Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Balintore kastély Skócia.
  2017-02-20 22:13:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Alcazar kastény Spanyolországban
  2017-02-20 22:12:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Gyümölcsök és fűszernövények a téli hónapokban
  2017-02-20 18:55:03, hétfő
 
 



A gyümölcsök meglehetősen egészségesek, hiszen tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Ez utóbbiakra szükségünk lehet, ha székrekedésben szenvedünk, de a rostok rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának a kockázatát is. Naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, igény szerint elosztva. Vagyis lehet enni egyik nap két adag zöldséget és három adag gyümölcsöt, vagy két adag gyümölcsöt és három adag zöldséget.

Télen a gyümölcsök közül talán a citrusféléket - narancs, grépfrút, citrom, mandarin, klementina, pomelo - fogyasztjuk nagy mennyiségben. Ezek a gyümölcsök ugyanis csordultig vannak C-vitaminnal és kiváló forrásai a kalciumnak és a béta-karotinnak. A citrusfélék sok bioflavonoidot tartalmaznak, amelyek nagy része a gyümölcsvelőben és a hártyákban található. Aki fogyni szeretne, igyon citromlevet - vagy vízben elkevert citromlevet - mindennap, ugyanis ez segít meggátolni a zsírpárnácskák kialakulását. Akik nem fogyaszthatnak sót vagy csak mértékkel, helyettesítsék azt citromlével. Amellett, hogy valóban jó ízt kölcsönöz az ételeknek, még nagyon egészséges is.

Télen sokan fogyasztunk különféle fűszernövényeket - szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, vanília, szerecsendió -, amelyeket felhasználhatunk sütemények, desszertek, főtt és sült ételek készítésekor, de ízesíthetünk ezekkel a fűszernövényekkel teát, mézet, likőrt, forralt bort és puncsot is. A fahéj antiszeptikus hatással bír és még az emésztésnek is rendkívül jót tesz. Milyen gyümölcsöket ízesthetünk meg ezzel a fűszernövénnyel? Almát, áfonyát, banánt és narancsot. A vaníliának kiegyensúlyozó hatása van az idegrendszerre, a szegfűbors pedig az emésztésünket támogatja meg. A szegfűbors nagyon illik a déligyümölcsökhöz és a citromléhez. A szerecsendió csökkenti a bélgázképződést, de hányinger és hányás esetén is bátran bevethető. A szegfűszeg szintén jó hatással van az emésztésre és antiszeptikus hatással bír. Párosíthatjuk almával, banánnal és meleg italokkal.

Télen gyakran csemegézünk aszalványokat. Ma már lehet készíteni és kapni aszalt szilvát, barackot, almát, mangót, ananászt, datolyát, ribizlit, fügét és mazsolát. A szárított gyümölcsök jó szolgálatot tehetnek székrekedés esetén, különösképpen a szilva és a füge.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A mozgásszervrendszer gyógyítói: mezei zsurló és csalán
  2017-02-20 18:46:07, hétfő
 
 



Idősebb korban sokan küzdenek mozgásszervi panaszokkal. Azonban ezek elkerülhetők lennének, ha egészségesebben táplálkoznánk és rendszeresen mozognánk. Fontos, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszunk, illetve évente egy-két alkalommal csináljunk végig egy méregtelenítő kúrát is, hiszen ez jelentősen enyhíti a reumatikus panaszokat. A méregtelenítő kúra állhat csalánból, nyírfából vagy éppen gyermekláncfűből, de ezek együtteséből is.

A mozgásszervrendszerünk egyik legfőbb támogatója a mezei zsurló lehet, hiszen rengeteg kovasavat tartalmaz és antioxidáns hatással is rendelkezik, így különösen ajánlott köszvény és reumatikus panaszok esetén. A kovasav megerősíti a csontokat, de ez az elem elengedhetetlen a kötőszövetek, az inak és a szalagok egészségéhez is, sőt még az ízületek mozgékonyságát is biztosítani tudja. A mezei zsurlóból készülhet tea. Öntsön egy edénybe egy liter vizet, majd adjon hozzá 4-5 evőkanálnyi gyógynövényt. Hagyja egy egész éjszakán keresztül az edényben, másnap forralja fel, majd szűrje le. A teát étkezések között fogyassza, de egy nap 3-4 csészénél többet ne igyon belőle, és csak kúraszerűen, néhány hétig alkalmazza. Amennyiben nem szereti a mezei zsurló ízét, úgy a főzetet felhasználhatja levesek vagy főzelékek készítésére, de párolhat benne zöldségeket vagy főzhet benne rizst is.

Megfáradt végtagjainknak, görcsös izomzatunknak a kellemes esti fürdő is gyógyírt jelenthet. Forraljon fel két liter vizet, majd adjon hozzá valamilyen gyógynövényt. Ez lehet például rozmaring vagy boróka. Szűrje le a főzetet, majd öntse a fürdővizéhez. Pihenjen a kádban legalább félórán keresztül, majd a fürdést követően feküdjön le az ágyba. A gyógynövényes fürdő ellazít és könnyen álomba ringat ugyanis bárkit.

A csalán a magyarok egyik kedvenc gyógynövénye, mert nagyon sokféle betegséget vagyunk képesek orvosolni a segítségével. A csalán remekül képes az emberi szervezetet méregteleníteni, és nagyon jól ,,kimossa" a kötőszövetekben és az ízületekben lerakódott méreganyagokat. A csalánban is sok kovasav van, hatásai tehát hasonlóak a mezei zsurlóéhoz. A csalán csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és enyhíti a fájdalmat, amelyek sok esetben a megfelelő mozgást gátolja. Csalántea készítéshez tegyen egy teáskanálnyi gyógynövényt egy csészébe, öntse le 2 dl forró vízzel, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények puffadásra
  2017-02-20 18:38:09, hétfő
 
 



A haspuffadásnak számtalan oka lehet. Egyik kiváltó oka a nem megfelelő étkezés lehet, vagyis ha nem rágjuk meg kellőképpen az ételt és rohanva, kapkodva étkezünk. A rágózás, a túl sok kávé is generálhat kellemetlen tüneteket, de a dohányzás is megmagyarázza, hogy miért küzd valaki haspuffadással. Egyes betegségek is kiválthatják ezt a problémát, mint például az epekövesség, a hasnyálmirigy- vagy májbetegség, de az epehólyag működési zavara is felelőssé tehető az állandó felfúvódásért. A puffadásnak oka lehet a liszt- és tejcukor-érzékenység is. Amennyiben az alapos kivizsgálás nem mutatott ki semmilyen betegséget, akkor az életmódváltás sokat segíthet a panaszok csökkentésében, megszüntetésében. Egyes gyógynövények is alkalmasak arra, hogy a haspuffadástól örökre megszabaduljunk.

Puffadásra az egyik legkiválóbb gyógynövény a borsmenta. Ez a gyógynövény hatékonyan oldja a görcsöket, kiváló hányingercsillapító, javítja az étvágyat, emellett szélhajtó és epehajtó hatásokkal rendelkezik. Forrázzon le két deciliternyi vízzel egy teáskanálnyi borsmentalevelet. Hagyja állni tíz percig, szűrje le és már fogyaszthatja is.

A kömény és az ánizs jó párost alkot, ha a haspuffadás kellemetlen tüneteit kell csillapítani. Ezt a két gyógynövényt kiegészíthetjük cickafarkkal, angelikagyökérrel és ezerjófűvel. Egy befőttesüvegben keverjen össze 40-40 gramm köményt, cickafarkfüvet és angelikagyökeret, és 20-20 gramm ezerjófüvet és ánizst. Forraljon fel két deciliternyi vizet, majd tegyen bele egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket. Tíz perc után szűrje le, majd fogyassza egészséggel.

A gyömbér serkenti az emésztést. Készíthetünk belőle teát, de tinktúra formájában is fogyaszthatjuk. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy lereszelünk egy kevés gyömbérgyökeret, majd felöntjük két deciliternyi forró vízzel. Várunk 5-10 percet, leszűrjük, majd mézzel vagy mindenféle ízesítés nélkül elfogyasztjuk.

Másik emésztést elősegítő gyógynövény a kardamom. Egy edénybe tegyen 2,5 deciliter vizet, tegyen bele egy teáskanálnyi kardamomot, majd forralja legalább öt percig. Szűrje le és még forrón fogyassza el az elkészült teát.

A koriandertea nemcsak a haspuffadást szünteti meg, de gyomorgörcsök és teltségérzés ellen is nagyon hatásos lehet. Daráljon le egy teáskanálnyi gyógynövényt, öntse le 3 dl forró vízzel, majd tíz perc múlva szűrje le.

Az ezerjófű is csökkenti a puffadást és az emésztést is megtámogatja. Öntsön le 2,5 hideg vízzel egy teáskanálnyi gyógynövényt és hagyja állni egy éjszakán keresztül. Másnap reggel melegítse meg, majd étkezés után fogyassza el.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A puffadásról érdemes tudni
  2017-02-20 18:33:41, hétfő
 
  A puffadás egy meglehetősen kellemetlen és sok esetben fájdalmakkal együttjáró emésztőszervi panasz. Emésztés során a belekben bélgázok képződnek, ez egy teljesen természetes és megszokott folyamat. Haspuffadáskor a belekben fokozódik a gázképződés, amely diszkomfortérzést vált ki. A kellemetlen és fájdalmas szimptómák között szerepelhet a teltségérzés - már akkor is, ha csak kevés ételt fogyasztottunk - vagy a görcsökkel járó hasi fájdalom, de a felfúvódás is a betegség egyik velejárója.

A haspuffadásnak rengeteg oka lehet, egyik ezek közül a nem megfelelő étkezésben rejlik. Ha túl gyors ütemben, kapkodva eszünk és iszunk, akkor túl sok levegő jut a gyomrunkba. Ha valaki sokat rágózik vagy túl sok szénsavas üdítőitalt fogyaszt, akkor is számolnia kell ezzel a problémával. Nyilván ezeken a rossz beidegződéseken, szokásokon mi magunk is tudunk változtatni és még nagy erőfeszítéseket sem kell tennünk hozzá.

Sokan nem gondolnák, de még a dohányzás is okozhat puffadást. A nikotin nagymértékben fokozza a bélérzékenység tüneteit, tehát akinek rendszeresen puffad a hasa, mindenképpen szokjon le a dohányzásról.

Bélérzékenységet a koffein is kiválthat. Főleg akkor, ha valaki túlzásba viszi a fogyasztását. Koffein van a kávéban, a kólában, a teában és az energiaitalokban. Ha valaki nem szeretne lemondani a napi kávéjáról, akkor mindenképpen csökkentse az adagot.

Haspuffadás a lisztérzékenység miatt is kialakulhat. Ebben az esetben a bélrendszer érzékenyen reagál egyes gabonafajták fehérjeösszetevőire. Az étel emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ennek következménye pedig a görcsökkel járó hasi fájdalom, a haspuffadás és a hasmenés lehet. A lisztérzékenységet laborvizsgálattal lehet kimutatni. A gabonafélék étrendből való kiiktatása és a diéta sokat segíthet, hogy a panaszok enyhüljenek vagy megszűnjenek. Azonban a diéta és egyes ételek mértéktelen fogyasztása is okozhat hasi puffadást. Elsősorban nem egyes ételeket kell megvonnunk magunktól, hanem a mértékletességre kellene helyezni a hangsúlyt.

A tejcukor-érzékenység szintén eredményezhet haspuffadást. Aki laktózintoleranciában szenved, minden egyes tejtermék fogyasztása után hasmenést, görcsöket, erős fájdalmat és puffadást tapasztal. Ennek oka, hogy a tejcukor - vagy más néven laktóz - emésztetlenül kerül a vastagbélbe. Az itt tanyázó baktériumok nagy mennyiségű bélgáz termelése mellett kezdik azt lebontani, és ez okozza a sokszor elviselhetetlen tüneteket.

Egyes betegségek is kiválthatnak haspuffadást, mint például az epehólyag működési zavara, az epekövesség, a súlyos máj- vagy a hasnyálmirigy-betegség. A haspuffadásnak oka lehet az is, ha felborul a bélflóránk. Például egyes antibiotikumok képesek arra, hogy teljesen tönkretegyék a vastagbél jó baktériumait. Mit lehet ilyen esetben tenni? Élőflórás termékekkel, probiotikus készítményekkel segíthetünk, hogy a jó bélbaktériumok újból elszaporodjanak.

Ha régebb óta küzd haspuffadással, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, mert komolyabb baj is meghúzódhat a háttérben. Ha semmilyen betegség nem kerül diagnosztizálásra, akkor próbáljon mindent megtenni annak érdekében, hogy a problémái megszűnjenek. Táplálkozzon lassan, komótosan, szokjon le a dohányzásról, ne fogyasszon naponta túl sok kávét és tudatosan ügyeljen a helyes, egyenletes légzésre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Keskenylevelű levendula: nyugtat és fejfájást csillapít
  2017-02-20 18:29:54, hétfő
 
 



Keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) gyönyörű lila virágai.
A keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia) már az ókorban is ismerték és előszeretettel alkalmazták. A gyógynövény Indiában sem volt ismeretlen. A világnak ezen a táján is szinte olyan panaszokra - idegi eredetű nyugtalanág, emésztési panaszok, görcsoldás, álmatlanság - alkalmazták, mint amilyen betegségekre és tünetekre a mai kor embere is használja. Az ókori görög és római asszonyok egyik kedvence lett ez a gyógynövény. Fürdővizükbe gyakran szórtak belőle, mert hittek fertőtlenítő és tisztító erejében, de arról is meg voltak győződve, hogy bőrüket bársonyosan simává és ragyogóvá varázsolja. Európában pedig tetű-, rovarirtó szerként és szekrényillatosítóként használták a levendulát.

A keskenylevelű levendula egy félcserje. Ajakos virágai kicsik, lilák és apró fürtöket alkotnak. Szálas levelei ezüstös szőrökkel borítottak. A gyógynövénynek erős, aromás illata van, júniusban virágzik. A levendula szereti a sziklás, száraz, meszes talajú területeket, de ma már egyre többen is termesztik saját kertjükben, hiszen nem csupán csodálatos látványt nyújt és a bódító illatával kápráztatja el az embereket, hanem gyógyító hatásaival is.

A gyógynövény igen gazdag illóolajokban, amelyben a linalil-acetát és a linalool a legfontosabb hatóanyag. A növényi drog az illóolajon kívül tartalmaz még kumarinokat és flavonoidokat is. A levendula görcsoldó, nyugtató, altató és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A gyógynövényből készülhet főzet, fürdő, de a levendula illóolaját az aromaterápiában és masszázs során is fel lehet használni. Nyugtató hatását ily módon alkalmazva is igazolni tudták. A levendula tehát nyugtat, segíti az elalvást és vegetatív neurózis esetén is gyógyító hatású. De elősegíti az emésztést, fokozza az epeműködést és vízhajtó tulajdonsággal is bír. A levendula a bélrendszer és a gyomor görcseit oldja és serkenti az emésztőnedvek termelődését. A légzőszervi panaszokat is enyhíti, csillapítja a torokfájást és a mandulagyulladást. A gyógynövény a kisebb horzsolásokat és zúzódásokat is enyhíti, gyógyítja a sebeket, és a rovarcsípések miatt keletkezett fájdalmat is oldja.

A levendulaolajat bedörzsölő szerként is lehet használni, ebben az esetben a reumás panaszokat tudja orvosolni, de az izomfájdalmakat és izomgörcsöket is enyhíti. A levendulaolaj a bőrgyulladásokkal is elbánik, különösképpen az ekcémás és pikkelysömörös bőrre érdemes kipróbálni. Az olajat a szépségápolásban is bevethetjük, hiszen szabályozni képes a fejbőr zsírosságát és a hajat is regenerálni tudja.

A levendulafürdő egyszerre frissít, élénkít és oldja a feszültséget, vagyis lazító hatással is rendelkezik. Jó hatással van a kimerült szervezetre, csillapítja a fejfájást, és még az immunrendszert is serkenti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mezei virágok
  2017-02-20 11:28:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Fehér rózsabimbó
  2017-02-20 11:27:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Nigella virág
  2017-02-20 11:26:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 302 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8920
  • e Hónap: 40406
  • e Év: 245107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.