harminc magyart. Láttam Korvin-Klein Ottót, a púpos gnómot, aki éjjel a Lánchídon lövette agyon és a Dunába szórta áldozatait. A vörös börtön kapuja a vörös pokolnak, amelyen át belátni a Szovjetbe. Most még a saját népüket gyúrják át ezekkel a fegyverekkel, kínzásokkal, gyilokkal, akasztófával, géppuskával. De meglátjátok, eljön az idő, amikor felrobbantják a világot és megkínozzák ezekkel az eszközökkel. Véres utópiát építenek a keresztény kultúra romjain. Az én szavam gyenge: Nyugat nem hallja meg. Talán megértenék Nyugat államférfiai is, ha a vörös börtönökön át néznének be ők is a Szovjetbe! Így nekünk, magyaroknak most még nem hisznek. Azt gondolják, miért fogjanak össze a Szovjet ellen, hiszen még nem az ő hazájukat gyújtogatja, csak a magyarokét. Nincs annyi eszük, mint a magyar parasztnak, aki a hetedik határból is hazaszalad tüzet oltani, ha meghallja a félrevert harangja szavát. De legalább ti higgyetek nekem! Te magyar értelmiség! Ne engedjétek el a földműves és a munkás kezét! A ti bűnötök lesz, ha magatoktól eltávolodni engeditek őket. Magyar munkás, térj észre! Azt hitted, hogy láncaid helyébe az egész világot megnyered. Most láthattad, hogy nagyobb nyomort kaptál a proletárdiktatúrától és lelkiismeret furdalást, hogy ezt a fúriát te segítetted."
[Mindszenty József: Emlékirataim. 4. kiadás. Budapest]
[Biró Aurél : A Tanácsköztársaság fővárosi karhatalmai]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Az első gőzhajó a Dunán...
  2016-07-21 20:28:21, csütörtök
 
  1830.04.24. A Porta beleegyezik Görögország függetlenségébe.
1830.06.11. Megalakul Pesten az Állattenyésztő Társaság, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület őse.
1830.07.27 - 07.29. Az ancien régime teljes visszaállítására törekvő X. Károly (1824-1830) alkotmányosságot felfüggesztő rendeleteire (július 25.) válaszul Párizsban a kontinenst megrázó forradalom robban ki ("júliusi forradalom" illetve "három dicsőséges nap"), amely 30-án megfosztja trónjától Károlyt .
1830.08.03. Orosz-osztrák megegyezés Karlsbadban, ennek értelmében elismerik a júliusi monarchiát, de nem engedik meg Franciaországnak, hogy Európa ügyeibe beleszóljon (azaz lényegében kizárják a Szent Szövetségből). II. Mahmud szultán újabb rendeletben konkretizálva megerősíti Szerbia széles autonómiáját, örökletes vazallus fejedelemnek ismerve el Miloš Obrenovićot. Ugyancsak elismeri a szerb egyház önállóságát, élén a belgrádi metropolitával. A török csapatok hat erőd kivételével kivonja a fejedelemségből.
1830.08.09. Új alkotmányt elfogadva Lajos Fülöp (1830-1848) orleansi herceg kerül a francia trónra. Ezzel Franciaország kiválik a Szent Szövetségből, s felbomlik az 1827-es hármasszövetség is.
1830.08.17. I. Miklós orosz cár a diplomáciai kapcsolatok megszakítását és egy a Szent Szövetség nevében megindítandó intervenciót körvonalaz Franciaország ellen.
1830.08.25. A németalföldi Brüsszelben belharcok robbannak ki a belga elszakadási törekvés miatt. A város a felkelők kezére kerül.
1830.08.26. A drinápolyi béke értelmében szabad kezet kapó szultán Mehmed Resid pasát küldi a fellázadt Musztafa Bushatli szkutari kormányzó ellen. Resid pasa első lépésként a Monasztir/Bitoljába tárgyalni hívott 1000 albán vezető felét lemészároltatja, majd Musztafa Bushati ellen indul.
1830.09. Az első gőzhajó megteszi a Pest és Bécs közötti próbautat.
1830.09.08. Ausztria és Oroszország elismeri Lajos Fülöpöt.
1830.09.14. A király megnyitja a magyar országgyűlést Pozsonyban.
1830.09.23 - 09.29. Brüsszelben visszaverik a fővárosba nyomuló holland csapatokat.
1830.09.26. Belga ideiglenes nemzeti kormány alakul Brüsszelben.
1830.09.28. Az országgyűlésen megkoronázzák I. Ferenc fiát, V. Ferdinándot.
1830.10.04. A nemzetgyűlés ikiáltja Belgium függetlenségét.
1830.10.14. Angol-francia szerződés Hollandia és az első párizsi békében megszabott határai között restaurált Belgium szétválasztásáról.
1830.10.18. I. Péter montenegrói uralkodó halála. Hatalmi harc eredményeként a világi és egyházi hatalom teljesen és ténylegesen a Petrović Njegoš család kezében összpontosul: Montenegró uralkodója II. Péter néven (1831-1851) lesz.
1830.11.11. Békekötés Cetinjében Montenegró és a boszniai török vezír között. Montenegró végleg és teljesen annektálja Brdát, expanziós kisérletét a tengerpart felé azonban Ausztria megakadályozza. Az 1798-as törvényszék helyébe 1831-ben létrehozzák Montenegró és Brda szenátusát, ami az első fontos lépés a modern államgépezet kiépítésében.
1830.11.17. A Magyar Tudós Társaság (Akadémia) megtartja első ülését.
1830.11.18. Miután az országot annektálni óhajtó Franciaország és a Bécsi Kongresszus szellemében intervencióra kész Oroszország ellen van, Anglia a számára rosszabb két másik megoldással szemben tudomásul veszi, angol-francia egyezmény születik Belgium függetlenségéről.
1830.11.29. A lengyel szabadságharccá szélesedő varsói felkelés kirobbanása ("novemberi felkelés"), nem utolsósorban I. Miklós belgiumi intervenciós terveinek megakadályozására.
1830.11.30. Londoni nagyhatalmi konvenció Görögország függetlenségéről.
1830.12.04. Adam Czartoryski vezetésével lengyel ideiglenes kormány alakul.
1830.12.05. A felkelt Lengyelország diktátorának Józef Chlopicki tábornokot nevezik ki.
1830.12.11. Az orosz csapatok és Konsztantin lengyelországi helytartó kivonulnak Lengyelországból.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Iszlám temetkezés
  2016-07-19 10:49:03, kedd
 
  "Az iszlám halottkultuszban a temetők sokszínű, sokrétű kultikus hagyományt őriznek. Olyan komplex jelrendszert alkotnak, amely betekintést ad a szakrális hagyomány világába, ugyanakkor a társadalmi értékrendet, a népi kultúra egyéb megnyilatkozásait is sejtetik még évszázadok távlatából is. A temetők sírjelei az iszlám világképet, a kultúra koronkénti jellegzetességeit tárják elénk. A török temetőkultúra az iszlám befolyása alatt álló temetési rítus állandósága mellett történelmi koronként változó sírjelölést mutat. Tekintetbe kell vennünk azonban, hogy a ránk maradt sírjelek többsége a társadalom vezető rétegének sírjelölésére ad példát, maradandó emléket csak számukra állítottak. A köznépi temetkezés szokásaira, sírjelölésének módjára történeti forrásokból, útleírásokból, összehasonlító néprajzi adatokból és a récens hagyományokból következtethetünk.
A kultúrtörténeti áttekintéshez a történelmi korszakok adnak jó fogódzót, bár a korszakhatárok a valóságban nem rajzolódnak ki, nem válnak el olyan élesen. Egy-egy történelmi korszakon belül is - különösen a mozgalmas szeldzsuk korban - szinte negyedszázadonként újabb sírjeltípusok jelennek meg, azonban néhány alaptípus továbbélése századok múltán is megfigyelhető. Jelképrendszerükben az arab, perzsa és a bizánci kultúrhatás sajátos keveredése érzékelhető."
[Terebess]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Gőzhajók a Dunán...
  2016-07-16 15:37:06, szombat
 
  1829.01. A kilenc rendszeres bizottság jelentéseinek megtárgyalása.
1829.02.21. Az orosz sereg átkel a Dunán.
1829.03.22. A békeszerződést előzetesen körvonalazó háromhatalmi londoni konferencia megvonja csak a görög szárazföld déli részére (Peloponnészosz, Attika, Boetia), kiterjedő Görögország határai is. A konferencia döntéseit jegyzékben továbbítják a Portához, amit az elutasít.
1829.06.11. Dibics orosz tábornok döntő orosz győzelme a törökök fölött Kulevcsánál, megnyílik az út a Balkánon át Drinápoly (Edirne) felé.
1829.06.30. A május eleje óta ostromlott Szilisztra kapitulál az oroszok előtt.
1829.08.03. Az argoszi (ötödik) görög nemzetgyűlés a livádiai győzelem után felhatalmazza az elnököt a béketárgyalásokra. A márciusi nagyhatalmi döntéssel ellentétben Görögország igényt tart Akarnániára is.
1829.08.14. Az orosz sereg először a modern történelemben átkel a Balkán-hegységen.
1829.08.15. Görög függetlenségi nyilatkozat.
1829.08.20. Az oroszok elfoglalják Drinápolyt és megindulnak Konstantinápoly ellen, mialatt a görög csapatok felszabadítják Közép-Görögországot. A Porta beleegyezik a márciusi feltételekbe.
1829.09.01. I. Miklóst Lengyelország királyának kiáltják ki.
1829.09.14. Megkötik a drinápolyi orosz-török békét . A Porta elismeri Görögország autonómiáját a szövetségesek védnöksége alatt. Nemzetközileg először elismerten megerősítik Szerbia autonómiáját, átengedve egyúttal neki az igényelt (mert 1813-ban egyszer már elfoglalt) hat déli nahijét. Az 1826-os akkermani szerződés szellemében megerősítik az öt év óta orosz megszállás alatt álló Havasalföld és Moldva autonómiáját: új szervezeti szabályzatot ("alkotmányt") kívánnak adni nekik. Oroszország annektálja a Duna-deltát a Kígyó szigettel. A Porta pénzügyi helyzetét megrendítő hatalmas kárpótlásra kényszerül, amelynek kifizetéséig az orosz csapatok megszállva tartják a fejedelemségeket. A Szorosokat megnyitják az orosz kereskedelmi hajók előtt, Oroszország szabadkereskedelmi jogot kap az Oszmán Birodalom egész területén és a Fekete-tengeren.
1829.10.08. Brăila, Giurgiu és Turnu erődeit a közvetlen török fennhatóság alól visszacsatolják Havasalföldhöz.
1829.10.12. Az 1826-os akkermani szerződésen alapuló szultáni fermán megerősíti Szerbia autonómiáját.
1829.11. A két román díván élére elnökként kerülő orosz Pavel D. Kiszeljov gróf irányítása alatt megkezdődik a szervezeti szabályzatok kidolgozása.
1830 - 1850. Balsac: Emberi színjáték
1830 körül A bőripari szakmát gyakorló iparosok agglomerációt hoznak létre a Tímár utca körzetében.
1830. A Dunai gőzhajózás megindulása.
1830. kimondták, hogy Pest város tanácsa és a törvényszék magyar nyelven dolgozik.
1830. A franciák megszállják Algéria egy részét, elfoglalják Algírt.
1830. Hatalmas árvíz a Tiszán.
1830. A zimbabwei királyság összeomlása.
1830. A franciák elfoglalják észak-Afrikát.
1830. Lajos Fülöp lép a francia trónra
1830. létrejön az önálló Belgium
1830. meghal Simon Bolívar
1830.01.23. Virág Benedek meghalt Budán.
1830.01.28. Megjelenik Pesten Széchenyi István gróf Hitel című munkája.
1830.01.28. Megjelenik Pesten Széchenyi István gr. Hitel című munkája.
1830.02.03. Anglia, Oroszország és Franciaország mint védnökhatalmak londoni katonai jegyzőkönyvei immár független államként ismerik el a görög örökletes abszolút monarchiát., A három hatalom egyszersmind Görögország gyámjának nyilvánítja magát. (A Porta a január 30-i fermánban azzal a feltétellel ismerte el örökletes királyságként, ha területét a korábban megállapítottal - és majd a pároszi jegyzőkönyvben rögzítettel - szemben, elcsatolva Tesszáliát. 1830.02.06. A kragujeváci szerb szkupstinában kihirdetik a szultáni okiratokat az autonómiáról.
1830.02.20. A pároszi diplomáciai jegyzőkönyvben Anglia, Franciaország és Oroszország pontosítja Görögország határait.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 313 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 303
  • e Hónap: 2669
  • e Év: 62257
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.