Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az erdő ébredése
  2017-02-04 15:30:41, szombat
 
 

3














Fekete István: AZ ERDŐ ÉBREDÉSE









Amikor még Február fagyos csizmái kopognak a hegyeken, s az öregedő tél önmagáról dúdol jeges nótákat a fenyőknek, lent a völgyekben megpuhul a szélhordta avar, és a mezőkön bogarászó varjak felnéznek a felhőkre, hogy valahonnan délről nem hoztak-e valami üzenetet.

Mert ilyenkor már van valami a levegőben, amitől elcsendesedik a fák orgonája, figyelve kihúzzák magukat az öreg bükkök, és a som rügyeit úgy csiklandozza valami belülről, hogy már alig férnek a bőrükbe.

Esténként puha köd leng a patakok ágya felett, különös vajúdó párát lehel föld, amelytől megreszketnek az alvó lepkék bábbölcsőjükben, és álmosan fintorog a mókus meleg téli fészkében.

S ha felsüt a nap, nyújtózkodik az erdő. A fák korhadt ágakat dobnak le magukról, az utak kezdenek felszáradni, a szél a téli sziszegés helyett lágyabb suhogással fésüli az erdőt, s egy reggelen a bokrok alatt kinyitja ezer, fehér csillagszemét a hóvirág.

Hideg van még ilyenkor, s a hidegnek nincs más színe, csak a fehér. Utána jön a sárga, a kék, a lila, a rózsaszín és legvégül a nyár ragyogásában a pipacs égőpiros lángolása. De ez messze van még. Az erdő, a nap most még nem tud kis cselédeinek sem színt ,sem illatot adni.

De nem is kell. A természet éledése lassú és lágy, mint a simogató anyai kéz. Nem melegedik fel egyszerre, mert ez elpusztítana mindent, hiszen a fák magukban hordják még a téli dermedést, az állatok magukon a téli bundát, és tehetnek molyzsákba, mint az emberek.

Rendre, rendre: sorjában.


A fehér szín után jön a sárga, a hóvirág után a déli domboldalakon, mintha maga a kén virágzott volna ki, szinte nevetnek a sombokrok sárga csokrai, alattuk pedig a tavaszi kankalin majdnem ugyanolyan színű kis virágai.
És ha felsüt a nap, az öregerdő mélyén, mintha a tavasz orgonája szólalna meg, búgni kezd az első vándor, távoli tájak fészekrakó üzenetét hirdetve: búgni kezd a vadgalamb.

Lágy ez a hang; nem kiált, nem harsog, nem rikolt, csak szétfolyik, mint a sóhajtás, és meghallja mindenki.

A mókusok kidörgölik szemükből az álmot, a harkály elhallgat értelmetlen kopogtatásával a beteg fák mellkasán, a patak száradó partján vidáman futkos a barázdabillegető - aki szintén most érkezett külországi útjáról -, a földben megmozdulnak a giliszták és egyéb dermedt férgek, a hangyabolyban akkora a sürgés-forgás, mintha vásárra készülnének, a tavak hideg téli kékje meleg barnára válik, s a halak megmozdulnak iszapágyukban, ahová még októberben feküdtek; a napsütötte erdő felett reszketni kezd a levegő, melynek érintésétől elindulnak a nedvek a fákban, és az alvó rügyek duzzadtan lesznek, mint az élet ígérete.

És ekkor megjelenik a harmadik szín az erdőn: a kék. Még csak itt-ott elbújva a bokrok meleg szoknyája alatt, de körülötte édes illat omlik a földre, és szerényen szétnéz kék szemével a tavaszodó világban: az ibolya. Illatát aztán elkapja a szél, játszik vele, meghordozza a csalitokban, az öregerdőben, hol néma odvakban vadméhek aludtak eddig, de most a meleg illattól megzendül az odú, és álmos tántorgással kirepülnek az első méhek.

Búg galamb, dongnak a méhek, esténként óvatosan megszólal már a feketerigó, és fuvolájára kipattan a füzek ezüst barkája; de meghallják a denevérek is, s amikor vadászházak kéményéből, öreg odvakból apró árnyak szállnak ki némán, mint a titkos gondolat, hogy van-e már élelem odakint, repkednek-e az éji bogarak. Hát bizony nemigen repkednek még, de helyettük ugyanolyan lágy szárnyalással pisszegve-kurrogva nászrepülésben van a szalonkák népe.

Hallgat az erdő - hiszen fel sem ébredt még igazán --, csak a szalonkák űzik egymást vak szerelemben, és az erdők lila árnyékából lángpenge vág az ég felé, dörren a puska, s a vándor lovagok vére rácseppen a hóvirágok fehér arcára.

Aztán elhallgat minden, csak a bagoly jár nesztelen szárnyalással, felemel egy-egy egérkét, és viszi haza az odvába, mert neki ilyenkor már tojásai vannak, s az asszonynak is kell valamit enni, ugyebár.
Eközben múlnak a napok.



Eltűnik a hóvirág, megfakul az ibolya, a fűz barkái helyett leveleit suhogtatja már a szél, és hozzák, egyre hozzák a tavaszt az érkező vándorok. A dél végtelen ege elküldi a pintyet, a csízt, az éneklő rigót, és mindenki hozza magával a kis hangszerszámát, ki a fuvoláját, ki a citeráját. Minden reggel fényesebb a nap, és minden reggel jobban tele van muzsikával az erdő.

A nyír már zöldben pompázik, az utakat benőtte a fű, a vágásokban mérgesen ágaskodik a csalán, és száll a dal, mámorba hanyatlik a szerelem, készülnek a fészkek, millió új élet lüktet a csírák és szívek mélyén, és egy reggelen fehér nászruhájukban esküvőre hívják az erdei népeket a vadcseresznyefák.
Az öreg tölgyek, vén bükkök, szijas szilfák és mogorva körtefák nehezen öltöznek, nehezen ébrednek, de az esküvőről, a nász ébredéséről elmaradni nem illik.

Felsült a nap, vadcseresznyefák virágkoronája kitárja millió kelyhét az áldó nap felé, és a méhek lakodalmas népe zengeni kezd a szerelem, az élet, a tavasz orgonáján.

Csupa napfény az erdő, csupa égig szálló dal. Nem alszik már senki, és vándorló kis bárányfelhők megállnak az égen hallgatódzni, bár ők nem hivatalosak a lakodalomba.

A gyalogúton öreg róka ballag. Kopott vén szuka; szájában nagy liba, mely eddig az erdész tulajdonának vallotta magát. A róka leteszi a nehéz libát, és mérgesen rázza ki füléből a lakodalmi lármát.

,,Megbolondultak ezek? - gondolja. - Majd megbánják! Én is vén fejemmel... nyolc kölyök, én is így kezdtem, aztán most nekem jut majd legkevesebb ebből a szép libából!"

Sóhajt még egyet, és ballag tovább. De odafent senki nem vette észre a rókát. Áll a nász, az erdő felébredt.







Az erdő éneke

Link



Erdők Hangjai - Relaxation

Link



Az erdő fohásza

Link



Amikor még február fagyos csizmái ...



A mezőkön bogarászó...



A fák korhadt ágakat dobnak le ...



Egy reggelen a bokrok alatt ...



A fehér szín után jön a ...



És ekkor megjelenik a harmadik szín, a ...



Még csak itt-ott elbújva ...



Álmos tántorgással ...














 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Nyolc +1 videó, amit muszáj megnézned Putyin miatt
  2017-02-04 13:30:44, szombat
 
 






NYOLC + 1 VIDEÓ, AMIT ÉRDEMES MEGNÉZNI PUTYIN MIATT
2017. február 2. 14:23


Aki eddig gyűlölte, az még inkább meggyűlöli, aki eddig imádta, az még inkább megszereti. Következzék Putyin emberi arca.


Putyin, aki visszakéri a tollát - Putyin és a kapzsi gyártulajdonosok

Link



Putyin, az állatbarát

Link



Putyin, a búvár

Link



Putyin, az államférfi

Link



Putyin, aki Trump

Link



Putyin, a könyvelő

Link



Putyin, a szexszimbólum

Link



Putyin, a 888-as celeb - A budapesti szírek nagy örömmel várják Putyint | 888.hu

Link


+

Én, Putyin - Egy portré

Link



Putyin a sztár

Link



Forrás:

Link









Putyin: "IDE NEM FOGNAK MUSZLIN MIGRÁNSOK JÖNNI!"


Hogy miért nem fognak a migránsok Oroszország felé menni? Hát ezért:

"Oroszországban oroszok élnek. Bárhonnan érkező, bármely kisebbségnek, aki Oroszországban akar élni, dolgoznia kell, beszélni az orosz nyelvet, valamint tiszteletben kell tartania az orosz törvényeket. Ha más törvényeket tisztelnének, akkor azt tanácsoljuk nekik, hogy menjenek azokra a helyekre, ahol ez a nemzeti jog. Oroszországnak nem kellenek ezek a kisebbségek. Ezeknek a kisebbségeknek - ha idejönnek Oroszországba - nem adunk kiváltságokat, ne próbálják megváltoztatni a törvényeinket. Illeszkedjenek be! Nem számít, mennyire hangosan kiabálják, hogy ez ,,hátrányos megkülönböztetés".

Az orosz szokások és hagyományok nem kompatibilisek sok kisebbség primitív kultúrájával. Ez a tiszteletreméltó törvényhozó testület az új törvények megalkotásánál az orosz nemzeti értékeket tartják szem előtt, megjegyezve, hogy a kisebbségek, akik idejönnek, nem oroszok!"


Link

Link


Felfogtátok, hogy mit tettetek? /Putyin - 2015. szeptember 28 ENSZ/

Link



PUTYIN, A SZTÁR


Singing PM: 'Fats' Putin over the top of 'Blueberry Hill' with piano solo

Link



Singing Putin: 'Blueberry Hill'

Link



Russia's Got Talent: Extra video of Putin singing & playing piano for charity

Link













 
 
1 komment , kategória:  Média  
Világsajtó: olyan emberekkel, mint Orbán lehet új Európát...
  2017-02-04 12:30:35, szombat
 
 




VILÁGSAJTÓ: OLYAN EMBEREKKEL, MINT ORBÁN LEHET ÚJ EURÓPÁT ÉPÍTENI
2017. február 3. 18:58


Olyan emberekkel, mint Orbán lehet új Európát építeni - ezzel a címmel írt pénteken beszámolót a Kommerszant című orosz gazdasági-politikai napilap Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki budapesti látogatásáról, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről...


Tovább... Link



. .







A teljes cikk a Link alatt!










 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 360 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3047
  • e Hét: 14125
  • e Hónap: 36613
  • e Év: 214488
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.