Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ami belül ragyog, az kívülről is látható." Hioszi Tatiosz Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Mindennapi bőrápoló szereidet elkészítheted Magad is!
  2017-03-16 22:16:38, csütörtök
 
  Kozmetikumokat széles választékban kínálnak az üzletek, ám ezek többsége mesterséges, sokszor bőrünkre káros, mérgező hatású összetevőket tartalmaznak, ráadásul ugyan fel van tüntetve a flakon hátulján, hogy mi van benne, sokan el sem olvassák, vagy nem tudják, hogy mit jelent. Arról nem is beszélve, hogy az összetevők mennyisége nem szerepel rajta, csak annyit lehet tudni, hogy a lista elején lévőt tartalmazza legnagyobb mennyiségben. Minél hátrébb szerepel a listában egy összetevő, annál kevesebb van belőle a kozmetikumban.

A reklámokban hangzatos összetevőket leggyakrabban csak mutatóban tartalmazzák, így hiába keverik bele, a reklámozott, kívánt hatást nem érik el.

Szerencsére ma már sokféle ellenőrzött natúr, és BIO kozmetikumot is lehet vásárolni, bár ezek gyakran megfizethetetlen készítmények.

Mindennapi bőrápoló szereidet elkészítheted Magad is!

Hogy miért jó?


- Igen szórakoztató, kreatív elfoglaltság, nem tart tovább, mint megfőzni egy ebédet.

- Pontosan tudod, hogy milyen összetevőket tartalmaznak kozmetikumaid.

- Az van benne, amit belekeversz. Se több, se kevesebb.

- Saját bőröd igényeinek megfelelő kozmetikumot készíthetsz, ezt a gondoskodást bőröd rövid, és hosszú távon is meghálálja.

- Ízlésednek megfelelően készíthetsz különböző folyékony, krémes, vagy kemény állagú kozmetikumokat.

- Hatásosságukat a valódi, aktív hatóanyagoknak, természetes bőrápoló, tápláló összetevőknek köszönhetik, mesterséges, bőrödnek haszontalan, vagy káros anyagok nélkül.

- Az illóolajokkal gazdagított krémeid, fürdőszereid a Te ízlésednek megfelelő illatúak lesznek, aromaterápiás célra is használhatóak.

- Az illatokat variálhatod is, hangulatodnak megfelelően váltogathatod mindennapi kozmetikumaidat.

- Kitűnő, személyre szóló ajándék szeretteidnek.

- És végül, de nem utolsó sorban az ár! Az üzletben kapható bio kozmetikumok ára meglehetősen borsos, sok esetben a márkát, a csomagolást kell megfizetni. Ha Magad készíted, sokat spórolhatsz!

Vannak azonban fontos szabályok, melyeket mindenképpen érdemes betartani:


1. Higiénia:

- Ügyelj rá, hogy eszközeid mindig tiszták legyenek, nem elég elmosogatni őket, szükség van fertőtlenítésre is, közvetlenül használat előtt. (pl. alkohol)

- A tálakat, pálcákat, mérőedényeket, egyéb eszközöket ne használd más célra.

- Az elkészült kozmetikumaid tárolására használt tégelyek, flakonok lehetőleg újak, de mindenképpen nagyon tiszták legyenek, ne legyen benne az előző adagból maradék krém. Töltés előtt alkohollal fertőtlenítsd.

- Az elkészült krémeket tárold megfelelően, ha kicsit is megváltozott az illata(szaga lett), dobd ki, ne kend Magadra.

2. Eszközök:

- Mérőedény, melyben kiméred a hozzávalókat

- Szilárd anyagok kiméréséhez tökéletes pl. pici muffin papírforma (egyszer használatos!)

- Pálca, mellyel olvadásig kevered a vajakat, olajokat

- Hőálló edény (üveg), melyben melegíted a vajakat, olajokat

- Keverőgép, mely magas fokozaton képes alaposan összekeverni, homogenizálni a hozzávalókat (kézi mixer dagasztókarját használd)

- Tégelyek, flakonok, tubusok, melyekben tárolod az elkészült kozmetikumokat

- Ha bonyolultabb kozmetikumot szeretnél készíteni, precíziós mérlegre is szükséged lesz, melyen a gyakran egy-két tized gramm hozzávalót kimérheted. (a legjobb a 0,01 léptékű, 500g-ig mérő levélmérleg, vagy ékszermérleg)

- Nem utolsó sorban egy jó recept, mely alapján a hozzávalókat megfelelő arányban, sorrendben, összekeverheted.

3. Előkészületek:

- Készíts minden eszközt, hozzávalót a kezed ügyébe, konyhai papírtörlőre

- A munkakörnyezeted legyen tiszta

4. Krémkészítés sorrendje:

- Tisztítsd meg a készítéshez szükséges eszközöket, készítsd elő a hozzávalókat

- A szilárd, nem hőérzékeny vajakat, olajokat (zsírfázist), mérd ki egy tálba, vízgőz felett olvaszd fel

- Egy másik edényben a vizes fázis hozzávalóit melegítjük

- A zsírfázishoz lassan add hozzá a vízfázist, ügyelj rá, hogy azonos hőmérsékletű legyen a két fázis! Keverőgéppel homogenizáld

- Ekkor még nagyon meleg, és folyékony, hűlés közben sűrűsödik

- Keverd tovább, majd ha kéz melegre hűlt, add hozzá a vitaminokat, tartósítószert, illóolajokat

- Ha már teljesen kihűlt, öntsd tégelyekbe

- A kozmetikum végleges konzisztenciája másnapra alakul ki

- Címkézd fel a tégelyt, írd rá, hogy mi van benne, mikor készült.

Ahhoz, hogy krémet készíts, három dologra lesz szükséged: olaj, víz és emulgeátor. A krémek nagyrészt vízből és olajból tevődnek össze. Mivel ezek egymással taszításban állnak, szükség van még egy anyagra, amely ezeket összetartja. Ez az emulgeátor. Természetes emulgeáló tulajdonságú anyagok például a tojás, a szója és a viasz, de ma már leginkább szintetikus anyagként használják.

A bőrápolás lépései

1. hámlasztás

2. táplálás

3. hidratálás

Nagyon fontos, hogy az arcpakolás előtt alaposan tisztítsuk meg bőrünket, és lehetőleg távolítsuk el az elhalt hámsejteket, hiszen felvitt krém csak így tudja igazán kifejteni jótékony hatását.

A legjobb krémek és arcpakolások száraz bőrre

Száraz bőrre legjobb pakolások a tejtermékek (tejföl, tejszínhab, joghurt, túró) hiszen a bennük található kazein megfelelően táplálja a bőrt, valamint nyugtatja is azt. Gondolj csak arra az ősi módszerre, milyen nyugtatóan hat a tejföl a leégett bőrre.

Néhány otthon is elkészíthető pakolás, tejtermékek felhasználásával, hogy a kiszáradt bőr regenerálódni tudjon:

- Joghurtos - sárgarépás - olívaolajos pakolás: Egy fél doboz joghurthoz adj hozzá reszelt sárgarépát, majd pár csepp olívaolajat. Hatóideje kb. 10 perc.

- Mézes - túrós arcpakolás: Két evőkanál túró, egy evőkanál méz, hatóidő kb. 20 perc.

- Joghurtos - banános pakolás: Aprítsunk pürésre egy fél banánt, majd keverjünk hozzá joghurtot.

- Tojásos - túrós pakolás: 1 tojássárgájához adjuk pár csepp olívaolajat, majd két evőkanál túrót.

A kozmetikumokban lévő anyagok aránya nagyban befolyásolja azok konzisztenciáját, hatását, szavatosságát, illatát, állagát. A receptekben, vagy a termékleírásban megadott arányokat nem érdemes, és nem is szabad túllépni, ettől nem lesz hatásosabb az elkészült kozmetikumod!

A kész kozmetikum végleges állaga másnapra alakul ki.

Áruházunk polcain csak 100% natúr növényi vajakat, olajokat, egyéb olyan, krémkészítéshez alkalmas hozzávalókat találsz, melyek megfelelnek a natúr kozmetikumokban használható előírásoknak.

5 ital, amitől állítólag fogyni lehet
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Tallóztam
  2017-03-16 11:28:05, csütörtök
 
 
Amikor az ember tudatosságra törekszik, hajlamos arra, hogy az ételek és italok csomagolásán alaposan végigböngéssze az összetevők listáját, és valósággal megnyugszik akkor, amikor azt látja, hogy túlnyomórészt természetes adalékanyagok kerültek bele a megvásárolni kívánt termékbe.

Ha eddig te is úgy gondoltad, hogy a természetes eredetű anyagokkal semmi probléma nincs, mutatunk néhány bizarr összetevőt, ami gyakran belekerül az ételekbe, ám eddig még csak nem is sejtetted, honnan származhat.

Kasztóreum

A hódzsírnak is nevezett anyagot az aranyos állat elpusztulása után a nemi mirigyeiből nyerik ki a végbelén keresztül. Bár nagyon bizarr, az édeskés ízű anyagot számos desszert készítésénél felhasználják a jégkrémektől kezdve a joghurtokon át a kekszekig, hogy a vaníliás és az epres ízt felerősítsék vele. Ezen felül a szert a parfümök illatanyagaként is alkalmazzák, ahogy például a pézsmát, a pézsmaszarvas prosztatájából származó anyagot is.

Kosnil vagy kárminsav

Természetes vörös ételfestékként nem csak a bodzát használják fel. Rengeteg ételfélében, joghurtban, cukorkában és üdítőitalban alkalmazzák a rózsaszínes vagy az élénkpiros árnyalat eléréséhez a porított bíbortetveket is. Mivel pedig a mesterséges adalékanyagoknál sokkal ártalmatlanabbak a szervezetre, a rovarok tenyésztése a közelmúltban új lendületet kapott.

Sellak

A legtöbb gyantafélével ellentétben ez nem növényi, hanem állati eredetű anyag: a lakktetű váladékából készül, ami a rovar számára az ivadékgondozásban játszik fontos szerepet. Ezt ugyan gyakran használják bútorápolásra, élelmiszerek bevonóanyagaként is kedvelt a gyártók számára, hiszen gusztusos fényes felületet eredményez a cukorkákon, kapszulákon. Ehető, emészthető, és nem káros az egészségre sem.

L-ciszterin

Ez az aminosav tartós kenyerek csomagolásán gyakorta feltűnik az összetevők között, a furcsa elnevezés pedig egyáltalán nem is ad okot a gyanakvásra. Az L-ciszterin alapja lehet a madarak, főképp a kacsák tolla, de az anyag akár az emberi hajból is kinyerhető. Felhasználják többek között a gyógyszeriparban, valamint a pékáruk állagjavítására és fényesítőanyagként is, mellékhatása nem ismert.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tallóztam
  2017-03-16 09:56:32, csütörtök
 
 
Csak az új dolgokba való részvétel adja meg az embereknek azt az adrenalint és erőt, amitől érzi, hogy ÉL! Ez a fiatalság elixírje. Akik mernek folyamatosan valami újba belefogni - tekintet nélkül arra, hogy ötven-, hatvan-, vagy hetvenévesek, azoké a szerencse is!"
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A tökéletes spagetti
  2017-03-16 09:55:14, csütörtök
 
  A tökéletes spagetti 10 titka a főzéstől a tálalásig

Török Zsuzsa
Előfordult már veled, hogy szétfőtt vagy összeragadt a tészta? Ez többé nem történhet meg, ha megfogadod a következő tippeket.

1.

Keress egy nagy fazekat, és engedj bele vizet max. a magassága 3/4-éig, hogy maradjon hely a megduzzadó tésztának. 10 dkg tésztához 1 l víz kell. Csak annyi tésztát főzz ki, amennyi biztosan elfogy, mert mikrózva, forró vízben vagy gőz fölött felmelegítve már nem az igazi!
2.

Adj a vízhez literenként 1 púpozott tk (7 g) sót, ez segít kihozni a tészta ízét. Olaj nem kell, mert bevonatot képez a tészta felületén, ami gátolja a szósz megtapadását. Fedő alatt rövidebb idő alatt felforr a víz. A leggyorsabb, ha elektromos forralót használsz. (Ilyenkor az edénybe öntött forró vizet sózd meg.)
3.

Várd meg türelmesen, hogy lobogva forrni kezdjen a víz.
4.

Ha már zubog, óvatosan engedd bele a spagettit. Ne törd kisebb darabokra a tésztaszálakat! A kilógó végek néhány másodperc múlva maguktól belecsusszannak a főzővízbe.
5.

Ne fedd le az edényt, és tartsd be pontosan a spagetti csomagolásán megadott főzési időt, amely az összetételtől (tojás, durum liszt) függően különbözhet.
6.

Főzés közben többször keverd át a tésztát hosszúkás fejű fakanállal vagy húsvillával, hogy ne tapadhasson le az edény aljára és ne ragadhasson össze.
7.

A főzési idő vége felé vegyél ki egy szálat kóstolás céljából. Akkor jó, ha félbehajtva nem törik el, továbbá fog kemény (al dente) állagú, vagyis még harapható.
8.

A kifőtt tésztát szűrd le, és azonnal forgasd össze az ínyedre való szósszal. Ha hideg víz alá tartod, akkor csak kimosod az ízét, ráadásul kihűl. Olajozni is felesleges.
9.

Extra tipp: Öntsd a tésztát egy üres edény fölé helyezett szűrőbe, majd miután lecsepegett, öblítsd le a felfogott főzővízzel. Végül az újbóli lecsepegtetés után melegítsd össze a szósszal 2-3 perc alatt. Így biztosan nem fog összeragadni. A szószba is keverhetsz 2-3 k főzővizet.
10.

Az általános olasz szabály szerint annyi szósz kell, amennyi a tészta súlya.
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Atilla, a hun király
  2017-03-16 09:25:50, csütörtök
 
 
Atilla, a hun király

Atilla az európai hunok leghíresebb nagy királya. Időszámításunk szerint 410 körül született Bendegúz fiaként. Atilla kora egyik leghatalmasabb birodalmát uralta 434-től, melynek területe Közép-Európától a Kaszpi-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt. A 440-es években két hadjáratot vezetett a Balkán-félszigeten a Keletrómai Birodalom ellen, magát Konstantinápolyt is fenyegetve. 451-ben a korábban szövetséges Nyugatrómai Birodalom ellen fordult, egészen Orléans-ig törve előre, a fővárosából, Ravennából űzte el III. Valentinianus nyugatrómai császárt, 452-ben.

Bár a birodalma halála után szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az ,,Isten ostora" névvel illették. Történetíróink viszont művelt és nemes uralkodóként tartják számon, ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is. Három viking sagában is fontos szerepet játszik.

453 tavaszán Attila székhelyén halt meg - a hagyomány szerint nászéjszakáján orrvérzése lett és belefulladt kábulatában. Más feltételezések szerint a rengeteg alkoholtól kialakuló májzsugor ellensúlyozására létrejövő, ún. nyelőcső visszérbetegségtől kapott belső vérzés miatt vérzett el. Egy harmadik legenda úgy véli, hogy germán felesége, Ildikó (Krimhilda) ölte meg, fülébe cseppentett méreggel. Sírja körül azonban rengeteg legenda született, a következő oldalon elmondom, hogy a Travel Channel hogy próbál az igazság nyomába eredni!

Forrás: http://www.magyarorszagom.hu/atilla-sirja.html#ixzz4bTWZE3WU
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 2299 db bejegyzés
Összes: 39165 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6567
  • e Hét: 29326
  • e Hónap: 152102
  • e Év: 1880456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.