Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Igaz, de használhatatlan tények
  2017-03-12 10:37:39, vasárnap
 
  A világ leghosszabb teniszbajnoksága 2000-ben volt a kaliforniai San Diegóban, ahol 15674 ütést számláltak.


Az Angliában eladott parfümök 10%-át a Heathrow reptéren vásárolják meg.


A Disney Corporation számára ma Micimackó sokkal nagyobb értéket képvisel, mint Miki Egér, évi 4,5 milliárd dollár hasznot hoz.


A csincsillák fogai 4-6 cm-t is nőnek évente.


Nostradamus, eredeti nevén Michel de Nostredame, (1503-66) orvos és gyógyszerész volt.


Az átlagember életéből 1 teljes évet tölt elveszett tárgyai keresésével.


Michael Jackson 5 éves korában énekelt először nagyközönség előtt, mégpedig a Climb Every Mountain c. dalt.


George Harrison 14 éves volt, amikor a Beatles tagja lett.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Igaz, de használhatatlan tények
  2017-03-12 10:36:52, vasárnap
 
  Az USÁ-ban fejenként átlagosan 21 liter fagylaltot fogyasztanak évente.


Velencében tilos galambokat etetni.


A Második Világháborúban több amerikai repülős vesztette életét, mint tengerészgyalogos. A 30 bevetéses kötelezettség teljesítése 71%-os halálozással járt.


1556-ban Pietro Aretino olasz író annyira nevetett a nővére által mondott vicces történeten, hogy hanyatt esett székével és megfulladt.

A papagájok a legügyesebben mászó madarak, erős csőrükkel kapaszkodnak mászás közben.


Az USÁ-ban az átlagos házasság 9,4 évig tart.


Peruban nincsenek nyilvános WC-k.


Az 1960-as évek elején az angliai Autolite Cigarettagyár öngyulladó cigarettát gyártott.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Igaz, de használhatatlan tények
  2017-03-12 10:35:59, vasárnap
 
  Az első motoros, aki elérte a 300 mérföld/órás (480 km/h) sebességet, Don Vesco volt, 1975-ben egy 1480 köbcentis Yamaha motorral.

Charles Baudelaire egy denevért tartott kalitkában az íróasztalán.


Madagaszkáron több mint 3000 őshonos lepkefajta él.

Egyetlen mosolyhoz 17 izmot mozgatunk meg.


A nepáli Lucla repülőtér az egyik legveszélyesebb reptér a világon. 2900 méteres magasságban épült, egyik oldalról meredek hegyoldalak, másik oldalról többezer méteres mélység határolja.

A botsáska nemcsak különleges megjelenésével védekezik az esetleges támadások ellen, hanem a lábát is eldobja, ha azt megragadják. Később új lábat növeszt.

Egy nőnemű katicabogár életében több mint 1000 petét rak.

Egy Neiman Marcus katalógusban már 1969-ben megjelent a konyhai számítógép, amely segítségével a háziasszonyok recepteket tárolhattak volna. A 10600 dolláros ár ellenére a gép sajnálatos módon csak bináris kapcsolókkal és lámpákkal volt képes kommunikálni a felhasználóval.
Nincs bizonyítéka annak, hogy akár egyetlen darabot is eladtak volna belőle.


A hajsampon nem habzik a tengervízben.

A New York-i Szabadság-szobor rézből készült, ezért a savas eső hatására zöldre színeződik.

 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Igaz, de használhatatlan tények
  2017-03-12 10:34:12, vasárnap
 
  Ha a Földön minden újságot újrafelhasznált papírra nyomtatnának, 250 millió fát menthetnénk meg évente.


Picasso-t 1911-ben bevitték egy párizsi rendőrőrsre, mert azzal gyanúsították, hogy ellopta a Mona Lisa képmását a Louvre-ból.


Picasso-t 1911-ben bevitték egy párizsi rendőrőrsre, mert azzal gyanúsították, hogy ellopta a Mona Lisa képmását Louvre-ból.


A pillanatragasztót véletlenül fedezték fel. A tudósok optikai eszközökben használható anyagot kerestek, és amikor ciano-akrilátot tettek két prizma közé, az átvilágítás után nem tudták szétválasztani a prizmákat.

A legtöbb vakságot a világon a szürke hályog okozza.


Az úszógolyós vízelzáró csapot Thomas Crapper (1836-1910) londoni vízvezeték-szerelő találta fel.


Az amerikai aligátor 1987 óta nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé. Dél-Amerikában a hüllő annyira elszaporodott, hogy most már vadászatát is engedélyezik.

A világ legmagasabb színésze Matthew McGrory (1973-2005) volt, 229 cm-es testmagasságával.

Az első szélmalmot nem gabonák őrlésére, hanem egy orgona üzemeltetésére használták.


Az első mosogatógépet egy amerika hölgy, Josephine Garis Cochran találta fel 1886-ban. Később a masinát sorozatban gyártotta, éttermek és szállodák számára.

 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
“BÁRHOVÁ MÉSZ ott VAGY”
  2017-03-12 10:32:51, vasárnap
 
  ÉRTELMEZD ezt A KIJELENTÉST: BÁRHOVÁ MÉSZ ott VAGY"

Ennek a kijelentésnek az a jelentősége, hogy megtanít arra, ne kívánd állandóan azt, hogy bárcsak máshol lennél. Hajlamosak vagyunk azt hinni, ha valahol máshol lennénk - vakáción, másvalakivel, másik foglalkozásunk lenne, másik otthonunk, mások lennének a körülményeink - talán boldogabbak és elégedettebbek lennénk. Nem így van!

Az igazság az, ha destruktív mentális szokásaid vannak - könnyen méregbe gurulsz és idegessé válsz, ha sokszor dühöngsz és elkeseredsz, vagy állandóan azt kívánod, bárcsak másképp lennének a dolgok, - akkor ezek a gondolatok állandóan követni fognak bárhová is mész. Viszont az ellenkezője is igaz. Ha általában véve boldog személyiség vagy, aki ritkán válik idegessé és zaklatottá, akkor vándorolhatsz egyik helyről a másikra, egyik embertől a másikig, akkor nagyon kevés konfliktusban lesz részed.

Valaki egyszer megkérdezte tőlem: Milyenek az emberek Kaliforniában?" Visszakérdeztem: Milyenek az emberek ott, ahol te laksz?" Azt válaszolta: Önzők és mohók". Erre én azt mondtam neki, hogy ő valószínűleg Kaliforniában is önzőnek és mohónak találná őket.

Valamiféle csoda veszi kezdetét azzal az egyszerű észrevétellel, hogy az életet is, mint egy autót, belülről vezetnek és nem kívülről. Ha arra összpontosítasz, hogy elégedettebb legyél azzal ahol éppen vagy, ahelyett, hogy azon meditálnál, hogy éppen hol szeretnél lenni, akkor már a jelenben megtalálod a békédet. És később, ha változtatsz, új dolgokat próbálsz ki és új emberekkel találkozol, akkor ez a belső béke mindig veled lesz. Teljes méretékben igaz: Bárhová mész, ott vagy".

(R.C.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem csak a szóból értünk
  2017-03-12 10:32:02, vasárnap
 
  Nem csak a szóból értünk
Amikor valakivel beszélgetünk, öntudatlanul is figyeljük a teste jelzéseit. Ha a szavai és a teste jelzései között összhangot találunk, sokkal inkább hiszünk neki, mint mikor a teste a szavaival ellentmondásosan kommunikál, vagy éppen mozdulatlan, merev. Anélkül, hogy eljutna a tudatunkig, megfigyeljük a másik ember testtartását, arcmimikáját, szemmozgását, fejtartását, sőt, még azt is, izzad-e vagy változott-e az arcbőre színe.
Hihetetlennek tűnik, de még a pupilla tágulása és szűkülése is információt hordoz. Ugyanazon fényviszonyok között a pupilla szűkülése ellenszenvet, érzelmi elhatárolódást jelent, míg a tágulása érzelmi összhangot. Egy Hess nevű amerikai pszichiáter pupillometriának nevezte el azokat a kísérleti kutatásokat, melyek a pupillaméret változásait vizsgálták. Egy kísérleti csoportnak például két fényképet mutatott. Mindkettőn ugyanaz a női arc volt látható. A különbség csak az volt, hogy a fotón szereplő kékszemű hölgy pupilláját az egyik képen egészen szűkre, a másikon pedig nagyra retusálták. Ezután megkérték a kísérletben résztvevőket, válasszák ki, melyik arc szimpatikusabb nekik. Szinte egybehangzóan azt a képet választották ki, ahol a nőnek nagyobb volt a pupillája, mert azt az arcot sokkal szeretetreméltóbbnak ítélték.

Más kísérletekben pedig kimutatták, hogy az emberek a pupilla méretének változtatásával reagáltak olyan tárgyakra vagy emberekre, amelyeket vagy akiket erősen szerettek vagy gyűlöltek. A nők általában megnövekedett pupillával reagálnak egy csecsemő vagy egy meztelen férfi látványára. Megfordítva is igaz, a női aktfotó láttán a férfiak pupillája növekedik meg.
Tanuld meg a test jeleit!

- A szorongó
Mindannyian tudjuk, hogy aki ideges, az tördeli az ujjait, dobol az asztalon. Tehát, ha olyan szituációba kerülünk, ahol szorongunk, figyelni fogunk arra, hogy a kezünk szépen, nyugodtan pihenjen az asztalon. De mit csinál eközben a lábunk? Ha a láb és a lábfej folyamatosan mozog, ha himbáló a lábfejtartás, vagy éppen a beszélgető lábai folyamatosan az ajtó felé fordulnak, akkor bizony kemény szorongással, menekülni vágyással szembesültünk.

- A zárkózott
Ha valaki összezárt karral és egymásba kulcsolt lábbal ül veled szemben, akkor biztosra veheted, hogy jobban szeretne valahol máshol lenni, és esze ágában sincs bizalommal, nyíltsággal lenni feléd. A szorongás is kiválthatja ezt a fajta bezárkózást.

- Mehetnékje van
Ha beszélgetés közben a partnered egyszer csak elfordítja tőled a teste síkját, vagy hátrál egy lépést, akkor azt jelzi, most már nagyon szeretné befejezni a beszélgetést.

- Nem figyelsz rá
Unalmas a partnered? Elkalandozott a figyelmed? Vigyáz, ezzel megbánthatod őt. Ha azon kapod magad, hogy a beszélgetés közben megérinti a vállad, ezzel azt jelzi, hogy a nem tudatos szintjén érzékelte, hogy nem érdeklődsz iránta eléggé, és ily módon szeretné magára vonni a figyelmed. Ha viszont szemben állsz vele, és egész testeddel felé fordulsz, úgy, hogy a lábfejeid is felé néznek, és még a szemkontaktust is tartod, akkor azt üzened neki, hogy figyelsz rá.

- Vigyázz, becsap!
Hazudik a szánk, de nem hazudik a testünk. Legalább is, amíg nem kontrolláljuk tudatosan. A hazugságnak sokféle jele lehet, ilyen például a szájeltakarás, bár ez leginkább az ovisokra jellemző. A felnőtt már megpróbálja elfojtani ezt a gesztust: a kéz elindul a száj felé, de megtorpan és elterelődik, mintha csak a haját, vagy ruháját akarná megigazítani. Ha valaki hazudik, igyekszik eltakarni a kezét, a tenyere egészen ritkán látható.
Aki lódít, kerüli a szemkontaktust. Ezért is szokta azt kiabálni a szülő a sundám-bundám gyereknek, hogy nézz a szemembe, fiam, ha hozzám beszélsz. A felnőtt hazudós ilyenkor hirtelen félrenéz, vagy dörzsölgetni kezdi a szemét.

- Tetszel neki!
Ha egy férfinak tetszik egy nő, egész testével felé fordul, és megigazítja a nyakkendőjét. Ha egy nőnek tetszik egy férfi, szintén felé fordul, és a haját igazgatja.


Testbeszéd gyorstalpaló
Fejbólintás: egyetértés, bátorítás
Fejrázás: ellenérzés, nemtetszés
Fej félredöntése: érdeklődés
Fej leeresztése: depresszió, behódolás, elmélkedés
Fejtámasztás: fáradtság, unalom
Haj hátravetése vagy érintése: hiúság, tollászkodás
Hajcsavargatás: idegesség
Haj rágcsálása: idegesség vagy koncentráció
Szem meresztése: meglepetés vagy sokk
Minimális szemkontaktus: becstelenség vagy félénkség
Tekintet elfordítása: unalom, hazugság
Pislogás: idegesség
Szem megérintése: kétségek, bizonytalanság, hazugság
Bámulás: dominancia, álmodozás
Szempillák alóli leskelődés: szerénység, félénkség, flörtölés

Nyitott száj: meglepetés, sokk
Kéz a száj előtt: hazugság
Ujjak a szájban: bizonytalanság, idegesség


Áll simogatása: mély gondolkodás, csodálat
Áll dörzsölgetése: kétségek
Álltámasztás: mély gondolkodás
Állkapocs előreállása: agresszió, védekezés
Állkapocs nyakba húzása: szűkszavúság, önbizalomhiány

Karba tett kezek: védekezés, bizonytalanság
Összeszorított ököl: ellenségeskedés, agresszió
Hátratett kezek: lazaság, magabiztosság, hatalom
Kezek a fej mögött: magabiztosság, arrogancia
Összekulcsolt kezek: idegesség, bizonytalanság
Csípőre tett kezek: düh, hiúság
Nyitott tenyerek: nyitottság, őszinteség

Lábak keresztezése a térdnél: védekezés, negatív gondolatok
Lábak keresztezése álló helyzetben: védekezés, negatív gondolatok
Lábdörzsölgetés: idegesség, kényelmetlenség
Vigyázzállás: alárendeltség, nagyfokú tisztelet
Lábfejek valaki felé mutatnak: érdeklődés a személy iránt


forrás: www.lelkititkaink.hu;
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája
Szerző: Bernáth Dina
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élj vidáman!
  2017-03-12 10:31:15, vasárnap
 
  Ahhoz, hogy boldogok legyünk, a boldog gondolatokra kell koncentrálnunk. Mégis milyen gyakran tesszük az ellenkezőjét! És milyen gyakran előfordul, hogy fel sem figyelünk arra, ha megdicsérnek minket, viszont még hetek múlva is egy barátságtalan megjegyzésen rágódunk! Ha megengeded, hogy egy rossz élmény vagy egy kellemetlen megjegyzés kösse le gondolataidat, akkor ennek viselni fogod a következményeit. Emékezz rá: te kontrollálod a gondolataidat.
A legtöbb ember csak pár percig emlékszik a dicséretekre és évekig a sértésekre. Gyűjtik a szemetet, olyan hulladékot hordanak magukkal, amivel húsz évvel ezelőtt dobálták meg őket.
Andrew Matthews
Élj vidáman!
 
 
0 komment , kategória:  Csak pozitívan!  
A nap vigyázzon rád ha nem vagyok veled!
  2017-03-12 10:30:38, vasárnap
 
  A nap vigyázzon rád ha nem vagyok veled! A hold kísérjen utadon, ha nem fogom kezed. A szél derüljön, mikor nevetsz, de én legyek mindig az akit igazán szeretsz! Csodaszép napot így kívánok én Néked! Küldd mosolyod szereteted, erejét mindenkinek, szegénynek ,éhezőnek, szenvedőknek, áradjon a lelkedből a tiszta Isteni szeretet Fény és Erő minden napon, Áldás Reád!  
 
0 komment , kategória:  IMA-Fohász.ÁLDÁS. Megerősítés.  
..vannak házak, melyekben békesség és öröm tanyázik
  2017-03-12 10:29:43, vasárnap
 
  ..vannak házak, melyekben békesség és öröm tanyázik. Ha megpillant az ember valahol egy ilyen házat: egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Otthon-szaga van a füstnek, mely belőle fölszáll. Nevet az ablaka, s az ajtaja hívogat. Az ember érzi benne a békét és a meleget, mely, mint egy láthatatlan napfény, beragyog mindent maga körül. Az ilyen ház előtt hamarabb olvad el a hó. Tavasztól őszig virágot terem előtte a rét. Az ilyen ház körül a fák barátságosan lehajolnak, és bemosolyognak az ablakon. Az ilyen ház szerencsét hoz mindenkire, aki megalszik benne. Az ilyen ház jóvá szelídíti a benne lakó embert. Nyugalmassá, derűssé, bátorrá teszi. Aki építette, hosszú életű lesz, és még halálában is érzi a napsütötte fenyőtörzsek illatát s az örömet, mely elfogta akkor, midőn a bokrétát először tette föl a tetejébe. Az ilyen házat jó szellemek őrzik. Farkas messzire elkerüli. Jól tejelnek a tehenek, egészséges bárányokat ellenek a juhok. Villám nem sújt a közelébe, zsindelyét nem fogja a tűzhely szikrája. Úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a virág. Mint küszöbén a napfény."

Wass Albert
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
MÁRCIUS 12. - GERGELY NApja
  2017-03-12 10:29:10, vasárnap
 
 
Március 12-e Gergely napja, s tavaszkezdő, meleg váró nap. A Juliánus-naptárban a tavaszi napéjegyenlőség pont ekkorra esett. Régen e napon a gyerekek acélt és tűzkövet tartva kezükben így köszöntöttek: acélt hoztam, tüzet ütöttem kegyelmeteknek". Az acélt úgy vágták földhöz, hogy az egy darabig forogjon; a tavaszba forduló napot idézték meg vele.

Időjósló nap a mai:

Úgy tartják: Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.
Rendszerint hideget hoz: Gergely uram nagy ravasz, hidegre vál' a tavasz. Azt is mondták: Mátyás, Gergely két rossz ember, mert mindkét napon lehűl az idő.
Megfigyelték azt is, hogy "Gergely-napi szél,Szent Gyögy-napig él."
Zalaszentbalázs szőlősgazdái szerint a Gergely napján metszett tökékről sok szőlőt lehet majd szüretelni.( Őket bizonyára a lugasban találjuk akkor is, ha Gergely megrázta a szakállát.)
Hideg ide vagy oda, búzát, rozst, hüvelyeseket és palántás növényeket ültettek Gergely napján.

Kit ünneplünk ezen a napon?

A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I. (Nagy) Gergely pápát, az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette.

Régen Gergely napján vetélkedőket tartott a diákság, diákpüspököt is választottak Gergely emlékére, a gyermekek katonást játszottak, a várost, falut körüllovagolták. "Szent Gergely vitézei" verselve, énekelve új diáktársakat toboroztak az iskolákba.

Mi a gergelyjárás?

A gergelyjárás az iskolás gyermekek toborzó és adománygyűjtő színjátéka volt.
A gergelyjáráson a szegény tanulók kéregettek, mendikáltak. A diákok életének része volt, hogy kéregetéssel teremtsék meg tanulásuk anyagi alapjait.
Idővel a tanulók tanítóik számára is gyűjtötték az adományt, melyet esetenként együtt fogyasztottak el az iskolában. Ne is mondjátok, hogy ezt elevenítsük fel!
A XVII. századtól a tanulók iskolába hívogatása is a gergelyjárás része lett. Azért ekkor, mert a reformáció következtében gombamód szaporodó protestáns iskolákba a tanulókat maguk a tanítók toborozták, mivel ekkor még híre-hamva sem volt a tankötelezettségnek. A Gergely nappal kezdődött és zárult a tanév.

Manapság az elsősök szoktak elmenni az óvodába, s "toborozzák" a nagycsoportosokat, ez igen kedves felélesztése a szokásnak. A szokás tehát tovább él.

A GERGELYJÁRÁS DARAMATURGIÁJA

A szereplők a katonai toborzás mintájára különféle katonai rangokat viseltek, és Szent Gergely vitézeinek nevezték magukat. Öltözetük jellemző darabjai voltak a papírból készült csúcsos süveg, a katonacsákó szalagokkal és a fakard. Dobbal, zászlóval a kezükben mentek a házakba.

A játék előadásához legalább három szereplő kellett:a püspök (vagy érsek) és a káplánok.

A többi gyerek megfelelő öltözetben egy-egy mesterséget képviselt. A gyermekpüspök először is a templomban versbe-szedett prédikációt mondott, majd tavaszt köszöntő seregével bejárta a falut vagy várost, elment seregével a házakhoz.

A szereplők legtöbbször magukkal vitték az iskolás korba került gyerekeket, együtt elmentek a tanítóhoz.A szülők a toborzókat tojással, süteménnyel, pénzzel ajándékozták meg. Az iskolába visszaérkezve terített asztal várta őket. A szülők ehhez az előző nap adták össze az ételeket

A tanítók pedig minden évben gazdagították a jelenetet, ezért van olyan sok változat.

Jellemző a gergelyjárásokra, hogy gergelyezők először így érik bebocsátásukat:

Gyermeki seregünk, mint látjátok. Tiszteletet tenni jőve tihozzátok.

Ha boldogan vagytok, azon örvend lelkünk, Ha szívesen veszik, egyet énekelünk.

Ezután elénekelik valamely Gergely-éneket:

Szent Gergely doktornak,
Híres tanítónknak
Az ő napján
Régi szokás szerint
Menjünk Isten szerint
Iskolába.

Lám, a madarak is,
Hogy szaporodjanak,
Mind eljönnek,
A szép kikeletkor,
Sok szép énekszóval
Zengedeznek.

Jertek el hát vélünk,
Mert értetek jöttünk
Jó gyermekek!
Menjünk iskolába,
Istennek házába
Tanulásra!

Nem jó tudatlanul,
Felnőni parasztul
Ez világban,
Mert úgy emberségre,
Nem juthatsz tisztségre
Ez országban.

Ily helyen királyok,
Úrfiak, császárok
Taníttatnak.
A szegény árvák is,
Elhagyott fiak is
Oktattatnak.

Ott kell megtanulni,
Miképp kell szolgálni
Az Istennek.
Hittel szeretettel,
Kegyes szent élettel,
Felségének

Hogyha nem adhattok
Ti nékünk diákot
Házatokból,
Papírosra való
Adományt adjatok
Javatokból.
(Tánczos Erzsébet)

Kolompos együttes: Gergelyjárás (Jönnek a huszárok)
https://www.youtube.com/watch?v=rkDPowzb1zk

ISTEN ÉLTESSE A GERGELYEKET!
Reménykedjünk, hogy nem rázza meg szakállát az időjósló Gergely!


 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok- NÉPSZOKÁSOK  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 226 db bejegyzés
e év: 2334 db bejegyzés
Összes: 31563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1556
  • e Hét: 8852
  • e Hónap: 45593
  • e Év: 544642
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.