Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
megdöbbentő dolog a szellentésről, amit
  2017-04-19 22:37:12, szerda
 
  7 megdöbbentő dolog a szellentésről, amit valószínűleg te sem tudtál!

Esetleg előfordult már Önnel is, hogy ebéd után majd kidurrant, de a munkahelyén csak suttyomban tudta kiengedni a felesleges gázokat? Egy köhögés, egy pukkantás. Ismerős?
Úgy gondolja, hogy kapcsolata akkor lépett egy magasabb szintre, amikor már a partnere előtt is el mert ereszteni egy galambot?

Összefoglalónkkal igyekszünk minden szellentéssel kapcsolatos kérdést megválaszolni. Hiszen ki tudja, mikor jöhet jól az a hasznos tudás, hogy a világon vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nem udvariatlan dolog az eregetés, sőt, bizonyos emberek kifejezetten szeretik szimatolni a mások bűzét.

Honnan származik? Miből áll a bélgáz?

A bélgáz a lenyelt levegő, a vérből a belekbe szivárgó gáz, a bélbaktériumok által termelt gázok és bizonyos kémiai reakciók következménye.

A vastagbélbe érkező gáz nagy része nitrogén, de a gyomorsavnak és a baktériumoknak köszönhetően emellett a szén-dioxid, a hidrogén és metán is jelen van. A távozó gáz összetétele több dologtól is függ, természetesen számít, hogy mit ettünk, fontos, hogy mennyi levegőt nyeltünk le, de szerepe van annak is, hogy milyen baktériumok találhatók a beleinkben, sőt, hogy mennyi ideig tartottuk vissza gázainkat. A szellentés hangját a végbélnyílás rezgése produkálja, a hangerő függ az izom tartóképességétől és a kiáramlás erősségétől is. És azt sem árt tudni, akár 10 km/órás sebességgel is képes távozni a szellentés!

Miért büdös?

A kellemetlen bűzt a hidrogén-szulfid és az ürülékben található metil-indol okozza. Minél több ként tartalmaz az elfogyasztott étel, annál büdösebb lesz a távozó gáz. Ha karfiolt, tojást, vagy húsféléket eszünk, akkor jobb, ha találunk egy jól szellőző helyet. A hüvelyesekkel sem árt vigyázni, de annyira nem veszélyesek, mint az előbbiek.

Mennyi gázt termel egy ember egy nap?

Nagyjából fél litert, ami 14 durrantás eredménye. Nem semmi, nem igaz?

Ennek fényében felmerülhet a következő kérdés:
A férfiak többet szellentenek, mint a nők?

A nők nem szoktak ilyet, igazából cukorkaillatú szivárványt pukkantanak, igaz? Aha.

Dehogyis. Egyénenként változó az eregetés mértéke, de nincs különbség a nemek között. Az eltérés annyi, hogy a férfiak általában jobban felvállalják, sőt, esetenként elégedettebbek is a teljesítményükkel

Veszélyes a szellentés visszatartása?

Erre nincs hivatalos válasz, viszont a történelem során sokáig úgy tartották, komoly gondokat okozhat, és az egészségre is ártalmas, ha nem engedjük ki időben a fáradt gőzt. Éppen ezért hozott Claudius császár is törvényt, hogy szabadon eregethessenek az összegyűlt emberek, nehogy bajuk essék a nagy illedelmességtől. Valójában viszont nincs bizonyíték arra, hogy bármi gondot okozna, esetleg némi hasfájást, felfúvódást, illetve a szellentés későbbre tolódását.

Hová tűnik a visszatartott szellentés?

Csodák nincsenek, aminek ki kell jönni, az ki is jön, stb. Magyarán, ne is reménykedjen, ki fog az jönni, legfeljebb azután, hogy elaludt. Amint ellazul a test, utat tör magának!

Meggyújtható a bélgáz?

De még mennyire! Talán azért mégis jobb lenne nem kipróbálni, mert a végbélnyílásunk mellett a körülöttünk és rajtunk lévő dolgok is lángra kaphatnak. Na meg különben is. Viszont, ha mégis erre adná a fejét, nem árt, ha tudja: kék és sárga lánggal ég a fing. A gyúlékonyságnak pedig a hidrogén és a metán tartalom az oka.

http://otletdivak.hu
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Milyen betegségeket gyógyíthatsz ismert gyógynövényekkel?
  2017-04-19 20:55:08, szerda
 
  Mielőtt reflexszerűen nyúlnál a gyógyszerekért, ha fáj a fejed vagy a szénanátha kínoz, nézd meg találsz-e megfelelő gyógyírt panaszaid enyhítésére. Előfordulhat, hogy gyógyszerekkel néha többet ártasz magadnak, mint amennyit használsz. Hidd el, lehet másképpen is.

Próbáld ki!

Aranyér

A mogyorókrém napi háromszori alkalmazás után hosszútávon csökkenti a panaszokat. Ajánlott a magas rosttartalmú táplálkozás és a napi két liter víz elfogyasztása. A vénafal tónusainak növelésére próbáld ki az E-vitamint és a flavonoidokat.

Álmatlanság

Olyan estéken, mikor képtelen vagy elaludni, jól jöhet a macskagyökér tea, melyet negyed csésze forró vízben ajánlott elkeverni. A macskagyökérfű erős nyugtató, ideális szer az alvászavar megszüntetésére. Tea helyett egyszerűen csak párologtass el a hálószobában 250-500 mg macskagyökérfű-kivonatot, mielőtt nyugovóra térnél.
Amennyiben komolyabb hatást szeretnél elérni, lefekvés előtt igyál meg egy csésze valeriánás teát.
A macskagyökér leghatékonyabban más nyugtató hatású gyógynövényekkel (kamilla, mámorbors) keverve fejti ki hatását. Próbáld ki a citromfű teát is. Kiváló nyugtató hatású tea készíthető belőle.

Belső hólyagok/afta

Ismét nyugodtan fogyaszthatsz fűszeres ételeket, ha málnalevél teával öblögetsz. Áztass két evőkanál szárított málnalevelet egy csésze forró vízbe, majd hagyd kihűlni. Szűrd le a teát, s naponta háromszor öblögess vele. A gyógynövényben található cserzőanyagok, tejsavak és flavonoidok csökkentik a duzzadást és fertőtlenítik a szájban lévő sebeket. Ha meg is isszod a málnalevél teát, vérnyomáscsökkentő hatásra is számíthatsz.

Borotválkozás utáni kiütések, bőrirritáció

Ha már nem épp a legjobb szőrtelenítő módszert választottad, kezeld bőröd aloe vera géllel. Olyan terméket válassz, mely 100% aloe verát tartalmaz. Antibakteriális hidratálóként kiváló, mert nem szárítja ki a sebet.

Bőrkeményedés

A vastag, kemény bőrt puhítsd csukamájolajjal: kend be a problémás bőrfelületet reggel és este. A bőrkeményedést fedd le ragtapasszal, így ruháid nem lesznek foltosak. Ez a kezelés ugyan lassú folyamat, de néhány hét elteltével az eredmény garantált!

Bőrkiütések

A következő, otthon is elkészíthető krémmel enyhítheted a viszkető érzést, s meggátolhatod a kiütés továbbterjedését. Keverj össze egy evőkanál sót, 1/8 teáskanálnyi mentaolajat, fél csésze zöldagyag porral, és adj hozzá annyi vizet, hogy kenhető krémet kapj. Kend be a viszkető területet, 20-30 percig hagyd rajta az elegyet, majd mosd le. A maradék krémet egy légmentesen zárható dobozban hosszú ideig tárolhatod.

Csalánkiütés

Abban a pillanatban, ahogy megjelenik, vegyél be 1000 mg-os C-vitamint és 500 mg riboflavint. Ezen anyagok kombinációja elősegíti a szervezet antihisztamin előállítását, melyek könnyedén felveszik a harcot a csalánkiütéssel szemben. Ha a kiütések nem tűnnek el, 10 percenként ismételd meg az adagolást. A magas C-vitamin bevitel hasmenést idézhet elő, ez esetben csökkentsd az adagot. Tipp: nagy mennyiségű riboflavin található a tejben, a sajtban, a májban és a halételekben is.

Csuklás

Ha már minden trükköt kipróbáltál elmulasztására, íme egy jól bevált tipp: vegyél három deci vizet, helyezz bele egy szívószálat, s miközben iszod, mutatóujjaiddal nyomd meg az állkapocs és fül között kis mélyedéseket. Próbálj meg minél többet inni, miközben a két mélyedést folyamatosan nyomva tartod. Mire a pohár kiürül, a csuklás már a múlté.

Duzzadt szemek

Ha ébredés után észreveszed, hogy szemeid duzzadtak, irány a hűtőszekrény! Csavarj néhány jégkockát egy törölközőbe, s pár percre helyezd a szemedre. A hideg azonnal segít. Erre a célra érdemes egy kiskanalat is a mélyhűtőben tartani, jégkocka híján ez is megteszi.

Emésztési zavarok

Ha gyomrod kavarog, igyál meg egy csésze kamillateát. A benne található hatóanyagok enyhítik az emésztőrendszer izomgörcseit és csökkentik a gyomorfájdalmakat. Ha teheted, ne filterből, hanem valódi szárított kamillavirágból készíts teát. Egy-két teáskanálnyit tegyél forrásba lévő vízbe, hagyd állni 20 percig, szűrd le, s így fogyaszd. Az emésztési zavarokat legtöbbször a gyomorsav gyomorban maradása okozza, erre próbáld ki az édesgyökeret, mely segít rendbe tenni a gyomor falát védő nyálkahártyát.
Igyál egy csésze borsmenta-, vagy fahéjteát, megnyugtatja a gyomrot, és tisztítja a beleket.

Égési sérülések

A levendula illóolaj, mely kellemes illatáról - s persze molyirtó hatásáról - híres, rendkívül hatékonyan enyhíti az első fokú égési sérüléseket. Az olaj használata nemcsak felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, hanem megakadályozza a baktériumok elszaporodását is. A sebet először mosd meg szappanos vízzel, majd egy rész levendulaolaj és három rész mandula- vagy olívaolaj keverékével kend át naponta háromszor. Fontos, hogy az égett bőrfelületet ne fedd le, illetve forró zuhany, valamint napfény se érje. Ha nincs a háznál levendula, használj aloe vera gélt, vagy körömvirág krémet.

Égésre és leégésre

Ha joghurttal vagy tejföllel kened be a kivörösödött felületeket, hűti azokat, helyreállítva ezzel a test ph egyensúlyát. Hagyd bőrödön, míg felmelegszik, majd öblítse le. Ezt az eljárást naponta többször is alkalmazhatod.
Az Aloe vera csökkenti a vörösséget és gyulladást, valamint a bőr gyors regenerálódását is segíti. Naponta háromszor-négyszer vidd fel a zselét a megtisztított, kezelendő bőrfelületre.

Ekcéma

A Körömvirág kenőcs megóvja a bőrt a kiszáradástól és a pikkelyesedéstől. Megújítja a hámszövetet, és a bőr öregedése ellen is valódi segítséget jelent.

Étvágytalanság

Emésztést segítő, étvágyjavító, epetermelést fokozó, szélhajtó hatású a fodormentalevél, melyet teaként fogyassz.

Fáradtság

A leghatékonyabb módszer a fáradtság ellen természetesen az alvás. Gyors segítség lehet még a mate tea, mely koffeint tartalmaz, de kisebb mértékben, mint a kávé. Áztass egy teáskanál matét forrásban lévő vízbe, 5-10 perc után szűrd le, majd fogyaszd el. Ez a markáns ízű, kissé keserű, aromás tea üresen, de tejjel és cukorral is iható.

Fejfájás

Az illóolajok segítenek a fejfájás fő okai, az idegesség és a szorongás megszüntetésében. Masszírozz néhány csepp borsmentaolajat halántékodra. A menta ugyanolyan hatékony, mint az aszpirinban található hatóanyag, a mentil-acetát. Ez idáig a gyógynövényszakértőknek sem sikerült teljes egészében megfejteni működését, ám úgy tűnik, a menta meggátolja testünket abban, hogy fájdalomjeleket küldjön a központi idegrendszerbe.
A fehér fűzfakéreg tea növényi aszpirinként működik.

Fogfájás

A szegfűszegolajban található aromatikus anyag, az eugenol fájdalomcsillapító és baktériumölő hatású. Egy ezzel átitatott vattával dörzsöld át a fájó felületet, valamint ínyed. A műveletet napjában ötször ismételd meg, egészen addig, míg el nem jutsz fogorvosodhoz...

Fülfájás

Enyhítsd fájdalmad és csökkentsd a nyomást fokhagymaolajból vagy molyhos ökörfarkóró-virág olajából készült fülcseppekkel, melyek elpusztítják a kórokozó mikrobákat és a gyulladást is mérsékelik. Lefekvés előtt az olajakat melegítsd fel. (A legegyszerűbb módszer: ha az olajakat tartalmazó üveget 45 mp-re hónod alá veszed.) Döntsd oldalra a fejed, és cseppents 5 cseppet a gyulladt füledbe, majd pár percre dugaszold be vattával, így megakadályozod az olaj kifolyását. Ha fülfájásod nagyon erős, vagy váladékot is termel, ne használj a fülcseppből!

Gyulladt íny

Ha ínyed érzékeny, cseppents néhány csepp feketeáfonya-kivonatot negyed csésze vízbe, s ezzel öblögess. Ezt ismételd meg naponta kétszer. Ezen kívül az E-vitamin kapszula olajos tartalmának bedörzsölése is megnyugtathatja a gyulladt szöveteket. Alkalmazd kétnaponta.

Gyomorégés

A kezeléshez szükséged lesz egy szőnyegre. Furcsán hangzik, de bevált trükk: állj lábujjhegyre, majd hirtelen huppanj vissza sarkaidra. Ezt ismételd 20-30-szor. Ha szükséges, egyensúlyod megőrzéséhez kapaszkodj meg egy székbe vagy asztalba. Ez a mozgás visszahúzza a gyomorba a kellemetlen érzést előidéző savakat.

Gyomorfekély

A fekete áfonyában lévő antioxidánsoknak fontos szerepük van a különböző gyulladásos folyamatok leküzdésében. Erősítik a hajszálerek falát, csökkentik az aprócska vérzéseket.

Hasmenés

Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a hasmenést okozó baktériumok eltávolítására még több jóindulatú baktériumra van szükség. A hasmenést a bélben élő jóindulatú és rosszindulatú baktériumok egyensúlyának megbillenése okozza. Probiotikumos kiegészítők fogyasztásával visszaállítható a felborult egyensúlyt. Egyen emésztőenzimeket tartalmazó, élőflórás joghurtot. Ha egy-két napon túl sem szűnnek panaszaid, keresd fel háziorvosod.

Hólyaghurut

Enyhe hólyaghurut esetén és megelőzéséhez is igen hatékony a cickafark. A növényből készült tea, s a főzetéből készült ülőfürdő segít a szervezetet megtisztítani a fertőzéstől.

Húgyúti fertőzés

Igyál bodza- vagy áfonyalevet. Mindkettő olyan összetevőket tartalmaz, melyek gyulladásgátoló tulajdonságaiknak köszönhetően megakadályozzák, hogy a baktériumok letapadjanak a húgyvezeték falán. Ajánlott mennyiség: naponta kétszer fél liter. Ha ez nem nyeri el tetszésed, szedj naponta 400 mg áfonya kapszulát. Ha a gyulladás súlyosabb, sajnos ez a módszer nem segít, fordulj orvoshoz!

Hüvelygombásodás

A hormonális változások, a szűk ruhák, a stresszes életmód, a helytelen táplálkozás mind-mind megváltoztathatják a hüvely kémhatását. Azon kívül, hogy változtatsz egészségtelen életmódodon, a kasvirág és a teafaolaj segíthet legyőzni a gombás fertőzést. Javasolt még probiotikus joghurtok fogyasztása is.

Hüvelyszárazság

A száraz hüvelyt hormonegyensúly hiány idézheti elő. Hat darab E-vitamin kapszula tartalmát öntsd egy csészébe, keverj hozzá 5 teáskanálnyi aloe vera gélt, majd keverd el. A mixtúrát naponta 2-3-szor alkalmazd.

Izomláz

Használd balzsamként az árnika kenőcsöt a megerőltetés okozta zúzódásra, rándulásra vagy más izomsérülésre. Kend az érintett testrészre, és finoman masszírozd be. Rövid idő alatt megszünteti az izomkárosodást, és visszaállítja az optimális állapotot.

Izomrándulás

A túlerőltetésből fakadó fájdalmat macskagyökérteával orvosolhatod. A feketenadálytő krém és a nyers káposzta azok a hagyományos orvosságok, melyekre már nagyanyáink is esküdtek.

Ízületi fájdalmak

A kapszacin tartalmú kenőcs vagy krém, melyet a tüzes cayenne borsból állítanak elő, újjávarázsolhatja tested. Kend be az érintett felületet naponta 3-4 alkalommal. Hatása némi égés érzetet okozhat, ám ez néhány percen belül elmúlik. Ügyelj arra, hogy használat után kezed mindig mosd meg.

Kellemetlen szájszag

Egyetlen természetes gyógyír sem kezeli olyan hatékonyan e kellemetlen problémát, mint a petrezselyem. Gazdagon tartalmaz klorofillt, mely - azonkívül, hogy a növények zöld színét adja - könnyedén elpusztítja a rossz szagot előidéző baktériumokat. Fokhagyma vagy hagyma fogyasztása után rágcsálj el belőle egy szállal, illetve bármikor, ha úgy érzed, leheleted kellemetlen illatú. Ha nem szereted a petrezselymet, az édeskömény, a szegfűszeg és az ánizsmag is frissítő hatással bír.

Korpa

A korpa eltűntetéséhez a kiváltó okot is ismernie kell: ez a fejbőr savas ph-értéke. Hogy visszaállítsd a természetes ph-értéket, először mosd meg, majd balzsamozd be a hajad, öblítsd le, s a még vizes fejbőrödre önts egy csészényi almaecetet, melyet aztán gondosan moss ki.

Köhögés

Az ánizst eddig nagyrészt fűszer vagy cukorka formájában ismerhetted, de nem árt, ha tudod, teaként nagyszerű gyógyír a köhögésre. Önts le egy teáskanálnyi ánizst egy csésze forró vízzel, hagyd állni 5 percig, szűrd le, majd kortyolgatva fogyaszd el a teát. A köhögésnek elvileg azonnal el kell múlnia, ennek ellenére ajánlatos három napon át, kúraként ismételned a kezelést, napi három pohár tea elfogyasztásával. Az ánizs vérnyomásnövelő hatású, ezért cukorbetegek és magas vérnyomásban szenvedők használat előtt konzultáljanak orvosukkal.

Kötőhártyagyulladás, árpa

A népnyelv kedves névvel illeti a szemproblémák nagy orvosát, az euphrasiae herbát: szemvidítófű. E gyógynövény kötőhártyagyulladás és árpa esetén is hatékony gyógyír. A szemvidítófüvet külsőleg, borogatásként alkalmazd: 2 %-os forrázatát egy kendőre cseppentve 15 percre helyezd szemedre, naponta 2-3 alkalommal.

Láz

A bodzavirág izzasztó, váladéktermelést serkentő hatású. 3-4 gramm bodzavirág 150 ml vízzel készült forrázatát napjában többször, főleg délután fogyaszd.
A lázas állapot fenntartása elősegíti a testében lévő vírusok elleni harcot. Hőemelkedés esetén bugyoláld be magad egy nagy pokrócba, és igyál akácvirág teát. A tea elkészítéséhez két teáskanál szárított akác és egy csésze forró víz szükséges. Szórd bele az akácot, hagyd állni 15 percig, ismét forrósítsd fel, majd szűrd le. Ha lázas vagy, fogyaszd a teát, de mellőzd a betakarózást. Lázad 30 percenként mérd!. Ez a kezelés csecsemők, gyermekek és terhes nők esetében kerülendő. Mivel láz esetén a tünetet nem lehet megelőzni, erősítse immunrendszerét kasvirág készítményekkel.

Lábszag

Ha izzadástól alakul ki a lábszag, az okát kell megszüntetni. Lábizzadás ellen próbáld ki a szódabikarbónás lábáztatást. A lábszagot azonban okozhatja betegség is, de a kivizsgálás előtt érdemes kipróbálnod a házi praktikákat.

Önts a lábfürdőbe almaecetet, vagy készíts diófalevél főzetet és ebbe áztasd 15 percig a lábaid. Kipróbálhatod a klorofillt - melynek a növények zöld színűket köszönhetik, lábszag esetén is hasznos lehet.

Menstruációs görcsök

A menstruációs fájdalmak legjobb ellenszere a halolaj és a lenmagolaj. Adagolása: napi 2 kávéskanál, bő vízben elkeverve.

Orrdugulás

A torma a leghatékonyabb praktikák egyike. A növényben található olajak serkentik a keringést az orrjáratban, ezzel fellazítják a váladékot. Keverj össze egy teáskanálnyi frissen reszelt tormát némi almaecettel vagy mézzel, és egy szelet pirítósra kenve fogyaszd el. Már a torma reszelése közben lélegezz nagyokat, ezzel beindul a ,,duguláselhárítás".

Orrvérzés

Ezzel az egyszerű trükkel perceken belül elmulaszthatod orrvérzésed. Papírzacskóból tépj le egy kisebb darabot, helyezd azt szád felső ajkad és ínyed közé, hagyja ott addig, míg a vérzés el nem áll. Senki sem érti, mitől működik ez a módszer, de hatékonysága már 30 éve bizonyított.

Pattanások

Gyors kezelésük érdekében ajánlatos otthon tartani egy kis üvegcsével a következő keverékből, mely több hónapig is eláll. Keverj össze zöld agyagport egy evőkanál barátcserjével és 2-3 csepp teafaolajjal, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy kenhetővé váljon. Lefekvés előtt kend be arcod az eleggyel, s hagyd magadon egészen reggelig. Az agyag felszívja a pórusokat eltömítő olajokat, a barátcserje és a teafaolaj pedig elöli a fertőzést, gyulladást okozó baktériumokat. Ezen kívül a cink is nagy segítségedre lehet, melyből naponta 30 mg-ot érdemes szedni. Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és elősegíti az egészséges hormonszint kialakulását.

Puffadás

Az puffadás esetén rágcsálj el egy maréknyi ánizs-, kapor- vagy borsmentamagot. Ezek összetevői fellazítják a bélrendszer izmait, melyek így átengedik a puffadást előidéző gázokat. Az ánizs és a borsmenta még leheleted is frissíti.

Rovarcsípés

A rovarcsípés által okozott viszketést hagymával enyhítheted. Egyszerűen vágj félbe egy fej hagymát és dörzsöld be vele a problémás felületet. A hagymát egy jól zárható tartóedényben tedd a hűtőbe, így újra felhasználhatod, ha viszketése nem enyhül. Ebben az esetben vágd le a már használt felületet.

Szájfekély

Tegyél egy teáskanál szárított zsályát egy csésze forrásban lévő vízbe. Hagyd kihűlni a főzetet, majd gargarizálj vele. A zsálya természetes antiszeptikus hatóanyagai kiváló hatásfokkal kezelik az aftát.

Száraz bőr

A mandula- és a szőlőmagolaj a két legjobb szer a száraz bőr kezelésére, mivel hamarabb felszívódnak, mint a hidratálókrémek legtöbbje. Ha bőröd extra száraz vagy repedezett, keresd a sűrűbb olajokat. A kiválasztott olajjal naponta kétszer kend be az adott területet - legjobb, ha fürdés után, nedves bőrre viszed fel.

Száraz, cserepes ajkak

Felejtsd el a hagyományos ajakápolókat, ezek ugyanis gyakran petróleumot és alkoholt tartalmaznak, melyek még jobban kiszárítják ajkad. Nedvesítsd inkább az érzékeny bőrfelületet csukamájolajjal! Tarts magadnál egy fiolányit belőle, s használd naponta többször.

Száraz köhögés

Egy tányér currys, párolt hagymás rizs elfogyasztása hatékonyan fellazíthatja a nyálkahártyán termelődött váladékot. Extra szűz olívaolajon párolj meg két fej felszeletelt hagymát, s keverj hozzá egy teáskanálnyi curryport. A hagyma hatóanyagainak köszönhetően oldja a váladékot, és jótékony hatással van a vérkeringésre is.

Szemölcs

A következő gyógyír meghökkentő, de hatékony. Minden nap pontosan ugyanabban az időben 15 másodpercig dörzsöld ujjaddal a szemölcsöt. A dörzsölés serkenti a szemölcs alatti vérkeringést, s arra készteti az immunrendszert, hogy szembeszálljon a szemölcsöt okozó vírussal. A pontos időpont betartása megtanítja immunrendszered arra, hogy önmagától is felvegye a harcot a nem kívánt betolakodóval.

Szemszárazság

Ejts néhány könnyet, hogy orvosold problémád! Ennek legjobb módszere a nedves borogatás. Kisméretű törölközőt vagy konyharuhát márts meleg vízbe, csavard ki, majd fekvő helyzetben 15 percre borítsd szemeidre. Ezt a műveletet érdemes naponta kétszer-háromszor megismételni.

Szédülés

Egy közismert konyhai fűszer hatékonyan kezeli e tünetet. Szórj egy csipetnyi cayenne borsot egy pohár langyos vízbe, majd lassan kortyolgasd el. Ennek hatására szervezeted több vért és oxigént pumpál a fejbe, ezáltal javítja közérzeted. Ha tüneteid nem szűnnek, okvetlenül fordulj orvoshoz!

Székrekedés

Igyál meg fél deciliter szilvalevet vagy egyél meg négy aszalt szilvát, amikor a székrekedés tüneteit tapasztalod. Egy csésze gyermekláncfűtea szintén jobb hashajtó, mint a gyógyszertári pirulák.
Ha nem szereted a szilvát, egy másik lehetőség a szárított füge, mely pont olyan hatékonyan enyhíti e kellemetlenséget, mivel tisztítja a bélrendszert. Sőt, 5 füge elfogyasztása 20 %-át teszi ki napi rostszükségletednek, többet, mint bármely más gyümölcs! Fogyassz el napi 4-5 fügét, s ne felejts el hozzá meginni legalább 2 liter vizet. Ha nem éred el a kívánt hatást, 3 óránként ismételd meg a nassolást.

Szénanátha

Egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek a csalán. Minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig. Amennyiben szénanáthában szenvedsz, fogyassz hosszabb ideig, kúraszerűen csalánteát. (Csak forrázd, ne főzd a leveleket!) Bőrkiütésre borogatásként is alkalmazhatod.

Tengeribetegség

A kínai matrózok a gyömbér gyökeret rágták tengeribetegség ellen, Angliában pedig gyomornyugtató italokat készítettek belőle. Rágcsáld nyersen vagy edd főzve, idd teaként.

Testszag

Ha a kellő higiénia ellenére is problémát okoz testszagod, a baj forrása gyakran az eltömített pórusokban keresendő. A kellemetlen illat a legtöbb esetben akkor jön létre, amikor a bőr nem képes elpárologtatni a salakanyagokat. Minden zuhanyzás előtt gyengéden dörzsöld át bőröd dörzsi szivaccsal - ezzel eltávolítod az elhalt hámsejteket, melyek a nem kívánatos illatok búvóhelyei.

Torokfájás

Sokan tudják a kasvirágról, hogy hatékony a megfázás tünetei ellen. Folyékony formában fogyasztva csillapítja a köhögést is: gargalizálj 1/2 teáskanálnyi oldatból és 1/4 csésze vízből készült keverékkel. Rendkívüli immunerősítő hatása révén az utóbbi évek egyik legnépszerűbb gyógynövényévé nőtte ki magát.

Túlerőltetett szemek

Használj kamillás borogatást, napjában kétszer. Egy teáskanálnyi kamillát áztasson forró vízbe 20 percre, szűrd át, majd hagyd kihűlni. Mártogass meg benne egy borogatásra alkalmas anyagot, csavard ki, feküdj le, hunyd le szemeit, helyezd rájuk a nedves anyagot, s pihenj így 20-25 percet. A kamilla a szemhéjon át enyhít a szembántalmakat, csökkentve a vérerek duzzadását.

Vágási sebek, horzsolások

A teafaolaj erős baktériumölő és fertőzésgátló hatású, elpusztítja a különböző káros baktériumokat. Használható a pattanásokra és a kiütések kezelésére is. Utazásnál ajánlatos az elsősegélycsomagba is beletenni!

Véraláfutás, kék foltok

Szakértők szerint a népszerű, izomfájdalmakat is enyhítő árnika alkalmas az ütés hatására keletkező foltok kezelésére is. Ha bevered térded vagy más testrészed, illetve duzzadást vagy elszíneződést észlelsz, kend be a sérült felületet ezzel a gyógynövénykrémmel. Az árnika felgyorsítja a vérkeringést, így gyorsabban eltünteti az elszíneződést okozó alvadt vérfoltokat. Kiválóan alkalmazható a kisebb visszértágulatoknál is.

Visszér

A visszér kialakulásában a genetika is nagy szerepet játszik. Ha úgy érzi, családi vonalon Ön is esélyes rá, szedjen rendszeresen sok C- és E-vitamint. Ezek serkentik a vérkeringést és erősítik a hajszálerek falát. Ha már megjelent a visszér, a vadgesztenyekrém sokat segíthet.
Kisebb visszértágulatoknál alkalmazhatod az árnikakrémet.

Vízhólyagok

Bármilyen kísértést is érzel arra, hogy gyulladt bőrfelületeid megnyomkodd, vagy netán megszúrd, csak ront a helyzeten! Cseppents vattapamacsra egy kis mogyorókéreg-olajat, és naponta négyszer töröld át vele a sérült felületet. A mogyorókéreg-olaj hatóanyagainak köszönhetően felszívja a hólyagot kitöltő folyadékot, valamint a keringés serkentésével enyhíti a fájdalmat is, sőt szárító hatású alkoholt is tartalmaz.

http://egeszsegter.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Néhány fontos információ
  2017-04-19 16:12:16, szerda
 
 
Banán
Ne edd, ha vérnyomás csökkentőt szedsz
A banán káliumban gazdag, ami normális esetben szuper, de ha vérnyomáscsökkentőt szedsz, akkor a túl sok kálium miatt heves szívdobogásod lehet, és szabálytalanul verhet a szíved. Nem csak a banánt érdemes kerülnöd, de a narancs és a zöld leveles zöldségek sem ajánlottak. Ha pedig vízhajtót is szedsz, arról az orvosodnak feltétlenül tudnia kell.
Citrusfélék
Ne edd, ha köhögéscsillapítót szedsz
Ha a köhögésedre dextrometorfán tartalmú gyógyszert szedsz, óvakodj a citrusféléktől. Ezek a gyümölcsök ugyanis csökkentik a gyógyszer hatékonyságát, ami miatt a pirulából többre lehet szükség. Mivel a dextrometorfán szintetikus morfinszármazék, ezért túladagolása hallucinációkat okozhat.
Alkohol
Ne idd, ha antihisztamint, fájdalomcsillapítót vagy cukorgyógyszert szedsz
Gyógyszerek szedésekor általában nem ajánlott alkoholt inni, aminek az oka az, hogy a kettő együtt túlságosan megterheli a májat. Különösen igaz ez a paracetamol- és kodein tartalmú tabletták esetében. A máj fokozott terhelése miatt nem csak a pirulák mellékhatásai jönnek elő könnyebben, de a májkárosodás veszélye is megemelkedik.
Kávé
Ne idd, ha asztmagyógyszert szedsz
A bronchodilator megkönnyíti a légzést, ellazítja a tüdő izmait, kitágítja a légutakat. Kávéval együtt azonban felerősödnek a mellékhatásai, a szívdobogás, az idegesség és ingerlékenység. A kávé ráadásul a gyógyszer hatékonyságát is csökkenti vészhelyzetben, tehát ha nem tudsz lemondani a feketéről, beszélj az orvosoddal.
Zöld leveles zöldségek
Ne edd, ha trombózisod van
Csak óvatosan szabad zöld leveles zöldségeket fogyasztanod, ha trombózis vagy embólia esetén antikoagulánst szedsz. A spenót, sóska és társai gazdagok K vitaminban, ami elősegíti a vérrög képződést - ezzel pont a gyógyszer ellen hatnak, ami a K-vitamin előállítását csökkenti, hogy ezáltal csökkentse a vérrögképződés esélyét.
Medvecukor
Ne edd, ha szívgyógyszert szedsz
A medvecukor csökkenti a szervezetben a kálium mennyiségét, ami veszélyes lehet, ha szívbeteg vagy, és digoxin tartalmú gyógyszert szedsz. Az alacsony káliumszint ugyanis növeli a digoxin mellékhatásainak esélyét (szédülés, látászavar, hányinger). A vérnyomás csökkentésére, máj- és veseproblémák esetén szedett vízhajtók is csökkentik a káliumszintet, ezért ebben az esetben sem ajánlott a medvecukor fogyasztása.
Tej
Ne idd, ha antibiotikumot szedsz
Az antibiotikumokat általában egy órával étkezés előtt, vagy két órával étkezés után kell bevenni, különben nem szívódnak fel rendesen, így a hatásukat sem tudják kifejteni. Ha tejet iszol az is étkezésnek számít, így bármilyen jó ötletnek is tűnik tejjel bevenni a gyógyszert, nem az.
Grépfrút
Ne edd, ha koleszterincsökkentőt szedsz
Ha a magas koleszterin szinted miatt sztatint szedsz, ne egyél grépfrútot, de még a levét sem szabad innod. A gyógyszer bevételével egyidejűleg fogyasztott gyümölcs ugyanis felerősíti a pirula hatását.
Füstölt lazac
Ne edd, ha antidepresszánst szedsz
A füstölt lazac tiraminban gazdag, amit a monoamin oxidáz (MAO) enzim lebont rendes körülmények között lebont. Ám több antidepresszáns szeris csökkenti a monoamin oxidáz mennyiségét, így tiramin halmozódik fel a szervezetben, amely a vérnyomás veszélyes emelkedéséhez vezet. A füstölt lazachoz hasonlóan a füstölt húsfélék és a sajtok fogyasztása sem javasolt.
Csokoládé
Ne add a gyereknek, ha hiperaktív
Sokan nem tudják, de a csokoládé koffeint is tartalmaz. Ezért ha a gyermeked hiperaktív, és ritalint szed, ne adj neki csokoládét, kólát, vagy más koffein tartalmú ételt vagy italt. Ez ugyanis élénkítheti a gyermeket, ingerlékennyé, idegessé teheti.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 518
  • e Hét: 691
  • e Hónap: 3440
  • e Év: 41188
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.