Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2017-03-23 23:50:09, csütörtök
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gyógyszerek helyett csak fonjuk össze a karjainkat!
  2017-03-23 23:35:49, csütörtök
 
  Gyógyszerek helyett csak fonjuk össze a karjainkat!

Nem muszáj azonnal feltétlenül különböző vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapítókat bekapkodnunk, ha valamelyik testrészünket beütöttük, elrontottuk a gyomrunkat vagy pusztán csak hasogat a fejünk. Egy új tanulmány szerint még egy olyan szimpla módszer is csökkentheti a kínjainkat, mint például karjaink keresztezése.






Londoni egyetemi kutatók mindezt azzal magyarázzák, hogy a mozdulatsor némileg összekuszálja az agy két féltekének tevékenységét és kapcsolatát, aminek következtében csökken a fájdalomérzet is.

A szakemberek tűszúrások segítségével végeztek vizsgálatokat a témában: fájdalmat okoztak a kísérletben részt vevő személyeknek úgy, hogy karjaik a testük mellett leeresztve helyezkedtek el, majd akkor is, miután összefonták maguk előtt a felső végtagokat. A tudósok egyaránt hagyatkoztak az alanyok önbevallására és az elektro-enkefalográffal (EEG) végzett vizsgálatokra, és mindkettő eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a fájdalomérzet az esetek többségében enyhült, amikor az emberek keresztezték karjaikat a mellkasuk előtt.

A magyarázat nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. A bal kezünket elsősorban arra használjuk, hogy a bal felé eső dolgokat érintsük meg vele, a jobb kezünkkel pedig a tőlünk jobbra elhelyezkedő tárgyakat fogjuk meg. Amennyiben például egy pohár vizet akarunk a szánkhoz emelni, és az nekünk jobbra esik, nagy valószínűséggel a jobb kezünkkel nyúlunk majd utána.

Mindez azt vonja maga után, hogy egyszerre aktiválódnak agyunk azon részei, amelyek a jobb testfélteke ,,térképét", illetve a testünkön kívül elhelyezkedő világ viszonyait tartalmazzák és fordítják le. E közös aktivitás az érzékek igen magas hatékonyságú működéséhez vezet. Amikor azonban összefonjuk a karjainkat a melleink előtt, a két ,,térképábra" nem egyidejűleg, közösen dolgozik tovább, hanem külön-külön, ami az érzékelés fokának csökkenéséhez is vezet. Ez okozza azt is, hogy ilyenkor enyhébbnek érezzük a fájdalmat.

Ez az egyszerű módszer természetesen nem lehet hatékony minden típusú fájdalommal szemben, de a kisebb napi kellemetlenségek esetén jól beválhat. A kutatók tervezik a témában végzett további vizsgálatokat is, hiszen mindez az emberi agy működésének jobb megértéséhez is hozzájárulhat.

Forrás:betegvagyok.hu - Írta:DÁ

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A fény aktiválja az agyműködést
  2017-03-23 23:33:48, csütörtök
 
  A fény aktiválja az agyműködést





Jó időben egyre több időt töltünk a szabadban. A téli hónapok után szinte fürdünk a fényben, és határozottan jobban érezzük magunkat.

A fény nem egyszerű közérzetjavító, olykor az egészségünk függhet tőle. Aktiválja az agyműködést, szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, belső óránkat a külső, valóságos időhöz igazítja. A fénymegvonás súlyos tüneteket, koncentráció- és alvászavart, depressziót okozhat.

Sokáig úgy vélték, hogy a retina kétféle fényérzékeny receptorral rendelkezik. Az egyikkel az erős fényt, a másikkal pedig az alkonyati fényt érzékeljük. Tíz éve fedezték fel, hogy a retina idegdúcsejtjeinek kis része a világosságra is reagál. Ez nem a látást szolgálja, hanem a szervezetben zajló biológiai folyamatokhoz nélkülözhetetlen. Amit mi világosságnak, fehér fénynek látunk, valójában számtalan szín keveréke. A fény szervezetünkre gyakorolt hatása a színhőmérséklettől függ. Minél több kéket tartalmaz az adott fény, annál magasabb a szín hőmérséklete.

A fényhiány kezelése fényterápiával történik, aminek során a betegek a reggeli órákban húsz-hatvan percet töltenek fényben fürödve. Ám egyetlen művi fény sem ér fel a nap sugaraival: testünk csupán az UV sugarak segítségével képes a szervezet egészsége szempontjából nélkülözhetetlen D3-vitamint hasznosítani. Ez erősíti a csontokat, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, véd a szívinfarktustól. A szakemberek szerint naponta elegendő fél órát a napon töltenünk ahhoz, hogy testünk elegendő D3-vitamint hasznosíthasson.

Forrás:Stop.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Antibiotikum helyett: fokhagymakúra?
  2017-03-23 23:30:42, csütörtök
 
  Antibiotikum helyett: fokhagymakúra?





Egykoron, nem lévén korszerű gyógyszergyártás, az emberek kénytelenek voltak megfigyelni, hogy a körülöttük élő növények, füvek, fák, gyökerek, ásványok milyen hatással bírnak az emberi szervezetre. Tapasztalataikat összegyűjtötték s tovább adták a következő nemzedékeknek. Így aztán évszázadok, olykor évezredek bölcsessége halmozódott fel.
Vannak olyan növények, amelyekről biztosan tudható, hogy gyulladást gátolnak, baktériumot képesek ölni, vérképző képességük jelentős. Különösen enyhébb megfázások idején hasznosak, illetve kitűnő egészségvédő, betegséget megelőző a szerepük. Komolyabb baj, például tüdőgyulladás, vérmérgezés esetén természetesen nem pótolják a megfelelő kémiai szereket, hatásukat azonban fokozzák, mellékhatásaikat pedig csökkentik.

Egyik ilyen bizonyítottan hatásos növényünk a fokhagyma, melynek kúraszerű fogyasztását számos forrás javasolja.






Lássuk, hogyan:


33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk, majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.


Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:

Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap: 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.

A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Állítólag 7 évig nem kell megismételni, annyira hatásos védelmet nyújt a különböző megfázásos, alsó és felső légúti megbetegedésekkel szemben.

Forrás:szimpatika.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A zene gyógyító ereje
  2017-03-23 23:28:19, csütörtök
 
  A zene gyógyító ereje






A zene és a gyógyítás közti összefüggés évezredes múltra tekint vissza. A varázslók, mágusok, sámánok is zeneszerszámokkal dolgoznak. Az Ótestamentumból tudjuk, hogy Dávid király hárfa-zenével gyógyította ki Saul királyt a depresszióból. Különösen az ókori Görögországban virágzott fel a zeneterápia. Az nem a véletlen műve, hogy Zeusz "kancelláriájában" Apolló egyszerre három státust is betöltött, hiszen ő volt a nap, a gyógyítás és a zene istene. Az ókori görög orvosok zenével igyekeztek katarzist, viharos, sírást és örömöt kiváltó érzelmi reakciót kelteni betegeikben, mely lelki és energetikai megtisztulást idézett elő bennük.
A zene nem csupán az érzelmekre, érzésekre és a hangulatra fejti ki hatását. A zene a fülünkben levő hang-analizátoron keresztül eljut az agykéregig. Onnan szétterjed a kéreg alatti központokba, a gerincagyba és tovább, az endokrin és vegetatív idegrendszerbe. A test energetikai központjai, tehát a csakrák és a biológiailag aktív pontok szintén reagálnak a hanghullámokra. Ez a folyamat hasonlít a kibernetikai információtovábbításra.

A zene kifejezheti azt, amit a szavak nem képesek kifejezni. Mert hiszen a szavakat elemezni, azaz "helyesen" értelmezni kell. A zenének nincs szüksége elemzésre. A zene "érthetőbb", mint a nyelv. Még a kisgyermek is korábban fogja fel a ritmust és a melódiát, mint a szavakat.

A zene sokkal mélyebbre hatol a pszichikumban, mint a szó, és ott nem vált ki ellenállást vagy előítéleteket. Így használják fel a filmek is a háttérzenét. Amikor a képernyőn, kvázi, semmi különös nem történik, a zene adja értésünkre, hogy "most történni fog valami".

A zene nem is annyira a jelenségek értelmét, mint inkább az energetikáját fejezi ki. A jól megválasztott zene a várt hatást váltja ki minden emberből, korra, végzettségre, műveltségre való tekintet nélkül.

Tetten érte már magát azon, hogy háttérzene hallgatása közben lábával verte a taktust vagy a fejét ingatta a zene ritmusára? Mindez önkéntelenül történik. A keringési rendszer és a légzés ugyanilyen tudatalatti módon reagál rá. Végeztek olyan kísérleteket, ahol grafikonnal kimutatták, hogy a zenelejátszó bekapcsolása után a kísérleti személyeknél megváltozott a pulzusszám és a be- és kilégzés közti szünet.

Forrás:szimpatika.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A harmadik
  2017-03-23 23:24:08, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
Krókuszok
  2017-03-23 23:21:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Körözött nagyon másként
  2017-03-23 23:19:38, csütörtök
 
  Körözött nagyon másként

Hozzávalók

25 dkg túró
3 szál újhagyma szárával együtt
1 kis csokor snidling
1 kis csokor friss petrezselyem
kevés zellerlevél
1/4 db piros kaliforniai paprika
2 szál főtt sárgarépa
1 kk ételízesítő
kevés őrölt bors
őrölt csili ízlés szerint
1 kk őrölt pirospaprika
1 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor


Elkészítés

A túrót egy keverőtálba tesszük, és hozzáadjuk a nagyon apróra vágott újhagymát és snidlinget, a felaprított petrezselyem- és zellerlevelet, a kis kockákra vágott kaliforniai paprikát, valamint a pürésített, főtt sárgarépát.
Az egészet alaposan összedolgozzuk villával, majd megsózzuk, -borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és ízlés szerint ízesítjük a csilivel, valamint a pirospaprikával. Meglocsoljuk az olívaolajjal, valamint kevés fehérborral, és pirítóssal kínáljuk.





Megjegyzés

Finom, pikáns, krémes lett. Kitűnő reggeli vagy vacsora.
A túró és a pirospaprika kivételével minden szabályt felrúg a körözöttem. A leglényegesebb hiányzó alapanyag a tejföl, ami megkóstolva a végeredményt, egyáltalán nem hiányzott.
hajduistvan

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sült datolyapuding karamellöntettel
  2017-03-23 22:48:01, csütörtök
 
  Sült datolyapuding karamellöntettel

Hozzávalók

14 dkg magozott datolya
1 tk szódabikarbóna
5 dkg vaj
11 dkg barna cukor
2 db tojás
15 dkg liszt
1 tk őrölt gyömbér
A karamellszószhoz:
10 dkg cukor
5 dkg vaj
5 dl tejszín


Elkészítés

A magozott datolyát felaprítjuk vagy pürésítjük. Hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd felöntjük 2,5 dl forró vízzel, és 5 percig hagyjuk állni. Ha megpuhult, hozzákeverjük a vajat és a barna cukrot. Végül beledolgozzuk a tojásokat, a lisztet és az őrölt gyömbért.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortaformába töltjük, és 200 fokon kb. 45 percig sütjük. Közben a cukrot karamellizáljuk a vajjal. Felöntjük a tejszínnel, simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. A meleg süteményt a karamellszósszal tálaljuk.





Megjegyzés

Ha az intenzív ízeket kedveled, keverhetsz a tésztába 4 dkg apró kockákra vágott kandírozott gyömbért is.

+ 1 recept: Gyömbérhab
Verjünk lágy habot 2 dl habtejszínből. Adjunk hozzá 2 ek mascarponét és 1 ek porcukrot, majd verjük keményre. Reszeljünk le 6-8 cm friss gyömbért, és a kinyomkodott levét keverjük a habhoz. Kínáljuk a süteményekhez.
Édesem - Márk Szonja recept

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött gomba gazdagon
  2017-03-23 22:43:26, csütörtök
 
  Töltött gomba gazdagon

Hozzávalók

20 dkg lisztesre fövő burgonya
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg darált marha- vagy zsírszegény sertéshús
1 ek paradicsompüré
1 dl tej
1 ek vaj
5 dkg reszelt parmezán
8 db nagy csiperke
száraz vörösbor
rozmaring
olaj

bors


Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük. Közben a hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk. A hagymakockát egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Összeforgatjuk a paradicsompürével, egy kicsit megkapatjuk, majd felöntjük egy nagy löket vörösborral. A fokhagymával, valamint ízlés szerint rozmaringgal fűszerezzük, végül beforraljuk és megsózzuk, megborsozzuk.
A leszűrt burgonyát meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Kikeverjük a tejjel, a vajjal és a parmezánnal, majd megsózzuk, megborsozzuk. A letisztogatott gombák tönkjét kitörjük. A kalapokat megtöltjük a fasírtmasszával, és rákanalazzuk a krumplipürét. Végül a töltött gombafejeket a 200 fokra előmelegített sütő középső részében készre sütjük kb. 10 perc alatt.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A receptet kb. 10 cm átmérőjű gombafejekhez kalkuláltuk. Vegetáriánusoknak hús helyett ugyanannyi szójagranulátummal készítsd. Burgonyapüré helyett egyszerűen sajtot olvaszthatsz a töltelékre.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 723
  • e Hónap: 6305
  • e Év: 122958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.