Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Kinek a történelmi emlékhelye?
  2017-04-30 08:56:25, vasárnap
 
  Hallom a helyi tévében, hogy Mosonmagyaróvár helyi értéktárának bemutatását tervezik az őszi (szeptember 16-17.) Kulturális Örökség Napjai című országos rendezvénysorozat keretében. Írom, hogy a 2017-es programokról, a kiemelt témákról az oroksegnapok.hu weboldalon már lehet tájékozódni! Miután a helyi ötvenhatos emlékhelyek és hagyományok is a helyi értéktár részei így azok bemutatása remélhetően szerepelni fog majd a helyi programban.

De addig!

Addig még lesz egy másik országos program, az Emlékhelyek Napja (2017. május 13.), idén másodszor, melyet a Nemzeti Örökség Intézete szervez a nemzeti - és a történelmi emlékhelyek bemutatása, népszerűsítése céljából. (emlekhelyeknapja.hu)
És ebbe Mosonmagyaróvár is szerepelhetne, ugyanis az '56-os Gyásztér történelmi emlékhely.
Sajnos azonban sem tavaly, sem idén nincs Mosonmagyaróvár a térképen!

Kérdezem, kinek a történelmi emlékhelye a Gyásztér?

Míg egyfelől itt a másodszori elhalasztott, kihagyott, tudomásul sem vett, stb ... országos akció, kampány Mosonmagyaróvár népszerűsítésére, addig másfelől
A várost nem kérdezték a vár felújításáról címmel a címlapon olvasok egy név nélküli cikket a Mosonvármegye közéleti (havi)lap 2017. április 21-ei számában.

A bevezetőből kiderülnek a vár rekonstrukciójával kapcsolatos legfőbb információk és az, hogy ,, A várost azonban kihagyták a Mosonmagyaróvár jelképének számító épület felújításának előkészítéséből."

Az alatta folytatódó, majd a harmadik oldalon tovább olvasható több hasábos írás háromnegyed része a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról szól, az utolsó negyedében pedig a cikk címére is némi értelmet találunk.

,, A sajtótájékoztatón ugyan részt vett a város képviseletében dr. Árvay István polgármester, ám megszólalási lehetősége nem volt. A városvezetőt ezért arról kérdeztük, milyen lehetőségeket lát Mosonmagyaróvár szempontjából a vár felújításában.
A város képviselőjeként magam is csak a sajtótájékoztatón ismerhettem meg a terv részleteit. Annak kimunkálásában ugyanis sem a város, sem a múzeum, sem pedig a helyi turizmust képviselő TDM szervezet munkatársai nem vettek részt. - hangsúlyozta dr. Árvay István.
Csak remélni tudom, hogy az egyetem által kimunkált terv nagyobb sikerre vezet, mint amilyet legutóbb a várpince turisztikai célú hasznosítására fordított beruházás hozott. Szeretném, ha több lenne ez a projekt, mint egyszerű intézmény felújítás, hiszen a több száz éves vár valóban a város jelképe, ami nem bővelkedik színvonalas turisztikai látványosságokban. - tette hozzá a polgármester."

Sajnálatos dolog ez persze, hisz a város több gesztust, anyagiakat, egyebeket gyakorolt az egyetem irányába és nyilván elvárható lett volna némi együttműködés e témában (is). Ugyanakkor a cikkből mégsem derül ki, hogy a polgármester milyen lehetőségeket lát Mosonmagyaróvár szempontjából a vár felújításában, ahogy szerintem egyéb újat, mint amit terveznek mások sem tudtak volna kitalálni. Viszont, amit a várpincével kapcsolatosan ír csak kínossá teszi az egészet, hisz tudvalevő, hogy az keményen közös ( város, egyetem) projekt volt, ami rövid időn belül el is vérzett a turizmus oltárán.

Ezért én sokkal inkább arra fordítanám a figyelmemet, melyben ténylegesen népszerűsíthető Mosonmagyaróvár ( Például az Emlékhelyek Napja) főleg akkor, hogy az újabb fricska 2017. április 30-án, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában érte a várost, ahol a vár felújításáról készült riportban szintén nem kérdezték a polgármestert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvhét
  2017-04-30 06:20:04, vasárnap
 
  A Könyvhét egy huszonegyedik évfolyamában járó könyves újság,mely 2017-ben négyszer számol be könyvújdonságokról, irodalomról, a magyar könyvkultúra eseményeiről - olvasom róluk.

Szerencsére weboldalukról a korábbi számok közül letölthető a 2006/ 10-es szám (is), mely bővelkedik az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából megjelent könyvek, kiadványok leírásával, bemutatásával.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 425
  • e Hét: 3571
  • e Hónap: 4033
  • e Év: 26086
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.