Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Érdekesség - Süllyesztett híd Hollandiában
  2017-02-09 18:17:13, csütörtök
 
  Sülyesztett hid

Ez a hihetetlen "süllyesztett" híd Hollandiában található, amin a látogatók egyedülálló módon érhetnek el egy gyönyörű 17. századbeli holland erődbe..




Link

Nem, a szemed nem csal - a víz valóban el van választva!

Az RO & AD építészek által tervezett Mózes Híd, szó szerint kettéválasztja az erődítményt körülvevő vizet, így gyalogosok át tudnak jutni az erődítménybe.

A híd, tartós Accsys Technologies Accoya fából készült, ami az FSC és a PEFC által lett hitelesíve.

A 17. század folyamán a nyugati holland Brabant Water Zónában egy sorozat víz-árok és erődítmény épült, hogy védelmet nyújtsanak a Francia és Spanyol támadásoktól.

A ROOVERE erődítményt sekély árok veszi körül ami túl mély volt ahhoz, hogy átgyalogolhassanak rajta, és túl sekély a hajók számára. Ezért az erőd mindeddig látogatatlan maradt.




Link

Messziről, a Mózes-híd szinte láthatatlan, mert a víz szint a híd mindkét oldalán egyforma és egyformán tükrözik vissza a környezetet.

Az Accoya fa mérgező bevonattal van átitatva, ami védi a gombás rothadástól, és növeli a tartósságát - ideális anyag egy süllyedt híd készítésére. Mint egy gát, a híd falai visszatartják az árok vízét, és mint Mózes, a híd szétválasztja a vizet, hogy a gyalogosok átjuthassanak a másik partra.




Link

A Mózes Híd egyedülálló lehetőséget nyújt a látogató számára, hogy áthaladjon az elválasztott víz között, és végül találkozzon az erődítmény védelmi történelmével.




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Tavaszra várva
  2017-02-09 17:50:15, csütörtök
 
 


Link

Tavaszra várva: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Közeledik a rijekai karnevál időpontja: Febr.17-19.
  2017-02-09 17:48:31, csütörtök
 
 


Link

Közeledik a rijekai karnevál időpontja: Febr.17-19.

Jókedvű, vidám télbúcsúztató-tavaszköszöntő. Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Madeira, az Apácák kanyonja
  2017-02-09 17:46:14, csütörtök
 
 


Link

Madeira, az Apácák kanyonja.

A völgykatlan ideális menedékhely volt kalóztámadás esetére. Link




Link


Az apácák kanyonja

Curral das Freiras név jelentése: az apácák istállója, vagy karámja, ugyanis a kanyon a fővárosban található Szent Klára (Santa Clara) kolostorban élő klarissza rendi apácák tulajdona volt, és ebben a sziklakatlanban legeltették az állataikat.
A völgykatlan ideális menedékhely volt kalóztámadás esetére, hiszen gyakorlatilag megközelíthetetlen volt, csak egy hegyi ösvény vezetett oda. A völgyet a ,,sziget köldöke"-ként is emlegetik.
Az 1500-as években Madeira jelentősen megerősödött és meggazdagodott, köszönhetően a helyiek szorgalmának, és annak a ténynek, hogy nem voltak hajlandóak adót fizetni a portugál királynak. A szigetek körül portyázó kalózoknak már régóta fájt a foguk Madeira kincseire, de nem merték megtámadni a szigetet.
1566-ban a kalózok egyesítették erejüket és egy több hajóból álló flottával megtámadták Funchalt. A támadás hírére az apácák a kanyonba menekültek, a püspök pedig elrejtette a kolostor kincseit, a legenda szerint, egy nemes ember sírjába. A kalózok elfoglalták a várost és a kolostort is, mivel sem a portugál király sem pedig a többi település nem segített Funchalnak.
A többiek irigyelték és vitatták Funchal fővárosi rangját, a király pedig ,,törlesztett" az adómegtagadás miatt. Szegény egyházfit a kalózok megkínozták, majd később megölték, de nem árulta el a kincsek rejtekhelyét, így azok ma is láthatóak.
A csalódott kalózok kincsek és apácák híján elvitték a bort és a cukrot, ami nem fért bele a hajókba, azt az óceánba öntötték.


A Pico do Serrado csúcs alatt fekvő Eira do Serrado kilátópontjáról fantasztikus panoráma nyílik a kanyonra.
A falu hosszan nyújtózik el a völgyben a föléje emelkedő hatalmas, meredek, sziklás csúcsok védelmében. A házak helyenként a hegyoldalakra is felkapaszkodnak. A főtéren álló templom annak a kápolnának a helyén épült, melyet az apácák emeltek hálából, amiért sikerült átvészelniük a kalózok kegyetlen támadását.
A helyiek abból élnek, amit megtermelnek maguknak. Fő termék a gesztenye, amit mindenre felhasználnak, készítenek belőle, pudingot, likőrt és levest is.
Nem csak a látvány, de az út is felejthetetlen. Madeira az óceánból kiemelkedő vad hegyek és sziklák szigete.
Az eukaliptuszerdők között kanyargó szűk szerpentin utakon elfehéredett ujjakkal szorítjuk a buszban az ülések támláit, próbálunk mereven valami semleges pontra nézni, ja és teljes erőből működik a ,,zabszem effektus" is.
Egy-egy éles kanyarnál - más nincs is - a busz eleje belóg a szakadék fölé, csak a kerekek maradnak az úton, és még nem beszéltem a szituról, amikor szembe is jön egy busz. A kilátóhoz érve dicsérjük a sofőr ügyességét, mire azt feleli, hogy erre csak ügyes sofőrök közlekednek, az ügyetlenek már meghaltak. Milyen megnyugtató!

Bővebben: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Angyalok világában
  2017-02-09 17:42:27, csütörtök
 
 


Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
A bölcselő és az almák
  2017-02-09 17:35:09, csütörtök
 
 


Link

A BÖLCSELŐ ÉS AZ ALMÁK
A bölcselő almafáján sárga, mesebelien édesízű almák teremtek. Ezeket, papirosba csomagoltan, fel szokta tenni a szekrények tetejére, télre. Egy reggel azonban arra ébredt, hogy az összes almát lelopták a fáról. Szomorúan mesélte el a dolgot barátjának.
- Én visszaszerzem almáidat, mivel még nem adhatták el a piacon! - válaszolta barátja. A bölcselő azonban ebben ugyancsak kételkedett.
Barátja óriási papirosra felírta: a bölcselő nem haragszik azokra, akik tréfából, ördöngős ügyességgel, elcsenték kertjéből az almákat, ha visszahozzák, jutalomban részesülnek. A hirdetményt kifüggesztette a falu főterén.

A falubeliek nem kételkedtek abban, hogy a bölcselő tartja majd adott szavát. Sokan úgy vélték: a gondolatok tudósa úgysem ismeri fel saját almáit. Miért ne vinnének neki más fákról is, jutalomért?!
A bölcselő örült, hogy kedvelt almái visszakerültek hozzá, de igencsak meglepődött: bőven hoztak, hamiskás mosoly kíséretében, az ő fájától idegen almákat is. Ám nem szólt semmit. Mindenkit megdícsért, mindenkinek fizetett. A végén azonban megjegyezte:
- Hát, sokba kerültek nekem saját almáim! Jóval kevesebbel megúszhattam volna az egészet, ha csak az igazi tolvajok hozzák vissza ezeket a számomra aranyalmáknál is becsesebbeket!
Barátja nevetett:
- Igazi és hamis tolvajokat egyaránt teremt az önérdek! Szegény rokona, a közérdek, viszont nem képes erre, hacsak nem a zsiványok "közérdekéről" van szó...

Forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Amit leszűrtem belőle...
  2017-02-09 17:33:16, csütörtök
 
 


Link

Volt egy öreg, gazdag ember, aki egyedül lakott a házában. Egy nap nagy esőzések voltak a faluban, és a ház falai megroggyantak. A gazdag ember fia ezért ezt tanácsolta apjának:
-Apám! Sok kincsed van, és ezt az emberek is tudják. Javítsd meg a házad falait, nehogy kiraboljanak!
Aznap találkozott a szomszédjával is, aki szintén figyelmeztette:
-Rólad az egész falu tudja, hogy gazdag vagy. Én a helyedben sürgősen megjavítanám a házat.
A gazdag ember el is döntötte, hogy másnap első dolga lesz, hogy nekilát a munkáknak. Sajnos azonban az éjszaka kirabolták, és elvitték az összes kincsét. Így hát az öreg, gazdag ember megállapította: a fia okos, a szomszédja tolvaj.

Forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Szolgáltatásról történő leíratkozás
  2017-02-09 17:05:12, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 180 db bejegyzés
e év: 1631 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3311
  • e Hét: 6747
  • e Hónap: 17761
  • e Év: 123905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.