Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
túróval töltött " rózsa " zsemle
  2016-09-24 14:56:15, szombat
 
  DROZDZÓWKI - RÓZYCZKI Z SEREM I RODZYNKAMI


300-350 gramm búzaliszt
1 vaníliarúd (vagy vaníliás cukor)
fél csésze meleg tej
1 tojás
50 gramm cukor
50 gramm olvasztott vaj
13 gramm friss élesztő (vagy 1 teáskanál szárított)
nagyobb csipet só


Hozzávalók a töltelékhez:

egy kicsit több, mint egy fél csésze mazsola
forró víz
héja fél vagy egész citrom
250 gramm túró
vaníliás cukor
40 gramm cukor
1 tojás

1 tojás
púpozott evőkanál margarin, oldott és hűtött

elöszőr a tölteléket készitem el, a mazsolát vizben áztatom , majs kiveszem és a többi hozzávalóval együtt jól összekeverem .
a meleg tejet, cukort, élesztőt összekeverem , hagyom
egy tálban kikeverem a lisztet, sót, élesztős tejes lét, vaniliát, jól kidolgozom a tésztát.
utána pihentetem 1 órát.
10 darabba vágom fel, kis golyókat formálok belőle.
a golyókat egyenként kissé kinyújtom , Link
három helyen bevágom Link
a közepére teszek a töltelékből Link
majd összehajtogatom Link
Link
felvert tojással megkenem a tetejét és megsütöm 180 fokon
 
 
0 komment , kategória:  lengyel süteméyek  
túróval töltött " rózsa " zsemle
  2016-09-24 14:48:12, szombat
 
  DROZDZÓWKI - RÓZYCZKI Z SEREM I RODZYNKAMI


300-350 gramm búzaliszt
1 vaníliarúd (vagy vaníliás cukor)
fél csésze meleg tej
1 tojás
50 gramm cukor
50 gramm olvasztott vaj
13 gramm friss élesztő (vagy 1 teáskanál szárított)
nagyobb csipet só


Hozzávalók a töltelékhez:

egy kicsit több, mint egy fél csésze mazsola
forró víz
héja fél vagy egész citrom
250 gramm túró
vaníliás cukor
40 gramm cukor
1 tojás

1 tojás
púpozott evőkanál margarin, oldott és hűtött

elöszőr a tölteléket készitem el, a mazsolát vizben áztatom , majs kiveszem és a többi hozzávalóval együtt jól összekeverem .
a meleg tejet, cukort, élesztőt összekeverem , hagyom
egy tálban kikeverem a lisztet, sót, élesztős tejes lét, vaniliát, jól kidolgozom a tésztát.
utána pihentetem 1 órát.
10 darabba vágom fel, kis golyókat formálok belőle.
a golyókat egyenként kissé kinyújtom , Link
három helyen bevágom Link
a közepére teszek a töltelékből Link
majd összehajtogatom Link
Link
felvert tojással megkenem a tetejét és megsütöm 180 fokon
 
 
0 komment , kategória:  lengyel süteméyek  
tulipán süti
  2016-09-24 14:27:17, szombat
 
  BABKA TULIPAN

6 nagy tojás, szobahőmérsékleten.
170 gramm vaj, szobahőmérsékleten.
1 csésze cukor
1/3 csésze olaj
2 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1 teáskanál vanília esszencia vagy vaníliás cukor 1
2-3 evőkanál mák
héja fél citrom
1 evőkanál kakaó
1 narancsos kocsonyapor

a vajat a cukorral kikeverem , hozzá csurgatom az olajat , utána a sütöporos lisztet adom hozzá .
a tojásfehérjét pici sóval keményre verem fel, s óvatosan a masszához adom .
4 részra osztom a tésztát .
elsőbe citom és a mák kerül , a másodikba vanilia , a harmadikba kakaópor , a negyedikbe pedig a kocsonyapor .
kenyérsütőformába elöszőr a vaniliás massza megy , utána a kakaós, az után a mákos citromos, végén a kocsonyás massza . 180 fokon kb : 1 órát sütöm .

Link
 
 
0 komment , kategória:  lengyel receptek  
tojás mustármártással petrezselymes burgival
  2016-09-24 13:46:24, szombat
 
  JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
körülbelül 1 csésze húsleves
fél csésze tejszín
3 evőkanál mustár,
bors
kemény tojás
főtt krumpli
petrezselyem a díszítéshez

serpenyőben felolvasztom a vajat , majd hozzáadom a lisztet, s 1- 2 percig piritom , majd felöntöm a húslevessel.
habverővel csomómentesen elkeverem , fözöm , mig kellően besürüsödik .
belekeverem a mustárt, jól kidolgozom , sima krémes legyen .
most a végén adom hozzá a tejszint , csak összerottyantom .
főtt tojással, petrezselymes burgonyával tálalom .



Link
 
 
0 komment , kategória:  lengyel receptek  
Káposztaleves paradicsommal
  2016-09-24 13:25:09, szombat
 
  KAPUSNIAK Z MLODEJ KAPUSTY

fél fej káposzta
1 sárgarépa
1 gyökér
1 doboz paradicsom (vagy 6 kicsi, friss vágott paradicsom félbe)
fél egy kis zeller
1 hagyma
1 evőkanál liszt
120 gramm füstölt szalonna

bors
majoránna
fokhagyma
friss kapor
2-2,5 l húsleves

a szalonnát felkockázom , kisütöm a zsirját, hozzáadom a hagymát, abba beleteszem a karikára vágott zöldségeket,, répát, gyökeret, burgonyát, zellert.
felöntöm a levessel, s fözöm mig félpuha lesz .
hozzáadom az apritott káposztát, s a paradicsomot,is , összekeverem . készre fözöm .
liszttel behabarom , kaprot, majorannát a végén rakom bele.





 
 
0 komment , kategória:  lengyel receptek  
királynő kocka süti !
  2016-09-18 14:32:52, vasárnap
 
 

krémhez :
6 tojássárgája
2 csésze tej
1 csésze tejszín
150g cukor
vaníliás cukor
1 kanál liszt
3 teljes evőkanál kukoricaliszt
200 g vaj, szobahőmérsékleten.

még :

nagy csomag keksz
250g mascarpone
2-3 evőkanál Nutella

a tojássárgát, lisztet, fele tejet jól kikeverem ,
a maradék tejet cukorral, vaniliával felfözöm , hozzákeverem a tejszint , együtt 1- 2 percig lassú tüzön fözöm .
A tojásos lisztes keverékhez adom nagyon óvatosan a tejes tejszines folyadékot, közben kevergetem még. Visszaöntöm a lábasba és sürüre fözöm .
a lábasban hagyom kihülni .
egy közepes tepsit fóliával kibélelek, majd lerakok egy sor kekszet, arra simitom rá a kihült krém felét, majd még egy sor keksz következik .

a mascarponét és a nutellát krémesre kidogozom , s ezt fogom a tészta tetejére kenni .
ezzel készen is vagyok, csak a hütőbe kell berakni pár órára , utána már vágható , szeletelető is .



 
 
0 komment , kategória:  lengyel süteméyek  
krémsajtos zöldborsóleves !
  2016-09-18 14:06:22, vasárnap
 
  2 csirkemell
1 babérlevél
2 szem szegfűbors
4 burgonya
200 g zöldborsó
100 g levestészta
100 g olvasztott sajt
kapor,
petrezselyem
metélőhagyma
só, bors

A csirkemellet , répát , burgonyát kockára felvágom , felteszem 2. 5 liter vizben főni .
Hozzáadom a fűszereket, sót, borst, babért, kaprot, majd a burgonyát, borsót is .
Az egészet puhára fözőm , ha kell utána izesitek még.
Egy kis tálkában kikeverek kevés levest és a krémsajtot, amit a levesbe teszek s kevergetve fözöm 1- 2 percig . A tésztát kilön kifözőm , de azzal együtt tálalom , s megszórom kaprral.

Link
 
 
0 komment , kategória:  lengyel receptek  
krémes néger kocka !
  2016-09-17 17:10:56, szombat
 
  Hozzávalók: (a tepsi 21 x 21 cm)

torta:

4 tojás
100 g csokoládé
150 g vaj
2/3 csésze kristálycukor
100 g őrölt mandula
75 g őrölt dió
50 g zsemlemorzsa
csipet fahéj
1 teáskanál sütőpor

krém:

1 csésze tej
200 g krém 30%
1/2 csomag puding vanília (20 g)
4 evőkanál cukor
2 teáskanál zselatin
2 evőkanál cseresznyepálinka vagy rum (I használt rum)

továbbá:
20 dkg szilvalekvár

a tésztához az összes hozzávaló szobahőmérsékletű legyen !
a vajat és a cukrot habosra kikeverem , folyamatos keverés közben adom hozzá a tojássárgát, zsemlemorzsát, mandulát, diót, fahéjat , sütőport, olvasztott csokit.
legvégül adom hozzá a keményre felvert fehérjét.
kibélelem a tepsit papírral, beleöntöm a masszát, és megsütöm 175 fokon 35- 40 perc alatt .
megvárom mig kihül és 3 részre vágom fel.
a zselatint kevés vizben feloldom .
a fele tejet a cukorral felmelegitem , a másik felébe belekeverem a pudingot, majd a forró tejhez adom a pudingosat, s sürüre fözöm , s a zselatint belekeverem , 1 percig fözöm együtt .
a krémet megvárom mig kihül .
összeállitása . a tepsibe teszem az első lapot, azt megkenem a lekvárral, arra kerül a második lap, arra pedig a krém arra a harmadik lap .
a tetejét megszórom szeletelt mandulával

Link
 
 
0 komment , kategória:  cseh konyha !  
ecetes fokhagyma chilivel !
  2016-09-17 16:50:36, szombat
 
  5 fokhagyma
10. chili paprika
6 teáskanál cukor
0,2 l forralt és lehűtött viz
0,3 lhalszósz
1 evőkanál ecet

a tisztitott fokhagymát vékonyan felszeletelem , utána enyhén sós vizbe rakom .
1- 2 percre beledobom forró vizbe , majd utána hideg vizbe teszem .
a chili paprikát vékonyra felszeletelem és a fokihoz keverem .
a felöntőlevet elkészitem , a cukrot , vizet,halszószt és az ecetet összekeverem .
a paprikás fokhagymát üvegekbe teszem , ráöntöm a lét, lezárom ,
hütőbe rakom , állni kell 1 - 2 napig , s ekkor már fogyaszthtó is .





rizshez és húsok mellé nagyon jó !
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 100 db bejegyzés
Összes: 9007 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 205
  • e Hét: 1907
  • e Hónap: 21042
  • e Év: 690203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.