Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Pompás virágok az erkélyen - nyáron
  2017-02-22 17:19:53, szerda
 
 




Nyáron, azokban az ágyásokban vagy erkélyen, teraszokon, ahol szinte egész nap odasüt a nap, bizony érdemes megválogatni milyen növényt ültetünk.

Az egynyári növények gyakran már délben elalélnak a magas hőmérséklettől, és csak késő délután térnek magukhoz, amikor a nap odábbáll.

Bemutatunk három olyan növényt, amelyek jól bírják az erős napot és a nyári meleget, sőt, a szárazsággal is megküzdenek, így nem kell mellettük állnunk locsolókannával a kezünkben.

Gumós begónia

A gumós begónia, pár éve ismét divatba jött, tavasszal a legtöbb kertészeti áruházban széles választékban kínálják a növény gumóját zacskóba csomagolva, legtöbbször 3-5 darabos kiszerelésben.

Ezeket a gumókat csak el kell ültetnünk cserepekbe, balkonládába, vagy a virágágyásokba, és egész nyáron át kora őszig gyönyörködhetünk látványukban.


Gumós begóniák közül választhatunk kisebb félálló szárú fajtákat, de a nagy virágú, vagy csüngő változat is mutatós. A zöld kivételével szinte minden színben megtalálható, a nagy virágú fajták szimpla, vagy dupla szirmú változatban is ültethetők.

Tavasszal humuszban gazdag talajba ültessük a gumókat, úgy hogy az alvó rügyek mindig lefelé nézzenek.

Hajtassuk elő a gumókat ültetés után egy védett világos közép meleg helyen, és csak a fagyok elmúltával tegyük ki őket a szabadba, mivel igen fagyérzékenyek.

Földjét tartsuk mindig nedvesen, de kerüljük a túllocsolást.

Ősszel szedjük fel a gumókat, válogassuk át őket, a kis sarj gumókat szedjük le, és télire vigyük be az összes gumót egy fagymentes helyre.



Záporvirág

A záporvirág, latin nevén gazania Dél-Afrikából származik, így érthető miért viseli olyan jól a tűző napot, és az extrém meleg hőmérsékletet. Azért is olyan kedvelt növény a kertbarátok körében, mert ez a kis szépség csak napsütésben mutatja meg magát, vagyis a virágok a napfény hatására kinyílnak, az árnyék hatására pedig bezárulnak.

A virágok a gerberához hasonlítanak kissé, legtöbbször a sárga, a narancssárga és a piros árnyalatiban pompáznak a színek. A záporvirágot tavasszal magról is vethetjük, de gyorsabb és biztosabb módszer, ha kész palántákat vagy kifejlett növényeket vásárolunk a kertészetben.

Ültethetjük cserépbe, balkonládába, vagy virágágyásba, de sajnos, esős időben a virágok zárva maradnak, így jó, ha társítjuk más növénnyel is.

Mivel ez a növény jól tűri a szárazságot, kerüljük a túllocsolást, és a pangó vizet, de ültetés után egy hónappal, már érdemes tápoldatot is keverni az öntöző vízhez, így biztosítva a növény számára szükséges tápanyag utánpótlást.



Kövirózsa

Igen tudjuk, hogy a kövirózsa, nem épp az a klasszikus virág, amelyre egy kertbarát gondol az ültetés során, ám mégis szívből ajánljuk mindenkinek ezt a kedves kis növényt.

A kövirózsa ma már számtalan színben megtalálható tavasszal a kertészetekben, és fantasztikus színfoltot alkot más dísznövényekkel együtt, formájával egy új izgalmas elemet tudunk hozzáadni a virágágyásokhoz, balkonládákhoz, vagy épp a beültetett dézsás növényekhez.



Mivel a kövirózsa a pozsgások családjába tartozik, képes vizet tárolni a leveleiben, így nagyon kevés vízzel is beéri, és bármilyen nyári hőséget és napsütést jól visel.

Talán kevesen tudják, de a kövirózsának is van virága, méghozzá 10+-15 cm magasra is megnövő színes szépségek. Szaporítása szinte gyerekjáték, elég ha a kis sarj növényeket leválasztjuk, és külön elültetjük.









 
 
0 komment , kategória:  képek  
Tibeti gyömbér-tea
  2017-02-22 16:56:34, szerda
 
 
Így kell igazi tibeti gyömbérteát készíteni, ami csodákra képes!


A gyömbér egy rendkívül egészséges növény, az őszi, téli hónapokban mindenkinek fogyasztania kellene, hogy elejét vegye a meghűléses, influenzás betegségeknek. Ugyanakkor az emésztést is javítja, megelőzheti a belső gyulladásokat, és még a fájdalomcsillapító hatása is érvényesül, mivel a gyömbér gumók érzéstelenítőként is bevethetők.
Amellett, hogy segít megelőzni a megfázást, a gyömbér tea felmelegíti az egész testet, mivel beindítja a vérkeringést, és a verejtékezésnek köszönhetően kezdetét veszi a méregtelenítés is.
A friss gyömbér a legjobb választás, ugyanis ebben az esetben a legerősebb annak gyógyhatása, teába, kompótokba is friss gyömbért, illetve annak levét ajánlott felhasználni.
Az étkek elkészítésénél is ajánlatos a gyömbért használni, mert ezáltal könnyebben tudjuk majd a nehezebb ételeket is megemészteni. Egy csepp organikus gyömbérolaj például feloldja a gyomorgörcsöket, a puffadást.
Csodaszer az influenza ellen
Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában. A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.
Az időseknek is természetes gyógyszer
Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam. A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére.
Vitaminbomba
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal rejlik.
Most készítsünk gyömbérteát, ahogyan a tibeti szerzetesek szokták!
Ezt a finom teát egész nap lehet kortyolgatni, főként étkezések előtt javasolt, hogy éveken keresztül megőrizhessük egészségünket.
Hozzávalók:
5 g frissen reszelt gyömbér
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál méz
1 csipet őrölt bors
1 csipet ánizs
2 liter víz
Elkészítés:
5 percen keresztül főzzük a vizet, majd hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük bele a reszelt gyömbért, a citromlét, a mézet, a borsot és az ánizst. Ezt szürcsölgessük egész nap, főként étkezések előtt érdemes egy bögrével meginni.



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szép álmokat
  2017-02-22 15:42:46, szerda
 
 















Gyurco a H. D-on
 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kellemes ébredést - Imi
  2017-02-22 15:38:29, szerda
 
 











 
 
0 komment , kategória:  képek  
Időjárási előrejelzés
  2017-02-22 15:16:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  humor  
Szép estét
  2017-02-22 15:13:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép álmokat
  2017-02-22 15:12:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép estét, jó éjszakát
  2017-02-22 15:11:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép napot, hetet
  2017-02-22 15:05:04, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Mi mindenre jó még a liszt?
  2017-02-22 14:00:33, szerda
 
  Ha a lisztről van szó, semmi más nem jut eszükbe, mint a konyha és a sütés-főzés. Arra azonban biztos nem gondoltál volna még soha, hogy lisztet önts a lefolyóba! Hihetetlen dologban lesz részed, ha meglátod mire képes ez a különleges, nem mindennapi módszer!

Nagyon sok háztartási praktikáról írtunk már korábbi cikkeinkben, amely többsége annyira hasznos volt, hogy háziasszonyok százaitól kaptunk pozitív visszajelzéseket és köszönetet. Reméljük ez a módszer is hasonlóan hasznos lesz majd sok háztartásban!

A rozsdamentes acélból készült mosogató akkor gyönyörű,ha csillog-villog és ragyog a tisztaságtól. A konyha lelke mindig a mosogató, egy háziasszonyról ugyanis sok mindent elárul, hogy milyen állapotban tartja ezt a területet. Nem kell rögtön a pénztárcádhoz nyúlni, hogy csillogóvá varázsold a lefolyód, elég, ha kinyitod a konyhádban azt a szekrényt, ahol a lisztet tárolod.

1. Módszer

Keverj össze szódabikarbónát egyenlő arányban vízzel és öntsd a mosogatóba, amit egy szivacs segítségével dörzsölj át. Végül öblítsd ki a mosogatót, majd ha kész vagy, töröld teljesen szárazra az érintett területet. Szórj rá fél csésze lisztet és egy puhább szivacs segítségével dörzsöld át ismét. Ha ezzel is kész vagy, mosd át, majd töröld szárazra a mosogatót.

Meglátod, olyan fényes és csillogó lesz, mintha tükörbe néznél.

2. Módszer

Nem csak a mosogatóba hasznos a liszt, hanem a foltos, zsíros ruhával is képes csodákat művelni fillérekből! Ha zsíros étellel leetted vagy lecsöpögtetted a ruhádat, ne legyen az első gondolatod az, hogy kijön-e majd a ruhából a folt, vagy hogy melyik drága tisztítószerre lesz szükséged? Szórj az érintett felületre lisztet, kissé dörzsöld bele és hagyd, hogy magába szívja a zsiradékot. Rázd le a fölösleges lisztet a ruháról és a szokásos módon mosd ki a ruhát. Meglátod, a foltnak nyoma sem lesz!

--------------------------------

A kéz égésekor

Ma, egy éven belül már másodszor égettem meg a kezem, és ösztönösen azt a módszert alkalmaztam, amit valamikor az öregektől hallottam.

Szeretném megosztani veletek, mert a hatékonyságát a ,,saját bőrömön" tapasztaltam, és szinte hihetetlen.

Tavaly nyáron ebédet mertem egy lábosba, forrón, hogy vigyem a kórházba és ne hűljön ki amíg oda nem érek. Véletlenül egy merőkanálnyit ráloccsantottam a még zubogó zsíros levesből a bal kezem fejére. Akinek már volt hasonló tapasztalata, az tudja, hogy milyen fájdalmas. (mint utóbb állapította meg egy orvos, másod és harmadfokú égésem volt az egész kézfelületen).

Hirtelen leöblítettem a csap alatt és benyomtam a lisztes tálba, így rátapadt a liszt az egész felületre. Egy-két perc múlva éreztem, hogy szűnik a fájdalom és - bár hihetetlen - de öt perc múlva teljesen megszűnt. Körülbelül egy órát tartottam rajta a lisztet, majd kénytelen voltam lemosni, hiszen mennem kellett. Erősen piros volt, de továbbra sem fájt, még csak nem is égett. Nem kötöttem be, hagytam szabadon.

Estére egy barna, érzéketlen réteg képződött rajta (pont olyan volt, mint a bútoron a politúr réteg). Mosdáskor óvhatatlan volt hogy ne érje víz, de nem éreztem semmit, nem hogy fájdalmat, de égető érzést sem.

Másnap mosogattam, végeztem a dolgom mintha mi sem történt volna, a barna védő réteg mindentől megóvta.

Egy hét múlva elkezdett repedezni, majd lassan lekopott, egy darabig még rózsaszínes volt a bőröm, azután semmi nyoma nem maradt az égésnek.

Ma szintén megégettem a kezem úgy egy négyzetcentiméteren, gyorsan bevizeztem és lisztbe dugtam, rögtön elmúlt a fájdalom, nem hólyagzott fel, egy fél óra múlva lekapargattam a ráragadt lisztet és a bőröm még érzékeny sem volt. Ez egy kicsiny felületen történ és könnyebb is volt a sérülés.

Jelzem, hogy nem csak hallomásból tudom, hanem immár másodszor a ,,saját bőrömön" tapasztaltam, a liszt jótékony hatását.

Szeretném, ha ti is tudnátok erről, és tovább adnátok, hiszen sajnos soha nem tudhatjuk, hogy mikor lehet rá szükségünk, ha meg arra gondolok, hogy a gyerekeinkkel is történhet hasonló, jó tudni, hogy hirtelen mit tehetünk!



 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 602 db bejegyzés
e év: 7531 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 843
  • e Hét: 8657
  • e Hónap: 15040
  • e Év: 136913
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.