Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
XVI. Benedek pápa 90 éves
  2017-04-16 22:45:32, vasárnap
 
 







XVI. BENEDEK PÁPA 90 ÉVES


XVI. Benedek nyugalmazott pápa (Marktl, Bajorország, Németország, 1927. április 16. -) ma április 16-án kilencvenéves, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. Az idős pápa 2013. február 11-én jelentette be, hogy a hónap végén lemond tisztségéről, döntését azzal indokolta, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Római pápa lemondására az évszázadok során igen ritkán került sor.


MTVA-PORTRÉ

Joseph Alois Ratzinger a felső-bajorországi Marktl am Innben született 1927-ben, nagyszombat napján, s mélységesen vallásos szülei még aznap megkereszteltették. Kamaszéveit a Salzburghoz közeli Traunsteinben töltötte, itt kezdett latinul és görögül tanulni, s itt iratkozott be 1939-ben a kisszemináriumba. A család mély ellenszenvvel viseltetett a nemzetiszocialista rendszerrel szemben, de semmit sem tehetett az ellen, hogy Josephet és testvérét tizennegyedik életévük betöltése után besorozzák a Hitlerjugendbe. Ratzingert tizenhat éves korában a légelhárítókhoz, a München melletti BMW gyár védelmére, később Magyarországra vezényelték. A hadseregből dezertált, rövid időre hadifogságba esett, majd 1945 júniusában bátyjával, Georggal együtt hazatért.

1946-tól filozófiát és teológiát tanult Freisingben és a müncheni egyetemen. Testvérével együtt 1951. június 29-én szentelték pappá, két évvel később Isten népe és háza Szent Ágoston egyháztanában című disszertációjával teológiai doktorátusi címet szerzett, 1957-ben Szent Bonaventura történetteológiájáról írt dolgozatával habilitált. Freisingben, majd a bonni, a münsteri és a tübingeni egyetemen tanított dogmatikát és teológiát. 1962 és 1965 között a kölni érsek teológiai tanácsadójaként részt vett a II. Vatikáni Zsinaton, 1972-ben egyik alapítója volt a befolyásos Communio című teológiai folyóiratnak. Ekkor még a reformerek közé számított, de nézetei - jóllehet a zsinat tanításai mellett mindig kitartott - egyre konzervatívabbá válták. Az egyházi hierarchiában egyre magasabbra jutott: 1977-ben VI. Pál pápa München és Freising érsekévé nevezte ki és bíborossá kreálta.

1981-ben II. János Pál pápa az egyházi tanítóhivatal, a vatikáni Hittani Doktrínák Szent Kongregációjának prefektusává nevezte ki a konzervatív nézeteiről ismert Ratzingert, aki aztán huszonnégy éven át vezette rendkívüli szigorral az egyik legbefolyásosabb vatikáni szervezetet. Ezzel egyidejűleg a Nemzetközi Teológiai Tanács és a Pápai Biblikus Tanács elnöke is volt. 1986 és 1992 között ellátta a Katolikus Egyház Katekizmusát összeállító pápai bizottság elnöki teendőit, ő terjesztette II. János Pál pápa elé a több mint 900 oldalas Új Katekizmust. 2004-ben ugyancsak az ő vezetésével készült el az Új Katekizmus mindössze 150 oldalas rövidítése, az egyszerű és világos formában megfogalmazott hittani összefoglaló.

1982-ben lemondott a müncheni érsekségről, 1993-ban Velletri-Segni bíboros-érseke lett. 2002-ben, hetvenötödik életévének betöltése után az egyházjog értelmében be kellett nyújtania lemondási kérelmét, ám II. János Pál pápa - élve a prorogatio, azaz a meghosszabbítás jogával - hivatalában tartotta egyik legfőbb tanácsadóját. Ratzinger bíborost még abban az évben megválasztották a bíborosok dékánjának, így a katolikus egyházi hierarchia második emberévé lépett elő, az egyetlen bíborossá, aki jogosult volt a pápához való állandó bejárásra, és aki felelős lett a pápaválasztás levezetéséért is.

II. János Pál 2005-ben bekövetkezett halála után a bíborosi konklávé alig 26 órás - az egyháztörténet egyik legrövidebb - tanácskozása után Joseph Ratzingert választotta meg a 265. pápává. Az új egyházfő, aki 1730 óta a legidősebben, hetvennyolc évesen ülhetett Szent Péter trónjára, az első világháború alatt regnáló XV. Benedek után választotta a XVI. Benedek nevet. Személyében nyolcadik alkalommal, s 480 év után került ismét német a katolikus egyház élére, és a pápák avignoni fogsága óta először fordult elő, hogy egymás után két nem olasz pápát választottak.

Bár sokan konzervatív fordulatot vártak, a "Cooperatores veritatis" (az igazság segítőtársai) jelmondatot valló pápa inkább fontolva haladó reformer egyházvezetőnek bizonyult. Tisztában volt azzal, hogy a katolikus egyháznak meg kell birkóznia a szekularizálódó világ kihívásaival, de úgy kell megreformálnia önmagát, hogy megőrizze identitását, évszázados hagyományait és értékeit. XVI. Benedek elődjéhez hasonlóan elutasította az abortuszt, a mesterséges születésszabályozást és az eutanáziát, ellenezte az egynemű párok együttélésének törvényesítését, a nők pappá szentelését és a cölibátus eltörlését. A pápa és egyháza számára is súlyos teher volt az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések napvilágra kerülése, amelyekért a katolikus egyházfő több alkalommal is bocsánatot kért.

Az idős pápa 2013. február 11-én jelentette be, hogy a hónap végén lemond tisztségéről, döntését azzal indokolta, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Római pápa lemondására az évszázadok során igen ritkán került sor. Először a 3. században, a keresztényüldözések idején a szardíniai bányamunkára ítélt Pontianus pápa cselekedett így. 1294-ben V. Celesztin pápa mondott le fél év után, mert a két évig ülésező konklávé által kompromisszumos jelöltként megválasztott idős bencés szerzetes nem tartotta magát alkalmasnak a hivatal terheinek viselésére. XII. Gergely pápa 1415-ben, a konstanzi zsinaton mondott le, hogy véget vessen a nagy nyugati egyházszakadásnak, a zsinat ezzel együtt az ellene fellépett két ellenpápát is megfosztotta trónjától.

A nyugalmazott pápa ma már csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Szabadidejében szeret zongorázni, legszívesebben Beethovent játszik. Tíz nyelven beszélő, igen nagy műveltségű ember, enciklopédikus teológiai tudása, átfogó bibliai, skolasztikus, az egyházatyákra vonatkozó és a mai forrásanyagokkal kapcsolatos széles körű ismeretei vannak.

(mti)


Link



Isten éltesse még nagyon sokáig az épp ma 90 éves Benedek pápát!






 
 
1 komment , kategória:  Vallás  
A Soros-recept
  2017-04-16 15:15:28, vasárnap
 
 










A SOROS-RECEPT


A recept egyszerű. Szemelj ki egy megszerzésre érdemes üzleti célt. Küldd oda a civiljeidet, destabilizáld a területet, szervezz hozzá megfelelő médiahátszelet, kreálj káoszt, bontsd le a határokat, bontsd le a nemzeti szuverenitást. Vedd meg a szakértőket, pénzzel, ösztöndíjjal, díjjal, hírnévvel, elismeréssel, hájpolással, kit, mivel kell és lehet. Nevezd őket szakértőknek, függetleneknek, demokratának, nyitottaknak.


Schmidt Mária leírta a Soros-receptet:
MTI. Origo 2017.04.16. 11:39

Soros György Európa destabilizálására, az Európai Unió szétbomlasztására törekszik, miközben az Egyesült Államok elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt is meg akarja buktatni. Ez a fő megállapítása Schmidt Mária történész azon írásának, amely a Látószög blogon jelent meg vasárnap.


Mint a Terror Háza igazgatója az esszéjében írta, Soros és hálózata mindenhol hasonló recept szerint működik.


,,SZEMELJ KI EGY MEGSZERZÉSRE ÉRDEMES ÜZLETI CÉLT.

KÜLDD ODA A CIVILJEIDET; DESTABILIZÁLD A TERÜLETET;

SZERVEZZ HOZZÁ MEGFELELŐ MÉDIAHÁTSZELET;

KREÁLJ KÁOSZT;

ÉS HA MEGVAN, TE LEGYÉL AZ, AKI MEGSZERVEZI A SEGÍTSÉGET AZ ÚJJÁÉPÍTÉSHEZ, ÉS KÖZBEN KIMAZSOLÁZZA A LEGJÖVEDELMEZŐBB ÜZLETEKET!"


- fejti ki.

Schmidt Mária szerint ,,mindenki előtt világos, hogy Soros »civiljei«, vagyis hálózata állt a színes forradalmak mögött Ukrajnában, Grúziában, de Janukovics (Ukrajna volt elnöke, megbuktatásával kezdődött az ukrán--orosz katonai konfliktus, a szerk.) megbuktatásában is benne volt a keze, ahogy az arab tavaszban is".

,,Orbánt is meg akarta és akarja buktatni, meg persze Trumpot is" -- hangsúlyozta a történész. Aláhúzta, ez a módszere is mindenhol azonos. ,,Befolyást vásárol az értelmiségi világban, a tudományos, az egyetemi és a pénzügyi megmondóemberek között, a médiában. Politikai pártokat, civil szervezeteket épít ki, vesz át. Hálózatot szervez belőlük, és fedőszervekként használja őket. Káoszt és nyugtalanságot szít. Minden eszközzel meggyengíti a regnáló hatalmat. (...) Nagy demonstrációkat szerveztet, vagy ha mások kezdik szervezni, pillanatok alatt rászívják magukat, és átveszik az irányítást az ő emberei" -- fogalmaz Schmidt Mária. Hozzáteszi:


fontos, hogy az a képzet keletkezzen: a regnáló hatalom mindjárt megadja magát, vagy már meg is dőlt,

nem ura a helyzetnek.

Mint kifejti, Soros György már huszonöt éve építi aktivistahálózatát és médiáját, amik segítségével ezekből a demonstrációkból kiindulva, ezekre hivatkozva megpróbálja a rendszert destabilizálni. Schmidt Mária szerint nálunk ez az érvelés csak a fiatalokra hat, az idősebbek túl jól ismerik a ,,haladókat" és azokat, akik a történelmi szükségszerűségről papolnak. Amikor a ,,gazdasági válságot, a pénzügyi összeomlást, a rend felszámolását sikeresen előidézték, Soros a rendcsináló szerepében lép fel, és segélyt, kötszert és gyógyszert ad, megosztja az észt,


befektet(!), kivásárol és stabilizál, és ami a lényeg: új politikai garnitúrát hoz helyzetbe,


olyat, amelyik a »nyitott társadalom« magasztos célját követi, vagyis Soros kottájából játszik".

Az írásban Schmidt Mária felidézi, hogy Soros György alapítványa 1984-ben kezdett Magyarországon működni, és mások mellett őt is támogatta.


Soros nálunk próbálta ki, hogyan, milyen hálózatot kell létrehoznia ahhoz, hogy érdekeit minél hatékonyabban képviselhesse".


Ezután azonban ,,egyértelművé vált számára, hogy a nemzeti elkötelezettségűek, az olyanok, mint Antall József vagy Boross Péter, vagyis az MDF és a szocialisták nemzeti szárnya, majd a Demokratikus Charta ügyében tanúsított ellenszegülése óta a Fidesz is, holmi ósdi, nemzeti érdekekre hivatkozva hátráltatják üzleti tevékenységét".

Schmidt Mária kitér arra is, hogy amikor a Közép-európai Egyetem Budapestre költözött, sokan -- köztük ő is -- ezt a ,,nyugatosodás, az amerikai egyetemi szabadság és színvonal Budapestre érkezéseként" üdvözölték. ,,Nagyon hamar kiderült azonban, hogy (...)


mindösszesen annyi történt, hogy a marxisták újabb, most már nyugati képviselői is megérkeztek hozzánk.


Soros hálózata a mai baloldali ügyek mellé állt, ezért már ,,Soros és a baloldal egy és ugyanaz", foglyul ejtette a baloldalt, mely mára gátlástalanul kiszolgálja a globális nagyvállalatok és globális pénzügyi szereplők érdekeit -- írta a Terror Házának vezetője. Hozzáteszi: a Fidesz 2010-es győzelme, a magyarországi ellenszél azért is bírt és bír különös jelentőséggel, mert ,,Soros emberbaráti operációja innen indult, és a CEU révén itt van utánpótlásképző bázisa is".


Link



Schmidt Máriát is támogatta Soros György, és a Kelet-európai Egyetem Magyarországra költözésekor a történész is az amerikai egyetemi szabadságot várta, de hamar kiderült számára, hogy Soros hálózata a marxizmus nyugati képviselője
Fotó: Adrián Zoltán - Origo





A baloldal sírásója /Látószög/

Link



Friss hír: Soros új csa­pata hoz­zá­fé­rést kap a Fa­ce­boo­kod­hoz!

Link



"Soros mellé állni: elfogadhatatlan, vállalhatatlan! Ez nettó nemzetárulás!"

Link



Így tüntet részegen bedrogozva a sorosféle ellenzék - Napi migráns
/A képek magukért beszélnek!/

Link



A propagandáról - G. Fodor Gábor 888

Link



El a kezekkel a kommentelőinktől!

Link



...és egy kis történelem, mára milyen igaz: A PÉNZ DIKTATÚRÁJA!































 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 360 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3541
  • e Hét: 11996
  • e Hónap: 51817
  • e Év: 229692
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.