Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2017-02-09 23:56:24, csütörtök
 
  Szeretettel kívánok Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Céklás-almás saláta sajtkrémmel
  2017-02-09 23:40:49, csütörtök
 
  Céklás-almás saláta sajtkrémmel

Hozzávalók

20 dkg ecetes cékla
1 db alma

bors
25 dkg tejszínes sajtkrém
1 db zöldpaprika
2 szál újhagyma
4 szelet barna kenyér


Elkészítés

A céklát leszűrjük és lecsepegtetjük, majd vékonyan felcsíkozzuk, és összeforgatjuk a meghámozott, kimagozott, durvára reszelt almával. Megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a sajtkrémet. A salátát a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy ízek összeérjenek.
A megmosott, szárazra törölt paprikát kimagozzuk, majd karikákra vágjuk a megtisztított újhagymával együtt, és a salátába forgatjuk. A kenyérszeletekre halmozva kínáljuk. Céklacsírával és ízlés szerinti zöld fűszerrel díszítve tálaljuk.





Megjegyzés

A legtöbb gyerek nem szereti az ecetes céklát, ám a tejszínes sajtkrémmel gazdagítva még ők is szívesen megkóstolják majd.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Creme brulee - a francia desszertcsoda
  2017-02-09 23:34:39, csütörtök
 
  Creme brulee - a francia desszertcsoda

Hozzávalók

3 dl tejszín (nem főzőtejszín!)
1,5 dl magas zsírtartalmú tej (min. 3,8%)
4 db tojássárgája
8 dkg cukor
csipet só
1 db vaníliarúd
A tetejére:
6 tk cukor


Elkészítés

Elektromos kézi habverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral, egy csipetnyi sóval és a vaníliarúd kikapart magjával. Hozzáadjuk a hideg tejszínt és a tejet, és összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A tojásos-vaníliás tejszínt egyszer átszűrjük egy kancsóba, majd 6 darab egyszemélyes, hőálló tálkába töltjük. A tálkákat tepsibe állítjuk, amit felöntünk annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák 2/3-áig érjen. A tepsit lefedjük alufóliával, majd kb. 45 percig sütjük, amíg a krém megdermed, de még remegős (a hűlés során tovább szilárdul). Teljesen lehűtjük. Tálaláskor megszórjuk a tetejét egy-egy teáskanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk.





Ha nincs karamellizáló pisztolyod, arra is létezik egy pofonegyszerű megoldás:
Link


Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Terméktanács, Tojásszövetég
MME

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kecskesajtos-fokhagymás szűzérme
  2017-02-09 23:30:06, csütörtök
 
  Kecskesajtos-fokhagymás szűzérme

Hozzávalók

2 gerezd fokhagyma
1 db csilipaprika
4 szál rozmaring
4 szál kakukkfű
4 szál oregánó
20 dkg koktélparadicsom
20 dkg lágy, zsíros kecskesajt
1/2 tk édes-nemes pirospaprika

bors
40 dkg sertés szűzpecsenye
2 ek olívaolaj
1,5 dl zöldségleves-alaplé


Elkészítés

A meghámozott fokhagymát nagyon apróra kockázzuk, a megmosott csilipaprikát vékonyan felszeleteljük. A megmosott, leszárított fűszernövények feléről lecsipkedjük a levélkéket és finomra vágjuk. A leszárazott koktélparadicsomot megmossuk. A kecskesajtot összedolgozzuk a fokhagymával, a csilipaprikával és az aprított zöld fűszerekkel, valamint a pirospaprikával és sóval, borssal.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A megmosott és szárazra törölt szűzpecsenyét 4 egyforma darabra vágjuk, majd laposabbra nyomkodjuk. Egy hőálló edényben felhevítjük az olajat és az előzőleg megsózott szűzérméket mindkét oldalukon kérgesre pirítjuk. Ezután a felső oldalukat megkenjük a kecskesajtos masszával.
A megkent szűzérméket felöntjük az alaplével, majd elrendezzük körülöttük a koktélparadicsomot és a félretett zöld fűszereket. Végül az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen, a húsra olvasztjuk a sajtot kb. 10 perc alatt. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés

Az étel a képen látható Le Creusot öntöttvas edényben készült. A Franciaországban 1925 óta jelen levő felső kategóriás márka termékei Magyarországon is elérhetők.
MME
DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

Kiadósabb, ha a vele sült koktélparadicsom mellett valamilyen pluszköretet is kínálsz hozzá, pl. párolt rizst.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gyors fokhagymaleves
  2017-02-09 23:27:11, csütörtök
 
  Gyors fokhagymaleves

Hozzávalók

1 fej fokhagyma
1 ek vaj
4 db metélőhagyma
8 dl zöldségalaplé
20 dkg félkemény sajt
1 csipet só
1 csipet bors
2 szelet kenyér
1 tk majoránna
2 ág petrezselyem


Elkészítés

1. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, és megpirítjuk a felforrósított vajon. Hozzáadjuk a felkarikázott metélőhagymát, és megpároljuk.

2. Felöntjük a zöldségalaplével, és felfőzzük. Hozzáadjuk a lereszelt félkemény sajtot, és kb. 5 percig főzzük. Közben ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk, majd botmixerrel pürésítjük.

3. Kockára vágjuk a kenyeret, és a serpenyőben megpirítjuk zsiradék nélkül. A levest majoránnával és a felaprított petrezselyemmel ízestjük. Tányérokba szedve a pirított kenyérkockákkal tálaljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

A hagymaleves tartalmassága, gazdagsága, selymessége tovább fokozható, ha sajtot is teszünk bele. A lágy, félkemény, kemény sajtok közül kedvünkre válogathatunk. Az olaszos hangvételű - sokszor paradicsomos - hagymalevesekben jó helyen van a pecorino vagy a parmezán, a francia levesekbe a svájci Gruyère, ementáli, gouda vagy épp trappista is kerülhet.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hétvégén újra láthatjuk a Napot
  2017-02-09 13:00:42, csütörtök
 
  Hétvégén újra láthatjuk a Napot





Hétvégére többfelé szakadozottabbá válik a felhőtakaró, hosszabb-rövidebb ideig ismét élvezhetjük a Nap sugarait.

A szürkeséget a hétvégére valamivel naposabb idő váltja fel, de azért lesznek felhősebb területek is az országban. Pénteken a Dunántúlon, délen és helyenként északkeleten megélénkül a keleti-délkeleti szél, ennek köszönhetően ezeken a tájakon felszakadozhat a felhőzet, és

hosszabb-rövidebb napos időszakokra

is számíthatunk. Máshol még felhősebb, borongósabb lesz az idő. Reggel találkozhatunk az Alföldön párás, ködös körzetekkel. Csapadéktól nem kell tartanunk, legfeljebb csak gyenge hószállingózás alakulhat ki. A hajnali -1, -5 fokot követően napközben +1 és +6 fok közötti értékeket mérhetünk.




Ágics Évi fotója, köszönjük!

A hétvégén is a Dunántúlon, délen és helyenként északkeleten támadhat fel a délkeleti szél, így errefelé számíthatunk több napsütésre, máshol még a felhők lesznek túlsúlyban, de egyre kisebb területen marad zárt a felhőtakaró. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb szombat reggel, délelőtt szállingózhat nyugaton a hó. A hajnalok hidegebbé válnak, ismét sokfelé csökken -5 fok alá a hőmérséklet, napközben pedig 1-6 fok közé melegedhet a levegő. Lényeges változás hétfőn sem várható időjárásunkban.

Borítókép: Takács Ákos

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Jégvirágok a világűrből
  2017-02-09 12:56:03, csütörtök
 
  Jégvirágok a világűrből

Az olvadozó Balaton másképp nem látható, gigászi képződményeit fotózta meteorológiai léggömbünk (1. rész)

Ez képriportunk első fele - itt még a troposzférában repült a szondánk. Az sztratoszféra felső részén készült, ténylegesen űrközeli felvételek feldolgozás alatt vannak, és 1-2 napon belül várhatók.

Amikor január elején a hirtelen jött, farkasordító hidegben teljesen befagyott hazánk legnagyobb és legszebb tava, "Batom" nevű észlelőnk volt olyan szerencsés és éppen sikerült lencsevégre kapnia a Rómából Budapestre tartó utasszállító gépének ablakán kifotózva a kék-fehér "hullámokat" a Balaton jegén. Köszönjük a felvételt!





És bár a kis felbontás s nagy távolság miatt alig látni belőle valamit, azért a felvétel sejteti, hogy a jégnek bizony komoly "struktúrája" van, amit mindenképpen érdemes lenne meteorológiai léggömbről is lefotózni - hátha valami igazán érdekeset láthatunk.

De hogy az a halvány fehér csík ilyen gyönyörű valójában, az csak a hétvégén derült ki.

Ez csak egyetlen kép a teljes galériából - a kép nagyítható (jobb alsó sarok), 12 megapixelig egérgörgővel vagy csippentéssel:





Előzmények

Bár az elmúlt hetekben megannyi gyönyörű, néha már-már művészi fotó- és videósorozat, illetve drónfelvétel készült a sok-sok éve most először teljesen befagyó Balatonról, igazán magasról - a világűr határáról, a sztratoszférából - még senki sem vizsgálta az összképet. Pedig egy egészen bámulatos, különös és nem kevésbé gyönyörű jelenségeket láthatunk onnan letekintve, ahol már a madár sem jár!

Képriportunk első fele következik, a repülés első fél órájából, még viszonylag alacsonyabbról - néhány kilométeres magasságból - de már ez is mintegy 5000 fotóból válogatva.

A cikk tovább olvasható itt: https://www.idokep.hu/hirek/jegviragok-a-vilagurbol---i

Forrás: https://www.idokep.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 241 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.