Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Félve szeretni 1.teljes film(2010
  2017-03-14 10:25:56, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2017-03-14 10:22:13, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekes- könyv
  2017-03-14 10:16:36, kedd
 
 



Lelkem emlékiratai
Valós alapokra épülő történet a lélekről, a szerelemről, a sorsról és az emberről. Egy görbe tükör a Világnak, amihez jár a megoldás is.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-03-14 09:59:50, kedd
 
 



Virág fesztivál 7 - Brüsszel - Belgium

Brüsszelben évről évre megrendezik a virág fesztivált, amelynek eredményeként a város Fő terén hatalmas virágszőnyeg alakul ki. Csodálatosan szép látvány!





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-03-14 09:53:45, kedd
 
 



Ferenc József 1830. augusztus 19-én született, Zsófia bajor királyi hercegnő és Ferenc Károly osztrák főherceg, I.Ferdinánd öccsének gyermekeként.
Ferenc Józsefnek öt ismert testvére volt, közülük egy fiú halva született, húga pedig kisgyermekként halt meg.
Miksa öccsét mexikói császárként végezték ki 1867-ben, Lajos Viktort az akkoriban különösen nagy megbotránkozást keltő, transzvesztita és homoszexuális hajlamai miatt elküldték az udvartól, Károly Lajos pedig az I.világháború kitörése előtt meggyilkolt Ferenc Ferdinánd apja volt.
Zsófia kedvence Miksa és Ferenc József volt, a pletykák szerint az ő apjuk a Sasfiók, Napóleon Bonaparte, a francia császár fia volt, akit osztrák édesanyja révén a Habsburgok neveltek.
A fiatal Napóleon művelt, tisztelettudó, sajnos azonban beteges fiú volt, 1832-ben Schönbrunnban elhunyt.
Az 1840-es évek végi európai forradalmi lázban Zsófia főhercegné a konzervatív politikát képviselte, az ő közbenjárására mondatta le I.Ferdinándot a kamarilla a trónról, majd ugyanezt eljátszotta férjével is, így Ferenc József lett a császár 18 évesen.
Bár magyar uralkodása konfliktusokkal terhesen indult, végül az uralkodó képe nálunk is ferencjóskává szelídült a kiegyezés után, ebben feleségének is sokat köszönhetett.
Legendák szövődtek Zsófia főhercegné és Ferenc József felesége, Erzsébet viszályáról.
Az uralkodó őrlődött szeretett anyja és rajongásig imádott felesége harcában, egyikük mellett sem tudott állást foglalni, ami elsősorban Erzsébetet érintette kellemetlenül. Felesége elhidegült Ferenc Józseftől, aki szolidan ugyan, de egyre gyakrabban kereste más nők társaságát. Legismertebb szeretője Anna Nahowski közel 15 éven át élvezte a császár kegyeit, majd maga Erzsébet szemelte ki Schratt Katalin színésznőt férje számára. Az asszony haláláig jó barátnéja volt a császárnak, bár érdekes módon Erzsébet halála után egyre ritkábban találkoztak.
Az elterjedt tévhittel ellentétben Ferenc József nem gyűlölte a magyarokat.
Tökéletesen írt és beszélt magyar nyelven, feleségével magyarul levelezett. Gyakran tartózkodott Budán, majd Gödöllőn Erzsébet társaságában, kedvelte a visszafogott, vidéki magyar életet, a magyar királyi udvar nyugalmát. Inkább volt hivatalnok, mint császár, a megszokások rabja volt. Minden nap ugyanakkor kelt (hajnali 4-kor) és feküdt le (8-9 óra körül). Pedáns munkájáról, munkabírásáról volt híres. Egyszerű vaságyon aludt, szerette a smarnit, a sört, kedvence volt a Tafelspitz és az Ischler. Szigorúan vette a spanyol etikettet, mélyen vallásos életet élt, szeretett vadászni és sétákat tenni Schönbrunn parkjában. Régimódi ember volt, nem szerette a telefont és tartott az autóktól.
Életében tragédiák követték egymást, Miksa öccsét forradalmárok végezték ki (1867), ezután meghalt édesanyja (1872), édesapja (1878), majd 30 éves fia, Rudolf főherceg (1889) öngyilkos lett.
Végül Erzsébet lett merénylet áldozata (1898). A trónörökös Ferenc Ferdinánd meggyilkolását szinte hidegvérrel fogadta a 84 éves uralkodó 1914-ben.
Rudolf főherceg halálában - amennyiben valóban öngyilkosság történt, ahogy azt azóta is megkérdőjelezik - valószínűleg nagy szerepe volt.
Ferenc József sosem jött ki jól a fiával, egészen eltérően látták a világot, a monarchia szerepét, a konzervativizmus és a liberalizmus eszméit. A császár olyan trónörököst akart, amilyen ő volt: kötelességtudó, pedáns katona, aki mindig érzelemmentesen és hideg fejjel cselekszik. Rudolf ezzel szemben az anyjára hasonlított, érzelmes, szenvedélyes és lázadó természet volt, nem értett egyet apja politikájával. Ezért is hívták nálunk Rezső királyfinak, ő volt a magyarok reménysége, egy igazi magyar király.Ettől függetlenül lányait, Gizellát és Mária Valériát nagyon szerette.
Bár Mária Valériát anyja magyar gyermeknek szánta, a főhercegnő nagyon kötődött apjához, felnézett rá és csodálta őt. Ferenc József unokáihoz is nagy szeretettel közeledett, ha már feleségét csak távolról szerethette, mert állandóan úton volt, tudatosan minél távolabb a császári udvartól. Erzsébet Rudolf halála után még jobban eltávolodott a családjától, az utazásba menekült. 1898-ban lett Svájcban merénylet áldozata, elvesztését - és valószínűleg leginkább az elvesztegetett éveket - Ferenc József élete végéig gyászolta.1916-ban már javában zajlott az I. világháború.
A császár természetesen folytatta megszokott életét, november 20-án azonban már rosszul érezte magát, mikor aludni tért. Másnap hajnalban rendkívül korán kelt, délután nagyon magas láza volt, de a makacs és fanatikus uralkodó csak estére került ágyba. Tüdőgyulladás vitte el 86 évesen, este 9 órakor, 68 évi uralkodás után. Már nem érte meg a monarchia széthullását és uralkodóháza trónfosztását.
PT

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2017-03-14 09:38:13, kedd
 
  Tatjana orosz nagyhercegnő
A legismertebb és legtragikusabb sorsú Romanov uralkodó leánya 1897-ben született. Bár leánytestvérei szintén csinosak voltak, őt tartották a legszebbnek a családban. Édesanyja, a dán származású Alexandra cárné legkedvesebb gyermeke volt, ő állt hozzá a legközelebb. Tatiana csodaszép gyermek volt, s nagyon komoly, királynői megjelenésű, öntudatos fiatal lánnyá cseperedett. Különleges kapcsolatot ápolt Olga nevű testvérével, akivel egy szobában lakott, gyakran ugyanolyan ruhát viseltek, s szinte rendszeresen együtt fotózkodtak. Tatiana jellemét jól érzékelteti, hogy a családban gyakran hívták nevelőnőnek. A nagyhercegnő szeretett rajzolni, hímezni, zongorázni, táncolni és gyönyörű ruhákat viselni.





Sokat olvasott, intelligens volt, de idegenekkel szemben nagyon zárkózott és kimért is. Az I.világháborúban testvéreivel és anyjával együtt kórházi ápolóként szolgált, de a nép egyre inkább szembekerült az uralkodócsaláddal, így az ellenséges megnyilvánulások miatt felhagytak az ápolónői munkával. 1917-ben a felkelés után apja lemondott a trónról, s a család Carszkoje Szelóban, majd Jekatyerinburgban élt fogságban. 1918. július 17. hajnalán a családot, személyzetüket és kutyájukat az Ipatyev-ház pincéjébe terelték és kivégezték. Maradványaikat az 1990-es években, illetve 2007-ben találták meg, a családot újratemették és szentté avatták
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-03-14 09:35:28, kedd
 
  Hastánc

Néhányak szerint termékenységi és szülési rituálékból alakult ki, míg mások úgy vélik, Indiában, vándorló cigány törzsi hatásra. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy számos különböző ország mozgáskultúrájának elemeit tartalmazza, Egyiptomtól kezdve Törökországon át Marokkóig





Nem csak keleti zenére táncolják
Hiszen a különböző stílusok más-más zenei világhoz tartoznak, így azt mondhatjuk, szinte bármilyen zenére lehet hastáncolni - csak a megfelelő táncosra van hozzá szükség





Van világnapja
Méghozzá május másodikán . Az időpontot felettébb körültekintően választották ki, hiszen ekkor világszerte jó az idő, hogy a hastáncosok világnapján a szabadban is hódolhassanak szenvedélyüknek.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2017-03-14 09:18:33, kedd
 
  Elizabeth Custer
A családja körében Libbie-nek becézett hölgy az amerikai polgárháború legvitatottabb alakja, George Custer feleségeként vált ismertté. Egy bíró leányaként született 1842-ben, és tizenéves volt még, mikor először látta leendő férjét. Custernek már ekkor is megtetszett a lány, de a köztük fennálló nagy társadalmi különbségek miatt - Custer földműves családból származott - nem gondolhattak házasságra. Libbie 13 éves kora előtt elvesztette édesanyját és testvéreit, így apja gondoskodott kitűnő neveltetéséről. Nem csak szép, de kivételesen művelt, intelligens nővé vált.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2017-03-14 09:15:10, kedd
 
  Batsányi Jánosné Baumberg Gabriella (1766-1839), szerző, költő, író





Batsányi János magyar költő osztrák származású felesége 1766-ban született. Állítólag kivételes, ünnepelt szépségnek számított, mégis, mikor 33 éves korában először találkozott Batsányival, még mindig hajadon volt, amit akkoriban különösnek tartottak. Gabriella kitűnő neveltetést kapott, emellett a kor szokásainak megfelelően táncra, zenére és kézimunkára is megtanították. Mégis a költészet vonzotta őt leginkább és tehetsége e téren már fiatal korában megmutatkozott. Császári hivatalnok leányaként tehetős férjet szemeltek ki számára, de az élet közbeszólt. Gabriella és Batsányi hamar egymásra találtak, elsősorban a költészet iránti vonzalmuknak köszönhetően, de kapcsolatukat a költőnő szülei nem nézték jó szemmel.

Osztrák költőnő.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2017-03-14 09:05:16, kedd
 
 



Jókai Mór : Ültess fát!

Ültess fát!

Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 158 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 679
  • e Hét: 3715
  • e Hónap: 12898
  • e Év: 65606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.