Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2017-01-17 23:58:08, kedd
 
  Szeretettel kívánok Mindenkinek

Jó éjszakát!




 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Az alma jótékony hatásai
  2017-01-17 23:52:48, kedd
 
  Az alma jótékony hatásai
C-vitaminforrás és hasmenés ellen is jó

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

smerjük meg!
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva.
Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma - az orvost távol tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Miért jó?
Hogyan fogyasszuk?

Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.
Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint folytatható.

Tippek - tanácsok
A salátába darabolt alma barnulását késleltethetjük egy kis citromlé rácsepegtetésével. A minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de ha nagyobb mennyiségű alma tárolásáról kell gondoskodni, akkor a hűvös, fagymentes pince a legjobb hozzá. Gondosan betakarva egy ideig az erkélyen is tárolható.





Minden nap egy alma, az egészség oltalma

Érdekességek
A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvény gyógyszerként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztanak, köszvény jóval ritkábban fordul elő. A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, élénkítő hatású. Általában az alma jó hírét, éltető erejébe vetett hitet jelzi, hogy több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig sokféle formában találkozhatunk vele, de mindig értéket, életet, lehetőséget jelentve.

Szerző: Kiss Éva

Forrás: http://www.hazipatika.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Amit eddig nem tudtunk az almáról
  2017-01-17 23:47:21, kedd
 
  Amit eddig nem tudtunk az almáról

Az alma az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs hazánkban: egész évben elérhető, ráadásul jó áron, és rengetegféle formában felhasználható. Lehet belőle lekvár, almalé, gyümölcsleves, tehetjük süteménybe, vagy nyersen salátába is. Íme, néhány érdekes tény a gyümölcsről!

Az ókori görögöknél ha valakit megdobtak almával, az azt jelentette, hogy szeretik - ha elkapta, akkor pedig viszonozta is az érzést.





Az alma a rózsafélék családjába tartozik

A világon olyan sok almafajta létezik, hogy ha minden nap másfajtát ennénk, akkor is húsz évbe telne, mire mindet meg tudnánk kóstolni.
Az almafogyasztás segít csökkenteni a fogszuvasodást kialakulását, mert serkenti a nyálképződést.
Jobban tesszük, ha nem eszünk almamagot nagy mennyiségben, mert ciánt tartalmaz.
Az alma a rózsafélék családjába tartozik.
Az almák mérete is igen változatos: a cseresznyénél alig nagyobbtól egészen a grapefruit méretűig terjed.
Az almában nincs zsír, nátrium és koleszterin, és kitűnő rostforrás.
Egy átlagos méretű alma 80 kalóriát tartalmaz.
Az alma 25 százaléka levegő, ezért lebeg a vízen.
Ültetés után 3-5 évbe telik, mire az almafa először gyümölcsöt hoz.
Az alma (és egyéb gyümölcstermő fák) termelésével foglalkozó tudományágat pomológiának hívják.
Abraham Lincoln amerikai elnök egyik kedvenc hobbija az almatermesztés, illetve az almafáinak gondozása volt.

Forrás: bestpicturesblog.com és http://www.hazipatika.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
  2017-01-17 23:42:39, kedd
 
  3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
Egészséges, ízletes fogások télire

A piacokon, vásárokon már találkozhatunk a parázs felett sült gesztenye illatával, megkezdődött ugyanis a gesztenye szezonja. Élvezzük ki, amíg csak tudjuk, hiszen értékes alapanyag a konyhában!

A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, összetétele igencsak hasonlít a burgonyáéhoz. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, ezért rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen vércukorszintünket lassan, folyamatosan emeli meg, így fogyasztása a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő. Ezen tulajdonságának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
Használjuk légúti problémákra
Tápláló tulajdonsága mellett jó hasznát vehetjük még a téli időszakban, hiszen mindenféle légúti betegség esetén kiválóan alkalmazható. A gesztenyeméz igazi különlegesség, de torokfájáskor is szopogathatunk belőle 1-1 kanállal.





A sült gesztenyés párolt rizs igazi japán étel
Gesztenyepüré, a nagy kedvenc
A gesztenyével készült ételek közül az egyik legkedveltebb és legismertebb a gesztenyepüré, ami kicsiknek és nagyoknak is kedvence. Valóban ízletes és egészséges édességek készíthetők belőle, de emellett köretnek is kiváló zöldségek, húsok mellé.

Vasalt csirkecomb mentás gesztenyeraguval
Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb csirke felsőcomb kicsontozva

2 evőkanál szűz olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa karikákra vágva
1 kisebb póréhagyma karikákra vágva
16 - 20 szem előfőzött gesztenye
só, fehér bors
fél csokor friss mentalevél finomra vágva
burgonyakeményítő
1/2 dl fehérbor

A combokat besózzuk, és fél órára félretesszük. Ezután az olajjal serpenyőbe rakjuk, és egy vízzel töltött edénnyel lepréseljük ez a vasalás művelete -, majd egyszer megfordítva készre sütjük. A raguhoz a sárgarépát és a póréhagymát a gesztenyével együtt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mentalevelet, majd kevés vízzel készre pároljuk. Végül keményítővel besűrítjük, és fehérborral felöntjük.

Fahéjas káposzta gesztenyével
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg gesztenye
4 evőkanál szűz olívaolaj
1 közepes fej vöröskáposzta lereszelve
1 csapott mokkáskanál őrölt kömény

2 evőkanál agavé szirup
1/2 citrom leve
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

A gesztenyét áztassuk be forró vízbe egy órára, hogy a héja megpuhuljon. Ezután több helyen vagdossuk be, egyenletesen szétosztva tegyük egy tepsibe, és öntsünk alá egy kevés vizet. Forró sütőben süssük addig, amíg meg nem puhul a belseje, és szét nem nyílik a héja (kb. 30 perc), majd pucoljuk meg. Közben az olajon megpirítjuk a káposztát, fűszerezzük a köménnyel és egy kis sóval, majd kevés vízzel felengedve megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk a szirupot és a citromlevet, és jól összedolgozzuk. Ha kitálaltuk, szórjuk meg a tetejét fahéjjal, és adagoljuk mellé a gesztenyét.

Gesztenyés kesudió-sült
Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 6 személyre:
3 dkg vaj vagy ghí
2 hámozott, reszelt sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd áttört fokhagyma
25 dkg hámozott, főtt gesztenye apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
1 ág friss rozmaring levelei, apróra vágva
15 dkg pirított dió apróra vágva
15 dkg pirított kesudió apróra vágva
6 dkg pirított fenyőmag
15 dkg reszelt kemény juhsajt
2 bio tojás
só, fehér bors

Olvasszuk meg a vajat vagy a ghít egy serpenyőben, adjuk hozzá a sárgarépát, a vöröshagymát, a fokhagymát, és takaréklángon pirítsuk 5 percig. Ezután keverjük hozzá a gesztenyét, a petrezselymet, a rozmaringot, és további 5 percig süssük. Kicsit hűtsük ki, és turmixoljuk össze. Majd adjuk hozzá a diót, a kesudiót, a fenyőmagot, a sajtot, a tojást, a sót és a borsot. Kenjünk ki egy őzgerincformát vagy egy mély, téglalap alakú sütőformát és béleljük ki sütőpapírral. Öntsük bele a keveréket, fedjük be a formát alufóliával és süssük 180 fokon kb. másfél órát.

Forrás: http://www.hazipatika.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Savanyú káposzta: téli szuperétel
  2017-01-17 23:38:27, kedd
 
  Savanyú káposzta: téli szuperétel

A téli időszak igazi gasztronómiai slágere a savanyú káposzta, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges fogás is. Érdemes tehát minél gyakrabban az asztalunkra tenni ezt a finomságot.

A káposzta egyik legelőnyösebb tulajdonsága az emberi fogyasztás szempontjából, hogy igen magas a C-vitamin-tartalma. Bár a savanyítás során ez csökken, még így is jelentős mennyiségű aszkorbinsav marad mind a levelekben, mind a zöldség levében. Mivel a C-vitamint szervezetünk nem képes sem előállítani, sem tárolni, a napi szintű bevitel elengedhetetlen. E vitamin nélkül testünk számos funkciója, így például az immunrendszerünk sem tudna működni.

Saláta, leves és főétel - íme, három fenséges recept savanyú káposztából!

Ezen felül a savanyú káposzta gazdag forrása a K-, B1- és E-vitaminnak, valamint az ásványi anyagok közül a kalciumnak, a vasnak, a fluornak, a cinknek, a réznek, a káliumnak és a folsavnak. A savanyítási eljárás során megszaporodnak a fejekben azok a savtermelő baktériumok is, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.





A savanyú káposzta jó lehetőség a C-vitamin-pótlásra a hideg évszakban

Diétás falatok

Mindeközben a káposzta energiatartalma igen alacsony, 100 grammonként alig 20 kilokalóriát tartalmaz, így fogyókúrázók számára is kiváló választás. A levelek magas rosttartalma pedig hatékonyan támogatja az emésztést, hiszen emészthetetlen anyagként a rostok segítenek kipucolni a salakanyagot a belekből. Ráadásul a káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát semlegesíti a húsok sütése során keletkező rákkeltő vegyületeket.

A savanyú káposzta számos formában kerülhet a tányérra, ennek megfelelően készülhet belőle friss saláta, köret, főétel, savanyúság, de még sütemény is. A legfontosabb persze, hogy lehetőség szerint ne főzzük túl, hiszen ezáltal megőrizhetjük az értékes C-vitamin-tartalmát.

Az alábbiakban egy vegetáriánus, a böjti időszakba tökéletesen illő töltött káposzta receptjét olvashatja. A receptet Erzsike nevű olvasónktól kaptuk.

Böjti káposzta

Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 fej fehér káposzta
25 dkg rizs
4 kemény tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor vagy petrezselyem
1 alma vagy birsalma
2 dl tejföl
1 kiskanál pirospaprika
2 kiskanál levesízesítő por
1 kiskanál törött bors
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj

A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük. Ezután egy kevés vízzel nagyjából 5 percig pároljuk. Ha kihűlt, összekeverjük a kockára vágott kemény tojásokkal, majd megtöltjük a káposztaleveleket. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a felszeletelt almát. Rátesszük a töltelékeket, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzátesszük a levesízesítőt, és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be.

Forrás: http://www.hazipatika.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Rukkola: keserű, de egészséges
  2017-01-17 23:32:27, kedd
 
  Rukkola: keserű, de egészséges
Kínáljuk salátákhoz vagy pizzák mellé

Ma már hazánkban is egyre több salátaféle kapható, így igen változatos ételeket készíthetünk belőlük. A klasszikus fejes salátán és jégsalátán túl érdemes különlegesebb fajtákkal is kísérletezgetni, így a sajátos ízű rukkolával is.

A rukkola, vagy más néven borsmustár, a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.
Balkonon is nevelhető
Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a benne található olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. Nem igényel különösebb gondoskodást, a házi kiskertekben, de akár balkonládákban a teraszon, erkélyeken is termeszthető. Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz. Vetéstől számítva 4-6 héten belül szüretelhető. A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.

Jó tudni!

A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk.
Segíti az emésztést
A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.






Használjuk tészták, pizzák mellé
Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és citromlével meglocsolva is páratlan. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.

A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.

+1 rukkolás recept: Spagetti mandulás rukkolapestóval
Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg mandula
10 dkg rukkola, finomra aprítva
0,5 dl extra szűz olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma (lehet több is)
1 mokkáskanál tengeri só
3-4 tekerésnyi tarka bors (borsőrlőből)
fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja
40-50 dkg gluténmentes spagetti

a tálaláshoz:

2 dkg hámozott, szeletelt mandula
néhány rukkolalevél

A rukkolapestóhoz a mandulát finomra őröljük, majd konyhai robotgép segítségével az apróra vágott rukkolával, az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citrom héjával simára dolgozzuk. A pestót mozsárban is összetörhetjük, akkor rusztikusabb állagot kapunk. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd a főzőlevéből egy kisebb merőkanálnyival a pestót felengedjük, így folyékonyabb lesz, és könnyebben eloszlik a tésztán. A pestót a gluténmentes spagettival összeforgatjuk, szeletelt mandulával megszórjuk, és rukkolalevelekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc

Forrás: http://www.hazipatika.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Sonkás-sajtos rukkolás karfiolpizza
  2017-01-17 23:27:00, kedd
 
  Sonkás-sajtos rukkolás karfiolpizza

Hozzávalók

1 fej karfiol
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
fél tk oregáno
fél tk bazsalikom
fél tk só
csipet bors
egy kis doboz paradicsompüré
2 db paradicsom
10 dkg sonka
fél csomag rukkola
10 dkg reszelt sajt


Elkészítés

A karfolt rózsáira szedjük, forrásban lévő vízben, pár perc alatt félpuhára főzzük, majd aprítógépben ledaráljuk (ne teljesen pépesre).
Hozzadjuk a préselt fokhagymát, az olajat, sajtot, tojás és a fűszereket. Egy tepsiben sütőpapíron kört formálunk belőle, vagy kapcsos tortaformába rakjuk, és a sütőben, kb. 15 percig elősütjük, míg egy kis színt kap. Ha megsült, kivesszük, és rárakjuk a paradicsomszószt, a sonkát, a rukkolát, a sajtot, és visszatéve addig sütjük, míg a sajt megolvad a tetején.





Megjegyzés

Gyors, laktató, diétás vacsora.
Drkk

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Meggyes-túrós vargabéles
  2017-01-17 23:24:07, kedd
 
  Meggyes-túrós vargabéles

Hozzávalók:
20 dkg száraz spagetti tészta
30 dkg tehéntúró
4 db tojás
4 dl tej
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
20 dkg meggy
A tepsi kenéséhez:
1 ek vaj
A szóráshoz:
2 tk zsemlemorzsa


Elkészítés

A spagettit darabokra törjük, enyhén sós vízben kifőzzük. Vízzel leöblítjük, majd egy nagyobb tálba tesszük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverjük, majd hozzákeverjük az áttört túrót.
Krémesre keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd végül a keményre felvert tojáshabot, könnyed mozdulatokkal hozzákeverjük.
A keveréket a spagettire öntjük, összekeverjük, majd a 20x30 cm-es, magas falú, vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük. Megszórjuk meggyel, és 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben alufóliával betakarjuk, hogy a teteje meg ne égjen. A tepsiben hűlni hagyjuk, langyosan szeletelhetjük. Enyhén porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat kívánok a finomsághoz!





Vass Lászlóné ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sajtos-csirkés lepényke
  2017-01-17 23:19:52, kedd
 
  Sajtos-csirkés lepényke

Hozzávalók

A töltelékhez:
30 dkg csirkemellfilé
15 dkg bacon
1 szál póréhagyma
2 dl tejszín
2 tojás
15 dkg reszelt sajt
1 csokor snidling

bors
olaj
A tésztához:
25 dkg liszt
1 kávéskanál só
10 dkg vaj
5-6 evőkanál víz
A tetejére:
3 szem gomba
1 db paradicsom


Elkészítés

1. Egy robotgépben a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 2 nem egyenlő részre osztjuk. A nagyobbik felét kinyújtjuk majd egy kerek pitetálba tesszük. A másik felét is kinyújtom a tésztának, ez lesz a pite teteje.

2. A megtisztított csirkét és a bacont apró kockára vágjuk. A póréhagymát csíkokra szeljük, és kevés olajon elkezdjük dinsztelni, majd hozzáadjuk a húst és a bacont, tovább pirítjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. Amikor megpárolódott a hús, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

3. A tojásokat egy tálba ütjük, a tejszínnel együtt felverjük, majd belekeverjük a felaprított snidlinget és a reszelt sajtot. A tetejét gomba- és paradicsomszeletekkel díszítjük.

4. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és pirulásig sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tárkonyos zöldborsóleves
  2017-01-17 23:16:23, kedd
 
  Tárkonyos zöldborsóleves

Hozzávalók

50 dkg fagyasztott zöldborsó
1 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1 ek liszt
1 db leveskocka
3 db csilipaprika
4 ek tejföl
morzsolt tárkony
őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
A nokedlihez:
1 db tojás
15 dkg liszt

1 dl víz


Elkészítés

A vajon megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a felszeletelt répát, majd beletesszük a borsót.
Hozzáadjuk a lisztet, megszórjuk a paprikával, a borssal és a tárkonnyal, majd felengedjük a vízzel. Belemorzsoljuk a leveskockát, és 1 db apróra vágott csilipaprikát, és kb. 20-30 percig főzzük.
A nokedlihez összegyúrjuk a tojást, a lisztet, a sót és a vizet, majd beleszaggatjuk a levesbe. Ha megpuhultak a zöldségek és a nokedli, levesszük a tűzről. Tejföllel és csilipaprikával tálaljuk.





Megjegyzés

Ebben az undok, esős időben a zöldborsó a nyarat idézi, de a frissre sajnos legalább félévet még várnunk kell.
hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1276
  • e Hét: 5790
  • e Hónap: 10828
  • e Év: 140535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.