Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Az orvos halála (1966) - Páger Antal
  2017-01-12 11:59:37, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2017-01-12 11:42:53, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Szép írások
  2017-01-12 11:37:18, csütörtök
 
  Amit választunk, az minket is választ,
ne legyen semmi se túl messze.
Amit olvasunk, az minket is olvas,
az üresebb lapokat tépd össze.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-01-12 11:33:55, csütörtök
 
  De ma csukd be a könyvet, hogy hallja a szél,
hogy itt voltál, itt jártál valakiért,
aki ismer úgy, ahogy más még nem,
vedd el a magadét de másét nem!



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-01-12 11:28:33, csütörtök
 
  "Majd megöregszel és bánni fogod,
hogy bántasz, - azt, amire büszke vagy ma.
A lelkiismeret majd bekopog
s nem lesz emlék, melyben magadra hagyna.

Lesz vén ebed s az melléd települ.
Nappal pihensz majd, széken szunyókálva,
mert éjjel félni fogsz majd egyedül.
Árnyak ütnek a rezgő anyókára.

Az öreg kutya néha majd nyafog,
de a szobában csend lesz,
csupa rend lesz; hanem valaki hiányozni fog
a multból ahhoz a magányos csendhez.

Majd tipegsz s ha eleget totyogott
rossz lábod, leülsz. Fönn aranykeretben
áll ifju képed. Hozzá motyogod:
“Nem öleltem meg, hiszen nem szerettem."

“Mit is tehettem volna?" - kérdezed,
de fogatlan szád már nem válaszolhat;
s ki a nap előtt lehunyod szemed,
alig várod, hogy feljöjjön, a holdat.

Mert ha elalszol, ugrál majd az ágy,
mint a csikó, hogy a hámot levesse.
S a félelem tünődik, nem a vágy,
a fejedben: Szeress-e, ne szeress-e.

Magadban döntöd el. Én fájlalom,
hogy nem felelhetek, ha kérded: él-e.
Mert elfárad bennem a fájdalom,
elalszik, mint a gyermek s én is véle."

József Attila - Majd megöregszel


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-01-12 11:19:32, csütörtök
 
  Tibor bá' vissza a múltba online


~00000Egészen más dolog valamit tudni, és ugyanazt átélni. Amikor én voltam gyerek, tomboltak a gyerekbetegségek. Ez nem azt jelenti, hogy például egy gyerek nem kaphatott tüdőbajt, kaphatott, csak kaphatott mellé gyerekbetegséget is, amiken - az akkori orvosi felfogás szerint - okosabb volt átesni minél előbb. Ez különösen a rubeolára volt igaz, mert gyerekeknél könnyebb lefolyású volt, és persze gyógyulás után az egyén immúnissá vált a betegségre. Ráadásul terhes nők rubeolája egészen biztos súlyos rendellenességgel rendelkező gyerek világra hozását jelentette. Korabéli megoldás? Szülés előtt a nő essen át rubeolán, persze még gyerekkorban.

A bárányhimlő gyerekjátéknak számított, csak jelentett jó néhány nap ágyban tartást. Hasonlított a fekete himlőhöz, csak nem járt halállal és az apró pörsenések nyom nélkül gyógyultak ellentétben a fekete himlő ragyájával, ami egy életre ott maradt.

A skarlát elképesztően fertőző volt, és persze nem tudtak ellene tenni semmit. Illetve, iparkodtak adminisztratív módon védekezni. Ha egy lakásban skarlátos gyerek feküdt, akkor annak ajtajára kiragasztottak egy piros cédulát, hogy oda ne menjen be senki, majd a betegség után megjelent a KÖJÁL és a lakást kifertőtlenítette, ami egyenlő volt a ruhák, szőnyeg és a bútorok tönkretételével. Naná, hogy az emberek iparkodtak a betegséget titokban tartani.

A gyerekbetegség azt se jelentette, hogy felnőtt nem kaphatta meg, ha gyerekkorában nem esett át rajta. Ilyen volt például a kanyaró, amit legkönnyebben a 10 év körüli gyerekek élték át, felnőttek körében nem volt ritka a halál.

A mumpsz, mint vírusos betegség, természetesen feltartóztathatatlan volt, de nem kellett vele túlzottan számolni. Jó lenne tudni, hogy viszonyult a társadalom ezekhez? Úgy hogy több gyereket hoztak a világra, mint amennyit szándékoztak felnevelni, mert a gyerekek hullottak, mint összes a legyek. És most miért nem hullnak? Nos, hát, ez a lényeg. A vízválasztó a harmincas évek voltak, amikor megjelentek, először a szulfó készítmények, majd a penicillin. Ezekkel nagyon eredményesen lehetett harcolni a betegségekkel szemben, de nem csak ez. Később kifejlesztették a vakcinákat. Ma már a kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni létezik kombinált vakcina, amit már 12 hónapos kor után be lehet adni.

Személy szerint én az összes gyerekbetegségen átestem, vagyis élve kerültem ki belőlük, ami egyáltalán nem volt törvényszerű. Ráadásul még a tbc-t is összeszedtem, plusz két mellhártya gyulladás, számtalan torokgyulladás. Csoda, hogy megértem a kamaszkort. Ez meg is mutatkozott a közgondolkodásban. A gyerekek se gondolták, hogy feltétlenül meg kell érniük a felnőttkort. Ezért volt annyira elfogadható az állandó fohászkodás. Az emberek szavajárása volt ,,ha megérem", amit gyakran hozzátettek terveik említéséhez. ,,Tavasszal kifestetem a konyhát - ha (isten segítségével) megérem." Mondott ilyet egy 40 éves háziasszony, és ezen senki se ütközött meg. Igen, az élet folytatásához szerencse, vagy isten segítsége kellett.

Aztán a háború végével nagyot változott a világ. Jöttek az antibiotikumok, és az emberek gyorsan felejtenek. Napjainkban azon vannak felháborodva, ha valaki 65 évesen eltávozik közöllünk, ,,de, hát miért? Mi történt vele?" Mintha az életben maradás lenne a szabály, ami alól néha akad egy-egy kivétel is.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-01-12 11:11:23, csütörtök
 
  Nem tudjuk szeretni magunkat
És nem hisszük el, hogy szeretnek.

Ady Endre



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-01-12 11:07:07, csütörtök
 
  Tibor bá' online


~00000Harminckét éves voltam, amikor a munkahelyemen jött egy új, 20 éves kolléganő, nevezzük, mondjuk Zsókának. Csinos volt a lelkem, de nekem nem volt szabad kapacitásom, és ezzel lekerült az ügy a napirendről. Karácsony előtt elég sokat róttam az utcákat, mert a hiánygazdaságban el kellett kapni egy-egy lehetőséget, ha a tömegcuccnál többre vágyott az ember. Aztán 10 nappal karácsony előtt, összefutottam Zsókával a nagykörúton, mind a ketten ugyanazt a kirakatot néztük. A dolog egy picit gyanús volt, mert Zsóka a Lipótvárosban lakott, a nevezett kirakat pedig hozzánk közel, a Wesselényi utca sarkán, és egyedül a nők ilyen messzire nemigen szoktak elkóborolni, ami rögvest beugrott nekem. Persze megörültünk egymásnak, majd néhány szóváltás után megkérdeztem nem akar-e velem vacsorázni a közelben lévő Emkében? Válasz helyett kaptam egy viszont kérdést, hányadik alkalommal kell nálam lefeküdni? - A szüzeknek első - válaszoltam viccesre véve a szót - mindenki másnak amikor akar, de második alkalom nem szokott lenni. Zsóka hangosan felkacagott, néhányan meg is álltak az utcán, - akkor mehetünk - válaszolta.

Abban az időben az Emkében nem csak vacsora volt, de zenekar is, és lehetett táncolni. Összességében igen jól éreztük magunkat. Tíz felé járhatott az idő, amikor megkérdezte, hogy akkor most felmegyünk hozzám? Erre a kérdésre nem nagyon voltam felkészülve a bevezető érdeklődése után, de nem vett le a lábamról. Közöltem vele, hogy ez nem olyan egyszerű, mert ilyenkor már a feleségem rég otthon van, de holnap munka után mehetünk. Mi kábé ötre érünk oda, Elayne pedig csak hat körül ér haza a fiúnkkal, és úgy is lett.

A későbbiek folyamán rendszerint a házuk előtt vettem fel, majd téptünk a szigetre, ahol akkor még be lehetett hajtani, mert kocsik alig voltak a városban. Elmentünk a Sport uszoda háta mögé, a Duna partra, lezártuk az ajtókat és a nem túl kényelmes, de nem is túl kényelmetlen kocsiban elintézzük azt, amiért találkoztunk, aztán irány vissza a Lipót városba. Zsóka néhányszor megjegyezte, hogy talán nem kellene ennyire sietnünk, de ezt elhárítottam azzal, hogy ezen kívül van még néhány egyéb tennivalóm is. Azért a dolgok nem voltak ennyire mostohák, mert a 39 hónapig tartó kapcsolat alatt voltunk evezőtúrán, sítúrán, Cseszkóban is, a Bakonyban is, természetesen társasággal, de mint összetartozó partnerek.

Már több mint egy éves volt a kapcsolatunk, amikor Zsóka előállt az ,,ötlettel", hogy váljak el, és házasodjunk össze. Mondtam neki, hogy ez több mint vicc, honnan a fenéből lett neki ez az ötlete? Erre lefestette a lehetőségeket, amik komikusak voltak ahhoz képest, hogy a nővérével volt egy közös télikabátjuk, és mindig az vette fel, aki ment valahova. Nemleges válaszomra bejelentette, hogy akkor vége.

Az is lett, csak ugye a közös munkahely, láthattuk egymást eleget. Zsóka nagyokat flörtölt az orrom előtt. Nem tudta szegény, hogy a feleségemnek az állandó szerető mellett voltak alkalmi pasijai is, és ugye ehhez képest az ő látványos flörtje eltörpült, pláne, hogy már végeztünk egymással.

Három hónap kihagyás után Zsóka a házi telefonon átszólt hozzám, hogy menjünk együtt haza, lenne valami mondanivalója. Nem ez volt az első, se nem a második, amikor szakítás után ,,beszélni" akartak velem. Így aztán pontosan tudtam, hogy miről szól majd a beszélgetés, amit én kezdtem, - szóval folytatjuk? - Amire csak némán bólogatott. Irány a Margit-sziget!

Általában hetente egyszer jöttünk össze, amire szép lassan megérett az idő a második meglepetésre. Zsóka közölte velem, hogy ez neki nem elég. Mások ezt nem így csinálják. - Persze, én se, de nekem van egy feleségem is, valamint egy másik szeretőm is, amit ő nagyon jól tudott. Megint eltelt néhány hét, amikor Zsóka azzal állt elő, hogy a következő hétvégén rendelkezésére áll egy balatoni nyaraló, ahol eltölthetnénk két teljes napot, mit szólók hozzá? Azt, hogy két nap, csak te meg én, megöl az unalom. Ezen némileg megsértődött, pedig tudhatta, hogy igaz. Társaság nélkül, csak egy nő, nem kultúrembernek való.

És akkor most adós vagyok a címben ígért tanulsággal. Zsóka tehát szűz volt, és nincs okom feltételezni, hogy a közös 39 hónap alatt rajtam kívül más is járt volna combtöve környékén, és mégis felmerült benne a vágy egy 48 órás, non stop hempergésre. Miközben én úgy tudtam, hogy a nők részére a házasság ára a szex, a férfiak részére a szex ára a házasság. Csak tudnám, hogy ki a fene találta ki ezt az orbitális zöldséget.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-01-12 10:56:11, csütörtök
 
  Amiről azt feltételezzük, hogy átmeneti lesz, az gyakran állandósul, amiről pedig azt, hogy örökre szól, arról sokszor bebizonyosodik, hogy mulandó



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2017-01-12 10:51:38, csütörtök
 
 



2017. január 1. vasárnap, Új Év első napja
2017. március 15. szerda, Nemzeti Ünnep
2017. április 14. péntek, Nagypéntek
2017. április 17. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
2017. május 1. hétfő, Munka Ünnepe (hosszú hétvége)
2017. június 5. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
2017. augusztus 20. vasárnap, Államalapítás Ünnepe
2017. október 23. hétfő, 1956-os Forradalom Ünnepe (hosszú hétvége)
2017. november 1. szerda, Mindenszentek napja
2017. december 24. vasárnap, Szenteste
2017. december 25-26. hétfő és kedd, Karácsony (hosszú hétvége)
2018. január 1. hétfő, Új Év első napja
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 187 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 265
  • e Hét: 788
  • e Hónap: 9971
  • e Év: 62679
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.