Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Jégbontó hó 14-e Bálint napja
  2017-02-14 16:37:39, kedd
 
  Jégbontó hó, azaz február 14-e BÁLINT Napja
*
Régi Szent Bálint-napi hagyományok
*
Leginkább a honi németek tartották ezt a napot.

A Magyarországra telepedett németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták.
Bálint freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén.
*
A Töttös közelében, Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.
*
Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. Tanúság erre az Érdy-kódex is.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.
*
*
BÁLINT NAP

Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és családnévként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, néphiedelem fűződött a Bálint alakjához.
*
*
Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyasoltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
*
Sok templom Bálintot tiszteli védőszentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.
*
A Töttös közelében, Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.
*
*
Vannak a Bálint naphoz fűződő tájjellegű szokások:

- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.

- A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a tolvajoktól, madaraktól, megvédjék azt.

- Balatongyörök gazdái Bálint védelmében bízva metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket.

- A rábaközi emberek Bálintot a verebek védőszentjének tartják.

- A horvátok néphite szerint a madarak Bálint napon tartják mennyegzőjüket.

- Az eleki gazdák e nap reggelén szentelt vizet cseppentenek az állataik itatóvizébe, hogy védelmezze őket. Ezen a napon nem ültettek aprójószágot.

- Mindszenten ezen a napon "terítenek" az ég madarainak, olyan megseprett helyre szórtak száraz magvakat, aszalt gyümölcsöket, ahol csak az ég madarai lakmározhattak.

- Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.

- A mohácsi sokácok számára Bálint napja böjti nap. Csak egyszer esznek, zsír nélkül főznek templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.
*
*
Bálint és a szerelem...

Ha pedig végképpen nem bírunk már szabadulni a Bálint Nap szerelemes jellegétől, ha mindenképpen a szerelmesek napját akarjuk látni benne, hát legyen, van nekünk saját Bálintunk.
A legnagyobb hősszerelmesünk, Balassi Bálint.
*
Legyen hát e szerelmes nap Balassi Bálint Napja! .

Lássuk hát, ki is volt a mi legnagyobb hős-szerelmesünk?
Hős is meg szerelmes is!
Még a halála is jelképes: ágyéklövés végzett vele... a Haza védelmében...
*
Balassi Bálint: Hogy Júliára talála, így köszöne neki
https://www.youtube.com/watch?v=W2wytR5Wwig

*
Szerk.: Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A korrupció elleni tiltakozásról
  2017-02-14 16:34:29, kedd
 
  A KORRUPCIÓ ELLENI TILTAKOZÁSRA TOBORZÓ VIDEÓ ITT LÁTHATÓ- HALLHATÓ:

https://www.youtube.com/watch?v=zwO84_BGvDY&feature=youtu.be
*
Ezzel a tiltakozással egyet is értenék, ha nem tudnám, hogy mennyire megtévesztő. Hiszen, mindaz, ami ellen itt utcára hívják az embereket, KÖVETKEZMÉNY csupán . Okozat, ami soha nem keletkezett volna, ha az un. szocializmust nem vitték volna csődbe a telhetetlen un. szocialista vezetők!
*
1.) KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA: HOGYAN SZAVAZNÁNAK AZ EMBEREK, ha kiderülne, hogy nem a nyugati bankok pénzvilága vitte csődbe az un. szocializmust, hanem maguk a magyar vezetők!
*
2.) KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA, HOGYAN SZAVAZNÁNAK AZ EMBEREK, ha kiderülne végre az, ami annyira nyilvánvaló volt már az 1970-es években is. Mármint az, hogy működésképtelen az a rendszer, amit szocializmusnak hazudtak! Ami valójában DIKTATÚRA volt!
*
3.) KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA, HOGYAN SZAVAZNÁNAK AZ EMBEREK, ha kiderülne, hogy az a DIKTATÚRÁT rá kényszerítették a magyarságra. Hiszen, az 1963-as amnesztiával szabadult 1956-os elítéltektől annyira rettegtek a magukat kommunista-szocialistának hazudó VEZETŐK, hogy még a Munka törvénykönyvét is átírták, és ami addig JÁRT a magyar ,,dolgozó népnek", attól fogva csak ADHATÓ volt!
*
4.) KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA: HOGYAN SZAVAZNÁNAK AZ EMBEREK, ha kiderülne, hogy azért építették ki a FÜGGETLENÍTETT párt- KISZ- (minden iparág) szakszervezeti BIZOTTSÁGI RENDSZERÉT, hogy elbírálják és ellenőrizzék a fenti Munka Törvénykönyvében megfogalmazottak megvalósulását! Hogy még véletlenül se kerülhessen kedvezményezettek (,,T"ámogatottak) közé 1956-os priusszal rendelkező, de még gyermeke, vagy gyermekei sem!!!! Itt a ,,T" Aczél György (a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának Kulturális Ügyekért felelős VB tagja) által kidolgozott és sikerrel alkalmazott hármas ,,T"-re (támogat, tűr, tilt) utalok.
*
5.) KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA: HOGYAN SZAVAZNÁNAK AZ EMBEREK, ha kiderülne, hogy ezen FÜGGETLENÍTETT párt- KISZ- és (ágazati) szakszervezeti bizottságok az MSZMP-s hatalom azért adta át oly "békésen" a hatalmat, mert máskülönben be kellett volna jelenteni Magyarország fizetőképtelenségét?
Ennek bizonyítéka az 1989-es MSZMP KB ülésein készült jegyzőkönyvek EREDETI kivonatolt részletei itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/234611
http://furaila.xfree.hu/256559

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottság ülésein készült jegyzőkönyvekből kivonatolt részletek másolata itt olvashatók: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=126643&n=furaila&blog_MSZMP KB 1989-es jegyzőkönyveiből kivonatolt részletek
Ezekből a titkosított jegyzőkönyvi kivonatolt részletekből egyértelműen kiderül, hogy 1989-ben milyen nagymértékben LESAJNÁLTÁK A MUNKÁSOKAT (azokat, akik ELTARTOTTÁK őket) és csakis kizárólag a hatalom és a pártvagyon minden áron való átmentésével foglalkoztak!

*

6.) KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA, HOGYAN SZAVAZNÁNAK AZ EMBEREK, ha kiderülne, hogy vezetőik tisztában voltak már az 1970-es években is azzal, hogy ezt a hatalmas FÜGGETLENÍTETT párt- KISZ- és szakszervezeti apparátust nem fogja tudni fenn- és eltartani a dolgozó munkásság. Ezért vették igénybe a nyugati banki világ kölcsöneit. Vagyis, az un. szocializmust is NYUGATI BANKOK tartották fönn.
Pontosan úgy, ahogy az un. RENDSZERVÁLTOZÁS óta is a BANKOK nélkül csődöt kellett volna MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK jelenteni!
*
Bizonyíték a máig érvényben lévő 1982. évi 6-os számú Törvényrendelet (Tvr.) 9. cikkelyének 2. szakasza!
*
Ez alapján az IMF Magyarországon 1982. óta napjainkig korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, vállalatokat (egyszóval mindent, ami megvehető és privatizálható adósság fejében. Bővebben itt látható:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98200006.TVR#id=I1_1326320839250& amp;parent=
http%3A%2F%2Fnet.jogtar.hu&rpctoken=720540082&_methods=
onPlusOne%2C_ready%2C_close%2C_open%2C_resizeMe
*
*
*
Ebből az egészből nyilvánvaló, hogy mennyire álságos ezeket a bankokat bűnbakként kikiáltani és hibáztatni akkor, amikor mindenki tudja, hogy ezt az un. fogyasztói társadalmi- EU-val összhangban lévő berendezkedést a bankok tartják fönn. Éppen ezért, NEM a bankokat kellene kikiáltani bűnbaknak, hanem a magát a DEMOKRATIKUSNAK HAZUDOTT - a csődbe vitt szocializmus romjaira épített - RENDSZERT KELLENE MEGVÁLTOZTATNI!
Teljesen új alapokra lenne szükség, amire fel lehetne építeni a Szent Korona értékrend szerinti országlást.
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.02 2017. Február 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 623
  • e Hónap: 3749
  • e Év: 35479
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.