Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Örökre szép, Mi szép volt egykoron! (Illyés Gyula) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Sajtos-virslis kocka
  2017-03-05 19:41:29, vasárnap
 
  Sajtos-virslis kocka

Hozzávalók

15 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor
20 dkg sajt
20 dkg pulykavirsli
2 db tojás (nagyobb)
1 csipet só
25 dkg kefir
1 tk olaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy kisebb jénait vagy tepsit (21*21cm) kikenünk olajjal vékonyan.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport. A sajtot finomra reszeljük, a virslit vékonyra karikázzuk. Egy tálba ütjük a tojásokat, amiben simára keverjük a kefirrel és a sóval. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd csomómentes masszává keverjük. Végül beleforgatjuk a reszelt sajtot és a felkarikázott virslit.
A masszát az előkészített jénaiba vagy tepsibe simítjuk. 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 35 perc alatt megsütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük, és friss zöldségekkel kínáljuk.

Megjegyzés

Nekem a sütési idő vége felé a teteje nagyon barnult, ezért a középső rácsról az alsóra raktam.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
6 könnyen elkészíthető köret
  2017-03-05 19:16:45, vasárnap
 
  6 könnyen elkészíthető köret a krumpli és a rizs helyett
DÖMÖTÖR VIOLA Zöldség

Elég a burgonyából és a rizsből! Kínáljuk a főtt vagy sült húsokat változatosan elkészített, izgalmas zöldségkörettel!

Tejszínes spenót

Csíkozzunk fel 40 dkg spenótot. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 2 gerezd összezúzott fokhagymával együtt fonnyasszuk meg 4 dkg vajon. Adjunk hozzá 0,8 dl tejszínt, forraljuk fel, sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a spenótot is. Főzzük 10 percig, és forrón tálaljuk. Grillezett halakhoz illik.

Cseh káposzta

Távolítsuk el 1 kis fej káposzta külső leveleit, vastagabb ereit és a torzsáját, majd csíkozzuk fel. Reszeljünk le 1 db burgonyát. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 4 ek olajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a káposztát, fűszerezzük 1/2 tk egész köménnyel, sózzuk meg, és pirítsuk néhány percig. Öntsük fel 5 dl vízzel, adjuk hozzá a burgonyát, és lefedve pároljuk puhára. Készítsünk rántást 2 ek olajból és 3 dkg lisztből, majd vegyük le a tűzről, és keverjük simára 1 dl hideg vízzel. Sűrítsük be vele a káposztát, majd ízesítsük kevés ecettel és cukorral. Füstölt húsok mellé kínáljuk.
3 CSÁBÍTÓ KÖRET, MELYEKET ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI! >>>

Párolt savanyú káposzta

Alaposan öblítsünk át 50 dkg felaprított savanyú káposztát. Süssünk üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 4 ek felforrósított olajon. Hintsük meg 1/2 ek őrölt köménnyel, adjuk hozzá a káposztát, öntsünk alá 1,5 dl vizet, és fedő alatt pároljuk puhára. Ha szükséges, sózzuk meg.

Almás lila káposzta

Távolítsuk el 1 fej lila káposzta külső leveleit, vastagabb ereit és a torzsáját, majd vágjuk vékony csíkokra. Vágjunk finomra 1 fej hagymát, és 4 ek olajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk meg, és pirítsuk le kissé. Öntsünk alá 1-1 dl vörösbort és vizet, és fedő alatt pároljuk majdnem teljesen puhára. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Adjunk hozzá 1 db meghámozott, kimagozott és felkockázott almát, és pároljuk tovább, amíg a káposzta teljesen meg nem puhul.

Tipp

A párolt káposzta másnapra még ízletesebb lesz.
GYORS KÖRETEK: A LEGJOBB ALTERNATÍVÁK, HA UNOD A KRUMPLIT ÉS A RIZST >>>

Köményes karalábé

Vágjunk vékony csíkokra 4 db karalábét. Süssünk üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 3 dkg felforrósított vajon. Adjuk hozzá a karalábét, és hintsük meg 1 tk őrölt köménnyel. Öntsük fel 5 dl vízzel, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük majdnem teljesen puhára. Időnként kevergessük meg. Sűrítsük be 1 ek liszttel, ízesítsük 1 csipet cukorral és néhány csepp citromlével, majd főzzük addig, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul.

Tipp

Friss, üde ízt kölcsönöz az ételnek, ha finomra vágott petrezselyemmel és kaporral fűszerezzük.

Pikáns cukkini

Reszeljünk le 70 dkg meghámozott, kimagozott cukkinit. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 1 gerezd összezúzott fokhagymával együtt süssük üvegesre 4 ek felforrósított olajon. Hintsük meg 1 ek liszttel, és pirítsuk le kissé. Adjunk hozzá 1 dl vizet, keverjük simára, és főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük addig, amíg az összes folyadék el nem párolog. Végül ízesítsük 1-1 csipet reszelt citromhéjjal és kakukkfűvel.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Sosem értettem
  2017-03-05 17:50:26, vasárnap
 
  Sosem értettem, miért őrzi anyukám úgy a tészta főzővízét, mintha kincs lenne: aztán láttam mit csinál vele

Te még mindig kiöntöd? Óriási pazarlás!

Mindegy milyen tésztát főzünk, a megmaradt víz teli van hasznos ásványi anyagokkal, és csak kevesen tudják, mi mindenre lehet felhasználni.

1. A legáltalánosabb felhasználási módja a lehűlt víznek, a növények öntözése! Valóságos tápanyagbomba a számukra, amitől megerősödnek és kivirágoznak.

2. Tökéletes szósznak. Például paradicsom vagy pestó szószhoz adhatjuk.

3. Kelt tészta? Víz helyett adjuk ezt, sokkal finomabb lesz!

4. Ha hüvelyeseket áztatunk tésztalében, hamarabb megpuhulnak és aromásabbak lesznek.

5. Tökéletes mosogatóvíznek! A tésztában lévő keményítő természetes mosószer!

6. Ha be van dagadva a lábunk, vagy csak úgy kezelni szeretnénk, akkor az ásványi anyagokban gazdag víz csodát tesz. Használjuk lábáztatáshoz!

7. A hajunkat is leöblíthetjük vele, jót tesz neki.

8. Zöldséget is jobb ebben párolni!

9. De bármilyen leves alapnak is kiváló!

10- Kézimunkák,ruhák keményítésére!

http://extremesilverblog.com/
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Tallóztam
  2017-03-05 09:10:06, vasárnap
 
  Lövei Sándor

REGGELI VERS

Pillantásod nap-gejzír érc-virág,
s minden kis-csillagot, nyiladozó holdat,
szikra-kikeletben tobzódó üstököst
tekinteted végtelen világűrje sugároz felém,
s most már én is hű bolygód vagyok.

Ha nem lennék megsebezve,
hallgatna a vérem, mint egy betemetett kút,
de ezer sebből vérzek,
gyógyíthatnál öleléseddel.

Didergő madár vagyok nélküled,
pozsgásokra ragyogó szemedből,
innám a tavaszi fényt,
s rügyet bontanék én is,
hisz örvénylő áprilisi víz a vérem,
és tekinteted reggeli mennybolt-csillagainak
színtelen sugaránál
szárba szökken évelő föltámadásom.



 
 
0 komment , kategória:  Vers  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 1358 db bejegyzés
Összes: 38225 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2971
  • e Hét: 37777
  • e Hónap: 159699
  • e Év: 877255
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.