Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Angyal a tóparton gif
  2017-03-17 16:00:48, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok   
Mókus
  2017-03-17 14:51:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Sárgarépapüré- a karotin bomba
  2017-03-17 13:26:45, péntek
 
 



A sárgarépa püré egy rendkívül ízletes és egészséges étel, tele van béta-karotinnal, melynek számos jótékony hatását ismerjük az emberi szervezetre. A sárgarépa püré tálalható pirított kenyérrel vagy pitával.

Hozzávalók:
- 60 dkg sárgarépa
- fél teáskanál kumin mag
- háromnegyed teáskanál őrölt köménymag
- fél teáskanál chili por
- só ízlés szerint
- 3 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1-2 evőkanál friss citromlé
- fél csésze görög joghurt
- 1-3 gerezd fokhagymapüré
- 1 evőkanál szeletelt menta

1, Kb. 15 percig főzzük a sárgarépát, amíg megpuhul.

2, Konyhai robotgép segítségével turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá az olíva olajat és a citromlevet és turmixoljuk tovább, amíg püré állaga lesz.

3, Adjuk hozzá a kumin magot, az őrölt köménymagot, a chili paprikát, a sót és újra turmixoljuk, amíg teljesen homogén nem lesz.

Ízlés szerint a püréhez fokhagymás, mentás joghurtot keverhetünk.

Pirított kenyérrel vagy pitával tálaljuk.

Egy adag tartalmaz (kb. 1 evőkanál):

- 20 kcal
- 1 g zsír, 0 g telített zsír, 0 g többszörösen telítetlen zsír, 0 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 mg koleszterin
- 2 g szénhidrát
- 1 g rost
- 15 mg nátrium
- 0 g fehérje
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Gyógyító növények
  2017-03-17 13:16:27, péntek
 
 



Nem is gondolnánk, de kertünk telis tele lehet olyan növényekkel, melyeket az alternatív gyógyítók különböző betegségek kezelésére használnak: fertőzések, krónikus gyulladások, degeneratív megbetegedések. Ezek a növények segíthetnek minket a hosszú és egészséges élet elérésében.

A leghatásosabb gyógynövények egy jelentős része ún. adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, melynek révén hozzájárulnak a szervezet megfelelő egyensúlyának fenntartásához. Belső környezetünk állandóságára és egyensúlyának fenntartására utal a homeosztázis, melynek során az anabolikus és katabolikus rendszerek megfelelően funkcionálnak.

Ha ez az egyensúly felborul, megjelenhetnek az első tünetek: fáradtság, idegesség, depresszió, álmatlanság, túlsúly, stb. Az adaptogén növények segítik szervezetünket, hogy időben reagáljon a változásokra és alkalmazkodjon az új környezethez.

Ennek megfelelően egy adaptogén növény egy cukorbeteg ember szervezetében csökkenti a vér glükóz szintjét, alacsony vércukorszint esetében pedig növeli azt.

Az adaptogén növények ezen kifinomult hatásmechanizmusuknak köszönhetően egészségesebbé tehetik testünket ás javíthatják életkilátásainkat.

1, Bazsalikom
Az indiai gyógyítók a bazsalikomot egyedülálló gyógynövényként tartják számon, mely hatásos lehet vérnyomás, vércukor, valamint szív-, és érrendszeri problémák esetén. Ez a különleges növény szerencsére könnyen megterem, frissen és szárítva egyaránt rendkívül hatásos lehet.

2, Reishi
A Kínában a ,,halhatatlanság gombájaként" számon tartott reishi (pecsétviaszgomba vagy ganoderma lucidum) emeli a szervezet energiaszintjét, javítja a szív-, és érrendszer állapotát, erősíti az immunrendszert és bizonyos rákos és autoimmun betegségekben is pozitív hatást fejthet ki.

3, Dzsiogulan (Jiaogulan)
A dzsiogulan a ginseghez hasonló értékes vegyületeket tartalmaz. Legfontosabb tulajdonsága, hogy növeli a szervezet zsírégető funkcióját azáltal, hogy arra ösztönzi a májat, hogy több szénhidrátot és cukrot juttasson az izmokba (ahelyett, hogy elraktározná azokat). Ennek köszönhetően javítja a szív és erek egészségét, csökkenti a rossz koleszterin szintjét (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) értékét. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják világszerte.

4, Astragalus
Az astragalus elsősorban immunrendszer erősítő tulajdonsága miatt nyerte el az alternatív gyógyítók kitüntetését. Allergia, megfázás, influenza, fáradtság és gyulladások esetén rendkívül hatásos.

5, Zsálya
A zsályának kb. 900 különböző változatát ismerjük, az aztékok a ,,halhatatlanság növényeként" tartották számon. Jótékony hatását elsősorban a légúti rendszerben fejti ki, nyugtató hatású, javítja a légzést, de fejfájás és memóriazavar estén is kiváló, emellett pedig javítja az alvást.

Számos kultúrában tartották úgy, hogy aki zsálya teát fogyaszt, soha nem öregszik meg. A zsálya olajat pedig szívvédő, immunrendszer erősítő és anti-tumor tulajdonságai miatt kedvelik.

Az adaptogén növények az egészség megőrzésére mindig használhatók, de ha már kialakult a betegség, akkor soha nem mellőzhetők, bármilyen más terápiában is részesüljön a beteg.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Köszvény, táplálkozás, lúgosítás
  2017-03-17 13:08:21, péntek
 
  Köszvény során a vér húgysav tartalma megnövekszik, s ennek következtében húgysav tartalmú sók rakódnak le az ízületekbe tűhegyes kristályok formájában.

A leggyakoribb előfordulási mód a nagylábujj gyulladása, mely meglehetősen erős, égő, szúró fájdalommal jár, megkeserítve ezzel a beteg mindennapjait. A húgysavkristályok lerakódása más ízületekben is előfordulhat.

A köszvény leggyakrabban a nagylábujjon jelenik meg, éles, rendkívül erős fájdalmat okozva.
A köszvény előfordulásának leggyakoribb okai:

- genetikai tényezők
- nem megfelelő életmód
- fehérjékben gazdag táplálkozás
- alkoholfogyasztás

Szervezetünk normális esetben úgy tartja fenn vérünk megfelelő húgysavszintjét, hogy a felesleget a vesék segítségével kiválasztja. Ha azonban a vesék nem képesek erre, akkor kialakul a vér emelkedett húgysavszintje.

Milyen esetekben nem képesek a vesék megfelelő mennyiségű húgysavat kiválasztani?

- örökletes betegségek
- leukémiák
- vesebetegségek
- bizonyos gyógyszerek szedése

De nem kell mindjárt a legrosszabbakra gondolni, hiszen mint említettem, a nem megfelelő életmód is eredményezheti a húgysav felgyülemlését a vérben.

Melyek a köszvény leggyakoribb tünetei?

Köszvényes roham során az ízület begyullad, megduzzad, meleggé válik, a bőr kipirosodik és a betegek sokszor rendkívül erős fájdalmat éreznek, annyira, hogy gyakran a takaró nyomását sem tudják elviselni lábukon.

A köszvényes roham általában 1-2 órán keresztül tart, majd a nagyon erős fájdalom megszűnik, de a duzzanat továbbra is fennáll.

A köszvényes rohamot számos tényező kiválthatja: alkoholfogyasztás, nagyobb étkezés, sérülés, stressz, műtét, pszichés problémák, stb.

Szélsőséges esetben a köszvényes roham olyan tünetekkel is járhat, mint pl. láz, hidegrázás, gyorsult szívverés, gyomorpanaszok.

Életmód változtatás nélkül a rohamok egyre gyakrabban és hosszabban jelentkeznek és maradandó változásokat idéznek elő az ízületekben (ízületek, szalagok deformálódása).
A köszvény diagnosztizálásának módja egyrészt a vér laborvizsgálata (húgysavszint), másrészt az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálata (húgysav kristályok).

A legnagyobb problémát nem is feltétlenül a fájdalom vagy az előbb felsorolt problémák jelentik, bár azok sem elhanyagolhatóak. A legnagyobb gond az, hogy a húgysavszint emelkedett értéke igen jelentősen növeli (főleg nőkben) az infarktus kialakulásának valószínűségét.

Köszvény megelőzésének legfontosabb tényezői:

- alkoholfogyasztás kerülése
- alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztása
- ideális testsúly fenntartása
- rendszeres mozgás
- sok folyadékfogyasztás
- kényelmes cipő viselet
- stressz kerülése

A már kialakult köszvény kezelésére rendelkezésünkre állnak különböző gyógyszerek.

A legjobb természetes, alternatív gyógymód a szervezet, illetve a vizelet lúgosítása, a magas purin tartalmú ételek kerülése, s főleg az alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2846
  • e Hét: 11628
  • e Hónap: 43114
  • e Év: 247815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.