Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Fekete berkenye – az egészség bogyója
  2017-03-11 23:43:12, szombat
 
  Fekete berkenye - az egészség bogyója





Egészségesen és életerősen megöregedni - Önnek is ez a vágya? Ez a kívánsága teljesülhet a fekete berkenye rendszeres fogyasztásával, mert a kis bogyó rendkívül értékes szolgálatot tehet az utunkon. Óriási antioxidatív potenciálja miatt nagy hatással van az egészségre ez a növény, amit számos tanulmány támasztott alá.

A kutatás fókuszában az arónia

A fekete berkenye - vagy más néven arónia - külső megjelenésében nagyon közel áll az áfonyához. Ízben azonban jelentősen különbözik a két bogyó egymástól, mert az édes áfonyával ellentétben a fekete berkenye inkább kesernyés, savanykás ízű.

A növény Észak-Amerika keleti részéről származik. Így nem csoda, hogy már a kontinens őslakosai is ismerték az arónia fogyasztásával járó egészségügyi előnyöket. A fekete berkenyét csak a 20. század elején szállították az európai országokba. Oroszországban a bogyós gyümölcsöt már több mint 50 éve sikerrel alkalmazzák egészségügyi területen. Időközben mifelénk is az orvosi kutatás fókuszába került a kis bogyó. A tudományos munkák eredményei pedig valóban lenyűgözőek. Nem csoda, mert a fekete berkenye tele van rendkívül hatékony összetevőkkel.

A fekete berkenye nem csak vitaminok és ásványi anyagok forrása

Az arónia egészségtámogató összetevőivel kapcsolatban egyrészt az A-, C-, E-, K-vitaminokat, valamint a teljes B-vitamin-csoportot kell megemlíteni. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül a gyümölcs jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tud felmutatni.

A fekete berkenye mennyiségileg legnagyobb és valószínűleg legérdekesebb hatóanyag-tartalma azonban a polifenolok nagy csoportjában rejlik, amelyek fő képviselői a flavonoidok és az antocianinok. A polifenolok roppant erős antioxidánsoknak számítanak, amelyekből az arónia - más bogyósokkal összevetve - felülmúlhatatlan mennyiséget tartalmaz. Szokatlanul erős antioxidatív hatásuk alapján a polifenoloknak számos egészségtámogató hatást tulajdonítanak.

A fekete berkenye gazdag flavonoidokban

A flavonoidok a szekunder növényi anyagokhoz tartoznak. Ők kölcsönzik a növénynek a csodálatos színét, és védik azt a káros külső behatásoktól, a fertőzésektől, a sugárterheléstől, sőt, a túlzott napfénybesugárzást is megakadályozzák. Minden más polifenolhoz hasonlóan a flavonoidok is a növény külső felszíni rétegeiben találhatók.

A flavonoidok az embert is védik

Az emberi szervezetben a flavonoidok hasonló hatást mutatnak, mint a növénynél. A legjelentősebb hatásuk azonban abban rejlik, hogy megóvják a testi sejteket az oxidatív károsodásoktól, melyeket a szabad gyökök váltanak ki.

Ezen kívül egészségesen tartják az ereket, mivel ellazítják az érfalakat és javítják a véráramlást. Ennek a tulajdonságnak gyakori következménye a vérnyomásra gyakorolt szabályozó hatás, így a flavonoidok összességében hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszerhez. Sőt, egyes flavonoidok még antivirális, antimikrobiális, allergiaellenes és rákellenes hatást is mutatnak.

A fekete berkenye egészségre gyakorolt csodálatos hatásai miatt talán legszívesebben rögtön ültetnénk is egy aróniabokrot a kertbe. Az első saját szüretig azonban a fekete berkenye erejét élvezhetjük szárított formában vagy gyümölcsléként is.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kelbimbós egytál maradék krumplipüréből
  2017-03-11 23:34:39, szombat
 
  Kelbimbós egytál maradék krumplipüréből

Hozzávalók

30 dkg kelbimbó
1 ek vaj (+ a formához és a tetejére)
1 ek tejföl
30 dkg burgonyapüré
1 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A megtisztított kelbimbót 1 ek vajon megfuttatjuk, majd nagyon kevés vízzel felöntjük, megsózzuk és felforraljuk. Ezután fedő alatt közepes tűzön haraphatóan puhára pároljuk, és a levét elfőzzük.
A kelbimbót kivajazott felfújtformába vagy tűzálló tálba tesszük. A burgonyapürét kissé fellazítjuk a tejföllel, az összezúzott fokhagymával ízesítjük, majd a kelbimbóra halmozzuk és elsimítjuk. Egy kevés vajat forgácsolunk rá, végül 200 fokon enyhén barnára sütjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Klasszikus Esterházy-torta
  2017-03-11 23:31:48, szombat
 
  Klasszikus Esterházy-torta

Hozzávalók

11 db tojásfehérje
37 dkg cukor
41 dkg darált dió
A töltelékhez:
2 db tojás
22 dkg cukor
1 dl tej
1 dkg vaníliás pudingpor
A krémhez:
1,5 dl tej
5 dkg cukor
2 dkg vaníliás pudingpor
27 dkg vaj
7 dkg szeletelt dió
0,3 dl triple sec likőr
A díszítéshez:
5 dkg baracklekvár
18 dkg fondant
1 dkg csokoládé
15 dkg darált dió

Elkészítés

1. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd hozzákeverjük a darált diót. A masszát hatfelé osztjuk, egyesével 22 cm-es, kerek tortaformákba simítjuk, és 200 fokon 16-18 percig sütjük.

2. A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, felforraljuk, majd kihűtjük.

3. A krémhez felforraljuk a tej 3/4 részét. Simára keverjük a cukrot a pudingporral és a megmaradt hideg tejjel. A keveréket a forró tejhez adjuk, és kis lángon sűrűre főzzük. A sűrűre főtt krémet szitán áttörjük, majd a vajjal kikeverjük. Hozzákeverjük a diót és a likőrt, végül az előzőleg elkészített töltelékkel habosra keverjük.

4. A megsült tortalapokat a krémmel bevonjuk, egymásra tesszük, majd a torta oldalát is átkenjük a krémmel. A díszítéshez a torta tetejére kenjük a lekvárt, majd bevonjuk a meglangyosított fondanttal. Párhuzamos, majd keresztirányú csíkokat húzunk a felolvasztott csokoládéból, majd egy kés hegyével elhúzott mintákat készítünk. Végül a torta oldalát bevonjuk a darált dióval





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Ricottával töltött csirke
  2017-03-11 23:28:28, szombat
 
  Ricottával töltött csirke

Hozzávalók

1 db nagy, konyhakész csirke
1 db tojás (L)
2 db citrom (negyedelve, magok nélkül)
A töltelékhez:
2 db póréhagyma vékonyan felkarikázva
35 dkg ricotta
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
3 szál újhagyma (finomra vágva)
1 marék bazsalikom (finomra vágva)
1 marék petrezselyem (finomra vágva)
1 tk őrölt koriander
4 db lime vagy 2 db citrom reszelt héja
3 tk limelé vagy citromlé
8 db zöld olajbogyó (magozott, aprított)
A fényezéshez:
1 dl fügelekvár
0,3 dl citromlé


Elkészítés

A töltelék valamennyi hozzávalóját alaposan összekeverjük. A csirke bőrét meglazítjuk a mellén, és egy kevés tölteléket nyomkodunk alá.
A villával felvert tojást összekeverjük a maradék töltelékkel. A masszát a csirke hasüregébe töltjük, és teszünk bele egy negyed citromot is. A csirkét a mellével felfelé egy sütőedénybe fektetjük, és a lábát konyhai zsineggel összekötözzük. Ezután elosztjuk körülötte a maradék negyed citromokat.
A fényezéshez a fügelekvárt simára keverjük a citromlével. A csirkét ecset segítségével megkenjük a citromos lekvárral, majd 35 percig sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben. Ezután kivesszük, ismét megkenjük, és változatlan hőfokon további 25-35 perc alatt készre sütjük. Végül feldaraboljuk, és a töltelékkel együtt tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A töltelék ízesítéséhez gyorsfagyasztott aprított petrezselymet és bazsalikomot is használhatsz.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pulykahúsos gombaleves
  2017-03-11 23:26:05, szombat
 
  Pulykahúsos gombaleves

Hozzávalók

1 db pulykaszárny
3 dl húslevesalaplé
1 fej hagyma
2 tk zöld fűszerkeverék
1 l víz
25 dkg gomba
3 dl tej

Elkészítés

A megtisztított pulykaszárnyat lábasba helyezzük, és hozzáadjuk a húslevesalaplevet. Megtisztítjuk, majd felaprítjuk a hagymát, és a leveshez adjuk a felaprított vegyes zöld fűszerrel együtt. Felöntjük vízzel, majd alaposan megsózzuk és megborsozzuk.
Lefedve felforraljuk, majd 30 percig főzzük. Kivesszük a szárnyat, kicsontozzuk, a húst falatnyi darabokra vágjuk.
Megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, és a leveshez adjuk, és további 15 percig főzzük. A leves felét botmixerrel pürésítjük, újra összeöntjük, majd hozzákeverjük a tejet. Összemelegítjük a félretett pulykahússal, majd tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hóvirág
  2017-03-11 23:21:16, szombat
 
 



Saját készítésű videóm:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Saját készítésű videók  
A bánatos szem
  2017-03-11 23:17:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ha gyűlölsz, az egód kiteljesedik
  2017-03-11 23:16:39, szombat
 
  "Ha gyűlölsz, az egód kiteljesedik. Az ego csak akkor létezhet, ha gyűlöl, mert a gyűlölet által felsőbbrendűnek érzed magad, a gyűlöletben elszigetelődsz, a gyűlölet meghatároz. A gyűlöletben egy bizonyos identitásra teszel szert. A szeretetben az egónak el kell tűnnie. Ha szeretsz, nem vagy többé elszigetelt: a szeretet segít feloldódni másokban. A szeretet találkozás, egyesülés. Ha túlságosan ragaszkodsz az egódhoz, akkor a gyűlölet könnyű, a szeretet pedig a legnehezebb dolog. Légy óvatos, éber: a gyűlölet az ego árnyéka. A szeretethez nagy bátorságra van szükség. Nagy bátorságra van szükség hozzá,mert az ego feláldozásával jár. Csak azok képesek szeretni, akik készen állnak arra, hogy senkivé váljanak. "

Osho
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Amíg az elme nem nyílik ki
  2017-03-11 23:14:05, szombat
 
  "Amíg az elme nem nyílik ki, a szív is zárva marad.
A nyitott szív kulcsa a nyitott elme."

Byron Katie
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A Tavasz kiszabadítja a virágokat
  2017-03-11 23:03:07, szombat
 
  "A Tavasz kiszabadítja a virágokat,
hogy színesre fessék a nevető földet."

Reginald Heber
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 460
  • e Hónap: 6042
  • e Év: 122695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.