Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Aranyosi Ervin: Havas gólyafészek
  2017-04-24 20:31:54, hétfő
 
  ......


Gólya mama, gólya papa ilyet még nem látott:
- Jéggé fagyott hótakaró fedi a világot!
Mivé lett a pihe-puha, melengető fészek,
hóban áznak a tojások, didereg az élet.

A gólyákat hó takarja, s nincs mi melegítsen,
nincsen napfény, langyos szellő, ami megsegítsen.
Hazajöttek Afrikából, üzenetet kaptak,
s nem találják a nyomát sem a meleg tavasznak.

Hogyan kéne segíteni, hogy mentsük meg őket,
hogy kergessük messzi tájra a gonosz felhőket?
Hogyan tegyük élhetővé újra a világot?
Kérjük Istent, legyen újra a kihűlt Föld áldott!



Aranyosi Ervin © 2017-04-20.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
EI CLASICO 2017.04.22
  2017-04-24 19:28:10, hétfő
 
  Real Madrid - Fc Barcelona 2:3
Góllövők: Casemiro (28'), James Rodríguez (85'), ill. Lionel Messi (33', 90+2'), Ivan Rakitic (73')
Szuper jó volt a mérkőzés. Mind a két csapat támadó futballt játszott, rengeteg helyzet volt mind a két oldalon. Kapusok remek védéseinek köszönhető, hogy nem esett sok gól.
Videó Link Jóval nagyobb képernyőn látható a felvétel.

Youtube videó Link

- Hatalmas meccsen nyert a Barcelona a Real Madrid otthonában vasárnap este, és tartotta életben bajnoki reményeit. A hazaiak 10 emberrel még egyenlítettek, aztán jött a dráma a végén. 3-2 a vége.
A Real Madrid nagyon bekezdett a rangadón, és már a 2. percben kidolgozott egy helyzetet: Sergio Ramos adta középre a labdát, amire Ronaldo robbant be a tizenhatoson belülre, eltolta a labdát, ezután rúgta meg Umtiti, ráadásul kétszer is, simán kaphatott volna tizenegyest a Real.. - Mérkőzés vezetők nem nőttek fel a feladathoz, sok téves ítéletet hoztak
Nem lassított a következő percekben sem a hazai csapat: az 5. percben már Ronaldo adott le egy erős lövést tizennyolcról, ezt Ter Stegen fogta. A 10. percben jelezte a Barcelona is, hogy itt van, Suárez vette át a labdát a Real tizenhatosa előtt, és leadott egy lapos lövést, de ez jó másfél méterrel elkerülte a kaput.
Nem sokkal később Messi kapott hatalmasat, Marcelo ugrott fel a labdáért mellette, és eltalálta a könyökével az argentint, akinek a szájából dőlt a vér, ápolni kellett, de folytatni tudta a játékot.
Messi sérülése videón Link

Maradt támadásban a Real, és a 24. percben megint Ronaldo adott le egy lövést, de fölé szállt a labda. A 28. percben aztán csak meglett a hazaiak vezető gólja: egy kapu elé ívelt beadásra Ramos érkezett a védők közül, a rövid kapufára tette a labdát, onnan pattant az érkező Casemiro elé, ő már közelről nem hibázott. A lassításon látszott, hogy Ramos épphogy nem állt lesen..
Videó a gólról Link
Öt percig tartott az előny, mert a 33. percben Messi beindult, eltolta a labdát Modric mellett, majd úgy kicselezte Carvajalt, hogy a Real-védő majdnem seggre ült, ezután a kapuba lőtt laposan.
Videó Messi első góljáról Messi az első gólját tamponnal a szájban lőtte. Link

Újabb csapás volt a Realnak, hogy Gareth Bale megsérült, és le kellett cserélni, Asensio állt a helyére a 39. percben. A félidő végén a vendég Barcelona volt az aktívabb, mert előbb Messinek, majd Jordi Albának volt helyzete. Sőt, Messi a 47. percben könnyedén megszerezhette volna a második gólját, amikor egy szögletre berobbant, ám néhány méterről nem találta el a kaput.
A Real a második félidőt is erősen kezdte, Ter Stegennek Kroos lövésénél kellett nagyot védenie a 48. percben. Nem sokkal később lábbal védett reflexből, amikor Marcelo beadása után Benzema közelről fejelt kapura.
A következő lehetőség a Barcelonáé volt: Alcácer került helyzetbe, de lapos lövését a Real-kapus Keylor Navas lábbal hárította, ezzel kezdett ébredezni a vendégcsapat. Az 58. percben már bravúr kellett Navastól, hogy Piqué erős fejesét ki tudja tolni.
Közel tíz perc telt el, amikor megint jött egy-egy lehetőség mindkét oldalon. Előbb Ronaldo lőtt fölé azok után, hogy Asensiótól kapott egy nem túl jó labdát, aztán Iniesta zseniális passza után Suárez közeli bombájánál védett megint nagyot Navas. A Realon volt a sor, érkezett is az újabb lehetőség: ezúttal Asensio rövidbe tartó lövését fogta Ter Stegen.
Aztán jött az újabb fordulat: a 72. percben Rakitic óriási bal lábas bombagóllal szerezte meg a vezetést a Barcelonának azután, hogy elküldte Kroost egy lövőcsellel.
Rakitic óriási bal lábas bombagóllal videó Link

Még nagyobb bajba kerültek röviddel ezután a hazaiak, mert Sergio Ramost kiállították. Messi indult volna meg a 78. percben, de a Real-védő két lábbal rácsúszott, mikor már nem volt ott a labda, a bíró egyből kiállította. - Igazságos ítélet volt a játékvezető részéről
Ráadásul Ramos lefelé menet gúnyosan megtapsolta a bírót, a Barcelonából Neymart pont ugyanezért tiltották el három mérkőzésre, emiatt kellett kihagynia a Clasicót.

De nem volt még vége, mert jött a csereként beállt James Rodriguez, és a 86. percben Marcelo beadása után lehagyta az emberét, és közelről a kapuba lőtt, ezzel lett 2-2.

Felpörgött a Real, és a 87. percben már megint veszélyeztettek, Ter Stegen viszont megfogta James újabb lövését, majd a rendes játékidő utolsó percében Asensio bombáját hárította.
Az igazi dráma viszont még hátravolt: Messi a hosszabbítás lejártakor megszerezte a harmadik gólt. A barcelonások létszámfölényben indultak meg egy kontránál, a végén Jordi Alba tette vissza a labdát az argentinnek, aki futtából a jobb alsó sarokba tekert.
Messi második gólja videó Link
Messi örömében levette a felső mezt és jutalma egy sárga lap volt.
....

 
 
0 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
Mese a búzaszemekről
  2017-04-24 19:03:44, hétfő
 
  - Zelk Zoltán: Egy búzaszem története
Meleg, kora nyári délután volt, a búzatábla hajladozva susogott a gyenge szellőben. A búzatábla mélyén lakó fürj- és fogolycsaládok már csomagoltak: tudták, holnap lesz az aratás napja, s ők mehetnek új hazát keresni. Gondterhesen készülődtek: hol találnak ilyen jó otthont, amely így megvédi a kicsinyeiket a vércsék és a puskagolyók ellen? Alig aludtak ezen az éjszakán, s kora hajnalban már búcsúzni kezdtek egymástól és jó szomszédaiktól, a pipacsoktól és a búzavirágoktól.
Ezek voltak a legszomorúbbak, a piros pipacsok és a kék búzavirágok. Harmatkönnyeket sírtak, amikor az öreg fürjek búcsúszavait hallották, s egy búzavirág így szólott:
- Ó, hogy irigyelünk benneteket! Bárcsak nekünk is szárnyunk lenne, és veletek mehetnénk!
Egy öreg fürj vígasztalni kezdte:
-Sose búsulj, bölcsen van ez így. A madarak repülni tudnak, ti meg itt nőttök
és illatoztok a búzatábla közepén.
Alighogy felröppentek az útra kész madarak, már jöttek is az aratók, s nekifogtak a munkának. Estére már csak szúrós tarló maradt a búzaföld helyén, s a hajdani búzakalászok kévébr rakva várták sorsukat: a cséplőgépet, a malmot, a liszteszsákot, és a kenyérsütő kemencét.
Egyetlenegy búzaszemecske kivételével, amelyik aratás közben elgurult. Örült is a szabadságnak, mert hallotta hajnalban a fürjek és a virágok beszélgetését, és semmi kedve sem volt ahhoz, hogy lisztté és kenyérré változzék. Ha már ez a búzaszemek sorsa - gondolta -, akkor ő nem lesz búzaszem, inkább fürjjé változik
"Csakhogy a fürjek repülni tudnak - gondolta újból -, nekem pedig nincsen szárnyam...Akkor tücsök leszek...- határozta el -, az is itt él a földön, az se tud repülni."
Csakhogy este ciripelni kezdtek a tücskök, ezek a kedves réti cigányok, s a búzaszem szomorúan állapította meg, hogy tücsök sem lehet belőle, mert nem tud ciripelni...
"Akkor mezei egér leszek!"- határozta el, mert látta, hogy a mezei egerek megélnek a tarlón is. Csakhogy a mezei egerek futkosni tudnak, és házat ásni a föld alatt - látta a búzaszem, és szomorúan mondogatta, hogy neki nincs ilyen tudománya.
"Hát mit csinálhatnék?- töprengett egyre szomorúbban.- Legjobb lenne, ha odagurulnék a testvéreimhez, s engem is elvinnének a cséplőgéphez és a malomba."
Így búsongott három nap és három éjjel.Harmadnap aztán hatalmas zápor kerekedett, s a búzaszemecskét beverte a földbe. Milyen nagy volt a csodálkozása, mikor a föld mélyén megszólalt egy göröngy, és azt mondta neki:
- Most már jó helyen vagy. Jövő tavaszra majd kibújsz a földből, nyárra szép búzakalász lesz belőled, és újból learatnak.
A búzaszemecske már nem búsult. A nagy fáradtságtól elaludt, és fürjekről és pipacsokról álmodik jövő tavaszig.

...... .....


- Mese a búzaszemről, és az Életről
Volt egyszer egy gazdag ember. Egész életében megvolt mindene. Három fiát szépen felnevelte. Hanem azért a kincsesláda kulcsával mégsem lehetett a betegséget kizárni a házból. Az bizony őt is utolérte. Nagy bajában, öregségében csak a legkisebb fia ápolta. A másik kettő ezalatt élte világát: szép feleséget, jó cimborákat szereztek.
Mégis, mielőtt meghalt volna a gazdag ember, úgy rendelkezett, hogy sok-sok aranyát a legidősebb fia kapja. Szép, tornyos házát, száz hordó borát a középsőnek ajándékozta, a legkisebbnek pedig nem hagyott egyebet egyetlen búzaszemnél.
Alighogy eltemették, a két nagyobbik fiú hamarosan megvigasztalódott a kincseken. Kinevették az öccsüket:
- No, te ugyan elmehetsz az örökségeddel! Hiába kedveskedtél, hízelegtél az apánknak, mégis minket szeretett jobban! Azzal el is kergették a háztól.
Futott szegény fiú, amíg csak látott, és estére egy rozoga csőszkunyhóban húzta meg magát. Fájó szívvel gondolt az apjára. Sehogyan sem tudta megérteni, miért bánt vele ilyen mostohán. Mihez kezdjen ezzel a búzaszemmel?...
Keserûségében el is hajította, s elhatározta, hogy másnap világgá megy. Hát, amint reggel felébred, észreveszi ám, hogy a búzaszem kikelt az éjjel, és szemlátomást nő a szára. Úgy nőtt, ahogy nézte. Mire a nap delelőre ért, gyönyörû, dús kalász ringott a szélben.
- Ennek fele se tréfa! - gondolta a fiú,és leakasztotta válláról a vándortarisznyát. A kalászból a tenyerébe pergette a magokat, és mind egy szemig újra elvetette.
- Másnap virradóra azok is kikeltek, szárba szöktek, délre gazdag kalászokat hoztak. A fiú akkorát füttyentett örömében, hogy a rigó is elcsodálkozott a fán.
Most már annyi búzája volt, hogy vetett is, maradt is. A maradékot két kő között megőrölte, és kicsi cipót sütött belőle. Éppen bele akart harapni, amikor arra jött egy vándor, de olyan fáradtan, hogy már alig vánszorgott.
- Ennek nagyobb szüksége van a kenyérre, mint nekem - gondolta a fiú, és jó szívvel odaadta a cipót az öregnek.
Igaz, ő maga éhes maradt, de a csodálatos búzaszemek másnap még több termést hoztak, és kétszer akkora cipót süthetett magának. Ez így ment napról napra. Egyre több dolga lett a fiúnak, de szomorúsága elmúlt, arca jókedvtől piroslott. Minek is szaporítsam a szót?
- Hamarosan jómódú ember lett belőle. Mindig annyit vetett és annyit aratott, hogy minden rászorulónak adhatott a kenyeréből. Meg is szerették hetedhét országban.
- Esztendők múltak el, míg egyszer, egy zimankós estén toprongyos ember kopogtatott be az ajtaján.
- Könyörülj meg rajtam egy falat kenyérrel, mert éhen halok! - kérlelte panaszosan. A fiú mindjárt az asztalához ültette. Alig ettek, egy másik didergő vándor is bezörgetett éjjeli szállásért. Azt is megvendégelte és megkérdezte tőlük:
- Ugyan milyen nagy szerencsétlenség ért benneteket, hogy így kell a világban vándorolnotok? Felsóhajtott az első:
- Volt nekem sok aranyam, de mind elköltöttem. Szép feleségemnek cicomára kellett. Elfogyott az arany - elhagyott mindenki! A másik lehorgasztotta a fejét, és nagy búsan mondta:
- Volt szép házam, száz hordó tüzes borom. A sok bort megittuk, a tornyos ház oldalát kirúgtuk a cimborákkal a nagy mulatozásban.
- Én pedig csak a búzaszemmel kezdtem - mondta csendesen a házigazda.
Elkerekedett erre a szeme a két idegennek. Felugráltak az asztaltól:
- Hiszen akkor te vagy a mi öcsénk! Hát nem mentél világgá bánatodban?
- Nem bizony - mondta boldogan a legkisebb fiú. - És most már mindent értek.
Te, édes bátyám, csak holt aranyakat kaptál; te másik bátyám, elmálló köveket és az elfolyó borban hamis melegséget. De nekem egyetlen búzaszemben örökül hagyta apám a megújuló életet, a munka örömét, a másokon való segítés boldogságát. Most már tudom, hogy az apám nagyon szeretett engem.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Domonkos Jolán: Tündérkertben
  2017-04-24 18:57:37, hétfő
 
  Évszakok mesés tündérei :

- Nyártündér
Nyártündér, ha megérkezik
mindig szép lesz az idő,
a nagy meleg beérlel majd
mindent, mi a földből nőtt.

Búzakalász aranysárgán
hullámzik, mint a tenger,
napraforgó ültetvénynél
a világon nincsen szebb.

Ezerfajta virág nyílik,
szépségük elkápráztat,
fejünk felett bárányfelhő,
s erősen tűz ránk a nap.

- Ősztündér
Az Ősztündér halkan lépdel,
friss szellőt hoz magával,
átöltözteti a fákat
színes levélruhába.

Aranysárga, piros, barna
levélszőnyeget terít,
beérlel sok szőlőfürtöt,
cukorrépát, kenderit.

Gomolyfelhőt fest az égre,
ködfátylakat tereget,
ökörnyálra mindenfelé
vízcseppeket permetez.

- Téltündér
A Téltündér jégben lakik,
zúzmarát hint a tájra,
fehér takarót terít le
a szunnyadó világra.

Hópehelykristály csodákkal
játszadozik szüntelen,
ajándékot is küld nekünk a
a szeretet ünnepen.

A Télapó s a Jézuska
az ő legjobb barátja,
meglátogat minden embert
szerte a nagyvilágban.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Domonkos Jolán: Tavasztündér
  2017-04-24 18:54:01, hétfő
 
  ...... .......


Tavasztündér virágot szór
erdőkben a tisztásra,
frissen pattanó rügyeket,
zöld levelet a fákra.

Csörgedező patakokba
fickándozó halat rak,
hogyha arra tévedsz, ember,
madárdalt is hallgathatsz.

Varázspálcával varázsol
a szívünkbe nyugalmat,
boldog mosolyt az arcunkra
napsugárral csalogat.
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Szent György vértanú - rendőrök védőszentje
  2017-04-24 18:06:52, hétfő
 
  Zalaszentgyörgy -templom
...... ........


Szent György (271 körül - 303. április 23.), római kori katona és keresztény mártír. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. Egyike a tizennégy segítőszentnek. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.
Előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak is köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról, és ellene fordult. Emiatt börtönbe vetették, és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban kivégezték.
- Szent György nap. Európa nagy részén ősi pásztorünnep, az állatok első kihajtásának a napja. Gonoszjáró nap, ezért a kerítésre, ajtókra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák. Az állatokat - az ártó szellemek, a rontás elkerülése végett - Szent György napi tűzön hajtják keresztül, hogy a füsttől megtisztuljanak.

...... ........... ..........


Szent Györgyöt az Úr megerősítette, és bátor hitvallóvá, vértanúvá tette. Kérjük Urunk erősítő kegyelmét közös imával:
Gyújtsd lángra szívünket, Urunk, hogy az életünknél is jobban szeressünk Téged.
Növeld hitünket, hogy hittel vállaljuk a megpróbáltatásokat és szenvedéseket.
Űzd el lelkünkből a félelmet, hogy bátran megvalljunk Téged az emberek előtt.
Add, hogy az irgalmas szeretetet és a könnyes vértanúságot: a türelmet sugározzuk testvéreink között. Add, hogy Szent György példájára mi is győztesen vívjuk meg életünk harcát.
Urunk, Jézus Krisztus! Te Szent Györgyöt kegyelmeddel a katonai élet fegyelméből a vértanúság önátadó szeretetére vezetted. Kérünk, növeld szeretetünket, hogy napról napra fokozódjék önátadásunk Irántad, Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.


- Mitikus sárkányölésekre épült Szent György legendája Itt olvasható Link

- Egyházak Szent György a sárkányölő Itt olvasható Link

- 2017. április 23. Szent György vértanú
A hőslelkű ifjú katona Diocletianus császár üldözése idején, 303-ban, szenvedett vértanúságot Palesztinában. Ez biztos. Korán terjedt el tisztelete, s oly mértékben, hogy dicsősége valóságos felhőbe burkolta történeti alakját. A 12. század óta kezdték benne tisztelni a sárkányölőt és minden baj leküzdőjét, különösen a kereszteslovagok benne látták eszményüket, Oroszlánszívű Richárd Anglia védőszentjévé tette.
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szent Adalbert vértanu
  2017-04-24 17:33:16, hétfő
 
  Prága püspöke, Magyarország és Poroszország hittérítője, keresztény mártír. 997-ben hittérítő útján halt mártírhalált a mai Lengyelország északi részén.

- Szent Adalbertre emlékezünk liturgikus emléknapján. A vértanú püspök 994-995-ben járt Magyarországon, ő keresztelte és bérmálta meg Szent Istvánt. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentje.
Adalbert Kelet-Csehországban született 956 körül. Születésekor a Vojtech nevet kapta. Apja cseh fejedelem volt, anyja szász származású. 972-től a magdeburgi dóm iskolájában tanult. Bérmálásakor vette föl az Adalbert nevet pártfogója, a magdeburgi érsek iránti tiszteletből. Prágában szentelték pappá. A 980-as évek második felében a cseh város püspöke lett.
Adalbert befelé forduló természete, kolostor csendjére vágyódó lelke azonban nem volt fölkészülve a küzdelemre és keménységre, melyet egy félig civilizált és megtért nép vezetése igényelt. Az állandó sikertelenségek, a nép ellenállása megérlelték a püspökben az elhatározást: 988-ban Rómába ment a pápához, s kérte, engedje őt zarándokként Jeruzsálembe, hogy ott szegényen és magányosan szolgálja az Urat. A montecassinói apát tanácsára aztán megváltoztatta tervét, Rómába ment, és 990-ben bencés szerzetes lett az aventinusi Szent Alessziusz és Bonifác-kolostorban. A csehek azonban hamarosan hazahívták. A pápa és az apátja iránti engedelmességből Adalbert 993-ban ismét visszatért Prágába. A római kolostorból magával vitte tizenkét társát, s megalapította velük a brevnovi apátságot. Ez az apátság idővel szellemi-lelki középponttá lett: sok püspököt, apátot, szerzetest adott Cseh-, Morva-, Lengyel- és Magyarországnak, és számos misszionáriust küldött Oroszországba. Évszázadokon keresztül a keresztény vallás és kultúra sugárzó központja volt a nyugati szlávok számára. Adalbert már ezzel az egyetlen alapításával is kitörölhetetlenül beírta nevét Európa civilizációjának és hitterjesztésének történetébe.
A csehországi állapotok azonban nem javultak. A békére és kiengesztelődésre törekvő püspök ismét elhagyta Prágát. 994-995-ben Magyarországon térített. Ő keresztelte és bérmálta meg többek között Szent Istvánt.

996-ban visszatért római kolostorába. Ez év májusában koronázták német-római császárrá III. Ottót, akire mély benyomást tett Adalbert őszinte és komoly vallásossága, jámborsága. Barátok lettek. A pápa, a császár, az érsek ekkor már együtt sürgették Adalbertet, hogy folytassa prágai tevékenységét. A bencés szerzetes számára szent volt az engedelmesség. Hazafelé menet elkísérte III. Ottót Németországba, és hosszabb ideig nála maradt Mainzban. Jelentős része volt a császár vallásos és politikai gondolkodásának formálásában; megnyerte őt a keleti misszió ügyének is. Útközben kapta a hírt, hogy legközelebbi rokonait Csehország hercege, II. Boleszláv kegyetlenül meggyilkoltatta. Látva, hogy a családja nyújtotta támogatás semmivé lett, s nemzetségének esküdt ellensége került hatalomra, az eredményes munkát teljesen reménytelennek tartotta. Úgy látta, hogy a Prágába vezető út lezárult előtte. Ezért Lengyelországba ment, és megalapította Meseritz kolostorát. 996-997-ben az északi balti törzsek között végzett missziós munkát. Ezt követően a litvánok közé készült, azonban 997. április 23-án a Visztula torkolatának vidékén pogány poroszok megölték.
A lengyel herceg kiváltotta testét a gyilkosoktól, és Gnieznóban temette el. Már 999-ben a szentek sorába iktatta II. Szilveszter pápa, s ezt követően, 1000-ben engedélyezte az önálló, Gniezno székhelyű lengyel egyháztartomány létrehozását.
Istenünk, te vértanúdat, Szent Adalbert (Béla) püspököt szenvedései jutalmául szentjeid sorába emelted. Add, kérünk, hogy példája nyomán eljuthassunk az örök hazába. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.
...... ..........



Forrás: kurir
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Húsvét 2. hét hétfő - mai ige
  2017-04-24 17:26:47, hétfő
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Az apostolok, a Szentlélek erejében, bizalommal hirdetik Isten igéjét.
Péter és János apostolok - kiszabadulásuk után - visszamentek övéikhez. Elbeszélték, hogy mit mondtak nekik a főpapok és a vének. Ennek hallatára egy szívvel-lélekkel felfohászkodtak Istenhez ezekkel a szavakkal:
,,Urunk! Te alkottad az eget, a földet, a tengert és mindent, ami benne van. Így szóltál a Szentlélek által Dávid király, a te szolgád szájával:
Miért háborognak a nemzetek, és töprengenek hiábavalóságokon a népek? A föld királyai felkeltek, és a fejedelmek összefogtak az Úr ellen és az ő Fölkentje ellen.
Mert valóban, ebben a városban összefogott Heródes és Poncius Pilátus a pogányokkal és a választott néppel, szent Fiad, Jézus, a te felkent szolgád ellen, hogy végrehajtsák azt, amit hatalmad és akaratod előre elhatározott. Most tehát, Urunk, tekints fenyegetőzésükre, és add meg nekünk, hogy teljes bizalommal hirdessük igédet! Nyújtsd ki kezedet, hogy gyógyulások, jelek és csodák történjenek szent Fiad, Jézus nevében!"
Amint így imádkoztak, megrendült a hely, ahol egybegyűltek. Mindnyájan elteltek Szentlélekkel, és bátor bizalommal hirdették az Isten igéjét.
Ez az Isten igéje.
ApCsel 4,23-31

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Boldogok mindazok, * akik benned bíznak, Uram! Vö. 12d. vers.
Vagy: Alleluja. 2. szám.
Előénekes: Miért zúgolódnak a nemzetek, * miért szőnek hiú terveket a népek.
A föld királyai fölkelnek, † Összeesküdnek nagyjai * az Úr ellen és fölkentje ellen.
Bilincsüket törjük össze, * rázzuk le magunkról igájukat.
Hívek: Boldogok mindazok, * akik benned bíznak, Uram!
Vagy: Alleluja.
E: A mennyben lakó csak mosolyog rajtuk, * az Úr kineveti őket.
Haragjában akkor így szól hozzájuk, * dörgő szava rémületbe ejti őket:
,,Királyommá őt én magam tettem, * szent hegyemen, Sion hegyén."
H: Boldogok mindazok, * akik benned bíznak, Uram!
Vagy: Alleluja.
E: Az Úr szólt hozzám: † Fiam vagy nékem, * ma adtam neked életet.
Kérd tőlem, és örökségül adom neked a népeket, * az egész földkerekség lesz a birtokod.
Vasvesszővel kormányzod őket, * és mint cserépedényt törheted össze őket.
H: Boldogok mindazok, * akik benned bíznak, Uram!
Vagy: Alleluja.
Zsolt 2,1-3.4-6.7-9

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Csak az láthatja meg Isten országát, aki újjászületik.
Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű férfi, aki a zsidók egyik főembere volt. Éjnek idején fölkereste Jézust, és ezt mondta neki:
,,Mester, tudjuk, hogy te Istentől jött tanító vagy. Senki sem tud ugyanis ilyen csodajeleket tenni, amilyeneket te művelsz, ha az Isten nincs vele."
Jézus így felelt neki: ,,Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg az Isten országát."
Erre Nikodémus megkérdezte: ,,Hogyan születhetik valaki újra, amikor már Öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?"
Jézus így felelt: ,,Bizony, bizony, mondom neked: aki újjá nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be az Isten országába. Ami testből születik, az test, - ami viszont Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy ezt mondtam neked: újjá kell születnetek!
A szél ott fúj, ahol akar; hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született."
Ezek az evangélium igéi.
Jn 3,1-8
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Megmutatta sebeit - Angyalszó
  2017-04-24 17:21:59, hétfő
 
  .....


Az egyik hittanórán a feltámadt
Krisztus megjelenéseiről tanultunk, többek között arról, amit ma olvasunk
az evangéliumban, Tamás apostol esetét. Amikor a következő órán visszakérdeztem a tanultakat, az egyik fiú így kezdte a történetet: ,,Az apostolok bezárkózva várták, hogy Jézus megjelenjen
nekik." Többen elcsodálkoztak a megfogalmazáson, én is meglepődtem, valaki meg is kérdezte: ,,Várták?
Biztos, hogy várták?" A fiú elgondolkozott, aztán igyekezett kijavítani: ,,Tényleg nem várhatták, mert akkor kinyitották volna az ajtót és nem zárják be." Az esetet azért említem, mert gyermekként
és felnőttként is könnyen fogalmazunk pontatlanul a feltámadás körüli eseményekkel kapcsolatban. Túlzás volna azt állítani, hogy az apostolok az első pillanattól fogva hittek Jézus feltámadásában,
rögtön megértették az események jelentőségét és azonnal felfogták, hogy mi lesz az ő küldetésük. Az evangéliumi leírások nem is tartalmaznak ilyen túlzásokat, az evangélisták őszintén leírják, hogy az apostolok csak lassan jutottak el a hitre. Nem azért zárkóztak be, hogy így tegyék próbára
Mesterüket, hogy képes-e megjelenni nekik, hanem félelmükben, féltek, hogy akik Jézust megölték, velük is hasonlóan fognak bánni. És egyáltalán nem várták Jézust, mert még elképzelni sem tudták,
hogy valaha viszontlátják. Ekkor jelenik meg nekik a feltámadt Krisztus, aki számára nem akadály a bezárt ajtó. Csodálkozásukat, meglepettségüket, kételkedésüket látva az Úr megmutatja nekik a ,,kezét és az oldalát", azaz azokat a sebhelyeket, amelyeket a keresztre feszítéskor szerzett, s amely sebek egyértelműen tanúsítják, hogy valóban ő az.
A jelenlévők csak ezek alapján, a sebhelyek láttán kezdenek el örvendezni, hinni abban, hogy van feltámadás, mert valóban a Feltámadott áll közöttük. Szívüket újra eltölti a lelkesedés, a bátorság,
most már kezdik megérteni az eseményeket, kezdik megérteni küldetésüket, hogy ők a Feltámadott tanúi.

Urunk Jézus, te megengedted Tamás apostolnak, hogy a kereszten szerzett sebeidet megérintse.
Engedd, hogy sebeidet megérintve bizonyosságot szerezzünk arról, hogy valóban élsz, feltámadtál a halálból.
Azzal a szándékkal érintjük meg oldalsebedet, hogy meggyógyíthasd hitetlenségünket és megerősítsd feltámadásodba vetett hitünket. Add, hogy ez az érintés hitet ébresszen bennünk! Úgy szemléljük sebeidet, mint az irgalom forrását és a szeretet jelét.

A találkozás pillanata.
Tamás csupán annyit szeretne látni, mint a többiek, nem többet, de nem is kevesebbet. Ezt a vágyát teljesíti Jézus, amikor a következő megjelenésekor ezt mondja neki: ,,Nyújtsd ide az ujjadat és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!"
A találkozás pillanata, a felismerés élménye Tamás apostol lelkében óriási változást eredményez, ahogyan mindazoknál, akiknek megmutatta magát a feltámadt Úr. És ez a változás nem hosszas szemlélődés vagy gondolkodás eredménye, hanem egyik pillanatról a másikra történik. A lelkében végbemenő változást fejezi ki hitvallása: ,,Én Uram, én Istenem
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 274 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1431
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 36766
  • e Év: 270513
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.