Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Kun Magdolna: Anyám tanítása
  2017-03-17 12:55:58, péntek
 
 





Anyám tanítása



Anyám megtanított arra, hogy túlélő legyek,
és soha ne veszítsem el azon hitemet,
mely erőt és kitartást ad mindahhoz a perchez,
amik sűrűn záporozó könnyhullással telnek.

Anyám megtanított arra, hogy lesznek emberek,
kik a legnagyobb bajban is mellettem lesznek,
és minden árnyat, minden borút elhessegetnek,
amelyek szívemre, lelkemre ránehezedtek.

Anyám megtanított arra, hogy nem a gazdagság
az amiben meglelhetem az élet jutalmát,
hanem az a szeretet amivel majd körülölelnek
azok, akik önzetlenül velem éreznek.

Anyám megtanított arra, hogy mindent becsüljek
ami a szívnek, léleknek oly nagyon kedves,
mert jöhet olyan idő mikor más semmi sem marad,
csak az emlékekbe rejtett boldogság-tudat.

Kun Magdolna



 
 
0 komment , kategória:  Kun Magdolna  
A tavasz első erdei virágai
  2017-03-17 11:03:40, péntek
 
 




Az egyik legkedvesebb és legszerényebb tavaszi virág az ibolya, népies nevein lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya.

"Ősrégi legenda szerint az ibolya a tavasz istennőjének a lábai nyomán fakadt. Egy keleti rege szerint Ádám könnyeiből származott, amikor az Úr elküldte hozzá Mihály arkangyalt, s tudtára adta, hogy megbocsátotta néki a vétkeit. Egy görög monda szerint úgy származott, hogy Zeusz meghallgatván Atlasz egy leányának könyörgését, akit a pajkos Apolló szerelmi vágyakkal üldözött, ibolyává változtatta őt."
(Forrás: Hasznos tudnivalók (Szerk: Juhász István), Magvető, Budapest, 1986.)







Fényes zöld leveléről és napsárga virágairól messziről felismerhető az üde talajok jellegzetes tavaszi virága, a salátaboglárka (Ranunculus ficaria vagy Ficaria verna (Huds.)).

Salátaboglára, ha nevében nem lenne benne, akkor sem se tagadhatná le a családját: a boglárkavirágúak rendjén belül (Ranunculales) boglárkafélék családjának (Ranunculaceae) egyik tagja.







Odvas keltike

A kedves nevű odvas keltikét gyakran látni erdőt-mezőt járva. Bár sokan nem tudják, hogy milyen növény ez, de mindenki örömmel mosolyog ezekre, a szemet lila és fehér virágokkal, az orrot 'tavasz-illattal' örveztető növényekre.








beszédes nevű téltemető (Eranthis hyemalis) szintén február végén, március elején örvendeztet meg minket szép, napsárga virágaival.

Latin nevében a 'hyemalis' jelentése 'tél'.







A hóvirágról szólt a legelső bejegyzésem a Derűlátón, így természetes volt, hogy ő lesz az első a honos tavaszi virágokról szóló sorozatomban.
A hóvirágot hívják még néhol árvavirágnak, fehér tavaszikának, gergelynapi virágnak és van, ahol "gyócsé"-nak titulálják. A keresztény legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpárt ő vígasztalta a látványával, így lett belőle a remény szimbóluma. Nomeg persze azért is, mert január-februári megjelenésével reményt kelt, hogy előbb-utóbb vége lesz a télnek, mert - ha ilyenkor minden állni is látszik - a természet azért él és virul.

Régen a falusi emberek kiásták a hóvirág hagymáját és a teheneknek adták, hogy ezzel kerüljék el a boszorkányok tejelapasztó átkát. Tekintve, hogy e szép növény mérgező, így ez se tehénnek, se emberi fogyasztásra nem ajánlott...

De - mint minden virág - a hóvirág is ott a legszebb és a legtartósabb, ahol kihajt. Ne vegyünk hóvirágcsokrot, hagyjuk a helyén és inkább fényképezzük le






Végezetül álljon itt egy kedves vers Zelk Zoltántól - ezt a versét még óvodás koromban tanultam és azóta is tudom. :)

Zelk Zoltán: Hóvirág

Jó, hogy látlak hóvirág,
hóvirágmegkérdezem Tőled,
mi hírt hoztál,
mit üzensz erdőnek, mezőnek?
Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
útra kelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára.








A tavaszi tőzike (Leucojum verum) az egyszikűek osztályán (Liliopsida vagy még szebb latin nevén a Monocotyledonopsida osztály) belül a spárgavirágúak rendjéhez (Asparagales) és ott is az amarilliszfélék családjához tartozik (Amaryllidaceae), tehát nem véletlen a hasonlóság, mert a hóvirággal (Galanthus nivalis) testvérek. És - hogy ne legyen egyszerű a botanikus dolga - hasonlít hozzá, de mégis más, az áprilisban nyíló rokona, a nyári tőzike (Leucojum aestivum). (kép innen)

Neve a Leucojum a görög 'leuko' (λευκό), magyarul 'fehér' szóból ered, a 'vere'latinul 'tavaszt' jelent.

Mókás tájnyelvi elnevezése a kacsabili. :)

A tőzike szintén hagymás évelő növényünk, de Közép-Európa más országaiban is virít már február végén, március elején. Levelei neki is, mint a hóvirágnak tőállásúak és szálasak, de a tőzikénél üde zöld színűek és szélesebbek (a hóvirágnak levélszíne kicsit hamvaskékbe hajló).




 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Tavasz, akkor medvehagyma
  2017-03-17 08:51:42, péntek
 
  Ne tévesszük össze a gyöngyvirág levelével, mert az erősen mérgező!!!!!!







A tavasz megérkezésének egyik csalhatatlan jele, ha megjelenik a medvehagyma a piacokon, meg a zöldségesnél. Nagy kedvencünk ez a zöldféleség, mely egészséges és finom is.


A gyógyító medvehagyma


A medvehagyma levelét sok évszázada hasznosítja az ember. Levest, salátát lehet belőle készíteni, de fel lehet használni a legkülönbözőbb ételek ízesítésére, díszítésére.

A medvehagyma az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a hagymafélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Gyógyító hatásai

Csökkenti a magas vérnyomást, javítja az emésztést, gyógyítja a sebeket. És a nevét is onnan kapta, hogy a téli álmukból felébredő barna medvék ezzel tisztították át a gyomrukat!
Hogyan gyűjtsük be?

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.






Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a - hasonló körülmények között élő - májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymáshoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.







Mire használjuk?

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel (pl. beré) különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.







Hogyan tartósítsuk?

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Forrás:

Wikipedia: Medvehagyma
Bálint gazda honlapja



 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító fűszernövények  
Mit érdemes tudni a Szeniortáncról?
  2017-03-17 08:28:40, péntek
 
 





A 2016-os sikeres és eredményes bemutatkozás után, 2017-ben is Szeniortánc Szegeden!

Mit érdemes tudni a Szeniortáncról?

Az idősödő szervezethez illeszkedő kíméletes sporttevékenység. Észrevétlenül fejleszti az egyensúlyi- és koordinációs készségeket, az orientációt.

Csoportos, közösségi táncolás, NEM hagyományos társastánc. Nem igényel férfi partnert, párt, előzetes tánctudást. Bármikor lehet csatlakozni a csoporthoz.

A rövid koreográfiák megtanulása nemcsak fizikai, hanem szellemi aktivitást is biztosít = AGYTORNA (a rendszeres táncolás 76%-ban csökkenti a demencia kialakulását.)

A zene és a tánc örömforrás. Önbizalom-erősítő, közösségteremtő ereje van, erősíti a szociális kapcsolatokat, fájdalomcsillapító hatású, segít kilábalni a depresszióból.


Link



Tyukász Brigitta
gyógytornász
szeniortánc-oktató


 
 
0 komment , kategória:  Idősek részére  
A(z) „idősek” címke találatai
  2017-03-17 08:03:26, péntek
 
 





A(z) ,,idősek" címke találatai

Link







Ingyen albérlet a fiataloknak, akik havi harminc órát az idősotthon lakóival töltenek...Hollandiában!







Szépültek az Ősz otthon idős lakói

- A Móra-szakiskola fodrász- és kozmetikustanulói két idősotthonban is megszépítik a hölgyeket, urakat - mondta tegnap Ciceri Melinda, a Talentum Alapítvány munkatársa a szegedi Ősz Idősotthonban. - A másik helyszín a Kálvária sugárúti idősotthon. A Hanságiba járó szakácsok és cukrászok pedig csütörtökön együtt főznek és sütnek majd a lakókkal.







63 ezer forint nyugdíjból él egy görög szigeten

Pár méterre a tengertől, sátorban él a görög Naxos szigetén szeptember óta egy szegedi nyugdíjas. A 63 éves Böde László azt mondja, jól kijön a 63 ezer forintos nyugdíjából. Polipot eszik, és karácsonykor még úszott a 18 fokos Égei-tengerben.







Kisbusszal segítik az időseket

Zákányszék - Tízmillió forint értékű, nyolcszemélyes kisbuszt vásárolt a közelmúltban a zákányszéki önkormányzat, amelynek az uniós támogatás mellett 2 millió 900 forintjába került a csúcsfelszereltségű Ford Transit To








Havi 15 ezret költünk a nyugdíjas rokonok támogatására

A magyar lakosság 30 százalékának van olyan nyugdíjas hozzátartozója, aki segítségre szorul, és 21 százaléka aktívan részt is vesz idősebb rokona támogatásában.







Életmóddal a demencia ellen

A demencia által veszélyeztetett idősebb emberek egészséges étrenddel, mozgással és agytornával képesek lelassítani kognitív képességeik hanyatlását, különösen a gondolkodási folyamatok irányításának és szervezésének képességét - állapították meg svéd és finn kutatók.



 
 
0 komment , kategória:  Idősek részére  
Vajas piskóta alaprecept – szép magas lesz és nagyon p
  2017-03-17 07:25:36, péntek
 
 





Vajas piskóta alaprecept - szép magas lesz és nagyon puha!



A hagyományos piskótánál is légiesebb, selymesebb! Többször megsütöttem és mindig szép magas lesz, nem esik össze! A legfinomabb torták ebből a piskótából készíthetőek!
Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 csipet só

Elkészítése:


A vajat, a tojások sárgáját és a cukrot tálba tesszük és robotgéppel habosra kavarjuk. Szánjunk rá legalább 5 percet, hogy alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A lisztet és a sütőport a vajas krémhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk. Papírral bélelt formába, vagy tepsibe simítjuk és 180 fokos sütőben nagyjából 20-30 perc alatt megsütjük (süsd aranysárgára - akkor készült el, ha a teteje kissé elkezd barnulni). A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.

Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó, 1 csipet só. A kakaót darált dióval is helyettesíthetjük.

Forrás: ketkes.com





 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4067
  • e Hét: 9543
  • e Hónap: 26926
  • e Év: 144172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.