Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Spirituális út
  2017-03-10 21:51:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Meditációban
  2017-03-10 21:50:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Lélekút
  2017-03-10 21:49:35, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Gyógyító energia
  2017-03-10 21:47:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Csillagos ég alatt
  2017-03-10 21:45:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Az imádság elveszett tudománya
  2017-03-10 21:38:17, péntek
 
  Az ősi hagyományok szerint az imádság hatása máshonnan ered, nem magukból az ima szavaiból. Talán ebben a tényben rejlik a magyarázat, miért tűnik úgy, hogy oly sokan elvesztették az imádságba vetett hitüket.

A Biblia 4. századi csonkításai után azok a részletek, melyeken az imádság nyelvezete alapul, fokozatosan kikoptak a nyugati hagyomá­nyokból, pusztán a szavakat hagyva maguk után.

Ebben az időszakban sokan kezdték azt hinni, hogy az imádság hatalma egyedül a kimondott szóban lakozik. A 4. század előtti szövegek kinyilatkoztatásai azonban arra emlékeztetnek bennünket, hogy a magán- és mássalhangzóknak önmagukban nincsenek olyan mágikus kódjai, melyek elfeledett birodalmak kapuját tárnák ki előttünk.

Az imádság titka a magasztalás szavain, a varázsigéken és a ,,legfelsőbb erőkhöz" intézett, ritmikus zsolozsmákon túl rejtőzik. A Holt-tengeri tekercsekhez hasonló szövegek arra sarkallnak minket, hogy éljük is át az imádságainkban megfogalmazott szándékokat, mert ha a szavakat ,,csak a száj ejti ki, olyanok, akár a holt kaptár..., mely nem ad többé mézet"

Az imádság hatalma valamilyen szavakba nem önthető és írásba sem foglalható erőben rejlik: azokban az érzésekben, melyeket az ima szavai ébresztenek bennünk.

Az imádsá­gaink során átélt érzelmeink nyitják meg az utat, és világítják meg az ösvényt a látható és a láthatatlan erők birodalmába egyaránt.

Bár az ősi iratok is gyakran utalnak a teremtéssel való egyesülésünk ezen aspektusára, magánkihallgatásunk során a tibeti apát adta meg a végső bizonyosságot az imádság érzés-alkotóelemével kapcsolatban.

Amikor arra a kérdésemre válaszolt, hogy mi játszódik le a szerzetesekben és a szerzetesnőkben, hisz mi csak imádságaik külső megnyilvánulásainak lehetünk tanúi, az apát egyetlen szóval válaszolt: érzés.

Az imádságok külső megnyilvánulásai, melyeket Tibet kolostoraiban láthattunk - vagyis a mozdulatok és hangok együttese - abban segítenek a szerzeteseknek és szerzetesnőknek, hogy eljussanak e belső érzésekhez.

Az apát válaszában még tovább ment egy lépéssel, amikor azt mondta, hogy az érzés nem pusztán az imádság egy tényezője. Nyomatékosan kijelentette, hogy az érzés maga az imádság!

Amikor eggyé válunk világunk alkotóelemeivel, egyúttal az élet nagy rejtélyeibe is betekintést nyerünk; lehetségessé válik számunkra ,,látni a láthatatlant, hallani azt, amit nem hallhat a fül, és kimondani a ki nem mondott szót".

Az imádságnak legtisztább formájában nincs is semmiféle külső megnyilvánulása. Bár elmondhatjuk a szavak előírásszerű sorozatait, melyek nemzedékről nemzedékre öröklődtek, ezek azonban csak az érzést teremtik meg bensőnkben, mellyel megérinthetjük a körülöttünk lévő világot.

Bármilyen szavakat választunk is ahhoz, hogy szavakba öntsük imánkat, ezek legjobb esetben is csak megközelítő leírását adhatják az átélt érzésnek.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A gyulladáscsökkentő római kamilla
  2017-03-10 20:51:48, péntek
 
 



Római kamilla (Chamaemelum nobile) apró virágai.
A római kamilla (Chamaemelum nobile) őshazája Európában és Afrikában van. A gyógynövény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az évelő növénynek aromás, kellemes illata van. Levelei molyhosak, a nyeles virágai fehérek, míg a csöves virágai sárga színben pompáznak. A virágok júniustól augusztusig nyílnak. Gyógyászati célokra a gyógynövény virágait használhatjuk fel, amelyek fűszeres illattal és kesernyés ízvilággal rendelkeznek. A római kamilla hatóanyagai a kumarinok, a flavonoidok, a fitoszterolok és az illóolaj. Az illóolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Népiesen nemesi pipitérnek is nevezik.

A gyógynövényből készülhet tea, amely gyulladásgátló, antibakteriális és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A tea bevethető gyomorgörcsök és légúti panaszok ellen. A gyógynövényből készült főzetet lehet használni még arcgőzölésre, arctisztításra és - csakúgy, mint az orvosi székfűt - hajápolásra is.

A római kamilla oldja a görcsöket, legfőképpen gyomor- és bélrendszeri görcsök esetén lehet alkalmazni. A gyógynövény javítja az emésztést és remek szélhajtó.

A római kamillából vízgőz-desztillációval illóolajat is készítenek, amely csillapítja a fájdalmat, oldja a görcsöket és az emésztést is megtámogatja. Az illóolaj ezen kívül lázat is csillapít, nyugtató hatással bír és a különféle bőrbetegségeket is gyógyítja, illetve csökkenti azok kellemetlen tüneteit. Mivel gyulladáscsökkentő hatása van, így az illóolajat lehet használni akné, vágás, égés, ekcéma, rovarcsípés és kiütés esetén. Az illóolaj még az ízületi gondokat is orvosolja. Azonban csak óvatosan szabad vele bánni, ugyanis nagy dózisban irritálhatja a bőrt. Az illóolaj a bélrendszert is megnyugtatja, ezért emésztési panaszok esetén is lehet használni. A menstruáció sok nő esetében fájdalommal jár együtt. A római kamilla illóolaja ezeket a fájdalmakat is csillapítani tudja.

A római kamillából aromavizet is készítenek, amely remekül tisztítja és regenerálja az arc bőrét, akármilyen bőrtípussal is rendelkezzen valaki. Az aromavizet önmagában is lehet használni a szépségápolás során, de arckrémekbe is belekeverhetjük. Használhatjuk borogatásra, sminklemosásra, és még pakolásokhoz is adagolhatunk belőle.

A gyógynövény megszárítva vagy cserépbe ültetve nagyon szép dísze lehet a lakásunknak, és még a szoba levegőjét is illatosítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tavaszi kúra gyógynövényekkel
  2017-03-10 20:50:17, péntek
 
 



Tavaszi kúra gyógynövényekkel, virágokkal és vadon termő növényekkel

Tavasszal minden emberi szervezetnek szüksége van egy olyan tisztítókúrára, amely segítségével megszabadulhat a méreganyagoktól, megtisztulhat a vére és még fogyhat is. A tisztítókúra segítségével testünk anyagcsere- és méregtelenítő funkcióit serkentjük fokozottabb munkavégzésre, így elkerülhetjük az egészségügyi problémákat és a betegségeket is. A tavaszi kúra nem csupán a májunkat tehermentesíti, hanem jót teszünk vele az epénknek, a beleinknek, a hólyagunknak és a vesénknek, de ha sikerül némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor a mozgásszervrendszerünk is új erőre kaphat. Amikor a méreganyagok és a salakanyagok eltávoznak a szervezetünkből, akkor a bőrünk szinte megfiatalodik, fellélegzik és megszépül. A szervezetünkben télen felgyülemlett méreganyagok miatt tavasszal gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek és fáradtnak. A méregtelenítő kúrának éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy a testünket energiával és életerővel töltse fel, ez pedig csak akkor következhet be, ha a testünk minden olyan anyagtól megszabadul, amelytől fáradtnak és elcsigázottnak érezzük magunkat.

A tavaszi tisztítókúra, mint ahogyan a nevében is benne van, ne tartson tovább 4-6 hétnél. Aki valamilyen betegségben szenved, vagy valamilyen gyógyszert szed a kúra elkezdése előtt, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a kúra ideje alatt különféle gyógynövényekből és vadon termő növényekből készült teákat és frissen préselt növényi italokat szükséges kortyolgatni.

A tavaszi kúra során többféle gyógynövényből álló teakeveréket is fogyaszthat. Az egyik teakeverékhez egy befőttesüvegben keverjen el 4-4 dkg gyermekláncfüvet, csalánt és nyírfalevelet. A másik teakeverékhez egy másik befőttesüvegbe szórjon 4-4 dkg csalánt, gyermekláncfüvet, nyírfalevelet, cickafarkot, édesköménymagot, aranyvesszőt és vadárvácskát. Persze ezeken kívül más teakeverékek is léteznek. Ihat egyféle teakeveréket, de többféle teakeverék közül is válogathat. Sőt, egyfajta gyógynövényből készült teát is ihat, például csalánt vagy éppen gyermekláncfüvet. A teakészítés módja: tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövényt vagy keveréket, öntse le két dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta akár 5 alkalommal is fogyaszthatja.

A frissen préselt növényi italok, levek is alkalmasak szervezetünk megtisztítására. Hogy milyen növényeket érdemes fogyasztani? Ez lehet bármilyen gyógynövény - medvehagyma, csalán -, de akár az articsóka is alkalmas erre a célra. Préseljen ki egy adag gyógynövényt, majd hígítsa azt vízzel. Naponta 1-3 evőkanálnyit is elfogyaszthat ebből az itókából. Fogyassza reggel, délben és este, szintén kúraszerűen 4-6 héten keresztül. Öntsön egy evőkanálnyi frissen préselt gyógynövénylevet egy pohárba, majd adjon hozzá 5 evőkanálnyi vizet. Amennyiben valamilyen kellemetlenséget tapasztal, hagyja abba a kúrát. Ahhoz, hogy szervezete hozzászokjon a növényi levekhez, kisebb adagokban - egy teáskanál - is kezdheti a kúrát, amely adagot fokozatosan növelhet.

Szerencsére napjainkban egyre többen bóklásznak az erdőkben, a mezőkön és a réteken, hogy vadon termő, friss és ehető növények után kutassanak. Őseink is nagyon sok olyan növényt ismertek és ettek meg, amelyek az egészségüket szolgálták. Manapság is egyre többen térnek vissza a természethez és gondolják azt, hogy a vadon termő növények az emberi szervezet számára is fontos táplálékok. Ezeket a növényeket csak meg kell mosni és már fogyaszthatók is akár önmagukban, akár ételbe, például salátába szórva. Ilyen növények lehetnek a gyógynövények, de ehető például a tyúkhúr, a vízi torma, a medvehagyma, a kankalin, az ibolya vagy éppen a százszorszép virága is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Máriatövis, a máj védelmezője
  2017-03-10 20:45:42, péntek
 
 



A máriatövis (Silybum marianum) már a középkor embere számára is ismert növény volt, hittek benne, hogy csökkenti a hasfájást, enyhíti a görcsöket és még az étvágyat is serkenti. A gyógynövény a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Elsősorban réteken, mezőkön, legelőkön és utak mentén találkozhatunk ezzel a gyógyító növénnyel. Gyógyászati célokra a növény barnás terméseit használják fel. A termés legfőbb hatóanyagai a zsírosolaj, a fehérje és a szilimarin nevű vegyület. A gyógynövényhez egy régi legenda is fűződik. Állítólag amikor Mária szoptatta a kis Jézust, akkor a melleiből az anyatej ráfröccsent a növényre. Talán ezért is nevezik népiesen Szűz Mária tejének, Szűz Mária tövisének, máriabogáncsnak, Boldogasszony tejének vagy Boldogasszony káposztájának. De a népies elnevezések között a pápafű és a tarkabogáncs is szerepel.

A szilimarin nevű vegyület elősegíti a máj regenerációját. A májban felgyülemlő toxikus anyagokkal szemben is eredményesen képes felvenni a harcot, illetve a különféle, májba kerülő mérgek által okozott károsodások mértékét is csökkenteni képes. A máriatövist lehet alkalmazni májkárosodások megelőzésére, de a kialakult károsodások mérséklésére is.

A máriatövis nem csupán megvédi a májunkat a különféle méreganyagoktól, hanem májtisztító hatással is rendelkezik. A növényben lévő antioxidáns vegyületek jelentős mértékben csökkentik a máj oxidatív károsodását. A szilimarin vegyület gyulladáscsökkentő hatással is bír, sőt a krónikus májgyulladást is mérsékelni képes

A különféle gyógyszerek és az alkohol jelentős mértékben károsítják ezt a létfontosságú szervünket. A gyógynövény azonban a májkárosodás megelőzésében és kezelésében is bizonyított. De a májcirrózis - vagyis a májzsugor - és a vírusos májgyulladás - vagyis a hepatitisz - gyógyulását is elősegíti.

A gyógynövény erősíti az emberi májat, így mindenképpen tanácsos a fogyasztása, akár még megelőzés céljából is, ugyanis a máriatövisben lévő vegyületek hatására az elhalt, elöregedett májsejtek helyett új, egészséges sejtek jönnek létre. A szilimarin tehát elősegíti a máj regenerációját, és kiemelkedő szerepet játszik a májkárosodás megelőzésében. Máriatövissel eredményesen gyógyítható a zsírmáj is, sőt májdaganat kiegészítő kezeléseként is gyakran alkalmazzák.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az epe segítője: kurkuma
  2017-03-10 20:41:31, péntek
 
 



Májunk mellett az epénkkel is foglalkoznunk kell, hiszen fontos szerep jut ennek a szervünknek is. A máj termeli a keserű, sárgászöld színű epét. Az epe a zsír megemésztésében vesz részt. Az epenedvnek a savak semlegesítésében van kiemelkedő szerepe, és azokat a méreganyagokat köti meg, amelyek a májból érkeznek, hogy aztán a belekből ki is ürülhessenek. Egyes gyógynövények segítséget nyújtanak, ha epegondokkal küzdünk. Ilyen gyógynövény például a kurkuma.

A kurkuma csökkenti az emésztési panaszokat, mint például a hányingert, a puffadást, de a görcsöket is csillapítja és gyulladások esetén is be lehet vetni. A kurkuma mindezek mellett az epe áramlását is elősegíti. A kurkuma egy antioxidáns hatású gyógynövény, de vírus- és baktériumellenes hatásáról is ismeretes. A gyógynövény erősíti az epét, segíti az epetermelést, az epekiválasztást, és a zsíremésztést is megtámogatja.

A kurkumát a legjobb ételek készítésénél alkalmazni. Íze meglehetősen jól illik a szárnyasokhoz, a halakhoz, a zöldségekhez, de akár még desszertet is megfűszerezhetünk vele, és egy kellemes aromájú italt is készíthetünk belőle.

A kurkumából tea is készülhet. Tegyen egy csészébe fél teáskanálnyi őrölt kurkumát és öntse le két deciliter forró vízzel. Öt percig hagyja állni, majd szűrje le. A kurkumának kissé kesernyés íze van, így bátran lehet édesíteni egy kevés mézzel. Fogyasszon belőle naponta egy-egy csészével, étkezések előtt. Csak kúraszerűen alkalmazza!

Léteznek olyan kurkumát tartalmazó teakeverékek, amelyek szintén segítik az epe megfelelő működését és védelmet nyújtanak eme fontos szervünk számára. Egy kisebb befőttesüvegbe tegyen fél teáskanálnyi kurkumát, 30-30 gramm rozmaringlevelet és valamilyen keserű déligyümölcs héját, 20 gramm körömvirágszirmot, illetve 10-10 gramm levendulavirágot és fehér ürmöt. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja öt percet állni, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. Naponta akár három csészével megihat belőle étkezések előtt.

Mint minden gyógynövény, így a kurkuma fogyasztását is meg kell beszélni a kezelőorvossal. Ezt a gyógynövényt nem javasolt fogyasztani epevezeték- és bélelzáródás, illetve epekő megléte esetén.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2092
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 38423
  • e Év: 243124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.