Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Gránátalmás krumplisaláta
  2017-01-05 23:52:49, csütörtök
 
  Gránátalmás krumplisaláta

Hozzávalók

1,2 kg apró szemű burgonya
2 tk római kömény
6 fej lila hagyma
10 dkg friss gránátalmamag
1,5 dkg friss mentalevél
A dresszinghez
1-2 szál sáfrány
1/4 csésze olívaolaj
1/2 csésze majonéz
1/2 db citrom leve
tengeri só
őrölt fekete bors


Elkészítés

A burgonyát a szokásos módon megfőzzük, majd leszűrjük és meghámozzuk. A római köményt zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk. A félbevágott burgonyaszemeket a felkarikázott lila hagymával együtt egy salátástálba rétegezzük, és közben megszórjuk a köménymaggal.
A sáfrányt összemorzsoljuk, leöntjük egy kevés forró vízzel és állni hagyjuk egy rövid ideig. Ezután az olívaolajat kikeverjük a majonézzel, a citromlével és a sáfrányos lével. A dresszinget sóval, borssal ízesítjük, a hagymás-köménymagos burgonyára öntjük, és óvatosan összeforgatjuk.
Végül a salátát megszórjuk a gránátalmamaggal és a friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Salátához legjobb a kiflikrumpli. Ha nem kapsz ilyet, vásárolj valamilyen nem szétfövő - A jelű - fajtát. A folyékony hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-es csészét használj. Az előre összeállított salátát a parti kezdetéig lefedve tárold a hűtőben. Így jól összeérnek az ízek, és a többi élelmiszer nem veszi át a hagyma szagát.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Rácsos almás pite
  2017-01-05 23:50:12, csütörtök
 
  Rácsos almás pite

Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 db tojás
20 dkg margarin
A töltelékhez:
1-1,5 kg alma
1 ek fahéj
20 dkg cukor
3 ek búzadara


Elkészítés

ELőször elkészítjük a tésztát. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a szobahőmérsékletű margarint. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, majd pihenni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a búzadarát. Alaposan összedolgozzuk, és sűrű szitába helyezzük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön.
A tésztát 2 cipóra osztjuk: az egyik lesz a torta alja, a másik pedig a teteje. A cipót kör alakúra nyújtjuk ki, és egy csatos tortaformába tesszük. A felesleges széleket levágjuk. A lecsöpögtetett tölteléket alaposan kinyomkodjuk, majd a formában lévő tésztára tesszük.
Ezután kinyújtjuk a másik cipót is, és pizzavágóval csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal berácsozzuk a tölteléket, és az egészet előmelegített sütőbe toljuk. Amikor a sütemény megsült, lecsatoljuk az oldalát, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt torta tetejét porcukorral szórjuk meg.





Megjegyzés

Téli finomság.
Csizoo

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sertéssült burgonyapürével, lyoni hagymával
  2017-01-05 23:47:24, csütörtök
 
  Sertéssült burgonyapürével, lyoni hagymával

Hozzávalók

A húshoz:
50 dkg sertéstarja
1 tk római kömény
2 ek sertészsír

bors
A burgonyapüréhez:
80 dkg burgonya
4 ek vaj
2 dl forró tej (a krumplitól függően)
A lyoni hagymához:
4 közepes fej vöröshagyma
4 ek liszt
olaj a sütéshez


Elkészítés

A húst újjnyi szeletekre vágjuk, és a szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, valamint megszórjuk római köménnyel.
Zsírozott tepsiben, kevés vizet aláöntve pirosra sütjük. Közben a megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük, és kisebb kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a vajat és a forró tejet, majd habverővel simára és habosra keverjük.
A hagymákat felkarikázzuk, megszórjuk a liszttel, és összeforgatjuk, hogy mindenhol befedje. Ezután bő, forró olajban arany színűre sütjük őket. A sült húsra halmozva tálaljuk.





Szántó Kitti FavorEat

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel
  2017-01-05 23:44:35, csütörtök
 
  Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel

Hozzávalók

4 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kis fej brokkoli
1 kis fej zeller
1 ek ghí (tisztított vaj) vagy vegán változatban bármilyen olaj
asafoetida (hagymával helyettesítheted)
kurkuma

bors
kakukkfű
petrezselyem


Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát felaprítjuk.Egy edényt felmelegítünk, és beletesszük a ghít (vagy más zsiradékot.) A ghíbe szórjuk az asafoetidát, kicsit megpirítjuk, majd megszórjuk a kurkumával.
Hozzáadjuk a zöldségeket is, megsózzuk, megborsozzuk, kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt, takarékon megpároljuk a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhulnak, 2 kis ágnyi kakukkfüvet és petrezselymet adunk hozzá, majd felöntjük még annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem főnek szét. Ezután botmixerrel alaposan összepürésítjük. Tálalásnál a tetejét friss petrezselyemmel és kakukkfűvel díszítjük.





Megjegyzés

Itt a tél, és ilyenkor mi sem finomabb egy jó meleg levesnél. A levesek egyik fajtája a krémleves, aminek az elkészítéséhez szükséges egy kis konyhai segédeszköz használat is. Én fém botmixert szoktam használni hozzá, de olyan turmixgépet is használhatsz, ami üvegből van és hőálló. Műanyag botmixert csak akkor használj, ha előtte kicsit kihűtötted a levest - a turmixolás után, ilyenkor melegítsd újra a levest.
Ezt a levest mindenféle zöldségekből vegyesen szoktam készíteni. Az alapanyagokat kedvedre variálhatod kedvenc zöldségeidből. Mivel 15 éve bio táplálkozó vagyok, minden receptnél odaírom, hogy vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Szerintem sokkal fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ennél a levesnél nagyon lényeges az alapanyagok minősége, mert teljesen más íze lesz a levesednek, ha a zöldségek vegyszeresek. Pl. egy vegyszermentes fehérrépa kifejezetten finom és édeskés, én akár önmagában is imádom párolva, sütve vagy grillezve. Magyarországon nem sok mindent készítenek fehérrépával, és sajnos a legtöbb levesbe főzött fehérrépa, amivel gyerekkoromban találkoztam, kesernyés és rossz ízű volt.

vitaik

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hétvégén -20, -24 fok is lehet a hófödte tájakon
  2017-01-05 23:13:40, csütörtök
 
  Hétvégén -20, -24 fok is lehet a hófödte tájakon

Hajnalonként dermesztő hideg lesz, a hófödte tájakon -24 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Viharos széllel áramlik be térségünkbe a hideg levegő, szombat hajnalra a szélcsendes, hófödte, derült tájakon nem kizárt, hogy

-23, -24 fokig is süllyed a hőmérséklet.

Péntek hajnalban sem lesz melegünk, -15, -20 fokot ekkor is mérhetünk már északon, északkeleten, az extrém hideg miatt narancssárga riasztás van érvényben. Napközben a sok napsütés mellett egy-egy hózápor alakulhat még ki, -4, -10 fok várható, de a viharos szélben -25, -30 foknak is érezhetjük.

Szombat hajnalban nyugaton -12, -15 fok körül alakulnak a minimumok, míg északon, északkeleten -20, -24 fokos extrém hidegre kell készülni.





Szombat hajnalban várható mínuszok

Szombaton még sokfelé erős, viharos marad a szél, ami jelentősen csökkenti a hőérzetet, így a napos idő ellenére a nappali -4, -11 fokos maximumokat jóval hidegebbnek érezhetjük. Estére megnövekszik északnyugat felől a felhőzet és vasárnap főként nyugaton, valamint északkeleten helyenként havazás is várható. Helyenként már veszít erejéből a szél, de még többfelé élénk, erős marad. Hajnalban -8 és -24 fok várható, a középső, északi és keleti országrészben lesz a leghidegebb, nappal is csak -2, -9 fok közé enyhül a kemény fagy.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szélviharral jön a hideg
  2017-01-05 23:05:44, csütörtök
 
  Szélviharral jön a hideg

Tovább erősödik a szél, pénteken a Dunántúlon és keleten 80, a Balaton környékén akár 100 km/órát meghaladó lökések is lehetnek.

Hideg, kellemetlenül szeles idő vár ránk a hét utolsó munkanapján, a sarkvidéki eredetű hideg légtömeg főként a Dunántúlra és a keleti országrészbe érkezik viharos északi széllel.

Pénteken a Dunántúlon és a Tiszántúlon a fagyos időben erős, viharos szél rontja majd a hőérzetet, főként a Bakonyban és a Balaton környékén a legerősebb széllökések sebessége a

100 km/órát is meghaladhatja,

de a Dunántúl nagy részén és keleten, északkeleten is számítani kell 70-80 km/órát meghaladó erejű széllökésekre, utóbbi tájakon hófúvásokra is számítani kell.




Az Időkép WRF modellje által számított alapszél erőssége péntek kora délután

(A széllökések sebessége ennél jóval nagyobbnak ígérkezik!)

A Balaton töredezett jégtábláit minden bizonnyal a déli partra halmozza a viharos szél, monumentális jégcsodákkal találkozhatnak a környékre látogatók.





Torlódó jég a Balaton partján Siófoknál - Szerkesztőségünk fotója

-25, -30 fokos hőérzetet kelthet a szélvihar

Bár délután egyébként sem lesz melegebb -4, -10 foknál, a viharos szélben ezt jóval hidegebbnek, akár -25, -30 foknak is érezhetjük a napos idő ellenére. A középső országrész északi felén valamelyest gyengébb lesz a légmozgás.

Hétvégén fokozatosan veszít erejéből a szél, de főként a szombaton a Dunántúlon és keleten, északkeleten még készülni kell erős, a Bakonyban és Balaton környékén viharos lökésekre.

Írta: Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Intenzív hózáporok
  2017-01-05 22:58:27, csütörtök
 
  Intenzív hózáporok

Igaz, hogy nem jósolták, de sajna hozzánk is megérkezett a havazás
erős széllel párosulva. Vízszintesen esik. Hogy őszinte legyek, se a szél,
se a hó nem hiányzott.






Csütörtök délután nyugaton, északnyugaton, illetve a Dunától keletre többfelé intenzív hózáporok alakultak ki.

Intenzív hózáporok színesítették az időjárást, a konvektív téli csapadékkal elsősorban nyugaton, északnyugaton, valamint egy összeáramlási vonal mentén a Dunától keletre találkozhattunk.

A legintenzívebb hózáporok a Mátra-Békéscsaba vonalban alakultak ki, Kékestetőn és Szolnokon

valóságos hóömlés lett úrrá,

ahogy az webkameráink gyorsított felvételein is látható:

Link

Link

A cikk tovább olvasható itt:
Link

Írta: Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 118
  • e Hét: 926
  • e Hónap: 14831
  • e Év: 144538
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.